Kabeljauw met tomaat en basilicum.
Kabeljauw! Een heerlijk en sappig stukje vis met een instant sausje van kerstomaatjes en verse basilicum. Een simpel, snel visgerecht waar zelfs je kinderen van zullen smullen!
Materiaal en benodigdheden
Ingrediënten
Voor de tomaat basilicum saus:
- 2 el olijfolie extra virgine
- ¼ tl rode chili-vlokken
- 3 teentjes knoflook fijngehakt (of door de lookpers geperst)
- 600 gr kerstomaatjes gehalveerd
- 1 glas droge witte wijn
- 1 bussel basilicum vers, fijngesneden
- 1 el citroensap vers
- ½ tl citroen zeste fijne reepjes van de schil van de citroen
- 1 tl zout
- 1 tl kristalsuiker
- ½ tl zwarte peper van de molen
Instructies
- We gaan kabeljauw bakken met een saus van trostomaatjes en basilicum!
Begin met de tomaat - basilicum saus:
- Verhit de olie in een grote bakpan op middelhoog vuur.2 el olijfolie
- Voeg de chilivlokken en knoflook toe en bak 1 minuut tot de knoflook geurig is.1/4 tl rode chili-vlokken, 3 teentjes knoflook
- Zet je vuur zachter en doe de gehalveerde kerstomaatjes erbij. Bak ze, af en toe roerend, tot ze zacht zijn en beginnen krimpen. ( Zorg dat ze hun vorm wel nog wat behouden. Ongeveer 9 tot 12 minuten.)600 gr kerstomaatjes
- Voeg een glas droge witte wijn toe. Roer en laat het mengsel zachtjes sudderen en inkoken (de alcohol zal hierdoor verdampen).1 glas droge witte wijn
- Voeg de fijngesneden basilicum er aan toe en meng.1 bussel basilicum
- Roer het citroensap, de citroenzeste, het zout, de suiker en de peper erdoor en laat nog 2 minuten koken.1 el citroensap, 1/2 tl citroen zeste, 1 tl zout, 1 tl kristalsuiker, 1/2 tl zwarte peper
- Zet de saus van het vuur en hou apart tot je ze terug nodig hebt.
Voor de kabeljauw:
- Dep de kabeljauw droog met keukenpapier.
- 800 gr kabeljauw (filets - haasje), wat zout, wat peper
- 2 el olijfolie
- Leg de kabeljauw in de olie en bak tot hij goudbruin is. Ongeveer 3 tot 4 minuten.
- Draai de kabeljauw voorzichtig om en bak nog 3 tot 4 minuten, tot hij vlokkig en gaar is.
- Giet de tomaat - basilicum saus nu over de kabeljauw. Laat de saus opnieuw opwarmen, haal dan van het vuur en serveer.
- Je gebakken kabeljauw met tomaat en basilicum is klaar! Smakelijk!
RECEPT VIDEO
Notities
Gebakken kabeljauwfilet met cherrytomaten en verse basilicum in een rijke tomatensaus.
We gaan kabeljauw bakken en serveren de vis met een lekker instant sausje van kerstomaatjes. De basilicum zorgt voor een Mediterraanse toets. Lekker!TIPS EN INFO :
- Dit gerecht is heerlijk met gestoomde rijst, hertoginnenaardappelen, gratin dauphinois of frieten natuurlijk!
- Hetzelfde recept kan ook gebruikt worden met andere witte, vaste vissoorten. Denk aan zeetong, pladijs, griet, zeebaars...maar als je fan bent van kabeljauw, probeer het dan ook eens te maken met Skrei (in het seizoen)!!!
Skrei...of winterkabeljauw, een wonder der natuur!In de koude wateren van Noorwegen ligt een culinaire schat verscholen, bekend als skrei. Deze speciale vis, ook wel winterkabeljauw genoemd, heeft de harten van fijnproevers over de hele wereld veroverd. Laten we samen deze bijzondere vis ontdekken en alle geheimen onthullen die schuilen in de diepten van de Barentszzee.
- Zestes van citroen maak je door de schil van de citroen af te halen met een dunschiller. Zorg dat je enkel de gele schil hebt, en zo weinig mogelijk tot geen wit membraam. Dit is bitter en niet smakelijk. Gebruik dan een vlijmscherp mes om dunne reepjes van je citroenschil te snijden.
- Of je kan de zestes ook verkrijgen door een citroen te raspen met een handrasp. Het is maar wat je verkiest.
- Opgelet! In het recept staat aangegeven dat je de kabeljauw 3 tot 4 minuten moet bakken aan beide zijden. Maar, alles hangt af van de dikte van je kabeljauwfilets. De 3 tot 4 minuten is een richtlijn, geen effectieve tijd. Indien je kabeljauwfilets wat dikker zijn zullen ze misschien wat langer nodig hebben. Zijn ze dunner, dan zullen ze sneller gaar zijn. In de gaten houden dus! Je kabeljauw is gaar wanneer hij vlokkig is.
- Wanneer je de saus aan je pan toevoegt zal de vis ook nog wat verder garen. Laat hem gerust even rusten in je pan.
- Kabeljauw met witte wijn tomaat en basilicum is echt wel een topcombinatie! Tomaten brengen ons onmiddellijk al in zuiderse sferen en ze brengen een perfecte balans tussen zuur, zoet en zout in het gerecht. Wil je meer weten over tomaten?
- Heb je vragen, opmerkingen of suggesties? Stel ze ons, indien we kunnen helpen doen we dit graag! Of misschien heb je zelf wel de ultieme tip??
- Om dit gerecht te bereiden is het nodig dat je over goede pannen beschikt! Dit omdat we zowel de saus, alsook de kabeljauw in de pan bereiden en bakken. Indien je nog op zoek bent naar een stel goede pannen kunnen we je de pannenset van KitchenAid aanraden!
- Visliefhebber? Probeer dan zeker eens ons recept met skrei en chorizo! Winterkabeljauw met wat pit! Lekker!
Voedingswaarde :
Nutrition Facts
Kabeljauw met tomaat en basilicum.
Serving Size
1 portie
Amount per Serving
Calories
352
% Daily Value*
Fat
16
g
25
%
Saturated Fat
2
g
13
%
Polyunsaturated Fat
2
g
Monounsaturated Fat
11
g
Cholesterol
86
mg
29
%
Sodium
718
mg
31
%
Potassium
1191
mg
34
%
Carbohydrates
9
g
3
%
Fiber
1
g
4
%
Sugar
5
g
6
%
Protein
37
g
74
%
Vitamin A
847
IU
17
%
Vitamin C
38
mg
46
%
Calcium
56
mg
6
%
Iron
2
mg
11
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood
DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.