Het Mosselseizoen…van de kweek tot in je mosselpot.

Het mosselseizoen, een tijd waar mosselliefhebbers reikhalzend naar uitkijken, begint meestal in juli en loopt door tot april. Deze maanden bieden de beste mosselen, rijk aan smaak en voedingswaarde.

We hebben het dan weliswaar wel over de “Zeeuwse mosselen” (mytilus edulis). Bij ons ook gekend als “het zwarte goud”, en wij Belgen zijn er gek op!Deze maanden bieden de beste mosselen, rijk aan smaak en voedingswaarde.

Wanneer begint het mosselseizoen?

Het mosselseizoen start doorgaans in de tweede week van juli. Dit is het moment waarop de mosselen een vleespercentage van meer dan 34% hebben bereikt, waardoor ze geschikt zijn voor consumptie. Een hardnekkige fabel betreft de ‘r’ in de maand. Vroeger waren mosselen alleen verkrijgbaar in de maanden met een ‘r’ in de naam vanwege houdbaarheid. Dankzij moderne koeltechnieken zijn mosselen tegenwoordig van juli tot april verkrijgbaar.

In dit ‘verhaal’ geef ik je een diepere kijk op deze lekkernij.

Een schip dat mosselen oogst met een net in Zeeland.

Wat meer uitleg over de mossel.

Wij, als belgen, kennen vooral de mossel uit Zeeland. Het is een schelpdier waarvan het merendeel uit de Waddenzee of de Oosterschelde komt. De mosselsector concentreert zich rond de Zeeuwse plaatsen Yerseke, Zierikzee, Bruinisse en Tholen, waarvan Yerseke het kloppend “mosselhart” is gedurende het hele mosselseizoen. De verwerking van de mosselen in het seizoen gebeurd in vele gevallen door familiebedrijven met een sterke traditie.

Mosselzaad.

De grondstof voor de mossel is het mosselzaad. De mosselen produceren dit zelf, het is hun voortplanting. Elke jaar rond april – mei gaan de mosselen “melken” doordat de temperatuur van het water stijgt. Ze laten miljoenen zaad en eicellen los. De mannelijke en vrouwelijke cellen vinden elkaar in het water en vormen het nieuwe mosselzaad. Je zou het dus ook baby-mosseltjes kunnen noemen. 

De mosselkwekers mogen hier dan enkele weken, op aangewezen vrije banken, en tweemaal per jaar, een beperkte hoeveelheid mosselzaad opvissen. Het duurt zo’n 2 jaar vooraleer de mossel is uitgegroeid en klaar is voor consumptie.

Close-up van mosselzaad op een mosselbank

De klassering van mosselen.

Mosselen worden onderverdeeld in verschillende maten. Tijdens het mosselseizoen hebben we Extra, Super, Imperial, Jumbo en Goudmerk mosselen. Het categoriseren gebeurt dan naargelang het aantal mosselen per kilo. Dit kan variëren van minder dan 45 stuks per kilo, dus een grote schelp, tot meer dan 75 mosselen per kilo.

Let op! Deze aanduiding zegt enkel iets over de grootte van de mossel en over het aantal stuks per kilogram. Niet over hoeveel mosselvlees dat er in de schelp zit! 

Er wordt gewerkt met de volgende klassering van mosselen als richtlijn:

  • Goudmerk, < 45 stuks per kg
  • Jumbo, 45-55 stuks per kg
  • Imperial, 55-65 stuks per kg
  • Super, 65-80 stuks per kg
  • Extra, > 80 stuks per kg

Overigens staat op de meeste mosselverpakkingen het aantal stuks per kilo apart vermeld. De meest gebruikelijke verpakking voor verse mosselen is een lekvrije bak van 2 kilo. Restaurants, visboeren en horeca-groothandels krijgen vaak jutezakken van 15 kg geleverd.

Mosselverpakkingen in het mosselseizoen: een 2 kg lekvrije bak en een 15 kg jutezak.

Bodem en hangcultuur.

We kennen eigenlijk 2 soorten mosselen. Enerzijds heb je de ‘zeeuwse bodemcultuur mosselen’. Anderzijds de ‘zeeuwse hangcultuur mosselen’.

Maar wat is nu juist het verschil? Wel, het verschil tussen bodemcultuur- en hangcultuur mosselen zit hem in de manier van kweken.

Bodemcultuur mosselen.

