Kippenbouillon

kippenbouillon

Kippenbouillon

Een krach­ti­ge, blan­ke kip­pen­bouil­lon is de ide­a­le basis voor soe­pen, sau­sen of gerech­ten. Het is abso­luut niet te ver­ge­lij­ken met bouil­lons van poe­der of een blok­je. Ook is het ide­aal om groen­ten in te garen. 
5 from 3 votes
Prep Time 15 mins
Cook Time 1 hr 30 mins
Total Time 1 hr 45 mins
Cour­se Basis­ge­rech­ten, basis­ken­nis, bouillons
Cui­si­ne Basis­keu­ken, Frans
Ser­vings 4 liter
Calo­ries 441 kcal

Materiaal — Benodigdheden

Ingrediënten
  

Instructies
 

  • Zet de soep­kip onder water in een rui­me pot en breng aan de kook.
    1 soep­kip, 4 l water
    kippenbouillon - soepkip water
  • Voeg 2 tl zout toe aan de kook­pot.
  • Schuim de onrein­he­den die naar boven komen af met een schuim­spaan of lepel.
    kippenbouillon - afschuimen
  • Snijd de groen­ten grof. 
    2 wor­tel, 2 uien, 2 sten­gels bleek­sel­der, 1 sten­gel prei, 4 peter­se­lie­sten­gels, 2 kruid­na­gels, 1 tl peper­bol­len, 2 tak­jes tijm, 2 stuks laurierblaadjes
    kippenbouillon - groenten
  • Voeg de groen­ten samen met de aro­ma­ten (peter­se­lie­sten­gels, kruid­na­gels, peper­bol­len, tijm en lau­rier) toe aan de ketel.
    kippenbouillon - op vuur
  • Laat het geheel 1u15 tot 3u met dek­sel (niet hele­maal geslo­ten) op een klein vuur tegen het kook­punt aan sudderen.
  • Schep gere­geld met een soep­le­pel het vet aan de opper­vlak­te af. 
    kippenbouillon - ontvetten
  • Voeg af en toe water toe (indien nodig), zodat alles onder blijft staan.
  • Haal de kip uit de bouil­lon en giet de fond daar­na door een fij­ne zeef. Laat min­sten afkoe­len tot op kamer­tem­pe­ra­tuur en plaats een nacht in de koelkast.
    kippenbouillon - zeven
  • Ver­wij­der de dag nadien de opge­ste­ven vet­laag aan de opper­vlak­te om een vet­vrije fond te krijgen.
    kippenbouillon - ontvetten uit frigo
  • Laat de kip­pen­bouil­lon nog wat inko­ken indien je een inten­se­re smaak wenst.
  • Je kip­pen­bouil­lon is nu klaar voor gebruik!
    kippenbouillon

Video

Notities

Kippenbouillon

Een zelf­ge­maak­te kip­pen­bouil­lon is de per­fec­te smaak­vol­le basis voor sau­zen, soep en ande­re gerech­ten. Het is abso­luut niet te ver­ge­lij­ken met bouil­lons van poe­der of een blokje.


TIPS EN INFO

  • Kip­pen­bouil­lon heb je nooit genoeg. Maak daar­om in 1 keer vol­doen­de. Ons recept voor­ziet je van 3 tot 4L (onge­veer), maar indien je plaats genoeg hebt in je vrie­zer maak dan gerust een dub­be­le hoeveelheid!
  • De bouil­lon is 5 dagen houd­baar in de fri­go en tot maxi­mum 6 maan­den in de vriezer.
  • Gooi de kip na het berei­den van de bouil­lon niet weg! Je kan ze nog per­fect gebrui­ken in een kip­sa­la­de, vol-au-vent of zelfs als gar­ni­tuur in je soep.
  • Ooit al eens een “zup­pa” gemaakt? Een Ita­li­aan­se kippensoep..heerlijk en simpel!
  • Een soep­kip bevat sowie­so veel vet. Wat je hier­voor kan doen is de kip eerst in een braad­sle­de in de oven zet­ten tot de kip gekleurd is. Hier­door smelt het vet al wat weg, en dat scheelt hem bij het ont­vet­ten. Je bouil­lon zal hier­na wel don­ker­der van kleur zijn.
  • Zet war­me bouil­lon nooit zomaar in je koel­kast! Laat hem eerst vol­le­dig afkoe­len voor je dit doet!
  • Kip­pen­bouil­lon, of een­der wel­ke bouil­lon is ook gezond en voedzaam!
  • Je kan de bouil­lon ook invrie­zen. Doe dit in por­ties en gebruik hoe­veel­he­den die je nor­maal gebruikt voor een soep te maken. Of neem een ijs­blok­jes vorm, zo kan je ze in klei­ne­re por­ties invrie­zen. Vries je bouil­lon gepor­ti­o­neerd in, haal ze waneer ze bevro­ren zijn uit de vorm en bewaar ze los in een ziplock zak. Ide­aal als basis voor een saus.
  • Meer weten over fonds en bouil­lons? Klik hier!
Onze recep­ten­bun­del wer­den moge­lijk gemaakt door soft­wa­re van Boot­strap­ped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Boot­strap­ped Ventures
 
Heb je dit recept zelf gepro­beerd? Of heb je een vraag of opmer­king over het recept? Laat dan een reac­tie ach­ter hier­on­der of deel het op je soci­al media.
Mis­schien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
KokenKoken
HONGER NAAR MEER? Abon­neer je op onze nieuws­brief en volg ons op you­tu­beFacebookPin­te­rest en Inst­agram voor alle laat­ste updates.
Kip­pen­bouil­lon is echt niet zo moei­lijk om te maken. Neem er eens de tijd voor! Met dit recept lukt het zeker! 

Voedingswaarde :

Nutri­ti­on Facts
Kip­pen­bouil­lon
Ser­ving Size
 
1 L
Amount per Serving
Calo­ries
441
% Dai­ly Value*
Fat
 
29
g
45
%
Satu­ra­ted Fat
 
8
g
50
%
Trans Fat
 
0.2
g
Polyun­sa­tu­ra­ted Fat
 
6
g
Monoun­sa­tu­ra­ted Fat
 
12
g
Cho­les­te­rol
 
143
mg
48
%
Sodi­um
 
198
mg
9
%
Pot­as­si­um
 
508
mg
15
%
Car­bo­hy­dra­tes
 
7
g
2
%
Fiber
 
2
g
8
%
Sugar
 
3
g
3
%
Pro­tein
 
36
g
72
%
Vita­min A
 
2981
IU
60
%
Vita­min C
 
11
mg
13
%
Cal­ci­um
 
79
mg
8
%
Iron
 
2
mg
11
%
* Per­cent Dai­ly Valu­es are based on a 2000 calo­rie diet.
Key­word kip­pen­bouil­lon, kip­pen­bouil­lon maken
Dit recept delen op facebook?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept delen op Inst­agram?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept gepro­beerd?Laat ons weten hoe het was! 

Geef een reactie

Recipe Rating




error: Deze inhoud is beschermd!