Skrei…of winterkabeljauw, een wonder der natuur!

Skrei (Gadus Morhua – Atlantic Cod), ook wel winterkabeljauw genoemd, wordt gekenmerkt door z’n stevige, vaste textuur en heerlijke smaak. De vissoort is slechts een paar weken per jaar verkrijgbaar. Het is een echt wonder der natuur! In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over deze toch wel speciale vis.

Skrei op ijs

Hoe ziet Skrei eruit?

De Skrei heeft een zwaar lichaam met een grote kop, een stompe snuit en een duidelijke barbeel (een snorhaarachtig orgaan, zoals bij een meerval) onder de onderkaak.
Hun kleur varieert van licht geelgroen tot rood en olijfkleurig, meestal met donkere vlekken op de kop, de vinnen, de staart en het lichaam. De buik is licht van kleur en meestal vlekkeloos.

Fysiek is de skrei de enige groep vissen met drie afzonderlijke rugvinnen en twee afzonderlijke buikvinnen. Hij brengt het grootste deel van zijn tijd door op of nabij de zeebodem. Maar soms kan de vis ook hoger in de waterkolom worden waargenomen, op zoek naar voedsel.

De vis kan meer dan 20 jaar oud worden, tot 50 centimeter groot en wel 35kg wegen.
Ze kunnen zich voortplanten als ze 2 tot 3 jaar oud zijn, wanneer ze tussen de 12 en 16 centimeter lang zijn.

Het zijn echte roofvissen op de bodem van de oceaan, en voeden zich met een verscheidenheid van ongewervelde dieren en vissen.

wonder der natuur
Skrei

Waar komt skrei vandaan?

De skrei is een vis die leeft in de Barentszzee, ten noorden van Noorwegen en Rusland. In deze ijskoude zee voelt de Skrei zich thuis.

Eén keer per jaar gaat de kabeljauwsoort op zwerftocht. Ze zwemmen meer dan 800 kilometer naar het zuiden, naar de Lofoten-eilanden om er te paaien en kuit te schieten. De skrei paaien dan op de bodem van de oceaan. Grotere wijfjes kunnen 3 tot 9 miljoen eieren produceren wanneer ze kuit schieten. De eitjes drijven dan op de warme golfstroom weer naar het noorden om uit te groeien tot uit de kluiten gewassen vissen.

De kabeljauw die daar tussen januari en eind maart gevangen wordt, mag de naam skrei dragen.

Liliesfood - Wie zijn we?
Liliesfood

We zijn een gezin, opgegroeid in een leefwereld waar eten en drinken altijd een hoofdrol heeft gespeeld. Als “een rode draad” heeft zich dit tot op vandaag doorheen ons leven geweven.

Een wonder der natuur.

Het woord ‘skrei’ komt van het Noorse woord ‘skreid’, dat ‘zwerver‘ betekent. Het verwijst naar de grote afstanden die de vis aflegt in zijn leven.

De aankomst van de skrei op de Lofoten – eilanden is een jaarlijks terugkerend natuurwonder waar de lokale vissers dagenlang naar uitkijken. Niemand kan uiteindelijk precies voorspellen wanneer hij aankomt. Gewoonlijk is dat ergens eind januari, vaak bij volle maan, maar het kan ook in februari of zelfs pas in maart zijn.

Wanneer de skrei er is, is het feest en kan de vangst beginnen. Het seizoen loopt tot maart-april en de vangst is streng gereguleerd en aan quota gekoppeld. Zo is men er zeker van dat ook de volgende jaren er nog genoeg skrei zal zijn. De vis is dus maar beperkt verkrijgbaar.

De vangst van deze bijzondere vis is vooral iets voor kleinere, traditionele visserij-bedrijfjes. De vis wordt meestal aan de lijn gevangen, slechts in mindere mate met netten. Door het lijnvissen wordt de vis niet beschadigd, maar het is wel zwaar werk. Het extreem ruwe klimaat en de krachtige stroming rond de Lofoten maakt de vangst bovendien niet ongevaarlijk voor de vissers.

Vissers op de lofoten

Skrei – kwaliteitslabel.

Skrei die volgens de regels gevangen en geëxporteerd is, en van goede kwaliteit is, herken je aan z’n keurmerk. De vishandelaar kan de herkomst van de vis bewijzen door middel van een officiële verklaring waarin onder meer staat waar en in welke viszone hij gevangen is en door welke vissersboot.

Skrei keurmerk - kwaliteitslabel
Skrei keurmerk – kwaliteitslabel

Wat is het verschil tussen kabeljauw en skrei?

Skrei is een specifieke populatie kabeljauw, maar er zijn wel enkele verschillen tussen kabeljauw en skrei.

Het belangrijkste verschil is dat skrei een migrerende populatie van kabeljauw is die jaarlijks vanuit de Barentszzee naar de Noorse kust trekt om te paaien. Daarom is de vis dus enkel beschikbaar in de winter en het vroege voorjaar, terwijl kabeljauw het hele jaar door verkrijgbaar is.

