Tripel bier…authentiek Belgisch bier met smaak in de hoofdrol!

Tripel bier is sterk van smaak, krachtig, hergist op de fles en heeft een authentiek verleden. Fruitig, droog en met een bitterheid die niet overheerst. Zalig om eens ‘door te drinken’! ‘Au fond’ ben ik een echte bierdrinker. Het is zomer, dus een goed gekoeld bier kan me altijd bekoren. Als er dan één soort bier is waarvan er meerdere zijn die me echt smaken dan is het wel het ‘tripel bier’. Het is een bier met een alcoholpercentage tussen de 7% en 9,5%, maar er zijn uitschieters tot 11%. De omschrijving is niet wettelijk vastgelegd, dus tussen de bierkenners zal dit enigszins wel zorgen voor de nodige discussies en debatten. En als er dan wat Tripel bier mee gemoeid is zullen deze conversaties wel eens hoog oplopen…

Laat ze maar discussiëren, het voornaamste is dat het ons smaakt!!!!

Ik geef je een kijk op mijn inzicht in de wondere wereld van “Den Tripel”!

Abdij - Brouwerij Westmalle

Wat is een tripel bier?

Zoals hierboven al aangegeven is Tripel bier een vrij zware biersoort met een vrij hoog alcoholpercentage. Dit percentage is hoger door de toevoeging van suiker, onder vorm van glucose. Ook de smaak van het bier wordt hierdoor wat zoeter. De complexe smaak krijgt tripel door de typische gist die is toegevoegd aan het product, net zoals de hop en mout bijdragen aan de bitterheid. De hoeveelheid mout is ‘spreekwoordelijk’ 3 keer hoger dan bij een normaal trappistenbier. Tripel bier heeft een hoge gisting en krijgt een hergisting op de fles. Wat de kleur betreft is het meestal iets tussen blond en amberkleurig. Goudblond als het ware.

Tripel bier – geschiedenis.

Waar anders dan in België start het verhaal van het Tripel bier. Hoe juist al de beweringen zijn is moeilijk te achterhalen, maar de Moeder der tripel bieren is toch wel de West-Malle. De monniken van de abdij brouwden hun eerste tripel in 1934. De abdij kreeg in 1933 een grondige vernieuwing, en ter ere van deze uitbreiding werd het eerste tripel bier gemaakt. In 1956 werd het recept 1 maal aangepast en is sindsdien nog steeds hetzelfde. De brouwerij is deel van de abdij en zorgt voor het onderhoud van de monniken.

Het brouwen zelf wordt tegenwoordig overgelaten aan externe medewerkers. Ondertussen is tripel bier een ‘booming business’ en nieuwe brouwsels schieten als paddestoelen uit de grond. Gelukkig houden we hier in België de eer hoog, en is niet zomaar elk bier de ‘tripel’ naam waardig. Helaas wordt er in het buitenland niet zo eervol met de naam omgesprongen en wordt ‘tripel’ op vele manieren gebruikt als commercieël middel. Wij weten beter! Het is niet voor niets dat ons tripel bier wereldwijd gekend is, en liefhebbers lokt die zich wagen aan de ultieme smaak! Kijk maar eens op Youtube…de tripel bier recensies en besprekingen vliegen je om de oren.

Westmalle tripel bier

Tripel bier en gerechten.

Het bier ontleent zich door zijn smaak perfect bij allerlei gerechten. Tripel past uitstekend bij lichtere gerechten, salades bijvoorbeeld, maar ook bij vis, schaal of schelpdieren is dit een welgekomen aanvulling aan je gerecht. Door zijn drogere afdronk zijn ietwat vettere gerechten ook een match! Asperges of kalfsvlees in combinatie met tripel bier is altijd een winnaar!

Zelfs fruit of sommige desserten zijn goed te combineren. Ik denk maar aan een traditionele cheesecake of een sabayon.

food pairing met tripel bier.

