Sushi – De Japanse delicatesse die de wereld heeft veroverd.

Sushi is een van de meest bekende gerechten uit de Japanse keuken en is inmiddels over de hele wereld geliefd. Het bestaat uit kleine hapjes van rijst en vis, vaak op smaak gebracht met zeewier, sojasaus en wasabi. Maar wat is sushi precies, en waarom is het zo populair geworden? We gaan er dieper op in!

Sushi op bord

Geschiedenis.

Sushi heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot het oude Japan, waar rijst werd gebruikt om vis te conserveren. De vis werd in rijst bewaard om het fermentatieproces te versnellen, waardoor de vis langer bewaard kon blijven. Dit werd “narezushi” genoemd. Later werd dit proces verfijnd en begon men de rijst te eten samen met de vis.

In de 17e eeuw werd er een nieuwe methode bedacht, genaamd “haya-zushi”. Hierbij wordt de rijst en vis niet gefermenteerd, maar direct geconsumeerd. Dit is de vorm van sushi die we vandaag de dag kennen.

De eerste sushi-bar ooit werd in 1818 geopend in de Japanse stad Edo (tegenwoordig bekend als Tokyo) door Yohei Hanaya. Destijds was sushi nog geen populaire lekkernij in Japan, maar Hanaya introduceerde het gerecht aan de lokale bevolking en maakte het op die manier populairder. Zijn bar was geen luxe eetgelegenheid, maar een bescheiden kraampje dat zich bevond bij de vismarkt van Edo.

Het idee van een sushi-bar sloeg al snel aan en verspreidde zich naar andere delen van Japan. In de jaren ’20 van de vorige eeuw werden de bars steeds populairder en werden er meer luxueuze restaurants geopend. Na de Tweede Wereldoorlog won het gerecht ook buiten Japan aan populariteit en verspreidde het zich over de hele wereld.

Het verhaal van hanaya yohei

Wat zit er allemaal in sushi.

De basis van sushi is rijst, die op smaak gebracht wordt met rijstazijn, suiker en zout. Daarnaast wordt de Japanse delicatesse meestal gevuld met verse vis, groenten, ei of tofu.

Hieronder een overzicht van de meest gebruikte ingrediënten :

  • Nori : gedroogd zeewier dat vaak wordt gebruikt om sushi in te rollen.
  • Sushi Rijst : Japanse rijst die op smaak gebracht wordt met rijstazijn, suiker en zout.
  • Rauwe vis : verse vis zoals tonijn, zalm, makreel of garnaal.
  • Groenten : komkommer, avocado, wortel, paprika, asperges, etc.
  • Ei : omelet of roerei.
  • Tofu : een vleesvervanger in vegetarische en veganistische gerechten, gemaakt van sojabonen.

Soms worden er ook andere ingrediënten toegevoegd, zoals sriracha mayonaise, kaas of krab. Maar de basis van sushi blijft altijd sushi rijst met een vulling van vis, groenten, ei of tofu.

Soorten-sushi

Wat serveren bij sushi?

Traditioneel worden er een drie sushi-garnituren geserveerd om het gerecht te begeleiden.

  • Wasabi : Dit is de groene pasta gemaakt van een Japanse mierikswortel die pittig van smaak is.
  • Sojasaus : De sojasaus (shoyu) wordt gebruikt als dip en geeft extra smaak aan de rijst en vis.
  • Ingemaakte gember : De gember (Gari) wordt gegeten tussen het eten van verschillende sushi rollen door om de smaakpapillen te neutraliseren en de smaken van de verschillende sushi’s te scheiden.
Wasabia Japonica

Wat is en waarom eet je wasabi bij sushi?

Wasabi is een pittige groene pasta. Het wordt gemaakt van de wortelstokken van de wasabi-plant (Wasabia Japonica), die voornamelijk in Japan wordt geteeld. Wasabi heeft een scherpe, kruidige smaak en wordt gebruikt om de smaak van rauwe vis te versterken.

Ook heeft wasabi een antibacteriële werking en kan het de groei van bacteriën in rauwe vis remmen. Zo verminderd de kans op ziekteverwekkers en voedselvergiftiging.

Het is echter belangrijk om op te merken dat veel van de “wasabi” die bij sushi wordt geserveerd, eigenlijk een mix is van mierikswortel, mosterd(poeder) en kleurstoffen. Dit komt doordat echte wasabi duur en moeilijk te verkrijgen is. Deze imitatie wasabi kan nog steeds een vergelijkbare smaak en antibacteriële werking hebben als echte wasabi, maar het is belangrijk om te weten dat het niet hetzelfde is als de echte wasabi. De smaak van echte wasabi is subtieler en verfijnder dan de meeste namaak-wasabi’s.

Ook vinden we tegenwoordig meer en meer afgeleide producten van wasabi die we ook tegenkomen bij het maken en serveren van sushi. Denk maar aan de wasabi mayonaise, furikake (topping) of sesamzaadjes.

furikake_wasabi

Soorten Sushi.

