Een vraag die je dikwijls ziet verschijnen op forums is “Wat is de beste manier om vlees mals te maken?”. Ook ik krijg die vraag wel eens persoonlijk voorgeschoteld. Wel, laat ik je hierop mijn visie en antwoord geven.
De Aziatische keuken als basis voor het mals maken
Ik heb het voorrecht gehad om kennis en vaardigheden op te doen als kok in Bangkok, Thailand. Sindsdien is mijn voorliefde voor de Aziatische keuken enkel nog maar toegenomen. Het is daar dat ik ook geleerd heb wat de beste manier is om eender welk vlees mals en sappig te maken.
Of het nu gaat om kip, runds, varkens, lams of kalfsvlees, het maakt niet uit. Deze techniek is toepasbaar op alle vleessoorten. Je vertrekt vanaf een basismarinade die je dan verder kan aanpassen naargelang je gerecht.
Het is belangrijk deze basis te kennen en onder de knie te krijgen. Je zal versteld staan van de resultaten! Gebruik je hele filets van vlees, of snijd je liever plakken of reepjes…het maakt niet uit. Gebruik de basismarinade om te beginnen, alvorens je gerecht, op eender welke manier, verder af te werken. Je vlees wordt malser en sappiger dan ooit!
Let’s get to it!
De basismarinade
De hoeveelheden van deze marinade zijn gericht op 500gr vlees! Heb je meer, vermenigvuldig dan tot de juiste hoeveelheid.
Wat heb je nodig? :
- 1 eiwit
- 2 eetlepels rijstazijn
Als je verder gaat zoeken op het internet ga je heel dikwijls vinden dat je rijstazijn ook kan vervangen door rijstwijn, in de Aziatische keuken “Mirin” genoemd. Doe dit NIET! Rijstwijn is dikwijls heel zoet en dat gaat het eindresultaat beïnvloeden. Rijstwijn als “Sake” of een gewone droge sherry zou wel kunnen, maar toch…. Rijstazijn is tegenwoordig makkelijk te vinden. Indien je het niet in huis hebt gebruik dan witte wijnazijn.
- 1 theelepel zeezout
- 1 eetlepel maïszetmeel (of aardappelzetmeel) (Maïzena kennen jullie wel.)
That’s it!
Het hoeft niet zo moeilijk te zijn…
Meng dan al de ingrediënten goed door elkaar. Doe je vlees erbij, en meng de marinade er goed onder en door. Dek alles af met wat huishoudfolie, en laat op zijn minst een half uur rusten in de ijskast! Langer kan ook, maar laat het vlees niet langer dan een dag in de marinade staan.
Afwerking
De basis is er, nu ligt het aan jou hoe je verder met je product aan de slag gaat. Gaat het om grotere stukken kip, kalfs of varkensvlees, dan kan je er voor kiezen om het vlees eerst kort te blancheren. Hiermee bedoel ik, zet een kookpot met voldoende water op het vuur, breng het water aan de kook, en leg dan het vlees in het kokende water. Doe dit voor maximum 30 seconden. Haal het vlees eruit, en nu kan je verder met bakken, grillen, frituren, … wat je maar wil.
Als het gaat om runds of lamsvlees, of je hebt reepjes of blokjes gesneden van ander vlees, dan zou ik dit persoonlijk niet doen. Gebruik het vlees rechtstreeks uit de marinade om direct te bakken, grillen, wokken, …
Hieronder kan je de marinade en techniek nog eens bekijken in een video waarin ze de techniek toepassen met kip. Dan krijg je een beter idee.
Tot slot
Dit is volgens mij de beste manier om vlees mals en sappig te maken (en te behouden) tot na de bereiding. Heerlijk gekorst vanbuiten, en super sappig vanbinnen. Toegeven, in de Aziatische keuken gebruikt men dit vooral voor het vlees dat verwerkt wordt in wokgerechten. Maar ikzelf doe het ook met hele stukken vlees alvorens ze te grillen op de BBQ of in de oven. En ja, ook met lams of rundvlees. Probeer het! Experimenteer!
Je kan ook andere kruiden toevoegen in de marinade. Ik durf ook wel eens curry-poeder te gebruiken of kippenkruiden. Snipper wat salie en rozemarijn fijn voor lamsvlees. Thijm kan ook…
Maak reepjes van vlees om ze erna op stokjes te rijgen, maak kebabs….en marineer ze alvorens te grillen…De mogelijkheden zijn eindeloos, laat je niet inperken. Probeer het, en je zal versteld staan van het resultaat! Daar ben ik zeker van.
Nog een laatse tip! Niet enkel vlees maar ook vis en zeevruchten kan je op deze manier marineren alvorens ze toe te voegen aan je wokgerechten! Scampi, reepjes kabeljauw, zeeduivel of zeebaars. Ga aan de slag ermee.
Heb je deze techniek uitgeprobeerd? Ervaringen? Laat uw reactie achter onder dit bericht.
Zo helpen en leren we van mekaar. Dat is uiteindelijk toch de bedoeling.
Zelf aan de slag met een gerecht waar je deze techniek op kan toepassen? In onze receptenbundel kan je er enkele terugvinden.
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op YouTube, TikTok, Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates. Smakelijk en tot de volgende keer!
Zo, ik hoop dat je nu een beter inzicht hebt over wat de beste manier om vlees mals te maken is.