
Kippenbouillon
Een krachtige, blanke kippenbouillon is de ideale basis voor soepen, sausen of gerechten. Het is absoluut niet te vergelijken met bouillons van poeder of een blokje. Ook is het ideaal om groenten in te garen.
Materiaal — Benodigdheden

1 fijne puntzeef (of een gewone fijne zeef)
Ingrediënten
- 1 soepkip
- 2 tl zout
- 4 l water
- 2 wortel
- 2 uien
- 2 stengels bleekselder
- 1 stengel prei
- 4 peterseliestengels
- 2 kruidnagels
- 1 tl peperbollen
- 2 tl zout
- 2 takjes tijm
- 2 stuks laurierblaadjes
Instructies
- Zet de soepkip onder water in een ruime pot en breng aan de kook.1 soepkip, 4 l water
- Voeg 2 tl zout toe aan de kookpot.
- Schuim de onreinheden die naar boven komen af met een schuimspaan of lepel.
- Snijd de groenten grof.2 wortel, 2 uien, 2 stengels bleekselder, 1 stengel prei, 4 peterseliestengels, 2 kruidnagels, 1 tl peperbollen, 2 takjes tijm, 2 stuks laurierblaadjes
- Voeg de groenten samen met de aromaten (peterseliestengels, kruidnagels, peperbollen, tijm en laurier) toe aan de ketel.
- Laat het geheel 1u15 tot 3u met deksel (niet helemaal gesloten) op een klein vuur tegen het kookpunt aan sudderen.
- Schep geregeld met een soeplepel het vet aan de oppervlakte af.
- Voeg af en toe water toe (indien nodig), zodat alles onder blijft staan.
- Haal de kip uit de bouillon en giet de fond daarna door een fijne zeef. Laat minsten afkoelen tot op kamertemperatuur en plaats een nacht in de koelkast.
- Verwijder de dag nadien de opgesteven vetlaag aan de oppervlakte om een vetvrije fond te krijgen.
- Laat de kippenbouillon nog wat inkoken indien je een intensere smaak wenst.
- Je kippenbouillon is nu klaar voor gebruik!
Video
Notities
Kippenbouillon
Een zelfgemaakte kippenbouillon is de perfecte smaakvolle basis voor sauzen, soep en andere gerechten. Het is absoluut niet te vergelijken met bouillons van poeder of een blokje.TIPS EN INFO
- Kippenbouillon heb je nooit genoeg. Maak daarom in 1 keer voldoende. Ons recept voorziet je van 3 tot 4L (ongeveer), maar indien je plaats genoeg hebt in je vriezer maak dan gerust een dubbele hoeveelheid!
- De bouillon is 5 dagen houdbaar in de frigo en tot maximum 6 maanden in de vriezer.
- Gooi de kip na het bereiden van de bouillon niet weg! Je kan ze nog perfect gebruiken in een kipsalade, vol-au-vent of zelfs als garnituur in je soep.
- Ooit al eens een “zuppa” gemaakt? Een Italiaanse kippensoep..heerlijk en simpel!
- Een soepkip bevat sowieso veel vet. Wat je hiervoor kan doen is de kip eerst in een braadslede in de oven zetten tot de kip gekleurd is. Hierdoor smelt het vet al wat weg, en dat scheelt hem bij het ontvetten. Je bouillon zal hierna wel donkerder van kleur zijn.
- Zet warme bouillon nooit zomaar in je koelkast! Laat hem eerst volledig afkoelen voor je dit doet!
- Kippenbouillon, of eender welke bouillon is ook gezond en voedzaam!
- Je kan de bouillon ook invriezen. Doe dit in porties en gebruik hoeveelheden die je normaal gebruikt voor een soep te maken. Of neem een ijsblokjes vorm, zo kan je ze in kleinere porties invriezen. Vries je bouillon geportioneerd in, haal ze waneer ze bevroren zijn uit de vorm en bewaar ze los in een ziplock zak. Ideaal als basis voor een saus.
- Meer weten over fonds en bouillons? Klik hier!


Voedingswaarde :
Nutrition Facts
Kippenbouillon
Serving Size
1 L
Amount per Serving
Calories
441
% Daily Value*
Fat
29
g
45
%
Saturated Fat
8
g
50
%
Trans Fat
0.2
g
Polyunsaturated Fat
6
g
Monounsaturated Fat
12
g
Cholesterol
143
mg
48
%
Sodium
198
mg
9
%
Potassium
508
mg
15
%
Carbohydrates
7
g
2
%
Fiber
2
g
8
%
Sugar
3
g
3
%
Protein
36
g
72
%
Vitamin A
2981
IU
60
%
Vitamin C
11
mg
13
%
Calcium
79
mg
8
%
Iron
2
mg
11
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!