
Gong Bao saus met kip.
Gong Bao saus met kip. Deze heerlijke Chinese schotel met kip is op smaak gebracht met verse gember, knoflook, chilipeper en pinda's, en overgoten met een pittige saus om duimen en vingers af te likken. De Aziatische keuken ten voeten uit!
Materiaal en benodigdheden
Ingrediënten
Voor de gemarineerde kip.
- 400 gr kippenborst of kippedijenvlees In reepjes gesneden.
- 1 tl zout (minder of meer naar smaak)
- 1 el donkere sojasaus
- 1 el shaoxing rijstwijn (Droge sherry kan dienen als alternatief)
- 1 el Maïszetmeel
- 1 el water
- 1 stuk eiwit optioneel
Voor de Gon Bao saus
- 15 gr suiker
- 1 el zoete zwarte rijstazijn
- 15 ml donkere sojasaus
- 15 ml shaoxing rijstwijn (Droge sherry kan dienen als alternatief)
- 1 el maïszetmeel (Maïzena)
- 1 el water
- 30 ml kippenbouillon
Overige ingrediënten.
- 3 el arachide olie
- 2 stuks lente-uitjes in plakjes gesneden
- 2 cm verse gember fijngesneden
- 2 teentjes knoflook fijngesneden
- 2 stuks gedroogde rode chilipeper in stukken, pitjes verwijderd
- 5 gr szechuan peperkorrels (1tl zwarte pepersaus kan dienen ter vervanging)
- 2 el geroosterde pinda's (gehakt indien je dit wenst)
- 200 gr langkorrelrijst om te stomen als bijgerecht.
Voor de afwerking.
- wat lente ui gesnipperd (optioneel)
- wat chili flakes (optioneel)
Instructies
- We maken gon bao saus met kip.
Snijd en marineer je kip.
- Snijd je kipfilet/kippedij op een snijplank in reepjes of blokjes met een hakmes en doe in een mengkom.400 gr kippenborst of kippedijenvlees
- Marineer de kip met wat zout (naar smaak), donkere sojasaus, rijstwijn en wat maïszetmeel opgelost in water.1 tl zout, 1 el donkere sojasaus, 1 el shaoxing rijstwijn, 1 el Maïszetmeel, 1 el water
- Optioneel kan je een eiwit toevoegen aan de marinade. Dit zal je kippenvlees nog zachter maken.1 stuk eiwit
- Roer met een kleine klopper alles goed onder elkaar, of gebruik je handen. (Nitril handschoenen zijn perfect om mee te werken in de keuken)
- Zet op z'n minst 20 tot 30 minuten afgedekt met huishoudfolie opzij.
Maak de Gong Bao saus.
- Doe de suikerbruine suiker, zwarte rijstazijnrijstazijn, donkere sojasaus, rijstwijn, wat maïszetmeel opgelost in wat water, en de kippenbouillon in een mengkom en klop dit met een kleine klopper door elkaar.15 gr suiker, 1 el zoete zwarte rijstazijn, 15 ml donkere sojasaus, 15 ml shaoxing rijstwijn, 1 el maïszetmeel, 1 el water, 30 ml kippenbouillon
- Zet opzij tot het nodig is.
Versnijd de rest van je groenten.
- Snijd knoflook, gember, lente-ui en droge chili in stukjes.2 stuks lente-uitjes, 2 cm verse gember, 2 teentjes knoflook, 2 stuks gedroogde rode chilipeper
- Zorg dat je de pitjes verwijderd van de chili. (Tenzij je het graag héél pikant hebt!)
Het wokken van je Gong Bao saus met kip.
- Verwarm de arachideolie in je wok op een hoog vuur.3 el arachide olie
- Voeg de chili en szechuan peperkorrels toe en wok even mee.5 gr szechuan peperkorrels
- Voeg de gemarineerde stukken kip toe en bak ze 2-3 minuten, tot ze goudbruin zijn.