Zoals de naam al doet vermoeden leven bodemcultuurmosselen op de bodem van de zee in kweekpercelen. Het mosselzaad wordt hier uitgezet en zodra de mosselen volgroeid zijn, schept een mosselkor ze van de bodem. Daarna worden ze verwaterd, gesorteerd en verpakt. De mossel groeit hier in gebieden met de juiste bodemgesteldheid en in relatief ondiep water. Zo zijn ze verzekerd van voldoende voedsel.

Nadeel is wel dat de mossel veel meer slib bevat en het dus arbeidsintensiever is om ze proper te maken. Ook zijn ze hier ten prooi aan andere roofdieren. Zeesterren bijvoorbeeld, ze zijn dol op het mosselvlees. De mossel zoals wij gewend zijn te eten is circa 2 jaar oud. Maar ze kan zelfs tot 20 jaar oud worden.

Bodemcultuurmosselen zijn de meest populaire soort.

Zo is ook de start van het mosselseizoen gebaseerd op de kwaliteit en verkoopstart van de bodemcultuurmosselen.

Bodemcultuur mosselen opgeschept door een mosselkor uit de zee.

Hangcultuur mosselen.

Naast bodemcultuur worden mosselen ook gekweekt in hangcultuur. Bij de Zeeuwse hangcultuur wordt het mosselzaad opgesokt in lange kousvormige katoenen netten met in het midden een touw. Tijdens de groei worden de mosselen enkele malen uitgedund en opnieuw opgesokt.  Deze kweekmethode zorgt voor een aantal verschillen ten opzichte van de bodemkweek.

In de eerste plaats groeien Zeeuwse hangcultuurmosselen sneller doordat ze voedsel kunnen opnemen uit de waterkolom. Daarnaast worden de hangcultuurmosselen op een andere wijze machinaal onttrost, omdat ze door de snellere groei een minder sterke schelp bezitten. Verder hoeven Zeeuwse hangcultuurmosselen niet te worden verwaterd. Ze komen immers niet in aanraking met de bodem en zijn dus al zandvrij. Alle hangcultuursystemen bevinden zich in Zeeuwse wateren. De Zeeuwse hangcultuurmosselen worden voornamelijk in het vroege voorjaar veel verkocht. In deze periode zijn de bodemcultuurmosselen juist nog niet van goede kwaliteit. 

De mosselen die je dus vanaf Juni via de verschillende verkoopskanalen kan vinden zijn “hangcultuur”!

Hangcultuurmosselen groeien aan touwen onder water met vissen op de achtergrond.

Zijn mosselen gezond?

Absoluut! Mosselen zijn schelpdieren die rauw of gekookt gegeten kunnen worden. Het zijn gezonde zeevruchten omdat ze enorm weinig calorieën bevatten! Daarentegen bevatten ze heel veel eiwitten en zijn ze rijk aan vitaminen en mineralen.

Mosselen zijn ook een goede bron van ijzer, kalium en zink. 100 gram puur mosselvlees bevat 172,1Kcal!

Meer mosselen gaan eten is dus een goed idee, want mosselen zijn niet alleen lekker, ze passen ook goed binnen een gezonde voeding. De Belgische Hoge Gezondheidsraad adviseert een regelmatige consumptie van vis, schaal en schelpdieren. Minimaal 1 keer per week! Dit hangt namelijk samen met een ongeveer 15% lager risico op overlijden aan coronaire hartziekten en een ongeveer 10% lager risico op een beroerte!!! Laat het mosselseizoen en die mosselen dus maar komen!

Een schaal met klaargemaakte mosselen, frieten en citroenschijfjes.

Hoeveel mosselen per persoon?

Voor een normale portie mosselen die je eet als hoofdgerecht voorzie je 1,2kg per persoon. Dit kan 1,5kg worden indien je enkel de mossel eet, maar meestal is dit toch in combinatie met frieten of brood.

Eet je ze als een voorgerecht dan is een 400gr voldoende. Dit lijkt op zich heel veel, maar vergeet niet dat het gewicht ook vooral bepaald wordt door de schelpen. Van 1 kg mosselen hou je zo’n 200 tot 250gr mosselvlees over. Komt ook nog eens bij dat wanneer je de mosselen proper zal maken er altijd een aantal exemplaren zullen afvallen omdat ze stuk zijn, zand bevatten of gewoon dood zijn.

De culinaire waarde van mosselen.

