kip cashew

kip cashew

kip cashew

Kip Cas­hew! Kip met cas­hew­no­ten en groen­ten, pit­tig en vol smaak. Geser­veerd met gebak­ken rijst is dit een klas­siek gerecht waar­bij we dui­men en vin­gers aflikken.
5 from 1 vote
Prep Time 15 minu­tes
Cook Time 15 minu­tes
Total Time 30 minu­tes
Cour­se Hoofd­ge­rech­ten, wokgerechten
Cui­si­ne Oos­ters
Ser­vings 2 per­so­nen
Calo­ries 1161 kcal

Ingrediënten
  

Om de kip te marineren.

De groenten.

  • 1 stuk klei­ne ui
  • ½ stuk rode papri­ka
  • ½ stuk oran­je paprika
  • 2 stuks rode chi­li­pe­per
  • 2 stuks len­te ui
  • 3 teen­tjes knof­look
  • 50 gr cas­hew­no­ten (gegrild en gezouten)
  • 1 el ara­chi­de­olie

Voor de gebakken rijst.

Om de Kip Cashew te bereiden.

Optioneel

Instructies
 

  • We maken “kip cashew”!

Marineer je kip.

  • Ver­snijd 400 gr kip­fi­lethaas­jes in hap­kla­re blok­jes en doe ze samen in een meng­kom.
    400 gr kipfilethaasjes
  • Kruid het kip­pen­vlees met wat zout, wat peper en 1 tl vijf­krui­den­poe­der.
    wat zout, wat peper, 1 tl vijfkruidenpoeder
  • Voeg 3 tl maïs­zet­meel toe, als­ook 1 eiwit.
    3 tl maïs­zet­meel, 1 eiwit
  • Meng dit alles gron­dig onder elkaar en laat rus­ten (Min­stens 15 minuten).

Versnijd je groenten.

  • Pel 1 stuk klei­ne ui, en ver­snijd in blok­jes. Dit mag grof zijn!
    1 stuk klei­ne ui
  • Doe het­zelf­de met 1/2 stuk rode papri­ka en 1/2 stuk oran­je papri­ka.
    1/2 stuk rode papri­ka, 1/2 stuk oran­je paprika
  • Ont­doe 2 stuks rode chi­li­pe­per van hun steel­tje en snijd ook in blokjes.
    2 stuks rode chilipeper
  • Maak 2 stuks len­te ui pro­per, en ver­snijd ook deze.
    2 stuks len­te ui
  • Pel 3 teen­tjes knof­look, en leg ze klaar in je look­pers. (Indien je geen look­pers hebt, snijd of hak dan de knof­look fijn.)
    3 teen­tjes knoflook
  • Zet ook 50 gr cas­hew­no­ten klaar.
    50 gr cashewnoten

Maak je “Kip Cashew”-saus.

  • Doe 2 el palm­sui­ker in een kom. (De palm­sui­ker die wij gebrui­ken is meest­al wat har­der en stam­pen we fijn in een vij­zel)
    2 el palmsuiker
  • Voeg hier­aan 3 el soja­saus, 1 el zoe­te soja­saus, 1 el oes­ter­saus, 1 el zwar­te peper saus (LEE KUM KEE), 2 tl maïs­zet­meel en 1 el wit­te (wijn)azijn aan toe en meng het geheel goed onder elkaar. Zet dan appart.
    3 el soja­saus, 1 el zoe­te soja­saus, 1 el oes­ter­saus, 1 el zwar­te peper saus (LEE KUM KEE), 2 tl maïs­zet­meel, 1 el wit­te (wijn)azijn
  • Klop 2 eie­ren en 1 eidooi­er (die je over hebt van bij het eiwit om je kip te mari­ne­ren) onder elkaar in een kom­me­tje en zet dit ook klaar.
    2 eie­ren, 1 eidooi­er

Bak je kippenvlees.

