Rijst Stomen

Rijst stomen

Rijst Stomen

Rijst sto­men is niet zo moei­lijk. Volg ons recept om de per­fect gestoom­de rijst op je bord te toveren.
5 from 1 vote
Prep Time 20 mins
Cook Time 20 mins
Total Time 40 mins
Cour­se Basis­ge­rech­ten, Bij­ge­rech­ten, Hoofdgerechten
Cui­si­ne Basis­keu­ken, Oosters
Ser­vings 4 per­so­nen
Calo­ries 365 kcal

Materiaal — Benodigdheden

kookpot - BK
1 klei­ne kook­pot met dik­ke bodem en deksel

Ingrediënten
  

Instructies
 

  • Om de rijst te sto­men gaan we hem eerst wassen!
  • Doe de rijst in een meng­kom of rijst­was­ser.
    300 gr wit­te langkorrelrijst
  • Was de rijst een paar keer en giet tel­kens het water af tot je water zo goed als hel­der blijft.
  • Laat de rijst dan goed uit­lek­ken in je rijst­was­ser of in een fij­ne zeef.
  • Doe hem dan in een klei­ne kook­pot kook­potmet dik­ke bodem en voeg het water toe.
    6 dl water
  • Let op! De hoe­veel­heid water is een maat­staf. Zorg dat het water­peil 2cm boven je rijst komt als je hem in de kook­pot doet.
  • Opti­o­neel voeg je een tl zout toe aan het kookwater.
    1 tl zout
  • Breng aan de kook, en laat zo’n 5 minu­ten doorkoken.
  • Dit tot het water boven de rijst gro­ten­deels ver­dampt is. (Er komen put­jes in de rijst)
  • Op dit moment zet je het dek­sel op de pan, draai je vuur zo laag moge­lijk, en laat de rijst 15 minu­ten onge­stoord gaar worden.
  • Dit wil zeggen..laat de rijst in je pot, roer hem niet en het dek­sel blijft op de pan!!! Dit is belang­rijk! De rijst moet stomen!!!
  • Na de 15 minu­ten zet je het vuur af. 
  • Schep je rijst niet onmid­del­lijk om, maar laat hem nog een 5 tal minu­ten rusten.
  • Je gestoom­de rijst is nu klaar! 
  • Je kan de gestoom­de rijst ser­ve­ren in een kom of bord, of gebruik de gestoom­de rijst om ver­der te bewerken.

Video

Notities

Rijst Stomen

Rijst sto­men op deze manier is de Chi­ne­se manier om rijst te sto­men. Het is een­vou­dig, direct en effec­tief! Ik gebruik wit­te lang­kor­rel­rijst die droog en luch­tig is na het koken. Gebruik nooit, maar ook nooit snel­kook­rijst! Deze mist smaak en struc­tuur en zal altijd resul­te­ren in een pap.

Het geheim om rijst te stomen

Het geheim om rijst te sto­men die niet plakt is om de rijst eerst in een pan zon­der dek­sel op hoog vuur te laten koken tot het mees­te vocht ver­dampt is. Draai het vuur dan heel laag, zet het dek­sel op de pan en laat de rijst sto­men. De stoom in de pan gaat de rijst lang­zaam ver­der garen. Neem het dek­sel nooit van de pan als dit pro­ces begon­nen is. Zet een kook­wek­ker, of kijk op de klok, en wacht gedul­dig af.

