Vol au vent

vol au vent - ons kookboek

Vol au vent

Vol au vent. Een klassieker in onze keuken, en indien met liefde gemaakt is dit een recept om duimen en vingers af te likken! Volg het recept uit ons kookboek en je hebt een heerlijk gerecht.
5 from 4 votes
Voorbereiding 1 hour
Kooktijd 3 hours
afkoeltijd 1 day
Totale tijd 1 day 4 hours
Course Basisgerechten, Hoofdgerechten
Cuisine Belgisch, Frans
Servings 4 personen
Calories 593 kcal

Materiaal en benodigdheden

soepketel
1 soepketel voor je kippenbouillon
keukentouw
keukentouw voor je kruidentuil
steelpan
1 steelpan om je vleesballetjes te pocheren
grote koekenpan
1 koekenpan om je champignons te bakken
conische sauspan
1 sauspan voor je hollandaise

Ingrediënten
  

Voor je kippenbouillon.

Voor je vleesballetjes

Voor de champignons

  • 250 gr Parijse champignons zo vers mogelijk!
  • 1 teentje knoflook gesnipperd of door de lookpers gehaald.
  • 1 klontje roomboter

Voor de vol au vent - ons kookboek

Voor de Hollandaisesaus.

Voor de afwerking.

  • 4 stuks bladerdeeggebakjes
  • 1 el peterselie zeer fijn gehakt

Instructies
 

  • We gaan vol au vent maken!

Maak allereerst een kippenbouillon!

  • Zet de soepkip onder water in een ruime pot en breng aan de kook.
    1 stuk soepkip, 4 l water
  • Schuim de onreinheden die naar boven komen af met een schuimspaan of lepel.
  • Snijd de groenten grof.
    1 wortel, 2 uien, 2 stengels bleekselder, 1/2 stengel preiwit
  • Voeg de groenten samen met de kruidnagel en peperbollen toe aan de ketel.
    2 stuks kruidnagel, 1 tl peperbollen
  • tip! : De kruidnagel kan je steken in een stuk ui.
  • Maak een kruidentuil met peterseliestengels, tijm en laurier en voeg deze toe aan je ketel.
    4 peterseliestengels, 2 takjes tijm, 2 stuks laurierblaadjes
  • Laat het geheel 1u15 tot 2u30 met deksel (niet helemaal gesloten) op een klein vuur tegen het kookpunt aan sudderen.
  • Schep geregeld met een soeplepel het vet aan de oppervlakte af.
  • Voeg af en toe water toe (indien nodig), zodat alles onder blijft staan.
  • Indien klaar verwijder je de kip uit de bouillon en laat ze afkoelen in een mengkom of braadslede.
  • Trek na het afkoelen het vlees van de karkas, en snijd het fijn, of pluis het met je handen. Bewaar in een afgedekte mengkom in de koelkast.
  • Giet de fond daarna door een fijne puntzeef in een grote mengkom. Dek af, en plaats een nacht in de koelkast.
  • Verwijder de dag nadien de opgesteven vetlaag aan de oppervlakte om een vetvrije fond te krijgen.
  • Je kippenbouillon is nu klaar voor gebruik!

Maak je vleesballetjes.

  • Meng het gemengd gehakt met het paneermeel en het ei.
    1 ei, 1 el paneermeel, 300 gr gemengd gehakt
  • Kruid met peper en zout en meng alles goed door.
    wat peper, wat zout
  • Rol balletjes van je vlees van ongeveer 1 cm doorsnede. (niet te groot dus)
  • Breng wat kippenbouillon (die je zelf gemaakt hebt) in een steelpannetje tegen het kookpunt en gaar de vleesballetjes hierin.

Bak je champignons.

  • Maak de champignons zuiver en snijd ze met een aardappelmesje in kwartjes.
    250 gr Parijse champignons
  • Doe een klont boter in een koekenpan en laat smelten.
    1 klontje roomboter
  • Bak de champignons aan in de vetstof en voeg terwijl ze aan het bakken zijn de gesnipperde knoflook toe. (tip: doe dit met een knoflookpers)
    1 teentje knoflook
  • Bak even tot ze wat kleur hebben en zet dan appart.

