Kabeljauw met tomaat en basilicum.

Kabeljauw met tomaat en basilicum

Kabeljauw met tomaat en basilicum.

Kabeljauw! Een heerlijk en sappig stukje vis met een instant sausje van kerstomaatjes en verse basilicum. Een simpel, snel visgerecht waar zelfs je kinderen van zullen smullen!
5 from 2 votes
Voorbereiding 15 minutes
Kooktijd 25 minutes
Totale tijd 40 minutes
Course Hoofdgerechten, Visgerechten
Cuisine Visgerechten
Servings 4 personen
Calories 352 kcal

Ingrediënten
 
 

Voor de tomaat basilicum saus:

Voor de kabeljauw:

  • 2 el olijfolie extra virgine
  • 800 gr kabeljauw (filets - haasje) (+/- 200gr per portie)
  • wat zout
  • wat peper

Instructies
 

  • We gaan kabeljauw bakken met een saus van trostomaatjes en basilicum!

Begin met de tomaat - basilicum saus:

  • Verhit de olie in een grote bakpan op middelhoog vuur.
    2 el olijfolie
  • Voeg de chilivlokken en knoflook toe en bak 1 minuut tot de knoflook geurig is.
    1/4 tl rode chili-vlokken, 3 teentjes knoflook
  • Zet je vuur zachter en doe de gehalveerde kerstomaatjes erbij. Bak ze, af en toe roerend, tot ze zacht zijn en beginnen krimpen. ( Zorg dat ze hun vorm wel nog wat behouden. Ongeveer 9 tot 12 minuten.)
    600 gr kerstomaatjes
  • Voeg een glas droge witte wijn toe. Roer en laat het mengsel zachtjes sudderen en inkoken (de alcohol zal hierdoor verdampen).
    1 glas droge witte wijn
  • Voeg de fijngesneden basilicum er aan toe en meng.
    1 bussel basilicum
  • Roer het citroensap, de citroenzeste, het zout, de suiker en de peper erdoor en laat nog 2 minuten koken.
    1 el citroensap, 1/2 tl citroen zeste, 1 tl zout, 1 tl kristalsuiker, 1/2 tl zwarte peper
  • Zet de saus van het vuur en hou apart tot je ze terug nodig hebt.

Voor de kabeljauw:

  • Dep de kabeljauw droog met keukenpapier.
  • Kruid vervolgens beide kanten van de kabeljauw met zout en peper.
    800 gr kabeljauw (filets - haasje), wat zout, wat peper
  • Verhit de olie in een andere bakpan op middelhoog vuur.
    2 el olijfolie
  • Leg de kabeljauw in de olie en bak tot hij goudbruin is. Ongeveer 3 to 4 minuten.
  • Draai de kabeljauw voorzichtig om en bak nog 3 tot 4 minuten, tot hij vlokkig en gaar is.
  • Giet de tomaat - basilicum saus nu over de kabeljauw. Laat de saus opnieuw opwarmen, haal dan van het vuur en serveer.
  • Je gebakken kabeljauw met tomaat en basilicum is klaar! Smakelijk!

Video

YouTube video

Notities

Kabeljauw met tomaat en basilicum

We gaan kabeljauw bakken en serveren de vis met een lekker instant sausje van kerstomaatjes. De basilicum zorgt voor een Mediterraanse toets. Lekker!
Dit gerecht is heerlijk met gestoomde rijst, hertoginnenaardappelen, gratin dauphinois of frieten natuurlijk!
Hetzelfde recept kan ook gebruikt worden met andere witte, vaste vissoorten. Denk aan zeetong, pladijs, griet, zeebaars...maar als je fan bent van kabeljauw, probeer het dan ook eens te maken met Skrei (in het seizoen)!!!
Vraag: Hou je van kabeljauw? Wij kunnen er niet genoeg van krijgen! Dus laat het me weten in de reacties als je meer kabeljauwrecepten wilt zien in onze recepten!

TIPS EN INFO :

  • Zestes van citroen maak je door de schil van de citroen af te halen met een dunschiller. Zorg dat je enkel de gele schil hebt, en zo weinig mogelijk tot geen wit membraam. Dit is bitter en niet smakelijk. Gebruik dan een vlijmscherp mes om dunne reepjes van je citroenschil te snijden.
  • In het recept staat aangegeven dat je de kabeljauw 3 tot 4 minuten moet bakken aan beide zijden. Let op! Alles hangt af van de dikte van je kabeljauwfilets. De 3 tot 4 minuten is een richtlijn, geen effectieve tijd. Indien je kabeljauwfilets wat dikker zijn zullen ze misschien wat langer nodig hebben. Zijn ze dunner, dan zullen ze sneller gaar zijn. In de gaten houden dus! Je kabeljauw is gaar wanneer hij vlokkig is.
  • Wanneer je de saus aan je pan toevoegt zal de vis ook nog wat verder garen. Laat hem gerust even rusten in je pan.
  • Heb je vragen, opmerkingen of suggesties? Stel ze ons, indien we kunnen helpen doen we dit graag, en misschien heb je zelf wel de ultieme tip...
  • Om dit gerecht te bereiden is het nodig dat je over goede pannen beschikt! Dit omdat we zowel de saus, alsook de kabeljauw in de pan bereiden en bakken. Indien je nog op zoek bent naar een stel goede pannen kunnen we je de pannenset van KitchenAid aanraden!
  • Koekenpannen Kitchenaid
    Koekenpannen Kitchenaid
Onze receptenbundel werd mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
 
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder! Indien we kunnen helpen doen we dit graag!
Deel het gerust op je social media en tag ons!.
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
KokenKoken
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtube, TikTok, FacebookPinterest en Instagram voor alle laatste updates.
Kabeljauw met tomaat en basilicum! Heerlijk! Probeer het maar!

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Kabeljauw met tomaat en basilicum.
Serving Size
 
1 portie
Amount per Serving
Calories
352
% Daily Value*
Fat
 
16
g
25
%
Saturated Fat
 
2
g
13
%
Polyunsaturated Fat
 
2
g
Monounsaturated Fat
 
11
g
Cholesterol
 
86
mg
29
%
Sodium
 
718
mg
31
%
Potassium
 
1191
mg
34
%
Carbohydrates
 
9
g
3
%
Fiber
 
1
g
4
%
Sugar
 
5
g
6
%
Protein
 
37
g
74
%
Vitamin A
 
847
IU
17
%
Vitamin C
 
38
mg
46
%
Calcium
 
56
mg
6
%
Iron
 
2
mg
11
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword gebakken kabeljauw, Kabeljauw, kabeljauw met tomaat, kabeljauw met tomaat en basilicum
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen mij bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen.

Geef een reactie

Recipe Rating




error: Deze inhoud is beschermd!
912
Share to...