Gong Bao saus met kip.

Gon Bao saus (met kip) - recept- Liliesfood.be

Gong Bao saus met kip.

Gong Bao saus met kip. Deze heer­lij­ke Chi­ne­se scho­tel met kip is op smaak gebracht met ver­se gem­ber, knof­look, chi­li­pe­per en pin­da’s, en over­go­ten met een pit­ti­ge saus om dui­men en vin­gers af te lik­ken. De Azi­a­ti­sche keu­ken ten voe­ten uit!
5 from 1 vote
Prep Time 1 hr
Cook Time 20 mins
Total Time 1 hr 20 mins
Cour­se Hoofd­scho­tels, Oosters
Cui­si­ne Oos­ters
Ser­vings 2 per­so­nen
Calo­ries 784 kcal

Ingrediënten
  

Voor de gemarineerde kip.

Voor de Gon Bao saus

Overige ingrediënten.

Voor de afwerking.

Instructies
 

Snijd en marineer je kip.

  • Snijd je kipfilet/kippedij op een snij­plank in reep­jes of blok­jes met een hak­mes en doe in een meng­kom.
    400 gr kip­pen­borst of kippedijenvlees
  • Mari­neer de kip met wat zout (naar smaak), don­ke­re soja­saus, rijst­wijn en wat maïs­zet­meel opge­lost in water.
    1 tl zout, 1 el don­ke­re soja­saus, 1 el sha­oxing rijst­wijn, 1 el Maïs­zet­meel, 1 el water
  • Opti­o­neel kan je een eiwit toe­voe­gen aan de mari­na­de. Dit zal je kip­pen­vlees nog zach­ter maken.
    1 stuk eiwit
  • Roer met een klei­ne klop­per alles goed onder elkaar, of gebruik je han­den. (Nitril hand­schoe­nen zijn per­fect om mee te wer­ken in de keuken)
  • Zet op z’n minst 20 tot 30 minu­ten afge­dekt met huis­houd­fo­lie opzij.

Maak de Gong Bao saus.

  • Doe de sui­kerbrui­ne sui­ker, zwar­te rijst­azijnrijst­azijn, don­ke­re soja­saus, rijst­wijn, wat maïs­zet­meel opge­lost in wat water, en de kip­pen­bouil­lon in een meng­kom en klop dit met een klei­ne klop­per door elkaar.
    15 gr sui­ker, 1 el zoe­te zwar­te rijst­azijn, 15 ml don­ke­re soja­saus, 15 ml sha­oxing rijst­wijn, 1 el maïs­zet­meel, 1 el water, 30 ml kippenbouillon
  • Zet opzij tot het nodig is.

Versnijd de rest van je groenten.

  • Snijd knof­look, gem­ber, len­te-ui en dro­ge chi­li in stukjes.
    2 stuks len­te-uitjes, 2 cm ver­se gem­ber, 2 teen­tjes knof­look, 2 stuks gedroog­de rode chilipeper
  • Zorg dat je de pit­jes ver­wij­derd van de chi­li. (Ten­zij je het graag héél pikant hebt!)

Het wokken van je Gong Bao saus met kip.

  • Ver­warm de ara­chi­de­olie in je wok op een hoog vuur.
    3 el ara­chi­de olie
  • Voeg de chi­li en sze­chu­an peper­kor­rels toe en wok even mee.
    5 gr sze­chu­an peperkorrels
  • Voeg de gema­ri­neer­de stuk­ken kip toe en bak ze 2–3 minu­ten, tot ze goud­bruin zijn.
  • Roer­bak dan de len­te-uitjes, de gem­ber en knof­look gedu­ren­de 2 minu­ten mee. 
  • Voeg je Gong Bao saus toe. Wok opnieuw voor een minuut of 2. Je saus zal indikken.
  • Voeg de pinda’s toe en wok ze even mee.
    2 el geroos­ter­de pinda’s
  • Je Gong Bao saus met kip is klaar! Smakelijk!
  • Ser­veer met wat gestoom­de rijst in een ser­veer­kom.
  • Ser­veer even­tu­eel met wat extra gesnip­per­de len­te ui en indien gewenst strooi je er wat chi­li fla­kes over.
    200 gr lang­kor­rel­rijst, wat len­te ui, wat chi­li flakes

Notities

Gon Bao saus (met kip)

Gon Bao saus met kip. De Azi­a­ti­sche keu­ken ten voe­ten uit. Deze heer­lij­ke Chi­ne­se scho­tel met kip is op smaak gebracht met ver­se gem­ber, knof­look, chi­li­pe­per en pin­da’s, en over­go­ten met een pit­ti­ge saus om dui­men en vin­gers af te lik­ken. Het recept is afge­leid van het ori­gi­ne­le “Kung Pao Chicken”.