Maak nu je vol au vent.

  • Start met het maken van de roux.
    60 gr roomboter, 80 gr bloem
  • Smelt de boter in een braadpan, en voeg de bloem toe als ze gesmolten is.
  • Bak de roux zachtjes en al roerend met een klopper tot hij opdroogt.
  • Je moet een blanke roux hebben, zorg dus dat je roux niet kleurt.
  • Je roux is klaar wanneer hij naar koekjes begint te ruiken.
  • Voeg dan beetje per beetje je koude kippenbouillon al roerend toe tot je een mooie gebonden saus krijgt.
    1,5 l kippebouillon
  • Let op! Blijf wel roeren zodat je saus niet gaat aanzetten op de bodem.
  • Laat goed doorkoken.
  • Voeg dan de culinaire room al roerend toe.
    1,5 dl culinaire room
  • Voeg de gebakken champignons, de stukjes kip en de gehaktballetjes toe aan de saus. Druppel wat vers citroensap in het mengsel en kruid de vol au vent naar smaak met wat peper, zout en versgeraspte nootmuskaat.
    wat peper, wat zout, wat nootmuskaat, wat citroensap

Maak je hollandaisesaus.

  • Snijd je boter in kleine blokjes.
    250 gr roomboter
  • Voeg je eidooiers, water en natuurazijn in een sauspan en klop met een klopper tot een schuimige massa.
    3 stuks eidooier, 4 el water, 2 tl natuurazijn
  • Zet de pan op een zacht vuur en onder voortdurend kloppen klop je de saus tot ze gebonden is.
  • Voortdurend kloppen is belangrijk! Je saus mag niet koken maar moet gewoon binden.
  • Klop tegen een flinke snelheid in een 8-vorm, of draai je pan voortdurend een kwartslag naar links en naar rechts. Neem de pan af en toe weg van het vuur. Blijf doorgaan tot je een licht gebonden schuimige saus krijgt, waarin de garde sporen nalaat. Laat ze in geen geval aanbranden of te heet worden, want dan krijg je een omelet en kan je opnieuw beginnen.
  • Neem de pan van het vuur. Voeg de boterblokjes in delen toe aan de warme schuimige saus. Blijf intussen stevig kloppen met de klopper.
  • Knijp het citroensap erbij. Kruid af met peper uit de molen, zout en eventueel wat cayennepeper.
    wat peper, wat zout, wat cayennepeper, 1/2 citroen
  • Proef! En kruid eventueel bij naar smaak.

Afwerking.

  • Snijd het dekseltje uit de .
    4 stuks bladerdeeggebakjes
  • Warm ze even op in je oven.
  • Vul de met een goede schep vol au vent.
  • Lepel er een eetlepel hollandaisesaus over.
  • Plaats het dekseltje van het gebakje er terug bovenop.
  • Werk af met wat fijngehakte peterselie.
    1 el peterselie
  • Je vol au vent is klaar! Serveer met vers gemaakte frieten, puree of brood.
  • Smakelijk!

Video

YouTube video

Notities

Vol au vent - recept

Vol au vent uit ons kookboek. Een klassieker in onze keuken, en indien met liefde gemaakt geeft is dit recept om duimen en vingers af te likken! Wel opgepast! Mispak je niet aan de omvang van dit gerecht! Het is een simpel gerecht, en uiteindelijk niet zo moeilijk, maar het vraagt veel tijd en toewijding om dit volgens de klassieke manier te bereiden!