Sushi is een culinair fenomeen dat de wereld heeft veroverd met zijn verfijnde smaken en prachtige presentaties. Maar wist je dat er een brede variëteit aan sushi bestaat, elk met zijn eigen karakteristieken en unieke smaakprofielen?

Maki: De herkenbare rol.

Maki sushi, misschien wel een van de meest herkenbare vormen van sushi, bestaat uit rollen van zeewier (nori) gevuld met sushirijst en een scala aan ingrediënten, zoals verse vis, groenten, en soms zoete smaakmakers. Deze rollen worden vervolgens in mooie plakjes gesneden en vormen een feest voor de zintuigen.

Maki sushi

Temaki: sushi als hoorn.

Temaki, ook wel “hand rolls” genoemd, zijn als kleine hoorns van overvloed. Ze worden ter plekke gerold, meestal in de vorm van een kegel, met zeewier en rijst aan de buitenkant. De vulling kan variëren van vis tot groenten en is perfect om onderweg van te genieten.

Temaki sushi

Uramaki: De binnenste buiten rol.

Uramaki sushi keert het traditionele sushi-ritme om door de rijst aan de buitenkant van de rol te plaatsen, met zeewier en de vulling binnenin. Dit heeft geleid tot creatieve variaties zoals de populaire California Roll, waar avocado, krab en komkommer schitteren.

Uramaki sushi

Nigiri: eenvoud en kunst.

Nigiri sushi is een kunstwerk in eenvoud. Het bestaat uit een klein bedje van sushirijst, liefdevol bekroond met plakjes sashimi (rauwe vis van de hoogste kwaliteit). Hier draait alles om de smaak van de vis, puur en onvervalst.

Nigiri

Inari: Zoet en Simpel.

Inari sushi biedt een zoete twist. Hier wordt de rijst gehuisvest in zachte, zoete tofu-zakjes, wat resulteert in een unieke smaakcombinatie. Deze sushi is vaak subtiel zoet en heeft een delicate textuur.

Inari sushi

Oshizushi: Het Geperste Genot.

Oshizushi onderscheidt zich door de geperste vorm, waarbij de ingrediënten samengeperst worden tot blokjes. Dit levert een compacte sushi op met rijke smaken en een boeiende textuur.

Oshizushi

Sashimi: De Kunst van Puurheid.

Hoewel sashimi strikt genomen geen sushi is, verdient het een eervolle vermelding. Hier draait alles om de vis! Rauwe, verse vis, prachtig gesneden en geserveerd zonder rijst. De smaak en de versheid van de vis staan centraal.

Sashimi

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vele soorten sushi die er bestaan. Er zijn nog talloze andere varianten te vinden, elk met hun eigen smaak en textuur. De dragonroll is hier één van. We bespreken hem hieronder.

Dragon roll.

De “Dragon Roll” is één van de bekendste en populairste sushi rollen. Hoewel de rol niet zo’n lange geschiedenis heeft als zijn traditionele tegenhangers, heeft de “dragon roll” een interessante achtergrond en unieke smaken die het tot een favoriet hebben gemaakt.

dragonroll

Wat is een Dragon Roll?

Een Dragon Roll is een sushi roll die meestal wordt gemaakt van binnenvullingen van krab, avocado en komkommer, omwikkeld met nori en sushi rijst. Het wordt bekleed met plakjes avocado en heeft vaak een topping van unagi (geroosterde paling), saus en sesamzaadjes. De naam “Dragon Roll” komt van de langwerpige vorm van de rol en de schijnbaar schubachtige textuur van de avocadobekleding die doet denken aan een draak.

Geschiedenis van de Dragon Roll.

In tegenstelling tot traditionele rollen zoals de California-Roll, heeft de Dragon Roll geen lange geschiedenis in Japan. Het werd in feite uitgevonden door Amerikaanse sushi-chefs als een creatieve en inventieve draai aan de traditionele variant. De roll werd echt bekend in de jaren 1990 in de Verenigde Staten en verspreidde zich daarna naar andere delen van de wereld.

Populariteit van de Dragon Roll.

De populariteit van de DragonRoll is de afgelopen decennia gestegen, en het wordt nu vaak gezien als een van de iconische sushi rollen. Het is populair in zowel traditionele als westerse sushi-restaurants en wordt vaak besteld door mensen die op zoek zijn naar een smaakvolle en vullende roll. Hoewel het niet noodzakelijkerwijs een traditionele Japanse roll is, is het toch een geliefde en onderscheidende keuze onder sushi-fans over de hele wereld.

Dragon rolls
De dragon roll is een binnenstebuiten gekeerde sushi, met een nori vel dat zich aan de binnenkant om de ingrediënten wikkelt en de sushi rijst aan de buitenkant. 
kijk eens naar dit recept
Dragon roll

Hoeveel stuks sushi eet je per persoon?