De dag van vandaag speelt men enorm in op food-pairing. Men gaat op zoek naar de juiste combinaties van smaken en texturen bij een bepaald ingrediënt. Probeer bij volgende gerechten maar eens een tripel bier te drinken. Je kan aangenaam verrast zijn!

Foodpairing met Westmalle tripel

Mijn persoonlijke top 10!

Genoeg gepalaverd…nu het echte werk. hier volgt mijn persoonlijke top 10 van tripel bieren!

NR10 – ‘T IJ ZATTE TRIPEL

Voor nr10 gaan we naar onze noorderburen. Nederland, Amsterdam, brouwerij ‘t IJ. ‘t IJ Zatte tripel is het allereerste bier dat Brouwerij ‘t IJ op de markt bracht en vandaag de dag nog steeds tot één van de meest geliefde speciaalbieren uit hun aanbod behoort. Dit is een stevige tripel met een prachtige goudgele kleur. Verfijnde aroma’s van vers fruit en een zweem van graan. Lichtzoet van smaakt een subtiele, droge afdronk. Brouwerij ‘t IJ Zatte tripel is een bier voor elke gelegenheid.

't IJ Zatte tripel

NR9 – ABBAYE DU LYS TRIPLE

ABBAYE DU LYS TRIPLE, Arques, Frankrijk. Brasserie Goudale. Voor nr 9 zijn we dus in Frankrijk, niet zover over de grens.

Abbaye du Lys Triple 75CL is een bovengistend blond bier met hergisting op de fles. Het bier is afkomstig van Les Brasseurs de Gayant en staat bekend om een heerlijk fruitig en aromatisch karakter. Het bier wordt van vier graansoorten (gerst, tarwe, havermout en rogge) vervaardigd. Abbaye du Lys Triple kenmerkt zich door een uitstekende balans tussen kruiden en zoete invloeden, waaronder karamel, kaneel en mout. Tevens is een frisse toets van citroen op te merken. Het bier heeft een alcoholpercentage van 8,5%.

ABBAYE DU LYS TRIPLE

NR8 – LUPULUS ORGANICUS

LUPULUS ORGANICUS! Voor dit bier gaan we naar Gouvy, België. Een biologisch tripel bier. Prachtig goudkleurig met een rijke schuimkraag. Florale aroma’s met hieromheen tonen van gist ontwikkelen zich in het glas. De smaak combineert fruit met kruiden en hieromheen vind je wat bittere tonen terug. Lupulus Organicus gaat zonder filtering op de fles, waardoor het vol en complex van karakter is. Lekker en BIO!!

LUPULUS ORGANICUS

NR7 – ST.FEUILLIEN

Saint-Feuillien is een Belgisch abdijbier. Het bier wordt gebrouwen in Brouwerij Saint-Feuillien te Le Rœulx. Dit bier draagt het label Erkend Belgisch Abdijbier sinds 1999. 

Saint-Feuillien Tripel heeft wit, fijn en zeer dicht schuim. Ondanks de lichte amberkleur verbaast het bier de kenner met een nadrukkelijke toets van mout. De neus is rijk met een unieke combinatie van hoparoma’s, kruiden en typische, zeer fruitige gistingsgeuren. De smaak is krachtig met een uitzonderlijke afdronk. Het bier heeft een alcoholpercentage van 8,5%.

St.Feuillien Tripel

NR6 – INSEL BALTIC

Insel Baltic Tripel 75cl is een krachtige en fruitige tripel die bekendstaat om een smaakvol gebalanceerd karakter. Naast de aanwezigheid van fruit kom je hierin kruidige, droge hints tegen die hier meer diepgang aan meegeven. Het échte karakter lijkt soms wat op een mysterie, waardoor je uitgedaagd wordt om je zintuigen aan het werk te zetten. Insel Baltic Tripel is een bier voor de échte fijnproever. Diverse fruitsoorten vormen het aroma, terwijl in de mond met name kruidige en droge smaakinvloeden opvallen. Verder kom je hierin lichtzoete smaken tegen met een bittertje dat dit in evenwicht brengt. Heerlijk om opzichzelfstaand van te genieten, maar dit tripel bier is ook een aanrader bij diverse (stevige) kaassoorten.