Mosselen zijn een veelzijdig ingrediënt in de Nederlandse en Belgische keuken. Ze worden vaak geassocieerd met gezelligheid, samenzijn en genieten van een heerlijke maaltijd met familie en vrienden. Traditionele gerechten zoals mosselen met witte wijn of bier blijven favoriet, terwijl moderne recepten zoals mosselen in currysaus steeds populairder worden.

Een persoon eet mosselen met familie aan tafel.

Zeker Zeeuws!

Zoals wij hier in Vlaanderen de VLAM kennen, heeft Zeeland sinds 2014 ook haar eigen streekproduct ‘label’ : Zeker Zeeuws streekproduct. Het keurmerk staat voor regionale herkomst van grondstoffen (provincie Zeeland inclusief kust- en binnenwateren). Bewerking en verwerking in de streek. En het maatschappelijk verantwoord en duurzaam produceren van het product.

Het Zeeuwse keurmerk betekent ook de landelijke erkenning voor het product als Erkend Streekproduct van Stichting ‘Streekeigen Producten Nederland’. Vele mosselkoters en gekende familiebedrijven die actief zijn in het mosselgebeuren zijn aangesloten en hebben dit label verkregen.

zeker Zeeuws keurmerk

Duurzaamheid en mosselkweek tijdens het mosselseizoen.

Duurzaamheid is een essentieel aspect van de mosselkweek geworden. Kwekers en producenten werken nauw samen met natuurorganisaties, wetenschappers en overheden om ervoor te zorgen dat mosselen op een verantwoorde en duurzame manier worden gekweekt en geoogst.

Een belangrijke maatregel is het gebruik van mosselzaadinvanginstallaties (MZI’s). Deze installaties vangen mosselzaad in op touwensystemen, waardoor er geen bodemvisserij meer nodig is om mosselzaad te rapen. Dit is beter voor het milieu en de zeebodem. Daarnaast wordt de waterkwaliteit nauwlettend in de gaten gehouden, zodat eventuele vervuiling of schadelijke algenbloeien tijdig kunnen worden opgespoord en aangepakt.

Een mosselkwekerij met een mosselzaadinvanginstallatie (MZI) en een boot op de achtergrond.

Kwekers nemen ook maatregelen om de biodiversiteit in mosselbanken te beschermen. Ze werken samen met natuurorganisaties om kwetsbare gebieden te identificeren en te beschermen. Sommige kwekers experimenteren zelfs met het kweken van mosselen in offshore windparken, waarbij de palen van de windmolens als substraat dienen. Dit biedt kansen voor natuurontwikkeling en biodiversiteit.

Duurzaamheid is niet alleen belangrijk voor het milieu, maar ook voor de toekomst van de mosselkweek zelf. Door verantwoord te kweken, kunnen kwekers de kwaliteit en veiligheid van hun product garanderen en voldoen aan de steeds strengere eisen van consumenten en retailers. Duurzame mosselkweek is dus niet alleen goed voor de natuur, maar ook voor de economische duurzaamheid van de sector.

Kortom, duurzaamheid is een integraal onderdeel geworden van de mosselkweek in België en Nederland. Door samen te werken, innovatieve technieken toe te passen en de natuur te respecteren, kunnen kwekers en producenten hoogwaardige en veilige mosselen blijven leveren, nu en in de toekomst.

Het mosselseizoen in beeld.

Een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Hieronder kan je enkele videos bekijken die het mosselseizoen toelichten.

YouTube video
Het mosselseizoen in een video
YouTube video
Mosselseizoen – Een film over “Delta Mossel”

Andere mosselsoorten.

In het mosselseizoen zoals wij het kennen zijn er ook nog wel andere mosselsoorten te vinden. De schelpdieren komen niet alleen voor bij onze noorderburen. Wereldwijd kom je ze tegen. Enkele soorten zijn ondertussen al wel meer bekend. We sommen ze even op.

