Dragon rolls

Dragon roll

Dragon rolls

De dragon roll is een binnenstebuiten gekeerde sushi, met een nori vel dat zich aan de binnenkant om de ingrediënten wikkelt en de sushi rijst aan de buitenkant. 
5 from 1 vote
Voorbereiding 1 hour 15 minutes
Kooktijd 25 minutes
Totale tijd 1 hour 40 minutes
Course Hapjes, amuses en bites, Hoofdgerechten, lunch
Cuisine Japans, Oosters
Servings 4 rolls
Calories 100 kcal

Ingrediënten
 
 

  • 1 stuk Japanse komkommer (of gewone als je deze niet kan vinden)
  • 2 stuk avocado's (rijp!)
  • ½ stuk citroen (optioneel)
  • 2 stuks norivellen (kruislings doormidden gesneden)
  • 360 gr sushirijst (voor elke rol is 90 g sushirijst nodig)
  • 8 stuks garnalentempura zelfgemaakt of aangekocht
  • 2 el tobiko kuit van vliegende vissen
  • wat unagi gerookte paling (optioneel)

Voor de toppings :

Voor het azijnwater om de handen in te dompelen (Tezu) :

Instructies
 

  • Verzamel alle ingrediënten.
    Dragon-Roll-Ingrediënten
  • Bak je tempura garnalen af.
  • Snijd de komkommer in de lengte in vieren.
    1 stuk Japanse komkommer
  • Verwijder de zaadjes en snijd dan weer in de lengte doormidden in dunne reepjes. Je hebt dan 8 reepjes.
    Dragon-Roll-komkommer
  • Snijd een avocado in de lengte rond de pit doormidden en draai de twee helften tot ze loskomen.
    2 stuk avocado's
  • Gebruik een lepel om de pit te verwijderen. Je kunt de pit ook met je mes verwijderen, maar je moet goed opletten dat je niet te veel kracht gebruikt, anders kun je je hand snijden.
  • Houd eerst de avocadohelft in je handpalm; je kunt hem het beste vasthouden met een opgevouwen keukenhanddoek om je hand te beschermen.
  • Tik vervolgens heel voorzichtig met de hiel van je mes in de pit, met net genoeg druk om het mes in de pit te laten grijpen.
  • Draai vervolgens het mes en de pit komt er soepel uit. Herhaal dit met de overige avocado's.
    Dragon-Roll-avocado
  • Verwijder de schil en snijd de avocadohelften kruislings in dunne plakjes.
    Dragon-Roll-avocado snijden
  • Druk zachtjes met je vingers op de avocadoplakjes zodat de afzonderlijke plakjes beginnen te schuiven en los te komen. Blijf zachtjes en gelijkmatig drukken met de zijkant van het mes tot de lengte van de gesneden avocado-helft ongeveer de lengte van een sushi-rol (of een vel nori zeewier) is.
    Dragon-Roll-avocado split
  • Als u de sushi-rol niet meteen serveert, raad ik aan om citroen over de avocado uit te knijpen om verkleuring te voorkomen.