De skrei is over het algemeen ook groter en heeft een hoger vetgehalte dan gewone kabeljauw. Dit komt doordat hij tijdens zijn trektocht naar de Noorse kust veel voedsel tot zich neemt om energie op te slaan voor de paaitijd.

Tot slot heeft skrei een iets stevigere textuur en een iets mildere smaak dan gewone kabeljauw. Hij kenmerkt zich door spierwit en stevig visvlees, wat het een populaire keuze maakt voor koks en fijnproevers.

Is skrei duurder dan kabeljauw?

Normaal is skrei duurder dan gewone kabeljauw. Dit komt omdat skrei alleen in de winter en het vroege voorjaar beschikbaar is en een specifieke migratie heeft die de visserij beperkt. Bovendien heeft skrei door zijn hogere vetgehalte en stevigere textuur een reputatie als een “premium vis”, wat de prijs verder kan opdrijven.

Is skrei gezond?

Ja, skrei is gezond en een goede bron van eiwitten en voedingsstoffen. Het bevat weinig vet en calorieën, maar is rijk aan vitamines en mineralen zoals vitamine D, vitamine B12, fosfor en selenium. Skrei is ook een goede bron van omega-3 vetzuren, die belangrijk zijn voor een gezonde hartfunctie, hersenfunctie en de algehele gezondheid. Als onderdeel van een gezond dieet kan skrei bijdragen aan een evenwichtige voeding en een gezonde levensstijl. Het is een vis van topkwaliteit!

Skrei

Hoe smaakt skrei?

Skrei heeft over het algemeen een milde en toch volle smaak met een stevige textuur. Het vlees is wit en schilferig, en heeft een lichtzoete smaak met een subtiele zilte ondertoon. Sommige mensen beschrijven de smaak als iets zoeter en zachter dan gewone kabeljauw vanwege het hogere vetgehalte dat skrei heeft. Skrei is een veelzijdige vis die goed combineert met verschillende kruiden en smaken en kan worden gekookt, gebakken, gestoomd of gegrild.

Meestal wordt de vis in filets verkocht, wat betekent dat je weinig tot geen voorbereidingen hoeft te treffen voordat u hem gaat bereiden. Als u de vis grilt, bakt of braadt, laat u de filet waarschijnlijk heel, maar als u hem pocheert of in een soep of stoofpot bereidt, kunt u hem beter in kleinere stukjes snijden. Bakken is een van de meest gebruikelijke manieren om de vis te bereiden.

Skrei leent zich enorm goed voor een traditioneel en gekend gerecht : ‘Fish ‘n Chips’! Er wordt een beslag gemaakt van bloem, maïzena, spuitwater en/of bier, plus bakpoeder en specerijen. Nadat de vis in bloem is gedompeld, wordt hij in het beslag gedompeld en vervolgens gefrituurd, waar hij goudbruin en krokant zal bakken.

Ook op z’n vel gebakken in bruisende boter is de vis heerlijk.

Skrei leent zich tot allerlei bereidingen, maar het liefst “zo puur mogelijk”.

Ons recept .

Skrei in de oven met sauce vierge

Skrei in de oven met sauce Vierge.

Skrei in de oven met sauce Vierge! Een heerlijk stukje vis geserveerd met een klassieke saus!
5 from 1 vote
Voorbereiding 25 minutes
Kooktijd 20 minutes
Totale tijd 45 minutes
Course Hoofdgerechten, Visgerechten
Cuisine Frans, Visgerechten
Servings 4 personen
Calories 215 kcal

Materiaal en benodigdheden

Ingrediënten
  

  • 6 eetlepels olijfolie extra vierge , plus wat extra
  • 1 tl rozemarijn vers gehakt
  • 1 tl tijm vers gehakt
  • ½ tl venkelzaad fijn gestampt, (een vijzel is handig voor dit)
  • 1 tl zwarte peperkorrels grof gestampt in de vijzel
  • wat grof zeezout (Van Maldon bv.)
  • 4 stuks skreifilet met vel, tussen de 200 en 250gr per stuk

