Keukentechnieken – Blancheren

blancheren

Keukentechnieken - Blancheren

Blancheren is het kort koken in gezouten water om optimale smaak en kleur te behouden van een ingrediënt.
5 from 1 vote
Voorbereiding 10 minutes
Kooktijd 2 minutes
Totale tijd 12 minutes
Course basiskennis, blancheren, Keukentechnieken
Cuisine Basiskeuken, Frans
Servings 1 voordelen
Calories 1 kcal

Materiaal en benodigdheden

Ingrediënten
  

Instructies
 

  • Om een product te blancheren brengt men eerst licht gezouten water aan de kook in een ruime pan.
  • Wanneer het water kookt wordt het product, voornamelijk groenten, toegevoegd.
  • Men laat alles terug aan de kook komen en 1 tot 2 minuten doorkoken. Tenzij het gaat over bladgroenten, deze hebben maar enkele seconden nodig.
  • Nadien giet men alles af in een zeef en ouder koud stromend water.
  • Het kookproces wordt hier onmiddellijk door gestopt, en het product behoud zijn kleur en versheid.

Ook een ijsbad kan hier voor dienen!

  • Leg het product na het blancheren onmiddellijk in een mengkom gevuld met koud water en ijsblokken.

Notities

Blancheren

Blacheren is een keukentechniek waarmee het ingrediënt of product  kort gekookt wordt in gezouten water om optimale smaak en kleur te behouden.


TIPS EN INFO

Oorsprong - Frankrijk
Oorsprong - Frankrijk
Voor wanneer je groeten wil invriezen:
  • We vriezen groenten ook wel eens in omdat dit ook het verouderingsproces vertraagt, maar het  wordt niet helemaal gestopt.
  • Daarom moeten de meeste groentesoorten een methode van warmtebehandeling ondergaan. Blancheren dus, om de rijpende enzymen te inactiveren en kleur, textuur en smaak te behouden.
  • De meeste bevroren groenten die geblancheerd zijn, blijven goed houdbaar voor negen tot twaalf maanden.
  • De volgende keer dat je dus bv je boontje in de diepvriezer wil invriezen, denk dan aan deze tip. Blancheren is de boodschap!
  • Soms wordt blancheren ook gebruikt om ingrediënten te zuiveren van onreinheden.
  • Denk aan beenderen waarvan met het bloed en onreinheden wil verwijderen om fond te trekken.
Onze receptenbundel werden mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder en beoordeel het met wat sterren.
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates.
Blancheren is een gekende keukentechniek die we niet kunnen missen in onze keuken.

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Keukentechnieken - Blancheren
Serving Size
 
100 g
Amount per Serving
Calories
1
% Daily Value*
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword basiskeuken, blancheren, keukentechnieken
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

2 reacties op “Keukentechnieken – Blancheren”

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Geef een reactie

Beoordeel dit recept!




error: Deze inhoud is beschermd!
Share to...