Gebakken rijst ‘Nasi’ style.

Gebakken rijst 'Nasi Style'

Gebakken rijst 'Nasi' style.

Een lekker éénpansgerecht gebaseerd op het gekende 'Nasi Goreng'. Gebakken rijst met groenten, kip, ei en net genoeg pit! Een smaakbom!
5 from 1 vote
Voorbereiding 20 minutes
Kooktijd 20 minutes
Totale tijd 40 minutes
Course Hoofdgerechten, rijstgerechten
Cuisine Oosters
Servings 4 personen
Calories 628 kcal

Ingrediënten
 
 

  • wat arachideolie
  • 2 eieren
  • 400 gr gestoomde rijst afgekoeld in de koelkast
  • 1 tl chilipoeder (optioneel)
  • wat zout (naar smaak)
  • wat peper (naar smaak), liefst uit de molen
  • 1 tl Madras kerriepoeder
  • ½ tl sesam olie
  • 1 ui in blokjes
  • ½ rode paprika in blokjes
  • 1 wortel in blokjes
  • 2 teentjes knoflook gesnipperd, of door de lookpers gehaald
  • 500 gr voorgebakken kippenvlees gemarineerd, gekruid en in reepjes
  • 100 gr maïskorrels vers, of uit blik
  • 100 gr doperwtjes
  • wat bieslook als afwerking

Instructies
 

  • We maken gebakken rijst geïnspireerd op het gekende 'Nasi Goreng'.

Versnijd je groenten.

  • Snij je ui, paprika en wortel in kleine blokjes en zet ze klaar in kommetjes.
    1 ui, 1/2 rode paprika, 1 wortel
  • Ook de doperwtjes en maïskorrels zet je klaar.
    100 gr maïskorrels, 100 gr doperwtjes
  • Pel je 2 teentjes knoflook en steek ze alvast in je knoflookpers. (Indien je geen knoflookpers hebt moet je ze alvast fijn snipperen.)
    2 teentjes knoflook
  • Versnijd al wat verse bieslook voor je afwerking.
    wat bieslook

Bak je kippenvlees voor.

  • Zorg ervoor dat je kippenvlees al voorgebakken is. Zet het klaar in een apparte kom. In het gerecht warmen we het vlees terug op samen met al de andere ingrediënten.
    500 gr voorgebakken kippenvlees

Maak je gebakken rijst 'Nasi style'.

  • Voeg een el arachideolie toe aan je wok en plaats op een hoog vuur.
    wat arachideolie
  • Breek 2 eieren in de wok, laat ze bakken en roer ze door mekaar.
    2 eieren
  • Duw met een spatel het gebakken ei naar de zijkant van de wok.
  • Voeg opnieuw een el arachideolie toe aan je wok en warm op.
    wat arachideolie
  • Voeg de afgekoelde en gestoomde rijst toe aan de wok.
    400 gr gestoomde rijst
  • Meng het ei met de rijst en bak het geheel.
  • Hou zowel de pan als de ingrediënten continu in beweging. Roerbakken!
  • Optioneel voeg je wat chilipoeder toe aan de rijst.
    1 tl chilipoeder
  • Kruid de rijst met wat zout en peper. Bak de rijst op hoog vuur verder.
    wat zout
  • Doe nu 1 tl madras kerriepoeder over je rijst en meng.
    1 tl Madras kerriepoeder
  • Indien je rijst gebakken is druppel je op het laatste moment nog 1/2 tl sesamolie over de rijst en wok hem er even onder.
    1/2 tl sesam olie
  • Hevel de gebakken rijst over naar een mengkom.
  • Spoel je wok uit en zet hem terug op je vuur met een el arachideolie.
  • Bak je ui snel in de wok en voeg de in blokjes gesneden wortel en paprika toe.
  • Knijp er je knoflook over uit in de lookpers en wok mee.
  • Voeg dan je voorgebakken kippenvlees toe en wok opnieuw alles onder elkaar.
  • Kruid het geheel nogmaals met wat peper en zout indien je dit nodig acht.
    wat peper, wat zout
  • Voeg dan je maïskorrels toe en wok opnieuw.
    100 gr maïskorrels
  • Doe je gebakken rijst bij in de wok en roerbak het geheel even helemaal door.
  • Als laatste voeg je de doperwtjes toe en roer ze opnieuw al wokkend onder de rest.
    100 gr doperwtjes
  • Zet je vuur uit.
  • Je gebakken rijst 'Nasi style' is klaar.
  • Serveer in een kom of bord en strooi er wat vers gesnipperde bieslook over.
    wat bieslook
  • Dien heet op! Smakelijk!

Video

YouTube video

Notities

Gebakken rijst 'Nasi Style'.

