Mosselen lookroom
Mosselen lookroom. Mosselen geserveerd in een looksausje aangedikt met room.
Materiaal en benodigdheden
Ingrediënten
- 4 kg mosselen
- 1 ui groot
- 2 stengels bleekselder
- wat verse peterselie
- 4 takjes tijm
- 1 scheutje water
- 4 teentjes knoflook
- 250 ml room 35% vetgehalte minstens, liever 40% vetgehalte
- wat zwarte peper van de molen
- wat zout optioneel
- 1 klontje gezouten roomboter
Instructies
- We maken mosselen lookroom!
Maak je mosselen proper!
- Doe je aangekochte mosselen in koud gezouten water in de gootsteen (Ze sterven in zoet water).4 kg mosselen
- Spoel ze heel kort een paar keer door.
- Controleer elke mossel appart op dat de schelp nog gesloten is. (Ja! Stuk per stuk!)
- Mosselen die blijven openstaan, of waarvan de schelp stuk is zijn dood, en dus goed voor de vuilnisbak.
- Neem elke mossel eens vast en knijp ze zacht tussen duim en wijsvinger.
- Mosselen die niet meer goed zijn, of eventueel nog slib of zand bevatten zullen snel breken.
- Gooi ook deze exemplaren weg. (Je wil immers niet dat er zand tussen je uiteindelijke bereiding zit.)
- Haal ook eventueel de kokkels en ander vuil van de schelp met een aardappelmesje.
- Spoel de mosselen nog een 2de en 3e keer onder koud stromend water.
- Laat mosselen dus nooit in gewoon koud water liggen want dan sterven ze!
Versnijd je mosselgroenten!
- Dit mag redelijk fijn gesneden zijn! Doe dit steeds met een vlijmscherp mes en op een snijplank!
- Snijd selder en peterselie in fijnere stukjes.wat verse peterselie, 2 stengels bleekselder
- De uien snijd je in dunne ringen.1 ui
Mosselen koken
- Vul de bodem van je mosselpot met selder, ui en peterselie.1 ui, wat verse peterselie, 2 stengels bleekselder
- Rits de blaadjes van een takje tijm en voeg toe aan je groenten.4 takjes tijm
- Vul de pot met je mosselen.4 kg mosselen
- Neem je pepermolen en geef een paar goede draaien bovenop je mosselen.wat zwarte peper
- Voeg een scheutje water toe! (Zo heb je genoeg jus!)1 scheutje water
- Zet je pan op het vuur met deksel.
- Kook de mosselen 1 keer op! (Als het kookvocht naar boven komt tegen je deksel is het goed!)
- Haal de mosselen van het vuur, en giet ze af door een fijne zeef.
- Vang het kookvocht op in een sauspot.
- Doe de mosselen weer in de mosselpot en zet er het deksel op om ze warm te houden.
- Pel de knoflook en pers deze door een lookpers (of snijd heel fijn).4 teentjes knoflook
- Doe de look met het kookvocht van de mosselen in een pannetje en breng aan de kook.
- Laat inkoken tot de helft.
- Voeg de room toe en laat opnieuw indikken tot sausdikte die je wil hebben.250 ml room
- Breng eventueel op smaak met peper en een klein beetje zout.wat zwarte peper, wat zout
- Overgiet de mosselen met de saus, kook ze héél kort even op en schud ze nog eens door de pot (Doe dit met een keukenhanddoek zodat je jezelf niet verbrand.)
- Leg een klontje gezouten roomboter bovenop je mosselen en zet je deksel even terug op de mosselen zodat de boter kan smelten over de mosselen. (Opgelet, zet je mosselen niet meer terug op het vuur! We willen geen rubber!)1 klontje gezouten roomboter
- Schud de mosselpot nog eens op.
- Haal het deksel van je pot.
- Je mosselen lookroom zijn klaar!
- Serveer met frieten of brood. En natuurlijk een goed glas bier of wijn!