    ½ stuk citroen
  • Herhaal dit met de andere avocadohelften.
  • Bekleed de sushimat met plasticfolie en leg de helft van het norivel erop, met de glanzende zijde naar beneden.
    2 stuks norivellen
  • Dep je handen in de tezu (azijnwater) en verdeel 1/4 sushi rijst over het norivel.
    60 ml water, 2 tl rijst azijn, 360 gr sushirijst
    Dragon-Roll-sushi rijst
  • Draai het norivel met de rijst erop om.
  • Leg twee stukjes tempura-garnaal, twee komkommerreepjes en wat tobiko aan de onderkant van het norivelletje dat het dichtst bij u ligt.
    8 stuks garnalentempura, 2 el tobiko
    Dragon-Roll-beleg
  • Rol het norivelletje vanaf de onderkant strak en stevig met de sushi mat over de vulling totdat de onderkant het norivelletje bereikt.
  • Til het sushi matje op en rol over de resterende nori.
    Dragon-Roll-sushi rol
  • Leg de sushi mat over de bovenkant en knijp de rol stevig dicht.
    Dragon-Roll-sushi rol 2
  • Verwijder de sushi mat en de plasticfolie van de sushi-rol.
  • Til met de zijkant van het mes de avocadoplakjes van de ene helft en leg ze bovenop de rol.
    Dragon-Roll-avocado op rol
  • Als u unagi (paling)wil gebruiken, wissel dan de avocadoplakjes en unagi af en leg ze in laagjes op de bovenkant en zijkanten van de rol.
    wat unagi
  • Leg de plasticfolie weer over de rol en leg de sushi mat eroverheen.
    Dragon-Roll-folie over rol
  • Knijp de rol strak door met de sushi mat te knijpen totdat de avocadoplakjes om de rol heen zitten.
  • Wees voorzichtig zodat je de avocadoplakjes niet breekt.
  • Verwijder het matje.
  • Snijd de rol door het plasticfolie in 8 stukken met het mes.
    Dragon-Roll-sushi rol snijden
  • Maak je mes na elke snede schoon met een natte doek.
  • Als de rol tijdens het snijden wat brokkelt of dreigt stuk te gaan, knijp dan de sushi-rol nog eens goed dicht met het sushi matje.
  • Verwijder de plasticfolie bovenop de sushi en breng de sushistukjes over op een sushi bord.
  • Herhaal dit om de overige dragon rolls te maken.
  • Leg wat tobiko op elk stukje sushi, druppel er srirachamayo over en strooi er zwarte sesamzaadjes overheen.
    wat Sriracha mayo, wat zwarte sesamzaadjes, 2 el tobiko
    Dragon-Roll-sushi afwerken
  • Leg eventueel wat unagisaus op het bord zodat je de sushi kunt dippen.
    wat Unagisaus
  • Je dragon roll is klaar om te serveren! Om meerdere dragon rolls te maken herhaal je de vorige stappen.
  • Eet smakelijk!