Dit is de gebakken rijst die we thuis zelf regelmatig maken. Geïnspireerd op het alomgekende 'Nasi Goreng', het Indonesische rijstgerecht. Nasi goreng betekend letterlijk gebakken, gekookte rijst. Het wordt in Indonesië gezien als nationaal gerecht en heeft vele varianten. Dit maakt het leuk omdat je er zo mee kan experimenteren.

TIPS EN INFO : 

  • Gebakken rijst heeft rijst nodig die eerste perfect gestoomd is, maar ernaa ook volledig afgekoeld en doorgekoeld is. Hoe je perfect gestoomde rijst maakt kan je terugvinden in onze recepten of bekijk de video.
  • Zorg voor een degelijke wokpan, dit is onontbeerlijk, en roerbak het geheel op een hoog vuur! 
  • Daarom is het ook belangrijk dat je alle ingrediënten hebt klaar staan. Eénmaal je begint te wokken gaat het snel!
  • Je kan gerust experimenteren met andere groenten, kruiden, vlees. Dat is het wonderlijke aan dit gerecht. Het is een éénpansgerecht waar je alle richtingen mee uit kan. Gebakken rijst met varkensvlees, runds of stukjes ham. Gebruik raapjes, selder, Chinese kool...het maakt niet zoveel uit, zolang je de gaartijd maar respecteert.(Wat ik hiermee bedoel, bak geen Chinese kool mee in het begin van het wokken, harde groenten hebben een langere baktijd dan zachte groenten...enz...)
  • Voor nasi goreng wordt dikwijls 'ketjap manis' of zoete sojasaus gebruikt als smaakmaker bij het gerecht. Indien je dit wil kan dit natuurlijk.
  • Ook zie je vaak dat ze nog een gebakken spiegelei boven op de rijst erbij serveren éénmaal de gebakken rijst geserveerd wordt.
  • Heb je graag een andere variant? Bekijk ons recept voor Thaïse gebakken rijst met ei.
  • Wij gebruiken graag wat chilipoeder of chili flakes in onze gebakken rijst. Net genoeg om de juiste pittigheid in het gerecht te brengen. Maar let op, het kerriepoeder heeft al wat 'spice', dus als je dit liever niet hebt laat dan het chilipoeder gewoon weg.
  • De chilipoeder die we hiervoor gebruiken is een pittige kruidenmix van de beste pepers met toevoeging van diverse andere smakelijke kruiden en specerijen. Deze Teri variant van het "Boncabe chilipoeder' bevat stukjes ansjovis en is daardoor iets milder, maar wel heerlijk vol smaak. Lekker om te gebruiken om ieder wenselijk gerecht pittiger te maken, zoals bijvoorbeeld deze gebakken rijst, maar ook noodles, pasta en zelfs snacks zoals popcorn!
  • Chilipoeder BonCabe
    Chilipoeder BonCabe

De online toko

De ingrediënten die je nodig hebt om deze gebakken rijst te maken kan je niet altijd zomaar vinden in je lokale supermarkt. Wel kan je ze vinden in een toko (Aziatische supermarkt). Helaas hebben velen van ons dit ook niet in hun buurt, maar niet getreurd...er is  "de online toko". Je kan hier makkelijk alle nodige ingrediënten terugvinden. Bestel vandaag, morgen in huis!
Asian food lovers - De online toko
Asian food lovers - De online toko
Onze receptenbundel werden mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
 
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder!
Deel het gerust op je social media en tag ons!.
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
Bol AlgemeenBol Algemeen
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtube, TikTok, FacebookPinterest en Instagram voor alle laatste updates.
Gebakken rijst 'Nasi Style' zoals we hem hier bij Liliesfood vaak zelf maken. Enjoy!

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Gebakken rijst 'Nasi' style.
Serving Size
 
1 portie
Amount per Serving
Calories
628
% Daily Value*
Fat
 
7
g
11
%
Saturated Fat
 
2
g
13
%
Trans Fat
 
0.02
g
Polyunsaturated Fat
 
2
g
Monounsaturated Fat
 
2
g
Cholesterol
 
162
mg
54
%
Sodium
 
209
mg
9
%
Potassium
 
922
mg
26
%
Carbohydrates
 
98
g
33
%
Fiber
 
5
g
21
%
Sugar
 
8
g
9
%
Protein
 
40
g
80
%
Vitamin A
 
3583
IU
72
%
Vitamin C
 
37
mg
45
%
Calcium
 
81
mg
8
%
Iron
 
3
mg
17
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword gebakken rijst, gebakken rijst met ei, gebakken rijst met kip, nasi, nasi goreng
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

Geef een reactie

Beoordeel dit recept!




error: Deze inhoud is beschermd!
Share to...