  • Bouchot mosselen : De bouchot mosselen zijn afkomstig uit Frankrijk en groeien op palen die in zee staan. Door de getijden zijn de mosselen niet permanent onder water, maar komen ze ook boven water te staan. Hierdoor groeien ze iets trager, maar dit zorgt er wel voor dat hun smaak meer geconcentreerd is. Ze zijn kleiner van formaat en de schelp zit tevens ook boordevol vlees.
  • Spaanse mosselen : Spanje is wereldleider op het gebied van conserven van zeevruchten, maar de wilde en winderige noordwestkust van Galicië is een totaal andere wereld als het gaat om de productie van mosselen van topkwaliteit.
  • Groenlipmossel : Een mossel uit Nieuw zeeland. Ze wordt gekweekt door touw-cultuur. Touwen worden drijvend gehouden door plastic drijfplantons. De mosselen groeien dan aan de touwen in trossen.
  • Paardenmossel : Deze mossel wordt een beetje overal gevonden, maar wel in diep water. Dit gaat van de Atlantische Oceaan tot in de Golf van Biskaje. Aan de Amerikaanse Oostkust van Labrador tot North Carolina, in de Grote Oceaan van de Beringstraat tot aan Japan en Californië.
Bouchot mosselkwekerijen aan de kust van Frankrijk met de Franse vlag en 'made in France' logo.

Mosselrestaurants.

Je kan ze vinden van aan de kust tot in het binnenland. Zowel in Nederland als in België kan je op verschillende plaatsen tijdens het mosselseizoen de lekkernij op je bord krijgen (of in je pot). Een trend die de laatste jaren ook meer aan populariteit wint zijn de pop-ups. Ze schieten als paddestoelen uit de grond om toch maar dit “zwarte goud” aan de man te brengen.

In 2021 opende zelfs sterrenchef Sergio Herman een pop-up mosselrestaurant ‘Moules//Frites’ in Zeebrugge.

Waar eet je in 2024-2025 mosselen, of ervaar de ultieme mosselervaring op deze plaatsen…

Het mosselseizoen is weer in volle gang! Mosselen zijn een ware delicatesse en een typisch Belgisch/Nederlands gerecht.

Maar waar kun je in 2024-2025 de beste mosselen eten of de ultieme mosselervaring beleven?

We hebben de zoekresultaten voor je op een rij gezet.

Restaurants met een unieke mosselervaring.

Enkele restaurants staan bekend om hun speciale focus op mosselen en de bijzondere mosselbelevingen die ze bieden:

Restaurant De Brass Goes in Yerseke is gespecialiseerd in mosselen en biedt een unieke mosselervaring. Restaurant Kale & de Bril, ook in Yerseke, biedt verschillende mosselgerechten en een bijzondere ambiance. Restaurant Oesterbeurs in Yerseke is gespecialiseerd in mosselen en andere zeevruchten en heeft een breed aanbod aan mosselgerechten.

Restaurant Hof van Cleve 2.0 in Kruisem (Vroeger van Gastronomisch boegbeeld “Peter Goossens“)biedt een unieke mosselervaring met verschillende mosselgerechten en evenementen. Restaurant Philippe Meyers in Eigenbrakel en Restaurant Jean-Philippe in Ingelmunster staan ook bekend om hun bijzondere mosselervaring.

Een schaal met vers bereide mosselen in een restaurant.

Restaurants met een mosselbeleving gelinkt aan lokale cultuur.

Enkele restaurants bieden een mosselervaring die nauw verbonden is met de lokale cultuur en identiteit:

Restaurant De Torre in De Haan is gevestigd in een prachtig Belle Epoque-gebouw en werkt met lokale producten, wat past bij de charme van de kustplaats.

Restaurant Oesterput 14 in Yerseke, de mosselhoofstad, is letterlijk gevestigd boven de oesterputten, wat een authentieke mosselervaring biedt. Strandpaviljoen Breskens aan Zee in Breskens is een perfecte plek om na een dag op het strand aan te doen voor een ongecompliceerd hapje en drankje, passend bij de relaxte strandcultuur.

Katleen van Liliesfood geniet van een zonnige dag aan het Strandpaviljoen in Breskens.

Overzichten van de beste mosselrestaurants

Wil je op de hoogte blijven van de beste mosselrestaurants? Houd dan de Gault&Millau Belgium en de Michelin Gids België & Luxemburg 2024-2025 in de gaten. Deze gidsen bieden een overzicht van de toprestaurants in België, waaronder veel mosselspecialisten.

Of je nu op zoek bent naar de beste mosselen of de ultieme mosselervaring, in 2024-2025 vind je het op deze bijzondere plekken. Geniet ervan!