Notities
Mosselen lookroom
Mosselen lookroom is één van de klassiekers. Je kan ze overal terugvinden in het seizoen op menukaarten van diverse brasserie's en horeca zaken. Het goede is dat het niet zo moeilijk is om te maken, dus vanaf nu maak je ze lekker zelf! Heerlijk smeuïge mosselen met een lookroomsaus om 'U' tegen te zeggen. Smakelijk!INFO EN TIPS
- Was en controleer je mosselen grondig! Dit is eigenlijk het meeste werk, maar tevens ook het belangrijkste. Niemand wil een slechte, dode of zandmossel in de pot. Dan is je hele pot om zeep!
- Mosselen kan je op verschillende manieren bereiden. 'Mosselen natuur' bijvoorbeeld, is puur en heerlijk van smaak, maar ook in de pan, met witte wijn of zelf op z'n Thaïs zijn ze heerlijk. Je kan ze ook verwerken in andere gerechten zoals een risotto.
- Meestal gebruiken we de Zeeuwse mosselen, maar heb je de Franse tegenhanger als eens geprobeerd? Klein maar fijn en bomvol smaak....De BOUCHOT mossel. Een aanrader!
Bouchot Mosselen! Een Franse delicatesse voor de fijnproever!Bouchot Mosselen, de tegenhanger van de Zeeuwse mossel. Deze kleine weekdieren zijn te herkennen aan hun blauwzwarte schelpen en hun oranjegele vlees. De mossel is caloriearm en rijk aan jodium. Het is het ideale Bretoense product om de nodige eiwitten, calcium en ijzer binnen te krijgen. Bretagne staat bekend om zijn "bouchots", die een onnavolgbare smaak en een erkende kwaliteit hebben.
- Wil je mosselen met witte wijn? Simpel, vervang de scheut water door een scheut , laat de knoflook en de room weg!
- Mosselen met look? Leg 2 gesnipperde teentjes look bij de groenten, laat de room weg!
- Gooi het mosselvocht (het kookvocht) niet weg! Je kan er een heerlijk mosselsoepje van maken, waarin je eventueel overgebleven mosselen kan in verwerken.
- Zin in mosselsaus ? Ons recept kan vinden in onze receptenbundel!
- Wil je meer weten over de mossel?
Wat drink je bij mosselen?
Bij mosselen drink je gewoon wat je zelf graag wil! Laat me daarmee beginnen. Heb je graag advies inzake wijn of bier? Dan kunnen we het volgende aanraden!Wijn
Je drinkt bij mosselen 'natuur' best een droge, witte wijn met een fris fruitige smaak. Een Pinot Blanc of Sauvignon blanc is perfect. Zijn je mosselen bereidt op een andere manier, zoals in dit recept, dan zijn ze wat vettiger. Kies dan voor een vollere wijn gemaakt met de Chardonnay druif.Bier
Als doorwinterde belg drinken we natuurlijk een 'goei' pint bier bij mosselen. Alle pils is ok, als hij goed gekoeld is! Maar heb je liever eens een ander, smaakvol bier dat goed past om te drinken bij mosselen, probeer dan eens een Tripel of witbier! Die zijn het meest geschikt om te combineren met mosselen.Keukentools:
Voor het bereiden van dit heerlijke gerecht heb je enkele essentiële keukentools nodig. Hier zijn enkele aanbevelingen.- Mosselpot : Een ruime mosselpot met een stevig deksel is essentieel voor het stomen van de mosselen.
- Keukenmes: Een scherp mes voor het fijnsnijden van sjalotten en knoflook.
- Snijplank: Een stevige snijplank om de ingrediënten op voor te bereiden.
- Zeef: Handig voor het spoelen van de mosselen onder koud water.
-
Onze receptenbundel werd mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
Voedingswaarde :
Nutrition Facts
Mosselen lookroom
Serving Size
1 portie
Amount per Serving
Calories
481
% Daily Value*
Fat
12
g
18
%
Saturated Fat
2
g
13
%
Trans Fat
0.01
g
Polyunsaturated Fat
3
g
Monounsaturated Fat
3
g
Cholesterol
143
mg
48
%
Sodium
1485
mg
65
%
Potassium
1881
mg
54
%
Carbohydrates
28
g
9
%
Fiber
2
g
8
%
Sugar
5
g
6
%
Protein
63
g
126
%
Vitamin A
961
IU
19
%
Vitamin C
48
mg
58
%
Calcium
167
mg
17
%
Iron
21
mg
117
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood
DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.