INSEL BALTIC TRIPEL

NR5 – LA TRAPPE

La Trappe is Nederlands trappistenbier. Het bier wordt op ambachtelijke wijze gebrouwen, volgens een door de trappisten van Koningshoeven ontwikkelde receptuur. Er komen uitsluitend natuurlijke ingrediënten aan te pas, zoals hop, gerstenmout, gist en water uit eigen bron. La Trappe Tripel is een donkerblonde trappist met een fruitige, bitterzoete smaak en heeft een alcoholpercentage van 8%.

La Trappe tripel

NR4 – GOUDEN CAROLUS

Gouden Carolus Tripel werd eeuwen geleden reeds gebrouwen ter ere van Keizer Karel. Het bier was in vroegere tijden alleen bestemd voor hooggeplaatste personen en edellieden. Gouden Carolus Tripel heeft dankzij de evenwichtige hoppen een volmondige, ietswat kruidige en verfrissende smaak. Lekker! Echt lekker!

GOUDEN CAROLUS

NR3 – FLOREFFE

Floreffe Tripel dankt zijn naam aan zijn hoge densiteit en zijn diepe smaak. Het prachtige huwelijk tussen zijn bitterheid en de karamel is karakteristiek. Het bier wordt niet gefilterd, dus kan lichtjes troebel zijn. Een blonde, amberkleurige body en romige schuimkraag zijn typerend. De neus is uitermate origineel en combineert hout- en kruidtoetsen (kruidnagel, vanille) met de fruittoetsen van rijpe renet-appels. Deze aroma’s worden begeleid door een heerlijke moutsmaak en een geraffineerde bitterheid. Dit krachtige en evenwichtige bier heeft een zachte afdronk met toetsen van calvados, karamel en zoethout. De op fles hergiste Tripel was het favoriete bier van de monniken van de abdij van Floreffe. Als de monniken te laat waren voor het gebed of in het refectorium, moesten ze het als straf zonder hun geliefkoosde Floreffe Triple stellen…

Floreffe

NR2 – KARMELIET

Karmeliet Tripel 75cl is het absolute boegbeeld van de brouwerij. Iedere fles Karmeliet Tripel wordt gemaakt op basis van een oud en historisch drie-granenrecept, bestaande uit tarwe, haver en gerst. Ook vandaag de dag zien de brouwmeesters van dit merk dit nog steeds als het ideale recept voor hun speciaalbier Naar eigen zeggen is iedere slok die je van dit tripel bier neemt een ‘reis voor de zintuigen’. Dit Belgische bier, wat in een handige grote fles van 75cl wordt geleverd, heeft een fraai goudenkleur in het glas en een royale, romige schuimkraag. Aroma’s van vanille, citrus en kruiden domineren in de geur, terwijl de smaak van Karmeliet Tripel gezoet, kruidig en zelfs een beetje aards is. Vloeibaar goud!

Karmeliet tripel

NR1 – STRAFFE HENDRIK 9

Straffe Hendrik Tripel is een blond bier dat voor de burgemeester Maes IV en zijn dochter Véronique is gemaakt in 1981 ter ere van het standbeeld van Sint-Arnoldus. Het wordt gebrouwen door brouwerij de halve maan in Brugge. Het bier is sterk gehopt en heeft een frisse en bittere smaak. Voor mij persoonlijk toch wel de lekkerste…alhoewel dat het moeilijk kiezen is.

STRAFFE HENDRIK 9

Tot slot…

Na het lezen van dit verhaal heb je hopelijk een betere kijk op het tripel bier. Heb je zelf ervaringen, vragen of opmerkingen? Laat een reactie achter onder dit bericht! Misschien kennen jullie wel een verborgen parel onder het bier. Laat het ons weten!

Tripel bier is geweldig om drinken! Geniet, maar drink met mate!!! Schol!

Geef een reactie

error: Deze inhoud is beschermd!
1
Share to...