Liliesfood – eigen ervaring…

We zijn zelf al een paar keer te gast geweest in Yerseke bij de start van het mosselseizoen. Het kloppend hart van het mosselgebeuren gonst dan van gezellige drukte, en overal valt er wel wat te beleven en te proeven. Natuurlijk staan er dan ook voor ons Mosselen op het menu! Je zit aan de bron…dan kan het niet anders!

Liliesfood geniet van een maaltijd met mosselen en bier in Yerseke.
De wijngaard in Yerseke.

Met veel plezier gingen we dan in het centrum naar het “‘t hoekske van Yerseke”. Een familiezaak waar we altijd vriendelijk verwelkomd werden. De mosselgerechten hebben ons er altijd gesmaakt.

Blijkbaar bestaat de originele zaak niet meer, maar als ik het goed begrijp hebben ze de zaak vernieuwd en zijn ze van naam veranderd. Het heet nu de Wijngaard. Bij ons volgend bezoek komen we zeker langst!

Visbar in Breskens: Een verborgen parel voor mosselliefhebbers.

Tijdens onze uitstap naar Breskens ontdekten we “Visbar” op het Spuiplein. Hoewel het restaurantje klein is en voornamelijk afhaal- en take-away bestellingen aanbiedt, besloten we toch om hier te eten. En wat een verrassing was dat!

Mosselmenu van topkwaliteit.

Ik koos voor het mosselmenu en mijn partner ging voor de kibbeling met huisgemaakte tartaarsaus. Beide gerechten waren voortreffelijk. De mosselen waren perfect bereid en smaakten heerlijk. Ondanks de beperkte kaart en het onpersoonlijke bestelsysteem, maakte de kwaliteit van het eten alles goed.

Hart en ziel in de keuken

De eigenares en de kok werken met hart en ziel aan hun gerechten, en dat proef je. Na onze maaltijd bedankten we de kok persoonlijk, wat hem zichtbaar deugd deed.

Dit restaurantje is wat ons betreft een aanrader voor iedereen die houdt van goed bereide, smaakvolle mosselen en andere visgerechten.

Ben je in de buurt, bezoek dan Visbar in Breskens! Koken met liefde maakt echt het verschil!

Liliesfood geniet van een mosselmenu en kibbeling bij Visbar in Breskens.
Toeristen informatie Nederland
Toerisme, Recreatie en Evenementen in Nederland

Mosselen schoonmaken.

Ik wil ook nog meegeven dat het niet zo moeilijk is om zelf mosselen te bereiden. Het scheelt hem trouwens ook een stuk in je portemonnee indien je zelf de handen uit de mouwen steekt.

Mosselen maak je stuk voor stuk schoon! Als we ze aankopen dan hebben de mosselen bij de kwekers al een heel spoelproces gehad met zeewater, dus eigenlijk zijn ze al redelijk proper. Ze zijn levend als je ze aankoopt, en dit moet ook zo blijven tot je ze gaat bereiden.

Neem de tijd om ze grondig te reinigen! Dit doe je zo:

  • Doe je aangekochte mosselen in koud gezouten water in de gootsteen (Ze sterven in zoet water). Spoel ze heel kort een paar keer door.
  • Controleer elke mossel appart op dat de schelp nog gesloten is. Mosselen die blijven openstaan, of waarvan de schelp stuk is zijn dood, en dus goed voor de vuilnisbak.
  • Neem elke mossel eens vast en knijp ze zacht tussen duim en wijsvinger. Mosselen die niet meer goed zijn, of eventueel nog slib of zand bevatten zullen snel breken. Gooi ook deze exemplaren weg. (Je wil immers niet dat er zand tussen je uiteindelijke bereiding zit.)
  • Haal ook eventueel de kokkels en ander vuil van de schelp met een aardappelmesje.
  • Spoel de mosselen nog een 2de en 3e keer.
  • Laat mosselen dus nooit in gewoon koud water liggen want dan sterven ze!
  • Spoel ze door in je gootsteen, en spoel ze nog eens snel af onder koud stromend water.
  • Nu zijn je mosselen klaar voor verdere afwerking.
YouTube video
Mosselen schoonmaken.

Mosselen – recepten en bereidingen.

Mosselen eten we op allerhande manieren. De recepten met mosselen zijn haast onuitputtelijk.

De klassiekers met witte wijn, met knoflook of knoflook-room, met curry,…je kan ze tijdens het seizoen bijna terugvinden in iedere brasserie of restaurant. Welk recept je ook kiest om te maken, zorg dat de mossel in de hoofdrol blijft. Weet dat pikante kruiden al snel alle smaak wegnemen, en dat er kruiden zijn die onmiddellijk overheersen.