Het aantal sushi dat je per persoon eet hangt af van verschillende factoren. Hieronder geven we een aantal richtlijnen:

  • Als je het gerecht als complete maaltijd wilt eten, kun je ongeveer 12 tot 18 stuks per persoon tellen. Hierbij wordt uitgegaan van een volwassene met een gemiddelde eetlust.
  • Wil je het als lunch? Dan kun je rekenen op ongeveer 8 tot 12 stuks per persoon.
  • Kies je voor Temaki, de handgerolde variant in de vorm van een kegel, dan kun je 4 tot 6 stuks per persoon aanhouden.
  • Let ook op de soort die je bestelt of maakt. Sushi met meer vulling zal sneller verzadigen, terwijl nigiri bijvoorbeeld vaak kleiner van formaat is en daarom sneller op is.
  • Andere factoren die meespelen zijn de grootte van de rollen en de samenstelling van je groep mensen. Ben je met een grote groep mensen en maak je verschillende soorten sushi, dan kun je iets minder per persoon tellen dan wanneer je met een kleine groep bent en niet iedereen dezelfde voorkeuren heeft.

Maar vergeet niet…hoeveel sushi je per persoon eet hangt af van je persoonlijke voorkeur en eetlust. Eet vooral de hoeveelheid waar jij je goed bij voelt. De maaltijd moet zorgen voor het juiste verzadigde gevoel zonder je te overeten. Het is beter om iets te weinig te maken dan te veel, want sushi is vers en kan absoluut niet lang bewaard worden.

Sushi per persoon

Welke sushi is gezond?

Over het algemeen wordt sushi beschouwd als een gezonde voedingskeuze. Dit vanwege de gebruikte ingrediënten, zoals vis, rijst, groenten en zeewier. Sommige soorten zijn echter gezonder dan andere, afhankelijk van de ingrediënten en bereidingswijze. Sushi met vis zoals tonijn, zalm en heilbot zijn rijk aan gezonde vetten, zoals omega-3-vetzuren. Ze zijn over het algemeen gezonder dan de variant met nog vettere vis zoals geroosterde paling (Unagi) of makreel. Ook kan sushi met veel groenten, zoals komkommer of avocado, gezonder zijn dan sushi gemaakt met meer rijst.

Sushi gemaakt met tempura (gefrituurd beslag) of mayonaise kunnen minder gezond zijn vanwege de toegevoegde calorieën en vetten. Het is daarom belangrijk om bewust te zijn van de ingrediënten en bereidingswijze van sushi om de gezondere opties te kunnen kiezen indien je dit nodig acht. Want over het algemeen mogen we stellen dat sushi past in een gezond eetpatroon.

Welke sushi voor beginners?

Als je nog nooitt eerder sushi hebt gegeten, kan het een uitdaging zijn om te weten waar je moet beginnen. Er zijn veel verschillende soorten, en het kan moeilijk zijn om te bepalen wat je lekker vindt en wat niet.

Hier zijn enkele suggesties voor sushi die perfect zijn voor beginners:

  1. Met zalm: Sushi met zalm is een populaire keuze voor beginners. De zalm heeft een zachte, delicate smaak en is niet te overweldigend. Je kunt kiezen voor rauwe zalm of gegrilde zalm (nigiri).
  2. California roll: De California roll is een roll met krab, komkommer en avocado. Dit is een geweldige keuze voor beginners omdat het niet te uitdagend is qua smaak en structuur.
  3. Tonijn : Tonijn is een andere klassieke keuze. De tonijn is stevig van structuur en heeft een subtiele, milde smaak.
  4. Tempura roll: De Tempura roll is een rol met gebakken garnalen en groenten. De combinatie van de knapperige tempura en de zachte rijst maakt dit een heerlijke optie voor beginners.
  5. Komkommer roll: Dit is een rol met alleen komkommer. Een eenvoudige en verfrissende optie!

Onthoud dat er nog veel meer soorten sushi zijn om te ontdekken. Het belangrijkste is om te experimenteren en te ontdekken welke smaken en texturen je het lekkerst vindt. En indien je het gerecht gaat eten of bestellen, kan je altijd vragen om advies aan de sushi chef.

Hoe hoor je sushi te eten?

Sushi is een gerecht dat niet alleen lekker is, maar ook een bepaalde etiquette met zich meebrengt. Hieronder lees je hoe je sushi op de juiste manier hoort te eten:

