Vol au vent

vol au vent - ons kookboek

Vol au vent

Vol au vent. Een klas­sie­ker in onze keu­ken, en indien met lief­de gemaakt is dit een recept om dui­men en vin­gers af te lik­ken! Volg het recept uit ons kook­boek en je hebt een heer­lijk gerecht.
5 from 4 votes
Prep Time 1 hr
Cook Time 3 hrs
afkoel­tijd 1 d
Total Time 1 d 4 hrs
Cour­se Basis­ge­rech­ten, Hoofdgerechten
Cui­si­ne Bel­gisch, Frans
Ser­vings 4 per­so­nen
Calo­ries 593 kcal

Materiaal — Benodigdheden

soepketel
1 soep­ke­tel voor je kippenbouillon
keukentouw
keu­ken­touw voor je kruidentuil
steelpan
1 steel­pan om je vlees­bal­le­tjes te pocheren
grote koekenpan
1 koe­ken­pan om je cham­pig­nons te bakken
conische sauspan
1 saus­pan voor je hollandaise

Ingrediënten
  

Voor je kippenbouillon.

Voor je vleesballetjes

Voor de champignons

  • 250 gr Parij­se cham­pig­nons zo vers mogelijk!
  • 1 teen­tje knof­look gesnip­perd of door de look­pers gehaald.
  • 1 klont­je room­bo­ter

Voor de vol au vent — ons kookboek

Voor de Hollandaisesaus.

Voor de afwerking.

  • 4 stuks bla­der­deeg­ge­bak­jes
  • 1 el peter­se­lie zeer fijn gehakt

Instructies
 

Maak allereerst een kippenbouillon!

  • Zet de soep­kip onder water in een rui­me pot en breng aan de kook.
    1 stuk soep­kip, 4 l water
  • Schuim de onrein­he­den die naar boven komen af met een schuim­spaan of lepel.
  • Snijd de groen­ten grof. 
    1 wor­tel, 2 uien, 2 sten­gels bleek­sel­der, 1/2 sten­gel preiwit
  • Voeg de groen­ten samen met de kruid­na­gel en peper­bol­len toe aan de ketel.
    2 stuks kruid­na­gel, 1 tl peperbollen
  • tip! : De kruid­na­gel kan je ste­ken in een stuk ui.
  • Maak een krui­den­tuil met peter­se­lie­sten­gels, tijm en lau­rier en voeg deze toe aan je ketel.
    4 peter­se­lie­sten­gels, 2 tak­jes tijm, 2 stuks laurierblaadjes
  • Laat het geheel 1u15 tot 2u30 met dek­sel (niet hele­maal geslo­ten) op een klein vuur tegen het kook­punt aan sudderen.
  • Schep gere­geld met een soep­le­pel het vet aan de opper­vlak­te af. 
  • Voeg af en toe water toe (indien nodig), zodat alles onder blijft staan.
  • Indien klaar ver­wij­der je de kip uit de bouil­lon en laat ze afkoe­len in een meng­kom of braad­sle­de.
  • Trek na het afkoe­len het vlees van de kar­kas, en snijd het fijn, of pluis het me je han­den. Bewaar in een afge­dek­te meng­kom in de koelkast.
  • Giet de fond daar­na door een fij­ne punt­zeef in een gro­te meng­kom. Dek af, en plaats een nacht in de koelkast.
  • Ver­wij­der de dag nadien de opge­ste­ven vet­laag aan de opper­vlak­te om een vet­vrije fond te krijgen.
  • Je kip­pen­bouil­lon is nu klaar voor gebruik!

Maak je vleesballetjes.

  • Meng het gemengd gehakt met het paneer­meel en het ei. 
    1 ei, 1 el paneer­meel, 300 gr gemengd gehakt
  • Kruid met peper en zout en meng alles goed door.
    wat peper, wat zout
  • Rol bal­le­tjes van je vlees van onge­veer 1 cm door­sne­de. (niet te groot dus)
  • Breng wat kip­pen­bouil­lon (die je zelf gemaakt hebt) in een steel­pan­ne­tje tegen het kook­punt en gaar de vlees­bal­le­tjes hierin.

Bak je champignons.

  • Maak de cham­pig­nons zui­ver en snijd ze met een aard­ap­pel­mes­je in kwartjes.
    250 gr Parij­se champignons
  • Doe een klont boter in een koe­ken­pan en laat smelten.
    1 klont­je roomboter
  • Bak de cham­pig­nons aan in de vet­stof en voeg ter­wijl ze aan het bak­ken zijn de gesnip­per­de knof­look toe. (tip: doe dit met een knof­look­pers)
    1 teen­tje knoflook
  • Bak even tot ze wat kleur heb­ben en zet dan appart.