Voor de rest kan je met mosselen alle kanten uit. Zorg er ook voor dat de groenten die je gebruikt ook kraakvers zijn. Het komt de smaak enkel maar ten goede.

Recepten.

Persoonlijk…

Persoonlijk heb ik mijn mosselen het liefst zo natuurlijk mogelijk. Mosselen “Natuur”. Selder, Ui, Knoflook, Mosselen, peper van de molen, (soms een scheutje witte wijn, maar dat hoeft voor mij zelfs niet) een scheutje water. Opkoken met gesloten deksel op het vuur, opschudden, nog 1 maal naar het kookpunt brengen, en klaar. Deksel van de pot, en een goeie klont gezouten roomboter over de mosselen heen. De boter even laten smelten over de mosselen en klaar is kees….

Verse gekookte mosselen in een pan.

Mosselen natuur

LiliesfoodLiliesfood
Mosselen natuur! Klaargemaakt op klassieke wijze. Puur en eenvoudig. Zo zijn ze nog steeds het lekkerst!
5 from 1 vote
Voorbereiding 25 minutes
Kooktijd 10 minutes
Totale tijd 35 minutes
Course Belgisch, Hoofdgerechten, mosselgerechten
Cuisine Belgisch, Klassiekers, Schaal en Schelpdieren, Vlaams
Servings 4 personen
Calories 627 kcal

Materiaal en benodigdheden

Ingrediënten
  

  • 4 kg mosselen
  • wat verse peterselie (krul of blad, wat je verkiest)
  • 4 uien
  • 4 takjes tijm
  • 2 stengels bleekselder met blad
  • 80 gr gezouten roomboter
  • wat peper liefst van de molen
  • 1 scheutje water

Instructies
 

  • We maken mosselen natuur!

Maak je mosselen proper!

  • Doe je aangekochte mosselen in koud gezouten water in de gootsteen (Ze sterven in zoet water).
  • Spoel ze heel kort een paar keer door.
  • Controleer elke mossel appart op dat de schelp nog gesloten is. (Ja! Stuk per stuk!)
  • Mosselen die blijven openstaan, of waarvan de schelp stuk is zijn dood, en dus goed voor de vuilnisbak.
  • Neem elke mossel eens vast en knijp ze zacht tussen duim en wijsvinger.
  • Mosselen die niet meer goed zijn, of eventueel nog slib of zand bevatten zullen snel breken.
  • Gooi ook deze exemplaren weg. (Je wil immers niet dat er zand tussen je uiteindelijke bereiding zit.)
  • Haal ook eventueel de kokkels en ander vuil van de schelp met een aardappelmesje.
  • Spoel de mosselen nog een 2de en 3e keer onder koud stromend water.
  • Laat mosselen dus nooit in gewoon koud water liggen want dan sterven ze!

Versnijd je mosselgroenten!

  • Dit mag redelijk fijn gesneden zijn!
  • Snijd selder en peterselie in fijnere stukjes.
  • De uien snijd je in dunne ringen.

Mosselen koken

  • Vul de bodem van je mosselpot met de gesneden selder, ui en peterselie.
  • Rits de blaadjes van een takje tijm en voeg toe aan je groenten.
  • Vul de pot met je mosselen.
  • Neem je pepermolen en geef een paar goede draaien bovenop je mosselen.
  • Voeg een scheut water toe! (Zo heb je genoeg jus!)
  • Zet je pan op het vuur met deksel.
  • Kook de mosselen 1 keer op! (Als het kookvocht naar boven komt tegen je deksel is het goed!)
  • Haal het deksel van de pot, en schud je mosselen op zodat groenten en mosselen gemend zijn. (Doe dit met een keukenhanddoek zodat je jezelf niet verbrand.)
  • Zet de pot met deksel terug op het vuur!
  • Kook opnieuw kort 1 keer op.
  • Haal van het vuur!
  • Leg een klontje gezouten roomboter van 20gr bovenop je mosselen en zet je deksel even terug op de mosselen zodat de boter kan smelten over de mosselen. (Opgelet, zet je mosselen niet meer terug op het vuur! We willen geen rubber!)
  • Schud de mosselpot nog eens op.
  • Haal het deksel van je pot.
  • Je mosselen 'natuur' zijn klaar!
  • Serveer met mosselsaus, frieten of brood. En natuurlijk een goed glas bier!