  1. Gebruik eetstokjes : De meest traditionele manier om sushi te eten is met stokjes. Neem de sushi met de stokjes en dip deze lichtjes in de sojasaus. Gebruik niet te veel sojasaus, omdat de smaak van de sushi dan verloren gaat.
  2. Gebruik je handen : Sommige sushi-soorten, zoals Nigiri, worden traditioneel met de handen gegeten. Vorm met je handen een kommetje en plaats de sushi erop. Dip de viszijde lichtjes in de sojasaus.
  3. Eet alles in één hap : Sushi is zo gemaakt dat je het in één hap kan eten. Dit is niet alleen om de smaak te optimaliseren, maar ook omdat hij anders uit elkaar kan vallen.
  4. Eet in de juiste volgorde : Als je verschillende soorten sushi bestelt, is het goed om te weten in welke volgorde je deze hoort te eten. Begin met de lichtere en mildere soorten en werk zo naar de zwaardere en sterkere soorten toe.
  5. Eet de gember tussendoor : De gember die geserveerd wordt bij sushi, dient als een smaakneutralisator tussen verschillende sushi-soorten in. Eet de gember dus tussen het eten van de verschillende sushi.
  6. Drink groene thee : Groene thee is een veelvoorkomende drank bij het eten van sushi. De smaak van de groene thee helpt om smaken te neutraliseren en werkt ondersteunend voor je spijsvertering.

Door de sushi op de juiste manier te eten, kan je de smaak van de verschillende soorten optimaal beleven en krijg je een authentieke sushi-ervaring. Eet smakelijk!

sushi eten

Wat is het verschil tussen sushi en sashimi?

Sushi en sashimi zijn beide populaire gerechten uit de Japanse keuken. Ze worden vaak samen geserveerd in restaurants, maar toch zijn het twee verschillende gerechten.

Sushi is dus gemaakt van rijst die op smaak is gebracht met rijstazijn, suiker en zout en vervolgens wordt bedekt met rauwe vis, groenten of ander lekkers. Het wordt meestal geserveerd met sojasaus, wasabi en ingemaakte gember.

Sashimi daarentegen is ook gemaakt van rauwe vis, maar het wordt niet geserveerd met rijst. Het is een dun gesneden plakje vis dat puur wordt gegeten en vaak wordt opgediend met sojasaus en wasabi.

Het belangrijkste verschil tussen sushi en sashimi is dat sushi altijd rijst bevat en sashimi niet. Beide gerechten zijn gezond en heerlijk, maar het is belangrijk om te weten wat je wil maken en wat je lekker vindt.

Tonijn sashimi

Verse vis!

Verse vis en sushi gaan hand in hand. Om het gerecht te maken heb je namelijk kraakverse vis nodig! Dit is van essentieel belang. Kies daarom altijd voor kwalitatief hoogwaardige vis en geniet van de beste sushi. Het is een belangrijk ingrediënt en zal de smaak en textuur van het gerecht enorm verbeteren. Vis die niet meer zo vers is kan droog, taai en bitter smaken. Het kan zelfs gevaarlijk zijn voor je gezondheid.

Het gebruik van verse vis dus van groot belang!

Hoe weet je nu of de vis vers is? Wel, let op de heldere ogen, de stevigheid en de vochtige glans van de vis. Ook mag de vis niet naar vis ruiken. Wil je meer weten over het herkennen van verse vis? Bekijk dan onze handleiding.

Verse vis

Zelf sushi maken.

Het zelf maken van sushi vereist een zekere vaardigheid en precisie. Het begint allemaal met de rijst, die op smaak wordt gebracht met rijstazijn, suiker en zout. Deze wordt vervolgens uitgespreid over een vel nori (zeewier) en belegd met vis, groenten of andere ingrediënten. De sushi wordt dan opgerold met behulp van een matje en in hapklare stukjes gesneden.

Mits de dag van vandaag het zelf maken van sushi zo populair geworden is hebben we gelukkig een aantal handige hulpmiddelen ter beschikking.

De sushi kit.

Zelf je sushi maken is enorm leuk en geeft voldoening, maar zonder de juiste materialen is dat wel een gedoe. Gelukkig zijn er oplossingen!

Een kit om je sushi zelf te maken is makkelijk. De kit bevat alles wat je nodig hebt om zelf aan de slag te gaan. Je krijgt er immers ook nog eens een e-book bij met heerlijke recepten!

Inhoud van het pakket :

  • ✔️ Sushi bazooka
  • ✔️ Bamboemat
  • ✔️ Rijst lepel
  • ✔️ Rijst spreider
  • ✔️ Japans mes
  • ✔️ 2x bamboe eetstokjes
  • ✔️ 2x eetstokjes houder
  • ✔️ Avocado snijder
  • ✔️ Online sushi kookboek met diverse recepten (e-book)
Zelf-sushi-maken-set

Het maken is heel eenvoudig. Open eerst de bazooka en vul deze met ingrediënten naar keuze. Vervolgens duw je met de bazooka de rijst op een norivel, dat je vervolgens met de meegeleverde bamboemat kunt oprollen. In stukjes snijden, de eetstokjes erbij pakken en smullen maar!

Sushi servies.

Je eigen gemaakte sushi eet je natuurlijk in stijl met dit prachtige Japanse servies “Glassy Blue” van het merk “Tokyo design studio” . Deze set is compleet en bevat alles wat je nodig hebt voor het opdienen van een heerlijk diner of lunch. Door de geschenkverpakking is het ook ontzettend leuk om als cadeau te geven.