  • Ver­hit je wok­pan op het vuur met vol­doen­de ara­chi­de­olieara­chi­de­olie om je kip in te fri­tu­ren. Een ide­a­le tem­pe­ra­tuur is rond de 170°C. (Je kip moet bak­ken en licht­jes kleu­ren, indien je merkt dat je olie te heet is zet je vuur dan onmid­del­lijk min­der fel.)
    ara­chi­de­olie
  • Voeg je gema­ri­neer­de kip­pen­blok­jes stuk voor stuk toe aan de hete olie en bak ze tot ze een korst­je heb­ben en licht gekleurd zijn. 
  • Leg je wok­pan niet te vol! Bak de kip des­noods in 2 keer. Gebruik ook een schuim­spaan om de blok­jes wat uit elkaar te hou­den. We wil­len niet dat ze aan elkaar klitten.
  • Plaats dan een fij­ne zeef over een meng­kom. Wan­neer de kip­pen­blok­jes gebak­ken zijn hevel je ze over met een schuim­spaan naar je fij­ne zeef, en giet de olie uit je wok.

De gebakken rijst.

  • Ver­hit je wok terug op het vuur met 1el arachideolie.
    1 el arachideolie
  • Neem je geklop­te eie­ren en bak deze kort aan in je wok. Roer ze door elkaar met een spa­tel.
  • Duw het gebak­ken ei naar de bui­ten­zij­de van je wok en voeg opnieuw 1 el ara­chi­de­olie toe.
  • Doe 300 gr gestoom­de rijst in je wok­pan en bak deze onder voort­du­rend roeren. 
    300 gr gestoom­de rijst
  • Kruid met wat zout en meng onder elkaar.
    wat zout
  • Voeg 5 drup­pels sesam­olie toe aan de gebak­ken rijst en roer­bak heel kort.
    5 drup­pels sesamolie
  • Je gebak­ken rijst is klaar. Haal uit je wok en zet appart.

Maak nu je “kip cashew” af.

  • Plaats je wok terug op het vuur en voeg opnieuw 1 el ara­chi­de­olie toe.
    1 el arachideolie
  • Doe nu de ui en cas­hew­no­ten in je wokpan.
  • Voeg de gesnip­per­de knof­look toe, en roer­bak alles even door.
  • Gevolgd door je papri­ka en chilipeper.
  • Wok het geheel goed door elkaar.
  • Doe je voor­ge­bak­ken kip­pen­blok­jes erbij, wok het geheel en voeg dan de kip cas­hew saus toe aan je wok.
  • Roer­bak­ken nu! Hou je pan in bewe­ging op hoog vuur!
  • Voeg 120 ml kip­pen­bouil­lon toe aan het geheel en wok opnieuw alles door elkaar.
    120 ml kippenbouillon
  • Werk af met je len­te-ui en even­tu­eel — opti­o­neel met wat extra chi­li­poe­der indien je het graag nog wat pit­ti­ger hebt!
    wat chi­li­poe­der
  • Je kip cas­hew is klaar!
  • Ser­veer in een ser­veer­kom samen met je gebak­ken rijst.
  • Sma­ke­lijk!!!

Video

Notities

Kip Cashew.

Kip met cas­hew­no­ten is een heer­lijk gerecht dat vaak wordt geser­veerd in Chi­ne­se res­tau­rants en afhaal­res­tau­rants. Ook voor ons is dit een favo­riet en uit­ein­de­lijk kan je met behulp van een aan­tal een­vou­di­ge ingre­di­ën­ten het thuis ook bereiden.
In dit recept ser­ve­ren we de “kip cas­hew’ met een­vou­dig gebak­ken rijst, maar het kan ook met gestoom­de rijst of noe­dels voor een vul­len­de en toch wel gezon­de maaltijd.
Het recept is mezelf aan­ge­leerd in de tijd dat ik heb door­ge­bracht in Bang­kok, Thai­land. Mijn toen­ma­li­ge Thai­se chef heeft me dit heer­lij­ke gerecht toen meer­maals doen maken en zelf voorgeschoteld. 
Dus als je op zoek bent naar een lek­ke­re en gezon­de Azi­a­ti­sche maal­tijd die gemak­ke­lijk thuis te berei­den is, pro­beer dan eens kip met cashewnoten!