Notities

Dragon Roll.

Een Dragon Roll is een sushi roll die meestal wordt gemaakt met binnenvullingen van garnaal of krab, avocado en komkommer, omwikkeld met nori en sushi rijst. Het wordt bekleed met plakjes avocado en heeft vaak een topping van unagi (geroosterde paling), saus (sriracha mayo) en sesamzaadjes. De naam "Dragon Roll" komt van de langwerpige vorm van de rol en de schijnbaar schubachtige textuur van de avocadobekleding die doet denken aan een draak.

Info en tips om de perfecte dragon roll te maken:

    • Meer weten over sushi in het algemeen? Lees ons verhaal!
    • Tempura garnalen : Deze kan je tegenwoordig bijna in elke supermarkt vinden. Het zijn garnalen met een knapperige korst. Bak de garnalen af in je oven, airfryer of friteuse en ze zijn klaar om te gebruiken bij het maken van je roll. Natuurlijk staat het je vrij om ze zelf te maken! Je hebt 2 stuks per dragon roll nodig.
    • Avocado : Zelf vind ik dit de grootste uitdaging! Het vinden van de perfecte avocado! Ze moeten rijp zijn, en het liefst dan ook nog net die rijpheid hebben zodat ze perfect zijn om op je rol te leggen en ze te vormen met je sushimat. Dit is niet altijd evident, maar een cruciaal element om tot een perfect resultaat te komen.
    • Japanse komkommer : Ook niet altijd makkelijk te vinden, dus je kan ze vervangen door een gewone komkommer. Waarom japanse? Ze zijn langer en wat dunner van vorm, en bevatten minder zaadjes. Het zou best kunnen dat wanneer je onze gekende komkommer gebruikt ze te dik of groot van vorm zijn waardoor je niet 8 reepjes uit de komkommer haalt maar zelf 10 of 12. Zorg er voor dat de reepjes die je van de komkommer snijd niet te dik zijn om ze op te rollen in je dragon roll.
    • Sushi rijst :We zeggen wel sushi rijst, maar eigenlijk is het Japanse rijst met een korte korrel. De rijst is na het koken kleverig, maar wel met een vaste consistentie. Traditioneel koken we de rijst met kombu (kelp/zeewier)waarna de rijst opgewerkt wordt met rijstazijn, suiker en zout. Het is op deze manier dat je sushi rijst bekomt. Ons recept voor sushi rijst kan je terugvinden in onze receptenbundel.
  • Nori :  Nori vellen zijn gedroogde en geroosterde algenbladeren (zeewier). Deze worden dus vooral gebruikt voor het bereiden van sushi. Fijngekruimeld kunnen de bladeren ook zeer goed dienen als kruid met een subtiel zeearoma voor vis- en zeevruchtgerechten. De dunne bladeren bevatten veel jodium en eiwit. We gebruiken slechts een half vel nori  per sushi roll voor dit dragon roll recept.
  • Sriracha Mayonaise : Sriracha mayo is here to stay! Deze nieuwe smaak bestaat pas een korte tijd, maar is uitgegroeid tot een zeer geliefde saus voor bij snacks, sushi of gegrild vlees. De combinatie van romige mayonaise en pittige sriracha chilisaus is perfect. Niet te pittig, maar gewoon lekker!
  • Unagi saus : Dit is een zoete en hartige saus die traditioneel wordt gebruikt bij het bereiden van unagi, ofwel gegrilde paling, in de Japanse keuken. De saus heeft een rijke, stroperige textuur en is meestal gemaakt van sojasaus, suiker, mirin en sake. Unagi-saus wordt vaak gebruikt om sushi en andere gerechten op smaak te brengen en kan ook worden gebruikt als dipsaus. Het heeft een heerlijke umami-smaak die goed samengaat met gegrilde vis en vlees. Unagi-saus kan worden gekocht in flessen in Aziatische supermarkten maar kan ook makkelijk thuis worden gemaakt. Opnieuw..recept in onze receptenbundel.
  • Tezu : Dit is een oplossing van water en rijstazijn die wordt gebruikt om de handen vochtig te houden tijdens het rollen van sushi. Dit voorkomt dat de rijst aan de handen blijft plakken en zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de rijst over het norivel

De online toko

De ingrediënten die je nodig hebt voor Dragon rolls kan je niet zomaar vinden in je lokale supermarkt. Wel kan je ze vinden in een toko (Aziatische supermarkt). Helaas hebben velen van ons dit ook niet in hun buurt, maar niet getreurd...er is  "de online toko". Je kan hier makkelijk alle nodige ingrediënten terugvinden. Bestel vandaag, morgen in huis!
Asian food lovers - De online toko
Asian food lovers - De online toko
Onze receptenbundel werden mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
 
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder!
Deel het gerust op je social media en tag ons!.
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
Bol AlgemeenBol Algemeen
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtube, TikTok, FacebookPinterest en Instagram voor alle laatste updates.
Dragon rolls! De hype in sushi-land die je nu makkelijk zelf kan bereiden! Smakelijk!

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Dragon rolls
Serving Size
 
1 rol
Amount per Serving
Calories
100
% Daily Value*
Fat
 
1
g
2
%
Saturated Fat
 
0.1
g
1
%
Polyunsaturated Fat
 
0.3
g
Monounsaturated Fat
 
0.2
g
Cholesterol
 
29
mg
10
%
Sodium
 
23
mg
1
%
Potassium
 
32
mg
1
%
Carbohydrates
 
19
g
6
%
Fiber
 
1
g
4
%
Sugar
 
0.1
g
0
%
Protein
 
4
g
8
%
Vitamin A
 
52
IU
1
%
Vitamin C
 
1
mg
1
%
Calcium
 
6
mg
1
%
Iron
 
0.2
mg
1
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword dragon roll, sushi
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Geef een reactie

Beoordeel dit recept!




error: Deze inhoud is beschermd!
4
Share to...