De set bestaat uit :

  • 2 rechthoekige sushi borden (22 cm x 12,5 cm)
  • 2 sojasausschaaltjes (8 cm x 8 cm)
  • 2 kommetjes (11 cm x 6,5 cm)
  • 2 paar luxe chopsticks
Sushi servies

Sushi tips and tricks!

Vandaag nemen we je ook mee op een culinaire reis vol met eenvoudige, doch verrassende “Sushi Tips and Tricks” die zelfs de meest onervaren thuiskok kan omarmen.

Less is more! Dat is het mooie aan deze tips. Minder gedoe, meer smaak. We onthullen enkele handigheden voor het perfectioneren van jouw sushi-creatie zonder de stress. Laat ons je begeleiden door deze smaakvolle ontdekkingsreis. Na het toepassen van deze tips wordt het maken van sushi een kunst die je beheerst zonder overweldigd te worden.

Dus, rol die mouwen op, pak je favoriete ingrediënten, en laten we samen aan de slag gaan.

YouTube video
Sushi tips and tricks

Ons recept.

De dragon roll is één soort sushi roll die momenteel te vinden is in onze receptenbundel, alsook de bijhorende “Unagi saus“. We proberen er binnenkort nog enkele toe te voegen.

Maar hoe je het ook draait of keert…elke sushi roll valt of staat met sushi rijst. En hoe je deze tot in de perfectie kan maken kan je hieronder terugvinden.

Sushi rijst

Sushi rijst

LiliesfoodLiliesfood
Sushi rijst wordt gemaakt door Japanse kort-korrelige rijst te koken met kombu en vervolgens op smaak te brengen met sushi azijn.
5 from 1 vote
Voorbereiding 10 minutes
Kooktijd 1 hour
week tijd 20 minutes
Totale tijd 1 hour 30 minutes
Course Bijgerechten, rijst
Cuisine Japans, Oosters
Servings 4 porties
Calories 304 kcal

Ingrediënten
 
 

Voor 3-4 porties sushi rijst (5-7 sushi-rollen)

Voor de zelfgemaakte sushi azijn

Instructies
 

  • We gaan sushi rijst maken!

Ter info.

  • Voordat je begint: Weet dat je voor een sushi roll 90 tot 135 g sushi rijst nodig hebt.
  • Zorg dat al je ingrediënten klaar staan.
    Sushi rijst ingrediënten

De rijst.

De rijst spoelen.

  • Eerst gaan we de rijst SNEL spoelen!
  • Voeg net genoeg water toe om alle rijst onder te dompelen in je kom.
  • Ga eens door de rijst met je handen en gooi het water onmiddellijk weg.
    Sushi rijst spoelen
  • Dit moet snel!
  • Herhaal deze stap nog een keer.
  • Info : Rijst absorbeert heel snel water wanneer je begint met spoelen, dus deze stap helpt onzuiverheden uit de rijst te verwijderen en voorkomt dat de rijst de eerste paar rondes zetmeelrijk water absorbeert.

Het wassen.

  • Vul je kom met rijst opnieuw met wat water en gebruik vervolgens je vingers om de natte rijstkorrels gedurende 10-15 seconden zachtjes in een cirkelvormige beweging te wassen.
  • Door heel weinig water te gebruiken kunnen de korrels tegen elkaar wrijven. Het vermindert ook de opname van onzuiverheden uit het zetmeelrijke water.
  • Spoel de rijst nu. Voeg extra water toe en gooi het troebele water onmiddellijk weg.
    Sushi rijst wassen
  • Herhaal het wassen en spoelen van de rijst nog twee tot drie keer.
    sushi rijst herhaal spoelen en wassen
  • Als het water bijna helder is, laat de rijst dan heel goed uitlekken in een fijne zeef.
    Sushi rijst uitlekken
  • Tip: Gebruik een rijstwasser om dit voltallige proces makkelijker te maken. Met dit handige tool kan je de rijst simpelweg spoelen tot het water helder is en vermijd je dat de rijst het zetmeelrijke water zal opnemen.

De kombu.

  • Controleer nu of de kombu vuildeeltjes bevat.
    1 stuk kombu
  • Veeg het zo nodig voorzichtig af met een vochtige doek.
    kombu proper
  • Veeg de witte poederige substantie op de kombu er niet volledig af. Deze draagt bij aan de umami smaak.
  • Was de kombu NOOIT! Gebruik geen stromend water!

Rijst weken en koken.