Voor de sauce Vierge

Instructies
 

  • Verwarm de oven op 230°C
  • Meng de olijfolie, de vers gehakte kruiden, het fijngestamp venkelzaad, de gestampte peperkorrels en een theelepel zout in een mengkom.
    6 eetlepels olijfolie, 1 tl rozemarijn, 1 tl tijm, 1/2 tl venkelzaad, 1 tl zwarte peperkorrels, wat grof zeezout
  • Leg de stukken skrei er in en keer een paar keer om zodat er rondom de skreifilets een laagje zit.
    4 stuks skreifilet
  • Doe al de ingrediënten voor de "sauce Vierge" in een sauspan, enkel de vers gehakte peterselie, het zout en de peper laat je er nog even uit!
    6 el olijfolie, 2 el citroensap, 3 el Tomates concassée, 8 stuks zwarte kalamata olijven, 2 stuks ansjovisfilets, 1 teen knoflook
  • Zet de pan even opzij om vlak voor het serveren op te warmen.
  • Neem een vuurvaste koekenpan en zet ze op het vuur tot ze gloeiend heet is.
  • Leg de Skrei filets met de velkant naar beneden in de pan en schroei ze 1 tot 2 minuten zodat het vel een mooie geschroeide kleur heeft.
    4 stuks skreifilet
  • Draai de filets om. Zet de skrei in de oven. Laat ze 8 tot 10 minuten verder garen.
  • Opmerking! : de tijd in de oven is aanpasbaar! Alles hangt af van dikte en grootte van je filets. Het ene stuk zal langer of korter nodig hebben om te garen. Het belangrijkste is dat jouw 4 stukken van gelijke grootte zijn. Controleer de vis zodat hij niet overgaar wordt.
  • Zet nu de sauspan met de sauce vierge op het vuur en laat zachtjes opwarmen (niet koken!) Controleer dit regelmatig. Hou het gewoon warm.
  • Leg voor het serveren de stukken vis op 4 warme borden.
  • Roer dan de peterselie onder de sauce vierge, en kruid af met zeezout en peper naar smaak. Lepel de saus op en rond de gebakken skrei.
    1 el peterselie, wat zout, wat peper
  • Druppel nog wat extra vierge olijfolie over de vis en strooi er een beetje grof zeezout over.
    wat grof zeezout
  • Serveer met puree, een gewone gekookte aardappel of gratin dauphinois.
  • Je skrei in de oven met sauce vierge is klaar! Smakelijk!

Notities

Skrei in de oven met sauce Vierge.

Skrei, ‘filet de skrei’ of winterkabeljauw is een parel uit de zee! Een heerlijk stuk stevige vis!
Lees er hier meer over!

INFO EN TIPS :

  • Sauce vierge” werd in 1976 door Chef Michel Guérard bedacht als tegenpool voor de andere, nogal zware en vette sausen die met vis geserveerd worden. Denk maar aan hollandaise, Beurre Blanc, … Sinds die tijd is het een “klassieker”!
  • Zorg voor top kwaliteit Skrei en ingrediënten en je hebt een heerlijk gerecht!
  • Niet alleen skrei, maar ook kabeljauw, tarbot, griet, zeebaars of schelvis lenen zich voor dit gerecht. Eigenlijk alle witvis.
  • Zorg steeds dat je vis kraakvers is!!! Wil je weten hoe…bekijk dan onze gids voor het aankopen en bewaren van vis!
Onze receptenbundel werden mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
 
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder!
Deel het gerust op je social media en tag ons!.
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
KokenKoken
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtube, TikTok, FacebookPinterest en Instagram voor alle laatste updates.
Skrei in de oven met sauce vierge! Lekker!

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Skrei in de oven met sauce Vierge.
Serving Size
 
1 portie
Amount per Serving
Calories
215
% Daily Value*
Fat
 
23
g
35
%
Saturated Fat
 
3
g
19
%
Polyunsaturated Fat
 
2
g
Monounsaturated Fat
 
17
g
Cholesterol
 
1
mg
0
%
Sodium
 
52
mg
2
%
Potassium
 
67
mg
2
%
Carbohydrates
 
2
g
1
%
Fiber
 
1
g
4
%
Sugar
 
1
g
1
%
Protein
 
1
g
2
%
Vitamin A
 
155
IU
3
%
Vitamin C
 
6
mg
7
%
Calcium
 
15
mg
2
%
Iron
 
0.5
mg
3
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword filet de skrei, klassieke Franse keuken, sauce vierge, Skrei, skrei in de oven
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen mij bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen.

Nog enkele weetjes…

  • Niet alleen het visvlees zelf is een topper, ook de tong, wangetjes, lever en kuit van de skrei worden beschouwd als een ware delicatesse. Let wel, we spreken hier dan wel over uitsluitend “verse vis”!
  • Slechts zo’n 10% van de gevangen skrei wordt vers aangeboden. De rest wordt verwerkt tot stokvis en klipvis: de eerste wordt in de wind gedroogd, de tweede eerst gezouten, geperst en dan gedroogd ( in Portugal serveert men dit als bacalhau).
  • In februari zie je overal skrei op de valentijnsmenu’s staan, en da’s niet alleen omdat hij rond die periode op z’n lekkerst is. De skrei staat namelijk ook bekend als een liefdesvis, omdat de vrouwtjes en mannetjes bij het paaien gezellig buik tegen buik zwemmen.

We mogen hopen dat je na het lezen van dit artikel meer te weten gekomen bent van deze wonderlijke vis!

Heb je vragen op opmerkingen? Laat gerust een bericht, of reageer onder deze pagina.

Heb je zelf een recept dat je met ons en onze lezers wil delen? Dat kan hier!

HEB JE HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtube, TikTok, Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates.

Skrei is seizoensgebonden…geniet dus zolang het kan!

skrei filet
skrei filet

Geef een reactie

Recipe Rating




error: Deze inhoud is beschermd!
3
Share to...