INFO EN TIPS : 

  • Het is belang­rijk dat je alle ingre­di­ën­ten hebt klaar­staan. Wan­neer je de kip met cas­hew gaat berei­den gaat het snel en alles volgt mekaar in hoog tem­po op.
  • Wij­zelf gebrui­ken maar 1 wok om het tota­le gerecht te maken, en tot 4 per­so­nen is dit mak­ke­lijk te doen. Wan­neer je aan de slag wil voor een gro­ter aan­tal dan zal je het in meer­de­re malen moe­ten berei­den of even­tu­eel 2 wok­pan­nen gebruiken.
  • wok
    wok
  • Zorg ervoor dat je cas­hew­no­ten gegrild zijn. En wij gebrui­ken ze ook liefst gezou­ten voor de extra smaak. Moest je nu rau­we cas­hews heb­ben, leg ze dan op een bak­plaat om te gril­len in de oven, of gebruik een anti­kleef­pan en roer­bak de noten zon­der vet­stof in je pan. Wan­neer ze warm zijn kan je er dan wat extra zout over­strooi­en. Natuur­lijk kan je ook reeds geroos­ter­de en gezou­ten cas­hews aankopen.
  • Het mari­ne­ren van het kip­pen­vlees zoals we dat doen in dit recept is een heel gebrui­ke­lij­ke manier in de Oos­ter­se keu­ken. Het zal ervoor zor­gen dat je vlees super­zacht en voch­tig blijft. Indien je hier meer over wil weten:
  • Kip cas­hew is een vrij pit­tig gerecht. Indien je dit niet graag hebt kan je de chi­li­pe­per en (opti­o­ne­le) chi­li fla­kes uit het gerecht weg­la­ten. Je gerecht zal nog even sma­ke­lijk zijn maar de pit is eruit.

Wat is palmsuiker?

Palm­sui­ker is een natuur­lij­ke zoet­stof die wordt gepro­du­ceerd uit het sap van diver­se soor­ten palm­bo­men. Het wordt vaak gebruikt in de Zuid­oost-Azi­a­ti­sche en Zuid-Ame­ri­kaan­se keu­ken als alter­na­tief voor geraf­fi­neer­de suiker.
Het pro­duc­tie­pro­ces van palm­sui­ker begint met het aftap­pen van het sap van de palm­boom. Dit sap wordt ver­vol­gens in een gro­te pan ver­warmd en inge­dikt tot er een dik­ke stroop ont­staat. Deze stroop wordt dan in mal­len gego­ten en afge­koeld tot het hard wordt. Het resul­taat is een don­ker­brui­ne sui­ker met een kara­mel­ach­ti­ge smaak en textuur.
Een groot voor­deel van palm­sui­ker is dat het een lage gly­ce­mi­sche index heeft, wat bete­kent dat het de bloed­sui­ker­spie­gel min­der snel doet stij­gen dan geraf­fi­neer­de sui­ker. Boven­dien bevat het enke­le belang­rij­ke voe­dings­stof­fen, zoals ijzer, cal­ci­um en kalium.
Palm­sui­ker kan op dezelf­de manier wor­den gebruikt als geraf­fi­neer­de sui­ker en wordt vaak gebruikt in des­serts, gebak en sau­zen. In ons gerecht van kip met cas­hew­no­ten wordt palm­sui­ker gebruikt om een zoe­te smaak toe te voe­gen aan de saus en om de sma­ken van de ande­re ingre­di­ën­ten te balanceren.
Palmsuiker
Palm­sui­ker

Welke olie om te wokken?

