
Rijst Stomen
Rijst stomen is niet zo moeilijk. Volg ons recept om de perfect gestoomde rijst op je bord te toveren.
Materiaal — Benodigdheden
Ingrediënten
- 300 gr witte langkorrelrijst van goede kwaliteit
- 6 dl water (zie bij tips onderaan!)
- 1 tl zout optioneel
Instructies
- Om de rijst te stomen gaan we hem eerst wassen!
- Doe de rijst in een mengkom of rijstwasser.300 gr witte langkorrelrijst
- Was de rijst een paar keer en giet telkens het water af tot je water zo goed als helder blijft.
- Laat de rijst dan goed uitlekken in je rijstwasser of in een fijne zeef.
- Doe hem dan in een kleine kookpot kookpotmet dikke bodem en voeg het water toe.6 dl water
- Let op! De hoeveelheid water is een maatstaf. Zorg dat het waterpeil 2cm boven je rijst komt als je hem in de kookpot doet.
- Optioneel voeg je een tl zout toe aan het kookwater.1 tl zout
- Breng aan de kook, en laat zo’n 5 minuten doorkoken.
- Dit tot het water boven de rijst grotendeels verdampt is. (Er komen putjes in de rijst)
- Op dit moment zet je het deksel op de pan, draai je vuur zo laag mogelijk, en laat de rijst 15 minuten ongestoord gaar worden.
- Dit wil zeggen..laat de rijst in je pot, roer hem niet en het deksel blijft op de pan!!! Dit is belangrijk! De rijst moet stomen!!!
- Na de 15 minuten zet je het vuur af.
- Schep je rijst niet onmiddellijk om, maar laat hem nog een 5 tal minuten rusten.
- Je gestoomde rijst is nu klaar!
- Je kan de gestoomde rijst serveren in een kom of bord, of gebruik de gestoomde rijst om verder te bewerken.
Video
Notities
Rijst Stomen
Rijst stomen op deze manier is de Chinese manier om rijst te stomen. Het is eenvoudig, direct en effectief! Ik gebruik witte langkorrelrijst die droog en luchtig is na het koken. Gebruik nooit, maar ook nooit snelkookrijst! Deze mist smaak en structuur en zal altijd resulteren in een pap.Het geheim om rijst te stomen
Het geheim om rijst te stomen die niet plakt is om de rijst eerst in een pan zonder deksel op hoog vuur te laten koken tot het meeste vocht verdampt is. Draai het vuur dan heel laag, zet het deksel op de pan en laat de rijst stomen. De stoom in de pan gaat de rijst langzaam verder garen. Neem het deksel nooit van de pan als dit proces begonnen is. Zet een kookwekker, of kijk op de klok, en wacht geduldig af.Tips en info
- Moest je nu een andere hoeveelheid rijst moeten stomen, dan is dit een tip. Zorg er steeds voor dat het water dat je toevoegt aan je rijst max 2 cm boven de rijst komt te staan in je pan alvorens je hem op het vuur zet. Dit is een goede maatstaf.
- Was steeds je rijst! Tot 3 a 4 maal toe. Het zetmeel rond de rauwe korrel moet er af. Een handig hulpmiddel hiervoor is een rijstwasser! Deze kan je tevens ook gebruiken als vergiet, om groenten of fruit te spoelen of om iets te laten uitlekken.
rijstwasser - Indien je de rijst nadat hij gekookt is ook extra smaak wil geven, dan kan je hem ook altijd stomen met wat zout aan het water toe te voegen. Of je stoomt hem in een verse kippenbouillon.
- Nu, ik weet..misschien lukt het je niet van de eerste keer op deze manier. Alles hangt af van de kwaliteit van de rijst en de pan die je gebruikt. Zorg voor lankorrelrijst (jasmijnrijst) en een pan met een dikke bodem en goed aansluitend deksel! Onderstaande producten gebruiken wij zelf.
kookpot — BK jasmijnrijst - Deze manier van rijst stomen is ook perfect indien je de rijst wil gebruiken voor andere gerechten. Gebakken rijst met ei, Gon Bao saus met kip, chiar siu, kipsaté, zalm teriyaki, Thaise rode curry, … allemaal gerechten waarvoor deze gestoomde rijst kan gebruikt worden.
- Indien je de rijst wil bakken, of wil verwerken in sushi bijvoorbeeld, stoom hem dan op deze manier een dag op voorhand. Laat je rijst afkoelen nadat hij gestoomd is. Verspreid de rijst op een bakplaat, maak hem los met je hand of een vork en plaats hem afgedekt met huishoudfolie in de koelkast tot voor je gebruik.
Hoeveel rijst stomen per persoon?
Indien je rijst wil stomen als bijgerecht voorzie je 50gr droge langkorrelrijst per persoon. Dient het als hoofdgerecht (in nasi goreng, of gebakken rijst bv.) voorzie dan 75 gr per persoon.De online toko
Aziatische of Oosterse ingrediënten kan je niet altijd zomaar vinden in je lokale supermarkt. Wel kan je ze vinden in een toko (Aziatische supermarkt). Helaas hebben velen van ons dit ook niet in hun buurt, maar niet getreurd…er is “de online toko”. Je kan hier makkelijk alle nodige ingrediënten terugvinden. Bestel vandaag, morgen in huis! Ook voor witte langkorrelrijst!


Voedingswaarde :
Nutrition Facts
Rijst Stomen
Serving Size
1 portie
Amount per Serving
Calories
365
% Daily Value*
Fat
1
g
2
%
Saturated Fat
0.2
g
1
%
Polyunsaturated Fat
0.2
g
Monounsaturated Fat
0.2
g
Sodium
13
mg
1
%
Potassium
115
mg
3
%
Carbohydrates
80
g
27
%
Fiber
1
g
4
%
Sugar
0.1
g
0
%
Protein
7
g
14
%
Calcium
33
mg
3
%
Iron
1
mg
6
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!