Mosselen lookroom

mosselen lookroom

Mosselen lookroom

Mos­se­len look­room. Ons ‘zwar­te goud’ geser­veerd in een look­saus­je aan­ge­dikt met room.
5 from 1 vote
Prep Time 25 mins
Cook Time 15 mins
Total Time 40 mins
Cour­se Bel­gisch, Hoofd­ge­rech­ten, mosselgerechten
Cui­si­ne Bel­gisch, Schaal en Schelp­die­ren, Vlaams
Ser­vings 4 per­so­nen
Calo­ries 481 kcal

Ingrediënten
  

  • 4 kg mos­se­len
  • 1 ui groot
  • 2 sten­gels bleekselder
  • wat ver­se peterselie
  • 4 tak­jes tijm
  • 1 scheu­tje water
  • 4 knof­look teen­tjes
  • 250 ml room 35% vet­ge­hal­te min­stens, lie­ver 40% vetgehalte
  • zwar­te peper van de molen
  • wat zout opti­o­neel
  • 1 klont­je gezou­ten roomboter

Instructies
 

Maak je mosselen proper!

  • Doe je aan­ge­koch­te mos­se­len in koud gezou­ten water in de goot­steen (Ze ster­ven in zoet water).
    4 kg mosselen
  • Spoel ze heel kort een paar keer door.
  • Con­tro­leer elke mos­sel appart op dat de schelp nog geslo­ten is. (Ja! Stuk per stuk!)
  • Mos­se­len die blij­ven open­staan, of waar­van de schelp stuk is zijn dood, en dus goed voor de vuilnisbak.
  • Neem elke mos­sel eens vast en knijp ze zacht tus­sen duim en wijsvinger.
  • Mos­se­len die niet meer goed zijn, of even­tu­eel nog slib of zand bevat­ten zul­len snel breken.
  • Gooi ook deze exem­pla­ren weg. (Je wil immers niet dat er zand tus­sen je uit­ein­de­lij­ke berei­ding zit.)
  • Haal ook even­tu­eel de kok­kels en ander vuil van de schelp met een aard­ap­pel­mes­je.
  • Spoel de mos­se­len nog een 2de en 3e keer onder koud stro­mend water.
  • Laat mos­se­len dus nooit in gewoon koud water lig­gen want dan ster­ven ze!

Versnijd je mosselgroenten!

  • Dit mag rede­lijk fijn gesne­den zijn! Doe dit steeds met een vlijm­scherp mes en op een snij­plank!
  • Snijd sel­der en peter­se­lie in fij­ne­re stukjes.
    wat ver­se peter­se­lie, 2 sten­gels bleekselder
  • De uien snijd je in dun­ne ringen.
    1 ui

Mosselen koken

  • Vul de bodem van je mos­sel­pot met sel­der, ui en peterselie.
    1 ui, wat ver­se peter­se­lie, 2 sten­gels bleekselder
  • Rits de blaad­jes van een tak­je tijm en voeg toe aan je groenten.
    4 tak­jes tijm
  • Vul de pot met je mosselen.
    4 kg mosselen
  • Neem je peper­mo­len en geef een paar goe­de draai­en boven­op je mosselen.
    zwar­te peper
  • Voeg een scheu­tje water toe! (Zo heb je genoeg jus!)
    1 scheu­tje water
  • Zet je pan op het vuur met deksel.
  • Kook de mos­se­len 1 keer op! (Als het kook­vocht naar boven komt tegen je dek­sel is het goed!)
  • Haal de mos­se­len van het vuur, en giet ze af door een fij­ne zeef.
  • Vang het kook­vocht op in een saus­pot.
  • Doe de mos­se­len weer in de mos­sel­pot en zet er het dek­sel op om ze warm te houden.
  • Pel de knof­look en pers deze door een look­pers (of snijd heel fijn).
    4 knof­look
  • Doe de look met het kook­vocht van de mos­se­len in een pan­ne­tje en breng aan de kook.
  • Laat inko­ken tot de helft.
  • Voeg de room toe en laat opnieuw indik­ken tot saus­dik­te die je wil hebben.
    250 ml room
  • Breng even­tu­eel op smaak met peper en een klein beet­je zout.
    zwar­te peper, wat zout
  • Over­giet de mos­se­len met de saus, kook ze héél kort even op en schud ze nog eens door de pot (Doe dit met een keu­ken­hand­doek zodat je jezelf niet verbrand.)
  • Leg een klont­je gezou­ten room­bo­ter boven­op je mos­se­len en zet je dek­sel even terug op de mos­se­len zodat de boter kan smel­ten over de mos­se­len. (Opge­let, zet je mos­se­len niet meer terug op het vuur! We wil­len geen rubber!)
    1 klont­je gezou­ten roomboter
  • Schud de mos­sel­pot nog eens op.
  • Haal het dek­sel van je pot.
  • Je mos­se­len look­room zijn klaar!
  • Ser­veer met frie­ten of brood. En natuur­lijk een goed glas bier of wijn!