Notities

Mosselen natuur!

Mosselen natuur! Ze zijn er weer en het liefst heb ik ze zo simpel mogelijk! Proef de pure smaak! Een mossel hoeft geen tierlantijntjes! Wat niet wil zeggen dat ze anders bereid niet lekker kunnen zijn, maar het product op zich is gewoon al top!

INFO EN TIPS

  • Was en controleer je mosselen grondig! Dit is eigenlijk het meeste werk, maar tevens ook het belangrijkste. Niemand wil een slechte, dode of zandmossel in de pot. Dan is je hele pot om zeep!
  • Vele recepten voegen look en witte wijn standaard toe voor het bereiden van ‘mosselen natuur’. Voor mij gaat dit niet op. Natuur is natuur, en de mossel hoeft geen witte wijn of look om puur te eten.
  • Mosselen kan je op verschillende manieren bereiden. ‘Mosselen natuur’ zoals hier is puur en heerlijk van smaak, maar ook in de pan, met look of room, witte wijn of zelf op z’n Thaïs zijn ze heerlijk. Je kan ze ook verwerken in andere gerechten zoals een risotto.
  • Meestal gebruiken we de Zeeuwse mosselen, maar heb je de Franse tegenhanger als eens geprobeerd? Klein maar fijn en bomvol smaak!
  • Wil je mosselen met witte wijn? Simpel, vervang de scheut water door een scheut droge witte wijn.
  • Mosselen met look? Leg 2 gesnipperde teentjes look bij de groenten!
  • Gooi het mosselvocht (het kookvocht) niet weg! Je kan er een heerlijk mosselsoepje van maken, waarin je eventueel overgebleven mosselen kan in verwerken.
  • Het recept voor onze mosselsaus kan je hier vinden!
  • Wil je meer weten over de mossel?
Onze receptenbundel werd mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
 
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking? Laat dan een reactie achter hieronder of contacteer ons! Indien we kunnen helpen doen we dit graag!
Deel het gerust op je social media en tag ons!
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
Bol AlgemeenBol Algemeen
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtube, TikTok, Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates. Zo bereiken we meer mensen, help je ons groeien en daar zijn we je uiterst dankbaar voor!
Mosselen natuur! Lekkernij uit Zeeland!

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Mosselen natuur
Serving Size
 
1 portie
Amount per Serving
Calories
627
% Daily Value*
Fat
 
28
g
43
%
Saturated Fat
 
12
g
75
%
Trans Fat
 
1
g
Polyunsaturated Fat
 
4
g
Monounsaturated Fat
 
7
g
Cholesterol
 
186
mg
62
%
Sodium
 
1592
mg
69
%
Potassium
 
1805
mg
52
%
Carbohydrates
 
29
g
10
%
Fiber
 
2
g
8
%
Sugar
 
5
g
6
%
Protein
 
62
g
124
%
Vitamin A
 
1368
IU
27
%
Vitamin C
 
51
mg
62
%
Calcium
 
167
mg
17
%
Iron
 
21
mg
117
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword mosselen natuur
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

In onderstaande video laat Sergio je dit ook nog eens zien. Simpel maar oh zoooo lekker!

YouTube video
Sergio Herman – Mosselen

Welke wijn bij mosselen?

Dit is een vraag die véél gesteld wordt! Want ja…inderdaad…welke wijn drink of serveer je nu best met dit zwarte goud? Laat me eerst zeggen dat dit vooral van je persoonlijke voorkeur afhangt! ( Iets van Les Goûts et les couleurs…). Maar natuurlijk willen we je met raad en daad bijstaan.

Hier in België hebben we het geluk dat we gedurende het hele mosselseizoen een ononderbroken aanvoer hebben van verse mosselen, en we zijn ook gezegend met de vrije aankoop van de beste wijnen ter wereld. Als deze twee dan samenkomen gebeurt er iets magisch!

Dus laten we proberen de beste wijn met mosselen te combineren.

Net als bij elk ander ingrediënt hangt het ideale wijnarrangement voor mosselen af van hoe je ze bereidt.

