Gebakken rijst. Een authentiek Thais recept!
Gebakken rijst. Een authentiek recept voor Thaise gebakken rijst met ei. Maak dit met garnalen, kip of varkensvlees.
Materiaal en benodigdheden

1 wok of een koeknpan (wat je in huis hebt)
Ingrediënten
- 2 el arachide olie
- 2 tenen knoflook zeer fijn gehakt (of beter door de lookpers)
- 1 kleine ui in blokjes gesneden
- 250 gr garnalen (scampi) Gerbruik maat 16-20, gepeld en ontdaan van het darmkanaal.(of in dunne plakjes gesneden gemarineerde kipfilet of varkensvlees)
- 3 stuks lente-ui in stukjes van 4 cm gesneden - hou het witte en groene deel appart.
- 2 stuks eieren licht geklopt
- 300 gr gestoomde rijst koud (bij voorkeur na een nacht in de koelkast)
- 5 druppels sesamolie optioneel
Saus voor gebakken rijst met ei.
- 1,5 el sojasaus
- 1,5 el oestersaus
BIJ HET SERVEREN (OPTIONEEL)
- wat Tomaatpartjes
- wat Schijfjes komkommer
- wat Verse koriander gesnipperd
Instructies
- Verhit de olie in een grote wok of een grote koekenpan op middelhoog vuur.2 el arachide olie
- Voeg 1 eetlepel extra olie toe als u een koekenpan gebruikt.
- Voeg knoflook en ui toe en roerbak 30 seconden.2 tenen knoflook, 1 kleine ui
- Voeg de garnalen en het witte deel van de lente ui toe en roerbak 1 minuut.250 gr garnalen (scampi), 3 stuks lente-ui
- Klop de eieren in een mengkom.
- Schuif alles aan één kant van je wok, voeg een druppeltje arachideolie toe en giet het ei in de andere kant van de wok.2 stuks eieren
- Kluts het snel met een spatel in de wok of pan - ongeveer 20 seconden.
- Voeg de rijst en de saus naar keuze toe.300 gr gestoomde rijst
- Roerbak je Thaise gebakken rijst met ei een 2 tal minuten.
- Voeg halverwege het groene deel van de groene ui toe.
- Roerbak tot alle rijst bedekt is met de saus.1,5 el sojasaus, 1,5 el oestersaus
- 5 druppels sesamolie
- Je Thaise gebakken rijst met ei is klaar! Serveer onmiddellijk in een serveerkom.
- Als afwerking kan je wat koriander met tomaat en komkommers ernaast leggen.wat Tomaatpartjes, wat Schijfjes komkommer, wat Verse koriander
Video
Notities
Gebakken rijst met ei.
Een authentiek recept voor Thaise gebakken rijst met ei - net zoals je in Thailand en in Thaise restaurants krijgt! Maak dit met garnalen, kip of varkensvlees. Als u zich geïnspireerd voelt, verwen uzelf dan thuis met een Thais banket! Serveer de Thaise gebakken rijst met ei met Satéspiesjes, Thaise viskoekjes, en een Thaise rode curryTIPS EN INFO
- De garnalen of stukjes kipfilet marineer ik steeds alvorens te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat je stukken vlees of vis steeds supermals en sappig blijven. Marineer de stukjes vlees of vis met een aziatische basismarinade. Hoe je dit doet met meerdere vleessoorten kan je hier terugvinden.
- De wok - Het meest veelvuldige keukentool dat ooit is uitgevonden! Het liefst gebruik ik dus de wok om gebakken rijst met ei te maken.
- Sesamolie - Wat ik persoonlijk ook graag doe is als de wok van het vuur is, een paar druppels sesamolie onder de rijst roeren.
- Eiwitten - In het recept worden garnalen gebruikt, maar vis of vlees kan ook. Zelf vaste, stevige tofu is zeker ook te gebruiken. Garnalen en kip zijn het meest populair.
- Rijst - De Rijst moet gekookt en koud zijn. Het beste is om de rijst een nacht in de koelkast te laten staat om de korrels te laten drogen. Als het een noodgeval voor gebakken rijst is (en die hebben we allemaal!), kook de rijst, verdeel het over een bakplaat en vries het in of zet het in de koelkast tot het koud is.
Jasmijnrijst is authentiek voor Thaise gebakken rijst, maar kan worden vervangen door gewone langkorrelige rijst. - Saus opties - Er zijn veel variaties van Thaise gebakken rijst. In het recept is de meest gebruikelijke (met sojasaus en oestersaus), maar hieronder kan je nog 2 veel voorkomende saus combo's vinden.
2el Vissaus + 1,5el Oestersaus + 1tl suiker. Dit is de versie die volgens puristen de "echte" Thaise gebakken rijst is, zonder sojasaus
1,5el lichte sojasaus + 1,5el Thaise Kruidensaus van "Golden Mountain". Deze saus wordt veel gebruikt door Thaise restaurants overal ter wereld.
Allemaal zijn ze heerlijk, probeer al de variaties eens en kijk welke je het lekkerst vindt!
Thaise kruidensaus heeft meer smaak dan sojasaus. Gold Mountain is de meest gebruikte. Het is verkrijgbaar in Aziatische toko's en is vrij goedkoop in aankoop. - Optionele extra's - Voeg bladerige Aziatische groenten of andere groenten naar keuze toe indien je dit wenst. Voeg chili flakes toe bij het koken van de knoflook of voeg chili-pasta toe wanneer u de Saus in de rijst doet indien je het graag wat pittiger hebt.
De online toko
De ingrediënten die je nodig hebt voor dit recept kan je niet zomaar vinden in je lokale supermarkt. Wel kan je ze vinden in een toko (Aziatische supermarkt). Helaas hebben velen van ons dit ook niet in hun buurt, maar niet getreurd...er is "de online toko". Je kan hier makkelijk alle nodige ingrediënten terugvinden. Bestel vandaag, morgen in huis!Asian food lovers - De online toko Onze receptenbundel werden mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
Bootstrapped Ventures HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtube, Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates. Thaise gebakken rijst met ei is een authentiek en lekker gerecht dat we allemaal wel kennen. Helemaal niet zo moeilijk om te maken. Zorg gewoon dat je rijst niet overkookt is, en dat je hem voldoende hebt gedroogd en afgekoeld alvorens hem te bakken!
Voedingswaarde :
Nutrition Facts
Gebakken rijst. Een authentiek Thais recept!
Serving Size
200 gr
Amount per Serving
Calories
346
% Daily Value*
Fat
3
g
5
%
Saturated Fat
0.4
g
3
%
Trans Fat
0.01
g
Polyunsaturated Fat
1
g
Monounsaturated Fat
1
g
Cholesterol
102
mg
34
%
Sodium
210
mg
9
%
Potassium
261
mg
7
%
Carbohydrates
61
g
20
%
Fiber
1
g
4
%
Sugar
0.4
g
0
%
Protein
18
g
36
%
Vitamin A
10
IU
0
%
Vitamin C
0.3
mg
0
%
Calcium
64
mg
6
%
Iron
1
mg
6
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood
DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen mij bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen.