Singapore Noodles
Singapore noodles! Een klassiek gerecht in de Oosterse keuken! Rijstvermicelli uit de wok in samenspel met groenten, kerrie en garnalen. Lekker en snel!
Materiaal en benodigdheden
Ingrediënten
- 200 gr rijstvermicelli
- ½ ui
- ½ rode paprika
- 1 stuk lente-ui
- 8 stuks Scampi
- 1 ei
- wat sojascheuten (taugé)
- wat arachide olie (om te wokken)
De kruiden :
- 1 tl Madras kerriepoeder
- 1 snuifje chilipoeder
- 1 verse chilipeper fijngehakt
- 1 el water
Voor de Saus :
- ¼ tl zout
- 1 el lichte sojasaus
- ½ tl donkere sojasaus
- 1 tl sesamolie
Instructies
- We maken Singapore noodles!
Voorbereiding - Mice en place.
- Doe je rijstvermicelli in een mengkom, en overgiet de noodles met kokend heet water. (Tip : gebruik een waterkoker.)200 gr rijstvermicelli
- Week de rijstvermicelli ongeveer 2 à 3 minuten in het water tot de noodles uit elkaar zijn.
- Giet ze af en laat ze minimum 10 minuten drogen op een schone theedoek.
- LET OP! DIT IS EEN UITERMATE BELANGRIJKE STAP! DIT BEPAALD DE UITKOMST VAN JE GERECHT! Indien je noodles te ver gekookt of geweekt zijn krijg je een pap. Dit is niet lekker! Zorg dat ze uit elkaar zijn, en laat ze goed drogen!!
Maak je Singapore noodles - saus
- Meng je madras curry, chilipoeder, gesnipperde chili en het water in een kommetje goed onder elkaar.1 tl Madras kerriepoeder, 1 snuifje chilipoeder, 1 verse chilipeper, 1 el water
- Voeg je lichte sojasaus, donkere sojasaus, sesamolie en zout toe en meng.1 el lichte sojasaus, ½ tl donkere sojasaus, 1 tl sesamolie, ¼ tl zout
Versnijd je groenten.
- Snijd de ui, rode paprika en lente-ui fijn.½ ui, 1 stuk lente-ui, ½ rode paprika
- Pel je scampi, ontdoe ze van het darmkanaal en plaats in een kleine kom.8 stuks Scampi
BOUW JE WOK-KLOK! (Uitleg kan je beneden vinden bij TIPS!)
- Plaats je ei op 12 uur, schik vervolgens de ui, paprika, sluimererwten, garnalen, soja scheuten, noodles, saus en als laatste je lente-ui met de klok mee rond je bord.
Wokken.
- Verhit de arachideolie in een wok op een hoog vuur tot het rookt.wat arachide olie
- Bak het ei in de wok.1 ei
- Schuif het ei nu naar één kant van de wok om ruimte te maken voor je groenten. (Je kan het ei uit de pan halen als je je hiermee comfortabeler voelt of indien je een kleine wok hebt.)
- Doe opnieuw een paar druppels arachideolie in je wok en verhit.wat arachide olie
- Voeg de fijngesneden ui toe en wok kort.
- Doe opnieuw een paar druppels arachideolie in je wok en warm op.wat arachide olie
- Voeg je paprika toe en wok.
- Opnieuw een paar druppels arachideolie en verhit.wat arachide olie
- Voeg dan de scampi toe en roerbak nog eens 30-60 seconden tot ze lichtbruin zijn.
- Opnieuw een paar druppels arachideolie en verhit.wat arachide olie
- Voeg de sojascheuten toe aan de wok en roerbak nog 20-30 seconden.wat sojascheuten
- Opnieuw een paar druppels arachideolie en verhit.wat arachide olie
- Voeg dan de noedels toe en roerbak nog 1 minuut.
- Voeg nu je kruiden- sausmengsel toe.
- Bak al roerend verder tot alle ingrediënten goed zijn gemengd.
- Serveer in een noodlebord en strooi de lente-ui erover om het af te maken.
- Je Singapore noodles zijn klaar! Smakelijk!
