Mosselsoep
Deze romige mosselsoep is perfect voor elke gelegenheid. Vol smaak en eenvoudig te bereiden. Leer hoe je deze heerlijke soep stap voor stap maakt met ons recept.
Materiaal en benodigdheden
Ingrediënten
Voor de mosselsoep.
- 25 gr bloem
- 25 gr ongezouten roomboter
- 500 ml kookvocht van mosselen
- 500 ml volle melk
- 100 ml room 40% vetgehalte
- wat peper van de molen
- wat zout
Afwerking (optioneel)
- ½ tl graanmosterd
- ½ tl cayennepeper
- wat gekookte mosselen (of ongekookt, maar proper en dan laat je ze garen in je soep)
- wat bieslook vers, fijn gesnipperd
Instructies
- We maken een mosselsoep!
Maak een roux!
- Laat de boter smelten in je kookpot op zacht vuur.25 gr ongezouten roomboter
- Roer er je bloem door en laat zachtjes bakken.25 gr bloem
- Roer met regelmaat.
- Opgepast! De roux mag niet kleuren! Van het moment dat hij naar koekjes ruikt is hij gaar.
De mosselsoep.
- Voeg nu het afgekoelde mosselvocht toe, samen met de koude melk, en klop door met de klopper.500 ml kookvocht van mosselen, 500 ml volle melk
- Blijf goed roeren met je klopper zodat de roux niet aanbrand en volledig opgenomen wordt door de soep.
- Laat de soep zo'n 5 minuutjes zachtes doorkoken op een laag vuur.
- Blijf af en toe roeren!
Mosselsoep afwerken.
- Indien je nog ongekookte (gekuiste) mosselen hebt voeg je ze nu toe! Laat je soep zachtjes koken tot de mosselen gaar zijn.wat gekookte mosselen
- Proef de soep, en kruid af naar smaak met peper en zout.wat peper van de molen, wat zout
- Optioneel kan je wat graanmosterd toevoegen, of wat cayennepeper voor extra pit. Dit is persoonlijk, en wat je zelf verkiest.1/2 tl graanmosterd, 1/2 tl cayennepeper
- Klop de room op voor 3/4 (we willen een stevige room, maar geen slagroom).100 ml room
- Serveer de soep in kleine mosselpotjes, of in een diep bord.
- Garneer met gekookte mosselen, en leg een lepel opgeklopte room in het midden.
- Strooi wat vers gesnipperde bieslook erover en garneer met een takje peterselie.wat bieslook
- Serveer met wat brood.
- Je mosselsoep is klaar!
- Smakelijk!
Notities
Romige Mosselsoep - Een Belgische Delicatesse!
Onze romige mosselsoep is een echte Belgische klassieker, perfect voor elke gelegenheid. Wat deze soep zo bijzonder maakt, is het gebruik van het natuurlijke kookvocht van "mosselen natuur" als basis. Dit geeft de soep een diepe, authentieke smaak en maakt het extra voedzaam. Door de toevoeging van een scheutje opgeklopte room wordt de soep heerlijk romig en vol van smaak. Deze soep is eenvoudig te bereiden en zal je als mosselliefhebber vast en zeker smaken!INFO EN TIPS
- Ok, je hebt voor deze soep natuurlijk wel het kookvocht nodig van de mosselen. Meestal zeven en bewaren we het vocht van 2 porties gekookte mosselen, om dan de dag erna deze soep te maken. Ook houden we natuurlijk enkele mosselen appart om dan als garnituur te gebruiken in de soep zoals omschreven in het recept.
- De soep is eigenlijk een basis. We werken ze hier nu af met wat graanmosterd en cayennepeper, maar niets houd je tegen om dit anders aan te pakken!
- Voeg wat koriander toe en rode curry pasta voor een pittig Thaïs soepje. Of gewoon wat currypoeder. Dit kan ook al wonderen doen.
- Je kan de soep ook verrijken met een brunoise van groenten (fijn gesneden blokjes van groenten) en wat tomatenpuree.
- Vervang de melk eens door kippenbouillon. Strooi er wat verse oregano door voor een Italiaans getinte soep. Serveer met wat geraspte Parmezaanse kaas. Lekker!
- De mogelijkheden zijn eindeloos.
- In België zijn we het meest bekend met de Zeeuwse mosselen, maar heb je de Franse tegenhanger als eens geprobeerd? Klein maar fijn en bomvol smaak....De BOUCHOT mossel. Een aanrader!
Bouchot Mosselen! Een Franse delicatesse voor de fijnproever!Bouchot Mosselen, de tegenhanger van de Zeeuwse mossel. Deze kleine weekdieren zijn te herkennen aan hun blauwzwarte schelpen en hun oranjegele vlees. Bretagne staat bekend om zijn "bouchots", die een onnavolgbare smaak en een erkende kwaliteit hebben. In onze blogpost lees je er alles over!
- Meer mosselrecepten kan je terugvinden in onze receptenbundel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan onze mosselsaus, maar ook andere mosselgerechten zoals mosselen natuur, mosselen lookroom of Thaise mosselen.
- Wil je meer weten over de mossel?
Voedingswaarde :
Nutrition Facts
Mosselsoep
Serving Size
1 portie
Amount per Serving
Calories
238
% Daily Value*
Fat
18
g
28
%
Saturated Fat
11
g
69
%
Trans Fat
0.2
g
Polyunsaturated Fat
1
g
Monounsaturated Fat
5
g
Cholesterol
57
mg
19
%
Sodium
600
mg
26
%
Potassium
232
mg
7
%
Carbohydrates
13
g
4
%
Fiber
0.3
g
1
%
Sugar
8
g
9
%
Protein
6
g
12
%
Vitamin A
1105
IU
22
%
Vitamin C
0.3
mg
0
%
Calcium
178
mg
18
%
Iron
0.3
mg
2
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood
DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.