  • Doe de goed uitgelekte rijst in een kookpot of in de kom van de rijstkoker of multi cooker en voeg het afgemeten water toe.
    360 ml water
  • INFO : Opgelet! In het recept geven we de hoeveelheid water om te gebruiken in een kookpot. Indien je een rijstkoker of multi cooker gebruikt volg je de aangegeven hoeveelheid van je koker!
  • Leg de kombu bovenop de rijst en laat de rijst 20-30 minuten in het water weken.
    Week kombu met rijst
  • Begin dan met het kookproces. Met een rijstkoker of multi cooker is dit makkelijk. Gebruik je een gewone kookpot, dan kan je in ons recept om rijst te stomen perfect de stappen terugvinden die je nodig hebt om je rijst te koken.
  • Info : Soms is het zelfs aangeraden om ook met je rijstkoker of multi cooker net ietsje minder water te gebruiken dan aangegeven. Omdat we sushi azijn aan de gestoomde rijst gaan toevoegen, kook je de rijst een beetje aan de stevige kant. Niet elke cooker is hetzelfde, dus dat zal je een beetje moeten uitproberen.

Sushi azijn maken.

  • Combineer de rijstazijn, suiker en zout in een kleine steelpan en breng het op middelhoog vuur aan de kook.
    4 el rijstazijn, 2 el suiker, 1 tl zout
    sushi azijn maken
  • Klop met een kleine klopper tot de suiker volledig is opgelost.
  • Je kan de ingrediënten ook in een voor de magnetron geschikte kom doen en 1 minuut in de magnetron doen tot de suiker is opgelost.
  • Zet opzij om af te koelen.
  • Moest het je niet lukken, of heb je geen zin om de sushi azijn zelf te maken, gebruik dan sushi azijn die je aankoopt in de toko.

Sushi rijst maken :

  • Als je een hangiri gebruikt (zie bij info en tips), bevochtig deze dan door er water overheen te laten lopen en laat hem goed uitlekken.
  • Je kan ook een met bakpapier beklede bakplaat gebruiken indien je geen hangiri hebt.
  • Wanneer de rijst gekookt is, gooit u de gebruikte kombu weg en hevel je de gekookte rijst over in de hangiri.
  • Spreid de rijst gelijkmatig uit zodat hij sneller afkoelt.
  • Terwijl hij nog heet is, giet u de sushi azijn over de rijst.
    4 el sushi azijn
    Sushi rijst hangiri
  • Tip: Je kan dezelfde hoeveelheid sushi azijn gebruiken, of je nu iets meer of minder sushi rijst maakt. Houd er rekening mee dat we ongeveer 8-10% van het gewicht van de gekookte rijst aan sushi azijn toevoegen.
  • Met een rijstlepel "snij" je de rijst voorzichtig in een hoek van 45 graden om het sushi-azijnmengsel erin te verwerken en de stukken rijst te scheiden.
    Sushi rijst snijden met rijstlepel
  • ROER OF MENG DE RIJST NIET! Dit omdat de korrels dan kunnen breken en de rijst papperig wordt! Je moet echt snijden! Terwijl je deze snijbeweging maakt, gebruik je een waaier of handventilator die lucht verplaatst over je rijst. Dit koelt de rijst af en neemt het overtollige vocht weg zodat de rijst gaat glanzen en niet papperig wordt. In Japan noemt men dit een UCHIWA.
  • Draai de rijst vervolgens voorzichtig om tussen de sneetjes. Herhaal dit proces totdat de rijst is afgekoeld tot kamertemperatuur.
    sushi rijst draaien
  • Je sushi rijst is klaar om te gebruiken!
  • Bewaar hem afgedekt met een vochtige linnendoek maximum tot enkele uren op kamertemperatuur. (zie tips en info voor mee bewaaradvies)
    Sushi rijst bewaren linnendoek

Notities

Sushi rijst.

Leer hoe je elke keer perfect sushi rijst maakt! Alles wat je nodig hebt zijn eenvoudige ingrediënten zoals rijstazijn, suiker, zout en dashi-kombu. Zodra je het geheim van het maken van de rijst onder de knie hebt, ben je klaar om allerlei heerlijke sushirecepten te bereiden! In het Japans wordt sushirijst ook wel sushi-meshi (鮨飯), su-meshi (酢飯), of shari (シャリ) genoemd. We gebruiken deze rijst enkel bij het maken van allerlei soorten sushi.
Affiliate Banner

INFO : 

  • Meer weten over sushi?
  • Perfect gekookte sushi rijst (酢飯) is van fundamenteel belang bij het maken van elke vorm van sushi. Inderdaad, de beste sushi-restaurants in Japan zijn niet alleen trots op de meest verse vis of variëteit, maar ook op de techniek en kwaliteit van hun rijst. Volg ons recept en je hebt een rijst die subliem is voor het maken van alle soorten sushi!
  • Vergis je niet! Sommige rijstproducenten bestempelen de Japanse kort-korrelige rijst als “sushi rijst”. Dit schept de illusie dat de rijst uitsluitend voor sushi wordt gebruikt. Je kan dus gerust dezelfde rijst ook voor gewone gestoomde rijst of andere rijstgerechten gebruiken.
  • Deze sushi rijst heb je ook nodig voor het maken van de hype die momenteel in heel het sushi gebeuren centraal staat : de “Dragon roll”.