Tips en info

  • Moest je nu een ande­re hoe­veel­heid rijst moe­ten sto­men, dan is dit een tip. Zorg er steeds voor dat het water dat je toe­voegt aan je rijst max 2 cm boven de rijst komt te staan in je pan alvo­rens je hem op het vuur zet. Dit is een goe­de maatstaf.
  • Was steeds je rijst! Tot 3 a 4 maal toe. Het zet­meel rond de rau­we kor­rel moet er af. Een han­dig hulp­mid­del hier­voor is een rijst­was­ser! Deze kan je tevens ook gebrui­ken als ver­giet, om groen­ten of fruit te spoe­len of om iets te laten uitlekken.
  • rijstwasser
    rijst­was­ser
  • Indien je de rijst nadat hij gekookt is ook extra smaak wil geven, dan kan je hem ook altijd sto­men met wat zout aan het water toe te voe­gen. Of je stoomt hem in een ver­se kip­pen­bouil­lon.
  • Nu, ik weet..misschien lukt het je niet van de eer­ste keer op deze manier. Alles hangt af van de kwa­li­teit van de rijst en de pan die je gebruikt. Zorg voor lan­kor­rel­rijst (jas­mijn­rijst) en een pan met een dik­ke bodem en goed aan­slui­tend dek­sel! Onder­staan­de pro­duc­ten gebrui­ken wij zelf.
  • kookpot - BK
    kook­pot — BK
  • jasmijnrijst
    jas­mijn­rijst
  • Deze manier van rijst sto­men is ook per­fect indien je de rijst wil gebrui­ken voor ande­re gerech­ten. Gebak­ken rijst met ei, Gon Bao saus met kip, chiar siu, kip­sa­té, zalm teriy­a­ki, Thai­se rode cur­ry, … alle­maal gerech­ten waar­voor deze gestoom­de rijst kan gebruikt worden.
  • Indien je de rijst wil bak­ken, of wil ver­wer­ken in sus­hi bij­voor­beeld, stoom hem dan op deze manier een dag op voor­hand. Laat je rijst afkoe­len nadat hij gestoomd is. Ver­spreid de rijst op een bak­plaat, maak hem los met je hand of een vork en plaats hem afge­dekt met huis­houd­fo­lie in de koel­kast tot voor je gebruik.

Hoeveel rijst stomen per persoon?

Indien je rijst wil sto­men als bij­ge­recht voor­zie je 50gr dro­ge lang­kor­rel­rijst per per­soon. Dient het als hoofd­ge­recht (in nasi goreng, of gebak­ken rijst bv.) voor­zie dan 75 gr per persoon.

De online toko

Azi­a­ti­sche of Oos­ter­se ingre­di­ën­ten kan je niet altijd zomaar vin­den in je loka­le super­markt. Wel kan je ze vin­den in een toko (Azi­a­ti­sche super­markt). Helaas heb­ben velen van ons dit ook niet in hun buurt, maar niet getreurd…er is  “de onli­ne toko”. Je kan hier mak­ke­lijk alle nodi­ge ingre­di­ën­ten terug­vin­den. Bestel van­daag, mor­gen in huis!
Ook voor wit­te lang­kor­rel­rijst!
Asian food lovers - De online toko
Asi­an food lovers — De onli­ne toko
Onze recep­ten­bun­del wer­den moge­lijk gemaakt door soft­wa­re van Boot­strap­ped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Boot­strap­ped Ventures
 
Heb je dit recept zelf gepro­beerd? Of heb je een vraag of opmer­king over het recept? Laat dan een reac­tie ach­ter hieronder! 
Deel het gerust op je soci­al media en tag ons!.
Mis­schien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
KokenKoken
HONGER NAAR MEER? Abon­neer je op onze nieuws­brief en volg ons op you­tu­be, Tik­Tok, FacebookPin­te­rest en Inst­agram voor alle laat­ste updates.
Rijst sto­men is dus niet zo moei­lijk, het vergt een beet­je oefe­ning, maar één­maal onder de knie dan heb je de per­fect gestoom­de rijst.

Voedingswaarde :

Nutri­ti­on Facts
Rijst Sto­men
Ser­ving Size
 
1 por­tie
Amount per Serving
Calo­ries
365
% Dai­ly Value*
Fat
 
1
g
2
%
Satu­ra­ted Fat
 
0.2
g
1
%
Polyun­sa­tu­ra­ted Fat
 
0.2
g
Monoun­sa­tu­ra­ted Fat
 
0.2
g
Sodi­um
 
13
mg
1
%
Pot­as­si­um
 
115
mg
3
%
Car­bo­hy­dra­tes
 
80
g
27
%
Fiber
 
1
g
4
%
Sugar
 
0.1
g
0
%
Pro­tein
 
7
g
14
%
Cal­ci­um
 
33
mg
3
%
Iron
 
1
mg
6
%
* Per­cent Dai­ly Valu­es are based on a 2000 calo­rie diet.
Key­word hoe rijst sto­men, rijst sto­men, rijst sto­men hoe lang
Dit recept delen op facebook?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept delen op Inst­agram?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept gepro­beerd?Laat ons weten hoe het was! 

Geef een reactie

Recipe Rating




error: Deze inhoud is beschermd!