Maak nu je vol au vent.

  • Start met het maken van de roux.
    60 gr room­bo­ter, 80 gr bloem
  • Smelt de boter in een braad­pan, en voeg de bloem toe als ze gesmol­ten is.
  • Bak de roux zacht­jes en al roe­rend met een klop­per tot hij opdroogt.
  • Je moet een blan­ke roux heb­ben, zorg dus dat je roux niet kleurt.
  • Je roux is klaar wan­neer hij naar koek­jes begint te ruiken.
  • Voeg dan beet­je per beet­je je kou­de kip­pen­bouil­lon al roe­rend toe tot je een mooie gebon­den saus krijgt.
    1,5 l kippebouillon
  • Let op! Blijf wel roe­ren zodat je saus niet gaat aan­zet­ten op de bodem. 
  • Laat goed doorkoken.
  • Voeg dan de culi­nai­re room al roe­rend toe.
    1,5 dl culi­nai­re room
  • Voeg de gebak­ken cham­pig­nons, de stuk­jes kip en de gehakt­bal­le­tjes toe aan de saus. Drup­pel wat vers citroen­sap in het meng­sel en kruid de vol au vent naar smaak met wat peper, zout en vers­ge­rasp­te noot­mus­kaat.
    wat peper, wat zout, wat noot­mus­kaat, wat citroen­sap

Maak je hollandaisesaus.

  • Snijd je boter in klei­ne blokjes.
    250 gr roomboter
  • Voeg je eidooi­ers, water en natuur­azijn in een saus­pan en klop met een klop­per tot een schui­mi­ge massa.
    3 stuks eidooi­er, 4 el water, 2 tl natuurazijn
  • Zet de pan op een zacht vuur en onder voort­du­rend klop­pen klop je de saus tot ze gebon­den is. 
  • Voort­du­rend klop­pen is belang­rijk! Je saus mag niet koken maar moet gewoon binden.
  • Klop tegen een flin­ke snel­heid in een 8‑vorm, of draai je pan voort­du­rend een kwart­slag naar links en naar rechts. Neem de pan af en toe weg van het vuur. Blijf door­gaan tot je een licht gebon­den schui­mi­ge saus krijgt, waar­in de gar­de spo­ren nalaat. Laat ze in geen geval aan­bran­den of te heet wor­den, want dan krijg je een ome­let en kan je opnieuw beginnen.
  • Neem de pan van het vuur. Voeg de boter­blok­jes in delen toe aan de war­me schui­mi­ge saus. Blijf intus­sen ste­vig klop­pen met de klop­per.
  • Knijp het citroen­sap erbij. Kruid af met peper uit de molen, zout en even­tu­eel wat cayennepeper.
    wat peper, wat zout, wat cay­en­ne­pe­per, 1/2 citroen
  • Proef! En kruid even­tu­eel bij naar smaak.

Afwerking.

  • Snijd het dek­sel­tje uit de bladerdeeggebakjes.
    4 stuks bladerdeeggebakjes
  • Warm ze even op in je oven.
  • Vul de bla­der­deeg­ge­bak­jes met een goe­de schep vol au vent.
  • Lepel er een eet­le­pel hol­landai­se­saus over.
  • Plaats het dek­sel­tje van het gebak­je er terug bovenop.
  • Werk af met wat fijn­ge­hak­te peterselie.
    1 el peterselie
  • Je vol au vent is klaar! Ser­veer met vers gemaak­te frie­ten, puree of brood.
  • Sma­ke­lijk!

Video

Notities

Vol au vent — recept

Vol au vent uit ons kook­boek. Een klas­sie­ker in onze keu­ken, en indien met lief­de gemaakt geeft is dit recept om dui­men en vin­gers af te lik­ken! Wel opge­past! Mis­pak je niet aan de omvang van dit gerecht! Het is een sim­pel gerecht, en uit­ein­de­lijk niet zo moei­lijk, maar het vraagt veel tijd en toe­wij­ding om dit vol­gens de klas­sie­ke manier te bereiden!