RECEPT VIDEO
Notities
Singapore Noodles
Singapore noodles is een gerecht van geroerbakte, gekookte rijstvermicelli, kerriepoeder, groenten, eieren en vlees. Meestal kip, rundvlees, varkensvlees of garnalen. Singapore noedels zijn een Kantonees - Chinese creatie, en is zeer gebruikelijk in Oosterse restaurants en afhaalrestaurants overal ter wereld. Het gerecht zelf heeft geen connectie met Singapore! Het is er niet bekend. En toch kan je er gelijknamige roerbak-noedelgerechten vinden als "Xingzhou mifen" of "Xing Chow Bee Hoon", waarbij "Xingzhou" een poëtische naam is voor Singapore.TIPS:
- Als je vindt dat de wok er wat droog uitziet tussen het toevoegen van de ingrediënten door, schuif dan alles met een spatel aan de kant en voeg een ½ eetlepel olie extra in de wok. Laat de olie verhitten tot hij rookt voordat je het volgende ingrediënt toevoegt. Let op! Je zou nooit meer dan 2 eetlepels olie nodig moeten hebben voor één roerbakschotel of wokgerecht. M.a.w., zorg er ook voor dat je gerecht niet te vet wordt!
- Experimenteer gerust met je groenten! Sluimererwten, maïs, chinese kool,... alles kan, voeg ze enkel op het juiste moment toe aan je wok naargelang de gaartijd die ze nodig hebben.
- Ook blokjes tofu zijn lekker in singapore noodles!
- Het hoeven niet altijd of enkel scampi of garnalen te zijn. Reepjes kip, rundsvlees of varkensvlees kan ook! Wat je ook kan doen is een mengeling maken van verschillende vlees of vissoorten.
- Belangrijk!!! : Indien je de vlees of visingrediënten super mals wil hebben, week ze dan eerst in een marinade! De beste manier om vlees mals te maken vind je hier!
- We spreken over een wok-klok. Bij wokken of roerbakgerechten maak je steeds je voorbereiding op een bord. Alle gesneden ingrediënten die in je wokgerecht gaan, leg je kloksgewijs op een bord naargelang ze in de wok gaan. Leg op 12u het ingrediënt wat eerst de wok ingaat, en werk zo verder. Sommige ingrediënten hebben een langere gaartijd nodig dan andere. Bouw dus je wok-klok op die manier op. Deze manier van werken gaat snel en is efficiënt! Mits wokken snel gaat is dit dus geen overbodige luxe!
- Laat na de bereiding, en wanneer je noodles in de kom liggen het gerecht even rusten! De noodles nemen dan overtollig vocht nog zelf op. Vlak na de bereiding kunnen ze nog wat "Sticky" zijn. Dit lost zich op als de noodles een moment de tijd gekregen hebben om te rusten.
- Rijstnoedels heb je in alle vormen en stijlen. Traditioneel worden dunne, rijstvermicelli noodles gebruikt voor "Singapore noodles". Maar niets houd je tegen om een andere soort te gebruiken! Doe vooral wat je lekker vindt! Let er wel altijd op dat je de noodles niet overkookt, of sowieso niet kookt! Maar dat ze los zijn, en al wat vocht hebben opgenomen. En ook dat ze droog en afgekoeld zijn! Dit is uiterst belangrijk!!! Indien je dit niet doet krijg je een pap.
- En ik weet...Wokken gaat niet vanzelf! Het ziet er simpel uit, maar het is een handeling en vaardigheid die je onder de knie moet krijgen. Wees niet teleurgesteld als het je niet van de eerst keer lukt! Blijf proberen!
- Ben je nog vreemd met wokken? Meer uitleg nodig over "De Wok"?
De online toko
De ingediënten die je nodig hebt voor Singapore noodles kan je niet zomaar vinden in je lokale supermarkt. Wel kan je ze vinden in een toko (Aziatische supermarkt). Helaas hebben velen van ons dit ook niet in hun buurt, maar niet getreurd...er is "de online toko". Je kan hier makkelijk alle nodige ingrediënten terugvinden. Bestel vandaag, morgen in huis! Onze receptenbundel werden mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.Voedingswaarde :
Nutrition Facts
Singapore Noodles
Serving Size
1 portie
Amount per Serving
Calories
471
% Daily Value*
Fat
5
g
8
%
Saturated Fat
1
g
6
%
Trans Fat
0.01
g
Polyunsaturated Fat
2
g
Monounsaturated Fat
2
g
Cholesterol
88
mg
29
%
Sodium
1127
mg
49
%
Potassium
354
mg
10
%
Carbohydrates
95
g
32
%
Fiber
4
g
17
%
Sugar
7
g
8
%
Protein
10
g
20
%
Vitamin A
1429
IU
29
%
Vitamin C
75
mg
91
%
Calcium
64
mg
6
%
Iron
2
mg
11
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood
DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.