  • Bij klassieke bereidingen zoals mosselen “natuur” hoef je geen complexe wijnen te serveren. Zorg voor een  wijn met hoog zuurgehalte. Denk aan een Sauvignon blanc, Riesling of een Verdejo. De mosselen hebben een zilte smaak en deze wijnen gaan dat perfect aanvullen.
  • Als je mosselen op Thaise wijze kookt met kokos, limoen en koriander, dan past een Grüner Veltliner, Pinot Gris of zelfs een Nieuw-Zeelandse Sauvignon Blanc hier perfect bij!.
  • Een steviger mosselgerecht zoals mosselen look-room, of een risotto met mosselen vraagt dan eerder om een echte droge witte wijn. Dit doordat het gerecht op zich al ‘vettiger’ is. Een Italiaanse Pinot Grigio of een Franse sauvignon blanc zijn uitstekende keuzes.
  • Een volle rode wijn kan ook perfect bij mosselen. Eet je ze bijvoorbeeld graag op z’n provençaals, kies dan een Languedoc of een volle Bordeaux. Zelfs een sterke Zuid-Franse of Spaanse rosé zal hier waarschijnlijk beter passen dan een witte wijn.

Keukenmaterialen en tools voor mosselbereidingen.

Om het meeste uit je mosselgerechten te halen, zijn er enkele essentiële keukenmaterialen die handig kunnen zijn. We sommen deze even op om je een hulp te bieden indien je nog op zoek zou zijn naar het juiste materiaal.

We geven je een overzicht en omschrijving, alsook de link waarmee je meer te weten komt. Zo kan je de betreffende tool aankopen via onze partners. Dit helpt ons om de blog te onderhouden en meer waardevolle content te creëren. Voor jou als lezer geen verschil, voor ons een grote hulp!

1. Mosselpan

Een goede mosselpan is essentieel voor het bereiden van mosselen. Deze pannen zijn speciaal ontworpen om de mosselen gelijkmatig te koken en hun smaak optimaal te behouden.

Een zwarte mosselpan met deksel.

2. Friteuse

Mosselen en friet is een klassieke combinatie in België. Een goede friteuse helpt je om perfect knapperige frieten te maken om te serveren naast je mosselen. Dit in samenspel met huisgemaakte mayonaise of mosselsaus is heerlijk!

Een moderne friteuse op een aanrecht.

3. Aardappelmesje (Molenaarsmesje).

Een scherp aardappelmesje is handig om mosselen schoon te maken. Dit molenaarsmesje is speciaal ontworpen voor precisiewerk in de keuken.

Een scherp molenaarsmesje met houten handvat.

Tot slot…

Het mosselseizoen is een bijzondere tijd van het jaar waarin mosselen volop verkrijgbaar zijn en veel liefhebbers genieten van deze culinaire traditie. Dankzij moderne koeltechnieken, duurzame kweekmethoden en een breed scala aan bereidingswijzen kunnen mosselen het hele jaar door een smakelijke aanvulling op elke maaltijd zijn.

Mosselen eten zullen we als Belg altijd blijven doen. Vroeger was het eigenlijk het “eten voor de arme man”, maar het schelpdier heeft zich opgewerkt tot een volwaardig product die velen van ons doet watertanden. Met frieten en zelfgemaakte mayonaise. Een mosselsausje voor de pit. Of met een goed stuk brood…het kan allemaal. Mosselen zijn dan ook nog eens supergezond!!

Heb je vragen, opmerkingen of suggesties? Laat het ons weten! Indien we kunnen helpen doen we dit graag!

Vond je ons verhaal de moeite om te lezen? Geef ons dan een duwtje in de rug door het de delen en een reactie achter te laten.

Een “eigen” recept toevoegen aan onze receptenbundel? Dat hebben we graag! Klik hier!

HONGER NAAR MEER? Abonneer je hieronder op onze nieuwsbrief en volg ons op YouTube, TikTok, Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates.

Het mosselseizoen! Het is een blijft een voltreffer in de Belgische eetcultuur!

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina. (Het komt er op neer dat moest je als lezer beslissen om via onze link een aankoop te doen dan krijgen wij een kleine commissie van je aankoop. Voor ons een wereld van verschil om onze website up to date en veilig te houden alsook verder te ontwikkelen. Voor U als lezer/koper blijft alles hetzelfde. We zijn je alleszins dankbaar!

2 reacties op “Het Mosselseizoen…van de kweek tot in je mosselpot.”

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Geef een reactie

Beoordeel dit recept!




error: Deze inhoud is beschermd!
7
Share to...