TIPS EN INFO

    • In onze receptenbundel kan je het recept voor kippenbouillon nog eens appart vinden. Maak je bouillon best een dag op voorhand. Zo kan je de bouillon goed afkoelen, en kan je hem degelijk ontvetten.
    • Wat betreft de Roux! Roux is een bindmiddel dat klassiek bestaat uit 1/3 boter en 2/3 bloem. Meer weten over rouw en andere bindmidellen?
    • Als afwerking komt er met dit klassiek recept voor vol au vent een lepel hollandaisesaus over. Het maakt het gerecht smeuïger. Je kan het ook weglaten indien je dit wenst.
    • De manier en recept voor hollandaisesaus die in dit recept beschreven is, is licht anders dan voor de hollandaise die op de klassieke manier bereid wordt. Standaard wordt er geklaarde boter gebruikt, dat doen we hier dus niet. Resultaat is dat de eiwitten in je boter blijven waardoor je hollandaise wat zwaarder en nog smeuïger is. Dit kan dus perfect en is sneller dan de klassieke wijze.
    • De vol au vent valt of staat met je basis! De kippenbouillon!
    • Gebruik droge of verse kruiden. In de herfst en winterperiode is het al moeilijker om verse kruiden te gebruiken. Het is daarom altijd een goed idee om een vers kruidenassortiment in je keuken te zetten. Zo heb je steeds wat verse kruiden bij de hand.
    • Volg ons kookboek recept en ik ben er zeker van dat je zal smullen van je vol au vent!
    • Heb je minder tijd? Je kan dit recept ook op een snelle manier maken. Ik ben altijd voorstander om je bouillon zelf te maken, maar ook mij gebeurt het dat er tijd tekort is. Gebruik dan gerust een Liebigblokje. Deze blokjes staan ook bij ons standaard in de keukenkast! Maak 1,5L kippenbouillon door 1,5 Liebig kippenbouillonblokje op te lossen in 1,5L water. Je kan dan kippedijen of kipfilets zachtjes garen in deze bouillon, zodat je ook het kippenvlees hebt wat nodig is. Of je koopt in de supermarkt voorgekookt kippenvlees. Dit kan je tegenwoordig ook redelijk makkelijk vinden in verschillende supermarkten.
    • Indien je het helemaal wil afmaken kan je ook de zelf gaan maken. Hiervoor heb je bladerdeegvellen nodig waarmee je ringen uit het deeg kan steken. Eerst maak je een bodem en steek je nogmaals 4 ringen uit het deeg die je op mekaar stapelt. Plak ze aan mekaar met wat eigeel. Leg er nog 1 extra ring bovenop en bak je koekjes af in een oven van 180°C. Reken op ongeveer 20 minuten extra baktijd om dit te doen.
    • Je kan ook deze vol au vent op voorhand maken! Geen enkel probleem, warm hem erna terug op door hem in een degelijke braadpan terug op een zacht vuur te zetten, of warm hem goed door in de microgolfoven.
    Onze receptenbundel werden mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
     
    Bootstrap Ventures
    Bootstrapped Ventures
     
    Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder! Indien we kunnen helpen doen we dit graag!
    Deel het gerust op je social media en tag ons!.
    Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
    Voeg het dan hier toe!
    KokenKoken
    HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtube, TikTok, FacebookPinterest en Instagram voor alle laatste updates.
     
    Vol au vent volgens ons kookboek vergt wel wat werk. Maar op de klassieke manier bereid krijg je dan ook een smaakvol gerecht. Een groot voordeel is ook dat je de vol au vent op voorhand kan maken.

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Vol au vent
Serving Size
 
100 gr
Amount per Serving
Calories
593
% Daily Value*
Fat
 
95
g
146
%
Saturated Fat
 
55
g
344
%
Trans Fat
 
3
g
Polyunsaturated Fat
 
5
g
Monounsaturated Fat
 
28
g
Cholesterol
 
313
mg
104
%
Sodium
 
642
mg
28
%
Potassium
 
664
mg
19
%
Carbohydrates
 
27
g
9
%
Fiber
 
3
g
13
%
Sugar
 
6
g
7
%
Protein
 
21
g
42
%
Vitamin A
 
5286
IU
106
%
Vitamin C
 
11
mg
13
%
Calcium
 
127
mg
13
%
Iron
 
3
mg
17
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword koninginnehapje, videe, vol au vent, vol au vent maken, vol au vent ons kookboek, vol au vent recept
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

2 reacties op “Vol au vent”

    • Inderdaad…het vergt wel wat tijd om onze vol au vent klaar te maken. Niet elk gerecht is zo simpel als het lijkt. Toch tof dat je het geprobeerd hebt! En hopelijk heeft het ook gesmaakt! Dankjewel!

      Beantwoorden

Geef een reactie

Beoordeel dit recept!




error: Deze inhoud is beschermd!
14
Share to...