Notities

Mosselen lookroom

Mos­se­len look­room is één van de klas­sie­kers. Je kan ze over­al terug­vin­den in het sei­zoen op menu­kaar­ten van diver­se brasserie’s en hore­ca zaken. Het goe­de is dat het niet zo moei­lijk is om te maken, dus van­af nu maak je ze lek­ker zelf! Heer­lijk smeu­ï­ge mos­se­len met een look­room­saus om ‘U’ tegen te zeg­gen. Smakelijk!

INFO EN TIPS

  • Was en con­tro­leer je mos­se­len gron­dig! Dit is eigen­lijk het mees­te werk, maar tevens ook het belang­rijk­ste. Nie­mand wil een slech­te, dode of zand­mos­sel in de pot. Dan is je hele pot om zeep!
  • Mos­se­len kan je op ver­schil­len­de manie­ren berei­den. ‘Mos­se­len natuur’ bij­voor­beeld, is puur en heer­lijk van smaak, maar ook in de pan, met wit­te wijn of zelf op z’n Thaïs zijn ze heer­lijk. Je kan ze ook ver­wer­ken in ande­re gerech­ten zoals een risot­to.
  • Meest­al gebrui­ken we de Zeeuw­se mos­se­len, maar heb je de Fran­se tegen­han­ger als eens gepro­beerd? Klein maar fijn en bom­vol smaak.…De BOUCHOT mos­sel. Een aanrader!
  • Wil je mos­se­len met wit­te wijn? Sim­pel, ver­vang de scheut water door een scheut , laat de knof­look en de room weg!
  • Mos­se­len met look? Leg 2 gesnip­per­de teen­tjes look bij de groen­ten, laat de room weg!
  • Gooi het mos­sel­vocht (het kook­vocht) niet weg! Je kan er een heer­lijk mos­sel­soep­je van maken, waar­in je even­tu­eel over­ge­ble­ven mos­se­len kan in verwerken.
  • Het recept voor onze mos­sel­saus kan je hier vinden!
  • Wil je meer weten over de mos­sel? Klik hier!

Wat drink je bij mosselen.

Bij mos­se­len drink je gewoon wat je zelf graag wil! Laat me daar­mee begin­nen. Heb je graag advies inza­ke wijn of bier? Dan kun­nen we het vol­gen­de aanraden!

Wijn

Je drinkt bij mos­se­len ‘natuur’ best een dro­ge, wit­te wijn met een fris frui­ti­ge smaak. Een  of is per­fect. Zijn je mos­se­len bereidt op een ande­re manier, in look-room bij­voor­beeld, dan zijn ze wat vet­ti­ger, en kies je auto­ma­tisch ook voor een vet­ti­ge­re wijn gemaakt met 100% druif.

Bier

Als door­win­ter­de belg drin­ken we natuur­lijk een ‘goei’ pint bier bij mos­se­len. Alle pils is ok, als hij goed gekoeld is! Maar heb je lie­ver eens een ander, smaak­vol bier dat goed past om te drin­ken bij mos­se­len, pro­beer dan eens een Tri­pel of wit­bier! Die zijn het meest geschikt om te com­bi­ne­ren met mosselen.
Onze recep­ten­bun­del wer­den moge­lijk gemaakt door soft­wa­re van Boot­strap­ped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Boot­strap­ped Ventures
 
Heb je dit recept zelf gepro­beerd? Of heb je een vraag of opmer­king over het recept? Laat dan een reac­tie ach­ter hieronder! 
Deel het gerust op je soci­al media en tag ons!.
Mis­schien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
KokenKoken
HONGER NAAR MEER? Abon­neer je op onze nieuws­brief en volg ons op you­tu­be, Tik­Tok, FacebookPin­te­rest en Inst­agram voor alle laat­ste updates.
Mos­se­len look­room! Wij lus­ten er wel pap van! Aan de slag maar!
Key­word mos­se­len lookroom
Dit recept delen op facebook?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept delen op Inst­agram?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept gepro­beerd?Laat ons weten hoe het was! 

Geef een reactie

Recipe Rating




error: Deze inhoud is beschermd!