Singapore Noodles

Singapore Noodles

Singapore Noodles

Singapo­re nood­les! Een klas­siek gerecht in de Oos­ter­se keu­ken! Rijst­ver­mi­cel­li uit de wok in samen­spel met groen­ten, ker­rie en gar­na­len. Lek­ker en snel!
5 from 1 vote
Prep Time 20 mins
Cook Time 5 mins
Total Time 25 mins
Cour­se Hoofd­ge­rech­ten, noodles
Cui­si­ne Oos­ters
Ser­vings 2 per­so­nen
Calo­ries 471 kcal

Ingrediënten
 
 

De kruiden :

Voor de Saus :

Instructies
 

  • We maken Singapo­re noodles!

Voorbereiding — Mice en place.

  • Doe je rijst­ver­mi­cel­li in een meng­kom, en over­giet de nood­les met kokend heet water. (Tip : gebruik een water­ko­ker.)
    200 gr rijstvermicelli
  • Week de rijst­ver­mi­cel­li onge­veer 2 à 3 minu­ten in het water tot de nood­les uit elkaar zijn.
  • Giet ze af en laat ze mini­mum 10 minu­ten dro­gen op een scho­ne thee­doek.
  • Tip : Nadat ze gedroogd zijn, bedrup­pel de rijst­ver­mi­cel­li met sesam­olie. Meng in een meng­kom en laat in je ijs­kast afkoe­len. Dit werkt nog beter!
  • LET OP! DIT IS EEN UITERMATE BELANGRIJKE STAP! DIT BEPAALD DE UITKOMST VAN JE GERECHT! Indien je nood­les te ver gekookt of geweekt zijn krijg je een pap. Dit is niet lek­ker! Zorg dat ze uit elkaar zijn, en laat ze goed drogen!!

Maak je Singapore noodles — saus

Versnijd je groenten.

  • Snijd de ui, rode papri­ka en len­te-ui fijn. 
    ½ ui, 1 stuk len­te-ui, ½ rode paprika
  • Pel je scam­pi, ont­doe ze van het darm­ka­naal en plaats in een klei­ne kom.
    8 stuks Scampi

BOUW JE WOK-KLOK! (Uitleg kan je beneden vinden bij TIPS!)

  • Plaats je ei op 12 uur, schik ver­vol­gens de ui, papri­ka, slui­mer­erw­ten, gar­na­len, soja scheu­ten, nood­les, saus en als laat­ste je len­te-ui met de klok mee rond je bord.

Wokken.

  • Ver­hit de ara­chi­de­olie in een wok op een hoog vuur tot het rookt.
    wat ara­chi­de olie
  • Bak het ei in de wok.
    1 ei
  • Schuif het ei nu naar één kant van de wok om ruim­te te maken voor je groen­ten. (Je kan het ei uit de pan halen als je je hier­mee com­for­ta­be­ler voelt of indien je een klei­ne wok hebt.)
  • Doe opnieuw een paar drup­pels ara­chi­de­olie in je wok en verhit.
    wat ara­chi­de olie
  • Voeg de fijn­ge­sne­den ui toe en wok kort.
  • Doe opnieuw een paar drup­pels ara­chi­de­olie in je wok en warm op.
    wat ara­chi­de olie
  • Voeg je papri­ka toe en wok.
  • Opnieuw een paar drup­pels ara­chi­de­olie en verhit.
    wat ara­chi­de olie
  • Voeg dan de scam­pi toe en roer­bak nog eens 30–60 secon­den tot ze licht­bruin zijn.
  • Opnieuw een paar drup­pels ara­chi­de­olie en verhit.
    wat ara­chi­de olie
  • Voeg de soja­scheu­ten toe aan de wok en roer­bak nog 20–30 seconden.
    wat soja­scheu­ten
  • Opnieuw een paar drup­pels ara­chi­de­olie en verhit.
    wat ara­chi­de olie
  • Voeg dan de noe­dels toe en roer­bak nog 1 minuut.
  • Voeg nu je krui­den- saus­meng­sel toe.
  • Bak al roe­rend ver­der tot alle ingre­di­ën­ten goed zijn gemengd.
  • Ser­veer in een nood­le­bord en strooi de len­te-ui erover om het af te maken.
  • Je Singapo­re nood­les zijn klaar! Smakelijk!

Notities

Singapore Noodles

Singapo­re nood­les is een gerecht van geroer­bak­te, gekook­te rijst­ver­mi­cel­li, ker­rie­poe­der, groen­ten, eie­ren en vlees. Meest­al kip, rund­vlees, var­kens­vlees of gar­na­len. Singapo­re noe­dels zijn een Kan­to­nees — Chi­ne­se cre­a­tie, en is zeer gebrui­ke­lijk in Oos­ter­se res­tau­rants en afhaal­res­tau­rants over­al ter wereld.
Het gerecht zelf heeft geen con­nec­tie met Singapo­re!  Het is er niet bekend. En toch kan je er gelijk­na­mi­ge roer­bak-noe­del­ge­rech­ten vin­den als “Xingz­hou mifen” of “Xing Chow Bee Hoon”, waar­bij “Xingz­hou” een poë­ti­sche naam is voor Singapore.