TIPS :

  1. Kies de juiste soort rijst!
    Om een authentieke Japanse standaard te bereiken, wilt u alleen Japanse kort-korrelige rijst gebruiken om sushi rijst te maken. De consistentie en smaak van Japanse rijst is namelijk heel anders dan die van langkorrelige rijst, jasmijnrijst of andere soorten. Met een hoger vochtgehalte wordt deze Japanse variant gekenmerkt door zijn unieke kleverigheid en textuur, die zorgt voor de lekkere bite van authentieke sushi.
  2. Sushi rijst
    Sushi rijst
  3. Spoel en week de rijst voor het koken!
    Zorg ervoor dat de rijst een paar keer wordt gewassen en gespoeld tot er geen zetmeel meer uit het water komt. Laat de rijst vervolgens minstens 30 minuten weken voor het koken. Hierdoor krijgen de rijstkorrels een betere textuur. Een rijstwasser is hiervoor een handig hulpmiddel.
  4. rijstwasser
    rijstwasser
  5. Kook de rijst met kombu!
    Dit is geen must, maar zeker een van de topgeheimen voor aromatische sushi rijst. Kombu wordt veel gebruikt in de Japanse keuken vanwege de vele voordelen. Wij voegen altijd kombu toe als we sushi rijst maken. De keuze is aan jou, maar weet dat het een subtiele geur en umami smaak geeft aan de rijst.
  6. Kombu
    Kombu
  7. De hoeveelheid water moet minder zijn dan de gebruikelijke hoeveelheid die je normaal gebruikt!
    Omdat we sushi azijn aan de gekookte rijst toevoegen, gebruiken we minder water (een heel klein beetje minder) wanneer we de rijst koken.
  8. Maak zelf sushi azijn!
    Sushi rijst wordt altijd op smaak gebracht met sushi azijn. Die wordt gemaakt van rijstazijn, suiker en zout om de balans tussen zoet, zout en zuur te bereiken. Nadat je alle ingrediënten in een kom hebt gecombineerd, verwarm je het in de magnetron of in een sauspan op het fornuis, zodat de suiker volledig is opgelost.
  9. Voeg sushi azijn toe aan hete rijst en laat onmiddellijk afkoelen!
    Eerst moet u de gekookte rijst overbrengen in een hangiri. Zorg ervoor dat je het oppervlak van de  hangiri vochtig maakt zodat de rijst niet blijft plakken. Heb je geen hangiri dan kan een bakplaat bekleed met bakpapier ook dienen. De reden hiervoor is dat je de rijst snel moet laten afkoelen. In Japan gebruikt men een elektrische ventilator of een handbediende ventilator om de rijst af te koelen.
    Vervolgens moet u sushi azijn over de hete rijst gieten. Wacht niet tot de rijst warm of koel is. Zodra de rijst uit de rijstkom is gehaald, schep je de azijn over de hete rijst, en met behulp van een rijstlepel, meng je het door de rijst in een snijdende beweging. Dit is belangrijk zodat de sushi rijst niet papperig of geplet wordt! Ook is het traditioneel en noodzakelijk om tegelijkertijd de rijst af te koelen met een waaier of handventilator. In japan noemt men deze waaier een “uchiwa”. Met de juiste waaier- en snijbeweging wordt uw sushi rijst koel en glanzend. Zoals het moet!
  10. Dek je rijst af met een vochtige linnendoek!
    Laat de sushi rijst niet in een kom/bakje liggen nadat je klaar bent met mengen en koelen. Zorg ervoor dat hij is afgedekt met een vochtige linnendoek en bewaar hem op kamertemperatuur (niet in je koelkast!) tot je klaar bent om sushi te maken.
  11. Langer bewaren!
    Onder een vochtige linnendoek kan je de sushi rijst maximum tot enkele uren op kamertemperatuur bewaren. Doe dit nooit in de koelkast! Rijst wordt hard en droog in de koelkast. Wil je hem langer bewaren? Doe dan de sushi rijst in een luchtdichte bewaardoos en plaats hem zo in de vriezer. Wanneer je hem dan wil gebruiken kan je hem ‘s nachts in de koelkast laten ontdooien, om vervolgens in de magnetron op kamertemperatuur te brengen (niet heet!). Maar aanraden doen we dit niet! Maak sushi rijst wanneer je hem ook dadelijk wil gebruiken. 

Waarom kruiden we rijst met azijn om sushi te maken?

Dit gaat eigenlijk terug naar de oorsprong van sushi. De letterlijke betekenis van sushi betekent “zure smaak”. Historisch gezien bewaarde men vis door het in gefermenteerde rijst te wikkelen. Wanneer ze klaar waren om van de vis te genieten, werd de gefermenteerde rijst weggegooid.
Ergens tussen 1300 en 1500 stopten de Japanners langzaam met het gebruik van gefermenteerde rijst en in plaats daarvan voegden ze azijn toe aan de rijst om de houdbaarheid verder te vergroten. De azijn verbeterde uiteindelijk de smaak van de rijst, zodat ze de vis en de rijst samen gingen eten, wat zich ontwikkelde tot de huidige sushi.
Tegenwoordig is er dankzij “koeling” geen sprake meer van bederf van de vis, maar de eeuwenlange toevoeging van azijn aan de rijst is de hoofdzaak geworden.

