Jay Fai…Streetfood-bar met een Michelin ster.

#My Kitchen Heroes – 5

Jay Fai, ook bekend als “Raan Jay Fai”, is een streetfood-bar in Bangkok, Thailand. Het draagt de bijnaam van haar gelijknamige eigenaar, wiens echte naam Supinya Junsuta is. Het restaurant serveert voornamelijk wokgerechten met zeevruchten en is ondanks de hoge prijzen zeer populair bij eetliefhebbers. De streetfood-bar kreeg namelijk één ster in de Michelingids van Bangkok in 2018, en heeft deze tot op vandaag weten te behouden.

Icon Award Raan Jay Fai
Icon Award Raan Jay Fai

Hoe het begon

Supinya Junsuta was de dochter van Chinese immigranten die noodles verkochten in Thailand om in hun levensonderhoud te voorzien. Zij was echter niet zo goed in koken en het was haar jongere zus die het haar stap voor stap leerde. Supinya ging aanvankelijk niet aan het werk in het familiebedrijf dat haar vader ooit begon. In plaats daarvan werkte ze enkele jaren als naaister, tot dat een brand haar ertoe aanzette om te gaan koken.

Supinya was al in de dertig toen ze haar streefood-bar “Raan Jay Fai” opende in de jaren ’80. Ze serveerde aanvankelijk ook noodles, voortbouwend op de recepten van haar moeder. Hierna breidde ze geleidelijk haar repertoire uit. Ze experimenteerde en ontwikkelde haar eigen recepten en technieken. Zeevruchten werden haar “key”-ingrediënt om te gebruiken. Jay reisde doorheen Azië in een zoektocht naar betere ingrediënten. Enkel de beste producten komen terecht in haar wok. Het restaurant kreeg een gestage stroom volgelingen, en is sindsdien uitgegroeid tot een van de beroemdste streetfood-bars in de stad.

Locatie

Het restaurant van Jay Fai ligt aan Maha Chai Road, in de wijk die bekend staat als Samran Rat of Pratu Phi in het Phra Nakhon district van Bangkok. Haar streetfood-bar is schaars ingericht, met groene betegelde muren, eenvoudige tafels en krukken als zitplaatsen. Supinya kookt aan de zijkant van de bar, in openlucht met behulp van twee houtskoolvuren.

Jay Fai is open van woensdag tot zondag van 9.00 tot 21.00 uur. Voor reserveringen, e-mail jayfaibangkok@gmail.com.

Maha Chai Road, Samran Rat, Phra Nakhon, Bangkok 10200, Thailand.

Jay Fai Bangkok Menu

Jay Fai werkt dus vooral met zeevruchten en legt daarbij de nadruk op kwaliteit! Dit merk je dan wel in haar prijzen. Als je gaat vergelijken met haar concurrenten, dan merk je dat Jay Fai’s prijzen veel hoger liggen dan de gewone streetfood. Een van haar bekendste gerechten is bijvoorbeeld een omelet van krabvlees, die meer dan 1000 baht kost (zo’n 25€). Een normale prijs zou je denken (want dit betalen we hier ook snel voor een gerecht in een pub of taverne). Maar in Thailand ligt dit toch wel ietsje anders.

Indien je in de nabije toekomst in Bangkok mag vertoeven, probeer dan zeker een kruk te bemachtigen bij Jay Fai! Als tip geven we je 4 gerechten die zeker de moeite waard zijn:

Liliesfood
Liliesfood

We zijn een gezin, opgegroeid in een leefwereld waar eten en drinken altijd een hoofdrol heeft gespeeld. Als “een rode draad” heeft zich dit tot op vandaag doorheen ons leven geweven.

Omelet van Krab

Het is een waar genot om Jay Fai dit gerecht boven het houtskoolfornuis te zien bereiden. Het ei en krabvlees gaan samen de wok in en worden haast gefrituurd to een goudbruine burrito. Als je in het donzige kussen snijdt, zie je sappige, royale stukken zoete krab, bijeengehouden door net genoeg ei.

Omelet met krab - Jay Fai
Omelet met krab – Jay Fai
Verdronken Noodles

Jay Fai’s “phad kee mao talay” is een gerecht van platte rijstnoedels geroerbakt met een pittige saus, basilicumblaadjes, verse chili, knapperige kokospalmharten en verse zeevruchten. De noodles hebben een rokerige toets, een knipoog naar Jay Fai’s bekwaamheid op de houtskoolgestookte fornuizen.

Drunken noodles
Drunken noodles
Tom Yum soep

Deze Tom Yum Soep is de klassieke Thaise soep van garnalen en andere verse ingrediënten, zoals citroengras, laoswortel en limoen.

Tom Yum soep
Tom Yum soep
Gele Curry met krab

Jay Fai’s versie van “poo phad phong karee” bevat dezelfde royale stukken krabvlees als die in haar befaamde krab-omelet, geroerbakt met eieren en uien in een geurige en romige gele kerriesaus.

Gele Curry met krab
Gele Curry met krab

Het leven na de sterren – Jay Fai’s signature dishes!

YouTube video
Jay Fai

Tot slot

Mensen die me kennen weten dat ik een zwak heb voor de Aziatische keuken, en dan zeker de Thaïse. Misschien daarmee dat ik Jay Fai mee wou opnemen in #My Kitchen Heroes. Het hoeven niet altijd de klinkende namen aan de top van de gastronomie te zijn. Zelf heb ik een tijd gewerkt als kok in Bangkok, en Raan Jay fai was toen al een begrip. Het was op wandelafstand van de pub waar ik toen werkte.

Jay Fai is een plek waar zowel taxichauffeurs als fijnproevers lyrisch over zijn en het is gemakkelijk te zien waarom. De lokale legende Jay Fai, die haar kenmerkende bril draagt, gaat door met wat haar vader 70 jaar geleden begon. Als je haar bezig ziet dan zie je niet alleen passie voor eten, maar je voelt en proeft het ook gewoon. En dat is waar we het voor doen!

Zin om zelf aan de slag te gaan met de wok. Zin in Oosterse gerechten? Klik hier!

Ervaringen? Jay Fai zelf bezocht? Laat uw reactie achter onder dit bericht.

HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates.

Jay Fai…dat ze nog lang haar wokgerechten mag serveren aan topniveau, in de hoop dat ik er ooit nog eens terug mag passeren.

RAAN_JAY_FAI
RAAN_JAY_FAI

Geef een reactie

error: Deze inhoud is beschermd!
1
Share to...