Gon Bao saus — smaak.

Gon Bao saus is zoet maar ook zuur, krui­dig en pit­tig. Indien je de saus op de juis­te manier maakt dan krijg je een per­fec­te balans van sma­ken. ‘UMAMI’ als het ware! Het moet een saus zijn waar­van je meer wil eten!

TIPS EN INFO

  • Gon Bao stamt af van “Kung Pao”. Dit was het lie­ve­lings­ge­recht van een gou­ver­neur tij­dens de Ching-dynas­tie. De naam van deze gou­ver­neur was naar “Kung Pao”, en is van­daag de dag over­al ter wereld gekend in de Azi­a­ti­sche keuken.
  • We ser­ve­ren dit gerecht met per­fect gestoom­de rijst! Je kan het recept hier­voor terug vin­den door op de link te klikken.
  • Tel voor rijst altijd 50gr per per­soon als bij­ge­recht. Is het als hoofd­scho­tel, zoals bij gebak­ken rijst of nasi goreng, dan tel je 75gr per persoon.
  • Dit gerecht heeft de snel­heid en kracht nodig van een wok. Indien je meer wil weten over de wok, klik dan hier!

De online toko

De ingre­di­ën­ten die je nodig hebt voor dit recept kan je niet zomaar vin­den in je loka­le super­markt. Wel kan je ze vin­den in een toko (Azi­a­ti­sche super­markt). Helaas heb­ben velen van ons dit ook niet in hun buurt, maar niet getreurd…er is  “de onli­ne toko”. Je kan hier mak­ke­lijk alle nodi­ge ingre­di­ën­ten terug­vin­den. Bestel van­daag, mor­gen in huis!
Asian food lovers - De online toko
Asi­an food lovers — De onli­ne toko
Onze recep­ten­bun­del wer­den moge­lijk gemaakt door soft­wa­re van Boot­strap­ped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Boot­strap­ped Ventures
 
Heb je dit recept zelf gepro­beerd? Of heb je een vraag of opmer­king over het recept? Laat dan een reac­tie ach­ter hieronder! 
Deel het gerust op je soci­al media en tag ons!.
Mis­schien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
KokenKoken
HONGER NAAR MEER? Abon­neer je op onze nieuws­brief en volg ons op you­tu­be, Tik­Tok, FacebookPin­te­rest en Inst­agram voor alle laat­ste updates.
Gon Bao saus met kip! Pro­beer het nu en je zal ver­steld staan van de smaak!

Voedingswaarde :

Nutri­ti­on Facts
Gong Bao saus met kip.
Ser­ving Size
 
1 por­tie
Amount per Serving
Calo­ries
784
% Dai­ly Value*
Fat
 
28
g
43
%
Satu­ra­ted Fat
 
3
g
19
%
Trans Fat
 
0.1
g
Polyun­sa­tu­ra­ted Fat
 
8
g
Monoun­sa­tu­ra­ted Fat
 
16
g
Cho­les­te­rol
 
114
mg
38
%
Sodi­um
 
2258
mg
98
%
Pot­as­si­um
 
537
mg
15
%
Car­bo­hy­dra­tes
 
93
g
31
%
Fiber
 
3
g
13
%
Sugar
 
8
g
9
%
Pro­tein
 
33
g
66
%
Vita­min A
 
349
IU
7
%
Vita­min C
 
1
mg
1
%
Cal­ci­um
 
63
mg
6
%
Iron
 
3
mg
17
%
* Per­cent Dai­ly Valu­es are based on a 2000 calo­rie diet.
Key­word gon bao kip, gon bao saus smaak, gong bao kip, gong bao saus
Dit recept delen op facebook?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept delen op Inst­agram?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept gepro­beerd?Laat ons weten hoe het was! 

Geef een reactie

Recipe Rating




error: Deze inhoud is beschermd!