5 stappen voor de perfecte sushi rijst!

  1. Kook rijst met kombu volgens uw favoriete kookmethode.
  2. Maak je sushi-azijn.
  3. Hevel de gekookte rijst over op een bakplaat bekleed met bakpapier of makkelijker, gebruik een “hangiri” (dit is de traditionele manier).
  4. Kruid de rijst met sushi-azijn en meng met een rijstlepel in snijdende beweging!
  5. Dek af met een linnendoek en de sushi rijst is klaar voor gebruik.
hangiri
hangiri

Hoeveel sushi rijst heb je nodig om sushi te maken?

Dit is een veelgestelde vraag! Standaard heb je voor één sushi roll 90 tot 135 g (of ½-¾ US cup) sushi rijst nodig. Hiermee maak je 8 tot 10 hapklare sushi.

Keukentools voor het koken of stomen van sushi rijst? 

U kunt de rijst stomen of koken in een pan op het fornuis. Dit is geen enkel probleem, maar de handigste manier om sushi rijst te koken is met een elektrische rijstkoker. Deze zal u altijd perfect gestoomde rijst maken waardoor je hem ook makkelijk kan verwerken tot sushi rijst. Indien je een sushi en rijstliefhebber bent kunnen we dit enkel maar aanraden!
rijstkoker
rijstkoker
Een nog betere optie is om te zorgen voor een multi cooker! Hier kan je niet enkel je rijst mee koken, maar je maakt er soep mee, gebruikt hem om sous-vide mee te koken, als slowcooker, eierkoker, stomer, sterilisator, … het is een alleskunner! En Indien koken in het algemeen iets is waar je gelukkig van wordt, dan is dit een onmisbaar tool!
multi cooker
multi cooker

Hoe weet je of de rijst perfect gekookt is?

Nadat de rijst is gestoomd, moet de rijst glanzen en “fluffy” zijn. De textuur moet luchtig zijn met een stevige beet. Elke rijstkorrel moet kleverig zijn maar toch zijn vorm behouden. Papperige rijst betekent dat er te veel water in zit of dat hij te gaar is. Pas als je deze rijst hebt ben je klaar om er de perfecte sushi rijst van te maken.

De online toko

De ingrediënten die je nodig hebt voor sushi rijst kan je niet zomaar vinden in je lokale supermarkt. Wel kan je ze vinden in een toko (Aziatische supermarkt). Helaas hebben velen van ons dit ook niet in hun buurt, maar niet getreurd…er is  “de online toko“. Je kan hier makkelijk alle nodige ingrediënten terugvinden. Bestel vandaag, morgen in huis!
Asian food lovers - De online toko
Asian food lovers – De online toko
Onze receptenbundel werd mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
 
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder! Indien we kunnen helpen doen we dit graag!
Deel het gerust op je social media en tag ons!
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
Bol AlgemeenBol Algemeen
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtube, TikTok, Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates.
Sushi rijst heeft nu geen geheimen meer! Aan de slag!

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Sushi rijst
Serving Size
 
1 portie
Amount per Serving
Calories
304
% Daily Value*
Fat
 
0.4
g
1
%
Saturated Fat
 
0.1
g
1
%
Polyunsaturated Fat
 
0.1
g
Monounsaturated Fat
 
0.1
g
Sodium
 
600
mg
26
%
Potassium
 
59
mg
2
%
Carbohydrates
 
67
g
22
%
Fiber
 
2
g
8
%
Sugar
 
6
g
7
%
Protein
 
5
g
10
%
Vitamin A
 
0.3
IU
0
%
Vitamin C
 
0.01
mg
0
%
Calcium
 
13
mg
1
%
Iron
 
1
mg
6
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword kombu, rijstazijn, sushi rijst
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

Tot slot.

Ah, de betovering van sushi – kleine kunstwerkjes die onze smaakpapillen betoveren met elke hap.

In dit verhaal hebben we uitgebreid besproken wat sushi is, waar het vandaan komt en hoe het ontstaan is. We hebben het gehad over de verschillende soorten, de ingrediënten, bijgerechten en hoe je het thuis zelf kan maken.

Hopelijk ben je na het lezen van dit blog wat wijzer geworden en weet je nu meer over deze werelwijde favoriet. Daar doen we het alleszins voor!

Heb je nog vragen of opmerkingen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. Indien we kunnen helpen doen we dit graag!

Heb je zelf een recept of gerecht met dat je met ons en onze lezers wil delen? Dat kan hier!

Honger naar meer? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op YouTube, TikTok, Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates.

Hier help je ons mee groeien en daar zijn we je eindeloos dankbaar voor!

Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Geef een reactie

Beoordeel dit recept!




error: Deze inhoud is beschermd!
2
Share to...