TIPS:

  • Als je vindt dat de wok er wat droog uit­ziet tus­sen het toe­voe­gen van de ingre­di­ën­ten door, schuif dan alles met een spa­tel aan de kant en voeg een ½ eet­le­pel olie extra in de wok. Laat de olie ver­hit­ten tot hij rookt voor­dat je het vol­gen­de ingre­di­ënt toe­voegt. Let op! Je zou nooit meer dan 2 eet­le­pels olie nodig moe­ten heb­ben voor één roer­bak­scho­tel of wok­ge­recht. M.a.w., zorg er ook voor dat je gerecht niet te vet wordt!
  • Expe­ri­men­teer gerust met je groen­ten! Slui­mer­erw­ten, maïs, chi­ne­se kool,… alles kan, voeg ze enkel op het juis­te moment toe aan je wok naar­ge­lang de gaar­tijd die ze nodig hebben. 
  • Ook blok­jes tofu zijn lek­ker in singapo­re noodles!
  • Het hoe­ven niet altijd of enkel scam­pi of gar­na­len te zijn. Reep­jes kip, runds­vlees of var­kens­vlees kan ook! Wat je ook kan doen is een men­ge­ling maken van ver­schil­len­de vlees of vissoorten.
  • Belang­rijk!!! : Indien je de vlees of vis­in­gre­di­ën­ten super mals wil heb­ben, week ze dan eerst in een mari­na­de! De bes­te manier om vlees mals te maken vind je hier!
  • We spre­ken over een wok-klok. Bij wok­ken of roer­bak­ge­rech­ten maak je steeds je voor­be­rei­ding op een bord. Alle gesne­den ingre­di­ën­ten die in je wok­ge­recht gaan, leg je kloks­ge­wijs op een bord naar­ge­lang ze in de wok gaan. Leg op 12u het ingre­di­ënt wat eerst de wok ingaat, en werk zo ver­der. Som­mi­ge ingre­di­ën­ten heb­ben een lan­ge­re gaar­tijd nodig dan ande­re. Bouw dus je wok-klok op die manier op. Deze manier van wer­ken gaat snel en is effi­ci­ënt! Mits wok­ken snel gaat is dit dus geen over­bo­di­ge luxe!
  • Laat na de berei­ding, en wan­neer je nood­les in de kom lig­gen het gerecht even rus­ten! De nood­les nemen dan over­tol­lig vocht nog zelf op. Vlak na de berei­ding kun­nen ze nog wat “Stic­ky” zijn. Dit lost zich op als de nood­les een moment de tijd gekre­gen heb­ben om te rusten.
  • Rijst­noe­dels  heb je in alle vor­men en stij­len. Tra­di­ti­o­neel wor­den dun­ne, rijst­ver­mi­cel­li nood­les gebruikt voor “Singapo­re nood­les”. Maar niets houd je tegen om een ande­re soort te gebrui­ken! Doe voor­al wat je lek­ker vindt! Let er wel altijd op dat je de nood­les niet over­kookt, of sowie­so niet kookt! Maar dat ze los zijn, en al wat vocht heb­ben opge­no­men. En ook dat ze droog en afge­koeld zijn! Dit is uiterst belang­rijk!!! Indien je dit niet doet krijg je een pap.
  • Wai Wai rijst vermicelli - noodles
    Wai Wai rijst ver­mi­cel­li — noodles
  • En ik weet…Wokken gaat niet van­zelf! Het ziet er sim­pel uit, maar het is een han­de­ling en vaar­dig­heid die je onder de knie moet krij­gen. Wees niet teleur­ge­steld als het je niet van de eerst keer lukt! Blijf proberen!
  • Ben je nog vreemd met wok­ken? Meer uit­leg nodig over “De Wok”?

De online toko

De inge­di­ën­ten die je nodig hebt voor Singapo­re nood­les kan je niet zomaar vin­den in je loka­le super­markt. Wel kan je ze vin­den in een toko (Azi­a­ti­sche super­markt). Helaas heb­ben velen van ons dit ook niet in hun buurt, maar niet getreurd…er is  “de onli­ne toko”. Je kan hier mak­ke­lijk alle nodi­ge ingre­di­ën­ten terug­vin­den. Bestel van­daag, mor­gen in huis!
Asian food lovers - De online toko
Asi­an food lovers — De onli­ne toko
Onze recep­ten­bun­del wer­den moge­lijk gemaakt door soft­wa­re van Boot­strap­ped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Boot­strap­ped Ventures
 
Heb je dit recept zelf gepro­beerd? Of heb je een vraag of opmer­king over het recept? Laat dan een reac­tie ach­ter hieronder! 
Deel het gerust op je soci­al media en tag ons!.
Mis­schien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
KokenKoken
HONGER NAAR MEER? Abon­neer je op onze nieuws­brief en volg ons op you­tu­be, Tik­Tok, FacebookPin­te­rest en Inst­agram voor alle laat­ste updates.
Singapo­re Nood­les kan je nu mak­ke­lijk zelf bereiden!

Voedingswaarde :

Nutri­ti­on Facts
Singapo­re Noodles
Ser­ving Size
 
1 por­tie
Amount per Serving
Calo­ries
471
% Dai­ly Value*
Fat
 
5
g
8
%
Satu­ra­ted Fat
 
1
g
6
%
Trans Fat
 
0.01
g
Polyun­sa­tu­ra­ted Fat
 
2
g
Monoun­sa­tu­ra­ted Fat
 
2
g
Cho­les­te­rol
 
88
mg
29
%
Sodi­um
 
1127
mg
49
%
Pot­as­si­um
 
354
mg
10
%
Car­bo­hy­dra­tes
 
95
g
32
%
Fiber
 
4
g
17
%
Sugar
 
7
g
8
%
Pro­tein
 
10
g
20
%
Vita­min A
 
1429
IU
29
%
Vita­min C
 
75
mg
91
%
Cal­ci­um
 
64
mg
6
%
Iron
 
2
mg
11
%
* Per­cent Dai­ly Valu­es are based on a 2000 calo­rie diet.
Key­word Noe­dels, Nood­les, Singapo­re Noodles
Dit recept delen op facebook?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept delen op Inst­agram?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept gepro­beerd?Laat ons weten hoe het was! 

Geef een reactie

Recipe Rating




error: Deze inhoud is beschermd!