Het kie­zen van de juis­te olie om te wok­ken is belang­rijk voor de smaak en tex­tuur van het gerecht, even­als voor je gezondheid.
Hier­on­der zijn enke­le oli­ën die geschikt zijn om te wokken:
  1. Ara­chi­de­olie: Dit is een popu­lai­re keu­ze voor wok­ken omdat het een neu­tra­le smaak heeft en een hoog rook­punt van onge­veer 230°C. Hier­door is het geschikt voor hoge tem­pe­ra­tu­ren en blijft het sta­biel bij het wokken.
  2. Rijsto­lie : Deze olie heeft een hoog rook­punt van onge­veer 232°C en een neu­tra­le smaak, waar­door het geschikt is voor hoge tem­pe­ra­tu­ren en het niet de smaak van het gerecht zal over­heer­sen. Ook kan je met rijsto­lie zo goed als geur­vrij wok­ken of koken.
  3. Drui­ven­pitolie: Deze olie heeft een neu­tra­le smaak en een hoog rook­punt van onge­veer 216°C. Het is een goe­de optie voor het wok­ken op hoge temperaturen.
  4. Kokos­olie: Deze olie heeft een lich­te kokos­s­maak en kan ook hel­pen bij het toe­voe­gen van smaak aan het gerecht. Het heeft een rook­punt van onge­veer 177°C, dus het is ook geschikt voor mid­del­ho­ge temperaturen.
  5. Sesam­olie: Deze olie heeft een ster­ke smaak en geur die kan hel­pen bij het toe­voe­gen van smaak aan het gerecht. Het heeft een lager rook­punt van onge­veer 177°C, dus het is beter geschikt voor mid­del­ho­ge tem­pe­ra­tu­ren. Naar mijn per­soon­lij­ke mening gebruik je sesam­olie puur om smaak te geven. Bij gebak­ken rijst bij­voor­beeld. De olie geeft een roke­ri­ge smaak aan je gerech­ten. Ikzelf voeg deze olie pas toe op het ein­de aan wok­ge­rech­ten, zelfs wan­neer het vuur al onder je wok uit is. Sesam­olie wordt heel snel bit­ter en over­heer­send indien hij te warm gebruikt wordt. Pas dus hier­mee op.
Het is belang­rijk om te ont­hou­den dat oli­ën ver­schil­len­de gezond­heids­voor­de­len en ‑nade­len heb­ben. Ara­chi­de­olie en sesam­olie bevat­ten bij­voor­beeld gezon­de enkel­vou­dig onver­za­dig­de vet­ten, ter­wijl kokos­olie veel ver­za­dig­de vet­ten bevat. Het is daar­om aan te raden om te vari­ë­ren in het gebruik van ver­schil­len­de oli­ën om een geba­lan­ceer­de inna­me van vet­ten te krijgen.
Het is ook belang­rijk om de juis­te hoe­veel­heid olie te gebrui­ken tij­dens het wok­ken, niet te veel en niet te wei­nig. Een teveel aan olie kan het gerecht vet en zwaar maken, ter­wijl een te wei­nig aan olie kan zor­gen voor aan­bak­ken van de ingrediënten.

Frituren in de wok.

Om ingre­di­ën­ten te fri­tu­ren in de wok, zoals bij deze “kip cas­hew” gebruik ikzelf steeds arachideolie.
Ara­chi­de­olie is een plant­aar­di­ge olie die wordt gewon­nen uit pin­da’s. Het heeft een hoog rook­punt, wat bete­kent dat het goed bestand is tegen hoge tem­pe­ra­tu­ren en dus geschikt is om te fri­tu­ren. Boven­dien heeft het een neu­tra­le smaak en geur, waar­door het geen invloed heeft op de smaak van het gerecht.
Door de kip­blok­jes kort te fri­tu­ren in ara­chi­de­olie krij­gen ze een knap­pe­ri­ge bui­ten­kant en blij­ven ze sap­pig van bin­nen. Dit geeft de “kip cas­hew” niet alleen een heer­lij­ke tex­tuur, maar zorgt er ook voor dat de kip niet te droog wordt tij­dens het bereidingsproces.

Olie recupereren uit je wok.

