Rijst Stomen: De Perfecte Methode voor Luchtige Rijst!
Rijst stomen is niet zo moeilijk. Volg ons recept om de perfect gestoomde rijst op je bord te toveren.
Materiaal en benodigdheden
Ingrediënten
- 300 gr witte langkorrelrijst van goede kwaliteit
- 6 dl water (zie bij tips onderaan!)
- 1 tl zout optioneel
Instructies
- We gaan rijst stomen!
- Weeg 300 gr witte langkorrelrijst af met een weegschaal in een mengkom of rijstwasser.300 gr witte langkorrelrijst
- Was de rijst een paar keer en giet telkens het water af tot je water zo goed als helder blijft.
- Laat de rijst goed uitlekken.
- Doe hem dan in een kookpot kleine kookpotkookpotmet dikke bodem en voeg het 6 dl water toe samen met 1 tl zout (optioneel, meer of minder kan of laat het zout weg).6 dl water, 1 tl zout
- Let op! De hoeveelheid water is een maatstaf. Zorg dat het waterpeil ongeveer 2cm boven je rijst komt als je hem in de kookpot doet.
- Breng je rijst aan de kook, en laat hem zo'n 5 minuten doorkoken.
- Dit tot het water boven de rijst grotendeels verdampt is. (Er komen putjes in de rijst)
- Op dit moment zet je het deksel op de pan, draai je vuur zo laag mogelijk, en laat de rijst 15 minuten ongestoord gaar worden.
- Dit wil zeggen..laat de rijst in je pot, roer hem niet en het deksel blijft op de pan!!! Dit is belangrijk! We gaan rijst stomen!!!
- Na de 15 minuten zet je het vuur af.
- Schep je rijst niet onmiddellijk om, maar laat hem nog een 5 tal minuten rusten onder het deksel.
- Je gestoomde rijst is nu klaar! Smakelijk!
- Je kan de rijst serveren in een kom of bord, of gebruik de gestoomde rijst om verder te bewerken.
RECEPT VIDEO
Notities
Hoe Rijst Stomen: Stap-voor-Stap Gids
Rijst stomen op deze manier is de Chinese manier om rijst te stomen. Het is eenvoudig, direct en effectief! We gebruiken witte langkorrelrijst die droog en luchtig is na het koken. Gebruik nooit snelkookrijst! Deze mist smaak en structuur en zal altijd resulteren in een pap!Het geheim om rijst te stomen
Het geheim om rijst te stomen die niet plakt is om de rijst eerst in een pan zonder deksel op hoog vuur te laten koken tot het meeste vocht verdampt is. Draai het vuur dan heel laag, zet het deksel op de pan en laat de rijst stomen. De stoom in de pan gaat de rijst langzaam verder garen. Neem het deksel nooit van de pan als dit proces begonnen is. Zet een kookwekker, of kijk op de klok, en wacht geduldig af.Tips en info :
- Moest je nu een andere hoeveelheid rijst moeten stomen, dan is dit een tip. Zorg er steeds voor dat het water dat je toevoegt aan je rijst max 2 cm boven de rijst komt te staan in je pan alvorens je hem op het vuur zet. Dit is een goede maatstaf.
- Was steeds je rijst! Tot 3 a 4 maal toe. Het zetmeel rond de rauwe korrel moet er af. Een handig hulpmiddel hiervoor is een rijstwasser! Deze kan je tevens ook gebruiken als vergiet, om groenten of fruit te spoelen of om iets te laten uitlekken.
- Indien je de rijst nadat hij gekookt is ook extra smaak wil geven, dan kan je hem ook altijd stomen met wat zout aan het water toe te voegen. Of je stoomt hem in een verse kippenbouillon.
- In principe kan je rijst stomen in eender welke vloeistof. Ook in groentebouillon of een rundsfond zijn opties.
- Nu, ik weet..misschien lukt het je niet van de eerste keer op deze manier. Alles hangt af van de kwaliteit van de rijst en de pan die je gebruikt. Zorg voor lankorrelrijst (jasmijnrijst) en een pan met een dikke bodem en goed aansluitend deksel! Onderstaande producten gebruiken wij zelf.
- Deze manier van rijst stomen is ook perfect indien je de rijst wil gebruiken voor andere gerechten. Gebakken rijst met ei, Gon Bao saus met kip, chiar siu, kipsaté, zalm teriyaki, Thaise rode curry, ... allemaal gerechten waarvoor deze gestoomde rijst kan gebruikt worden.
- Indien je de rijst wil bakken, of wil verwerken in sushi bijvoorbeeld, stoom hem dan op deze manier een dag op voorhand. Laat je rijst afkoelen nadat hij gestoomd is. Verspreid de rijst op een bakplaat, maak hem los met je hand of een vork en plaats hem afgedekt met huishoudfolie in de koelkast tot voor je gebruik.
Hoeveel rijst stomen per persoon?
Indien je rijst wil stomen als bijgerecht voorzie je 50gr droge langkorrelrijst per persoon. Dient het als hoofdgerecht (in nasi goreng, of gebakken rijst bv.) voorzie dan 75 gr per persoon.De online toko
Aziatische of Oosterse ingrediënten kan je niet altijd zomaar vinden in je lokale supermarkt. Wel kan je ze vinden in een toko (Aziatische supermarkt). Helaas hebben velen van ons dit ook niet in hun buurt, maar niet getreurd...er is "de online toko". Je kan hier makkelijk alle nodige ingrediënten terugvinden. Bestel vandaag, morgen in huis! Ook voor witte langkorrelrijst! Onze receptenbundel werden mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.Voedingswaarde :
Nutrition Facts
Rijst Stomen: De Perfecte Methode voor Luchtige Rijst!
Serving Size
1 portie
Amount per Serving
Calories
274
% Daily Value*
Fat
0.5
g
1
%
Saturated Fat
0.1
g
1
%
Polyunsaturated Fat
0.1
g
Monounsaturated Fat
0.2
g
Sodium
601
mg
26
%
Potassium
86
mg
2
%
Carbohydrates
60
g
20
%
Fiber
1
g
4
%
Sugar
0.1
g
0
%
Protein
5
g
10
%
Calcium
26
mg
3
%
Iron
1
mg
6
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood
DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.