- Roerbak dan de lente-uitjes, de gember en knoflook gedurende 2 minuten mee.
- Voeg je Gong Bao saus toe. Wok opnieuw voor een minuut of 2. Je saus zal indikken.
- Voeg de pinda's toe en wok ze even mee.2 el geroosterde pinda's
- Je Gong Bao saus met kip is klaar! Smakelijk!
- Serveer met wat gestoomde rijst in een serveerkom.
- Serveer eventueel met wat extra gesnipperde lente ui en indien gewenst strooi je er wat chili flakes over.200 gr langkorrelrijst, wat lente ui, wat chili flakes
RECEPT VIDEO

Notities
Gon Bao saus (met kip)
Gong Bao Kip (ook bekend als Kung Pao Chicken) is een klassiek gerecht uit de Sichuan-keuken in China. Het gerecht staat bekend om zijn pittige en hartige smaken, dankzij het gebruik van Sichuan-peperkorrels, chili pepers, en vaak ook pinda's (zoals in dit recept). De belangrijkste ingrediënten van Gong Bao kip zijn kip, gedroogde chili, en geroosterde pinda's. Dit gerecht is zeer populair zowel binnen als buiten China, en kent vele variaties afhankelijk van de regio en persoonlijke voorkeuren.Gon Bao saus - smaak.
Gon Bao saus is zoet maar ook zuur, kruidig en pittig. Indien je de saus op de juiste manier maakt dan krijg je een perfecte balans van smaken. 'UMAMI' als het ware! Het moet een saus zijn waarvan je meer wil eten!TIPS EN INFO
- Gon Bao stamt af van "Kung Pao". Dit was het lievelingsgerecht van een gouverneur tijdens de Ching-dynastie. De naam van deze gouverneur was naar “Kung Pao”, en is vandaag de dag overal ter wereld gekend in de Aziatische keuken.
- We serveren dit gerecht met perfect gestoomde rijst! Je kan het recept hiervoor terug vinden door op de link te klikken.
- Tel voor rijst altijd 50gr per persoon als bijgerecht. Is het als hoofdschotel, zoals bij gebakken rijst of nasi goreng, dan tel je 75gr per persoon.
- Dit gerecht heeft de snelheid en kracht nodig van een wok.
- Meer weten over de wok?
- Dit gerecht wordt soms wel eens verward met "Kip met cashewnoten". Gong Bao Kip (of Kung Pao Chicken) en "Kip met cashewnoten" zijn twee verschillende gerechten. De eerste is een pittig Sichuan-gerecht met pinda's, terwijl de tweede een mildere smaak heeft en cashewnoten bevat. Beide zijn heerlijk op hun eigen manier en hebben hun plek in de rijke wereld van de Chinese keuken.
De online toko
De ingrediënten die je nodig hebt voor dit recept kan je niet zomaar vinden in je lokale supermarkt. Wel kan je ze vinden in een toko (Aziatische supermarkt). Helaas hebben velen van ons dit ook niet in hun buurt, maar niet getreurd...er is "de online toko". Je kan hier makkelijk alle nodige ingrediënten terugvinden. Bestel vandaag, morgen in huis!


Voedingswaarde :
Nutrition Facts
Gong Bao saus met kip.
Serving Size
1 portie
Amount per Serving
Calories
784
% Daily Value*
Fat
28
g
43
%
Saturated Fat
3
g
19
%
Trans Fat
0.1
g
Polyunsaturated Fat
8
g
Monounsaturated Fat
16
g
Cholesterol
114
mg
38
%
Sodium
2258
mg
98
%
Potassium
537
mg
15
%
Carbohydrates
93
g
31
%
Fiber
3
g
13
%
Sugar
8
g
9
%
Protein
33
g
66
%
Vitamin A
349
IU
7
%
Vitamin C
1
mg
1
%
Calcium
63
mg
6
%
Iron
3
mg
17
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood
DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.