Een veel­ge­stel­de vraag die ik dan krijg is : “Wat doe je dan met de olie uit je wok?”
Het is moge­lijk om ara­chi­de­olie te recu­pe­re­ren na het fri­tu­ren in je wok. Dus ook bij de kip­pen­blok­jes voor kip cas­hew. Door de olie op de juis­te manier te bewa­ren en te fil­te­ren, kan deze opnieuw wor­den gebruikt voor ande­re frituursessies.
Om de olie te recu­pe­re­ren, kun je het vol­gen­de stap­pen­plan volgen:
  1. Laat de olie afkoe­len tot kamertemperatuur.
  2. Gebruik een zeef of kaas­doek om even­tu­e­le stuk­jes kip of ande­re res­ten uit de olie te filteren.
  3. Giet de olie voor­zich­tig in een scho­ne, lucht­dich­te con­tai­ner, zoals een gla­zen pot of plas­tic fles. Zorg ervoor dat er geen water of ande­re vloei­stof­fen in de con­tai­ner terecht­ko­men, omdat dit de kwa­li­teit van de olie kan verminderen.
  4. Bewaar de olie op een koe­le, don­ke­re plaats, zoals in een kast. Ver­mijd direct zon­licht en warm­te­bron­nen, omdat dit de olie kan doen bederven.
  5. Con­tro­leer de olie voor­dat je hem opnieuw gebruikt. Als de olie troe­bel is gewor­den, een vreem­de geur heeft of er bedor­ven uit­ziet, gooi deze dan weg en gebruik ver­se olie.
Het is belang­rijk om te ont­hou­den dat ara­chi­de­olie na meer­de­re keren fri­tu­ren zijn kwa­li­teit ver­liest en min­der geschikt wordt voor gebruik. Het is aan te raden om de olie niet meer dan drie tot vier keer te gebrui­ken voor­dat je het weg­gooit en ver­vangt door ver­se olie.

De online toko

De ingre­di­ën­ten die je nodig hebt om deze ‘Kip Cas­hew’ te maken kan je niet altijd zomaar vin­den in je loka­le super­markt. Wel kan je ze vin­den in een toko (Azi­a­ti­sche super­markt). Helaas heb­ben velen van ons dit ook niet in hun buurt, maar niet getreurd…er is  “de onli­ne toko”. Je kan hier mak­ke­lijk alle nodi­ge ingre­di­ën­ten terug­vin­den. Bestel van­daag, mor­gen in huis!
Asian food lovers - De online toko
Asi­an food lovers — De onli­ne toko
Onze recep­ten­bun­del wer­den moge­lijk gemaakt door soft­wa­re van Boot­strap­ped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Boot­strap­ped Ventures
 
Heb je dit recept zelf gepro­beerd? Of heb je een vraag of opmer­king over het recept? Laat dan een reac­tie ach­ter hier­on­der! Indien we kun­nen hel­pen doen we dit graag!
Deel het gerust op je soci­al media en tag ons!.
Mis­schien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
KokenKoken
HONGER NAAR MEER? Abon­neer je op onze nieuws­brief en volg ons op you­tu­be, Tik­Tok, FacebookPin­te­rest en Inst­agram voor alle laat­ste updates.
Kip Cas­hew! Een wereld­wijd gesmaakt gerecht! Pro­be­ren maar!

Voedingswaarde :

Nutri­ti­on Facts
kip cas­hew
Ser­ving Size
 
1 por­tie
Amount per Serving
Calo­ries
1161
% Dai­ly Value*
Fat
 
27
g
42
%
Satu­ra­ted Fat
 
6
g
38
%
Trans Fat
 
0.04
g
Polyun­sa­tu­ra­ted Fat
 
6
g
Monoun­sa­tu­ra­ted Fat
 
12
g
Cho­les­te­rol
 
391
mg
130
%
Sodi­um
 
2986
mg
130
%
Pot­as­si­um
 
1370
mg
39
%
Car­bo­hy­dra­tes
 
152
g
51
%
Fiber
 
4
g
17
%
Sugar
 
12
g
13
%
Pro­tein
 
72
g
144
%
Vita­min A
 
471
IU
9
%
Vita­min C
 
6
mg
7
%
Cal­ci­um
 
131
mg
13
%
Iron
 
7
mg
39
%
* Per­cent Dai­ly Valu­es are based on a 2000 calo­rie diet.
Key­word kip cas­hew
Dit recept delen op facebook?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept delen op Inst­agram?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept gepro­beerd?Laat ons weten hoe het was! 

Geef een reactie

Recipe Rating




error: Deze inhoud is beschermd!