TIPS EN INFO

    • In onze recep­ten­bun­del kan je het recept voor kip­pen­bouil­lon nog eens appart vin­den. Maak je bouil­lon best een dag op voor­hand. Zo kan je de bouil­lon goed afkoe­len, en kan je hem dege­lijk ontvetten.
    • Wat betreft de Roux! Roux is een bind­mid­del dat klas­siek bestaat uit 1/3 boter en 2/3 bloem. Klik hier en je komt op ons ver­haal over bind­mid­de­len in de keu­ken. Hier kan je wat meer uit­leg en het basis­re­cept vin­den voor een roux, en ook ande­re bind­mid­de­len die kun­nen die­nen in je keuken.
    • Als afwer­king komt er met dit klas­siek recept voor vol au vent een lepel hol­landai­se­saus over. Het maakt het gerecht smeu­ï­ger. Je kan het ook weg­la­ten indien je dit wenst.
    • De manier en recept voor hol­landai­se­saus die in dit recept beschre­ven is, is licht anders dan voor de hol­landai­se die op de klas­sie­ke manier bereid wordt. Stan­daard wordt er geklaar­de boter gebruikt, dat doen we hier dus niet. Resul­taat is dat de eiwit­ten in je boter blij­ven waar­door je hol­landai­se wat zwaar­der en nog smeu­ï­ger is. Dit kan dus per­fect en is snel­ler dan de klas­sie­ke wijze.
    • Dit gerecht valt of staat met je basis! Je kippenbouillon!
    • Gebruik dro­ge of ver­se krui­den. In de herfst en win­ter­pe­ri­o­de is het al moei­lij­ker om ver­se krui­den te gebrui­ken. Het is daar­om altijd een goed idee om een vers krui­den­as­sor­ti­ment in je keu­ken te zet­ten. Zo heb je steeds wat ver­se krui­den bij de hand.
    • Volg ons kook­boek recept en ik ben er zeker van dat je zal smul­len van je vol au vent!
    • Heb je min­der tijd? Je kan dit recept ook op een snel­le manier maken. Ik ben altijd voor­stan­der om je bouil­lon zelf te maken, maar ook mij gebeurt het dat er tijd tekort is. Gebruik dan gerust een Lie­big­blok­je. Deze blok­jes staan ook bij mij stan­daard in de keu­ken­kast! Maak 1,5L kip­pen­bouil­lon door 1,5 Lie­big kip­pen­bouil­lon­blok­je op te los­sen in 1,5L water. Je kan dan kip­pe­dij­en of kip­fi­lets zacht­jes garen in deze bouil­lon, zodat je ook het kip­pen­vlees hebt wat nodig is. Of je koopt in de super­markt voor­ge­kookt kip­pen­vlees. Dit kan je tegen­woor­dig ook rede­lijk mak­ke­lijk vin­den in ver­schil­len­de supermarkten.
    • Indien je het hele­maal wil afma­ken kan je ook de bla­der­deeg­ge­bak­jes zelf gaan maken. Hier­voor heb je bla­der­deeg­vel­len nodig waar­mee je rin­gen uit het deeg kan ste­ken. Eerst maak je een bodem en steek je nog­maals 4 rin­gen uit het deeg die je op mekaar sta­pelt. Plak ze aan mekaar met wat eigeel. Leg er nog 1 extra ring boven­op en bak je koek­jes af in een oven van 180°C. Reken op onge­veer 20 minu­ten extra bak­tijd om dit te doen.
    • Je kan ook deze vol au vent op voor­hand maken! Geen enkel pro­bleem, warm hem erna terug op door hem in een dege­lij­ke braad­pan terug op een zacht vuur te zet­ten, of warm hem goed door in de microgolfoven.
    Onze recep­ten­bun­del wer­den moge­lijk gemaakt door soft­wa­re van Boot­strap­ped Ventures.
     
    Bootstrap Ventures
    Boot­strap­ped Ventures
     
    Heb je dit recept zelf gepro­beerd? Of heb je een vraag of opmer­king over het recept? Laat dan een reac­tie ach­ter hier­on­der of deel het op je soci­al media.
    Mis­schien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
    Voeg het dan hier toe!
    KokenKoken
    HONGER NAAR MEER? Abon­neer je op onze nieuws­brief en volg ons op Tik­Tokyou­tu­beFacebookPin­te­rest en Inst­agram voor alle laat­ste updates.
    Vol au vent vol­gens ons kook­boek vergt wel wat werk. Maar op de klas­sie­ke manier bereid krijg je dan ook een smaak­vol gerecht. Een groot voor­deel is ook dat je de vol au vent op voor­hand kan maken.
Key­word konin­gin­ne­hap­je, videe, vol au vent, vol au vent maken, vol au vent ons kook­boek, vol au vent recept
Dit recept delen op facebook?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept delen op Inst­agram?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept gepro­beerd?Laat ons weten hoe het was! 

2 reacties op “Vol au vent”

    • Inderdaad…het vergt wel wat tijd om onze vol au vent klaar te maken. Niet elk gerecht is zo sim­pel als het lijkt. Toch tof dat je het gepro­beerd hebt! En hope­lijk heeft het ook gesmaakt! Dankjewel!

      Beantwoorden

Geef een reactie

Recipe Rating




error: Deze inhoud is beschermd!