Keukentechnieken - Blancheren
Blancheren is het kort koken in gezouten water om optimale smaak en kleur te behouden van een ingrediënt.
Materiaal en benodigdheden
Ingrediënten
- ijsblokjes
- water
Instructies
- Om een product te blancheren brengt men eerst licht gezouten water aan de kook in een ruime pan.
- Wanneer het water kookt wordt het product, voornamelijk groenten, toegevoegd.
- Men laat alles terug aan de kook komen en 1 tot 2 minuten doorkoken. Tenzij het gaat over bladgroenten, deze hebben maar enkele seconden nodig.
- Nadien giet men alles af in een zeef en ouder koud stromend water.
- Het kookproces wordt hier onmiddellijk door gestopt, en het product behoud zijn kleur en versheid.
Ook een ijsbad kan hier voor dienen!
- Leg het product na het blancheren onmiddellijk in een mengkom gevuld met koud water en ijsblokken.
RECEPT VIDEO
Notities
Blancheren
Blacheren is een keukentechniek waarmee het ingrediënt of product kort gekookt wordt in gezouten water om optimale smaak en kleur te behouden.TIPS EN INFO
Voor wanneer je groeten wil invriezen:- We vriezen groenten ook wel eens in omdat dit ook het verouderingsproces vertraagt, maar het wordt niet helemaal gestopt.
- Daarom moeten de meeste groentesoorten een methode van warmtebehandeling ondergaan. Blancheren dus, om de rijpende enzymen te inactiveren en kleur, textuur en smaak te behouden.
- De meeste bevroren groenten die geblancheerd zijn, blijven goed houdbaar voor negen tot twaalf maanden.
- De volgende keer dat je dus bv je boontje in de diepvriezer wil invriezen, denk dan aan deze tip. Blancheren is de boodschap!
- Soms wordt blancheren ook gebruikt om ingrediënten te zuiveren van onreinheden.
- Denk aan beenderen waarvan met het bloed en onreinheden wil verwijderen om fond te trekken.
Voedingswaarde :
Nutrition Facts
Keukentechnieken - Blancheren
Serving Size
100 g
Amount per Serving
Calories
1
% Daily Value*
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood
DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.
@Minkowitz..Thx for this reply!
Great write up.. Keep writing