Gebakken rijst. Een authentiek Thais recept!

Gebakken rijst met ei

Gebakken rijst. Een authentiek Thais recept!

Gebak­ken rijst. Een authen­tiek recept voor Thai­se gebak­ken rijst met ei. Maak dit met gar­na­len, kip of varkensvlees. 
5 from 1 vote
Prep Time 15 mins
Cook Time 10 mins
Total Time 25 mins
Cour­se Hoofd­ge­rech­ten, Oosters
Cui­si­ne Oos­ters
Ser­vings 4 per­so­nen
Calo­ries 346 kcal

Materiaal — Benodigdheden

Ingrediënten
  

  • 2 el ara­chi­de olie
  • 2 tenen knof­look zeer fijn gehakt (of beter door de look­pers)
  • 1 klei­ne ui in blok­jes gesneden 
  • 250 gr gar­na­len (scam­pi) Ger­bruik maat 16–20, gepeld en ont­daan van het darmkanaal.(of in dun­ne plak­jes gesne­den gema­ri­neer­de kip­fi­let of varkensvlees)
  • 3 stuks len­te-ui in stuk­jes van 4 cm gesne­den — hou het wit­te en groe­ne deel appart.
  • 2 stuks eie­ren licht geklopt
  • 300 gr gestoom­de rijst koud (bij voor­keur na een nacht in de koelkast)
  • 5 drup­pels sesam­olie opti­o­neel

Saus voor gebakken rijst met ei.

BIJ HET SERVEREN (OPTIONEEL)

  • wat Tomaat­part­jes
  • wat Schijf­jes komkommer
  • wat Ver­se kori­an­der gesnip­perd

Instructies
 

  • Ver­hit de olie in een gro­te wok of een gro­te koe­ken­pan op mid­del­hoog vuur.
    2 el ara­chi­de olie
  • Voeg 1 eet­le­pel extra olie toe als u een koe­ken­pan gebruikt.
  • Voeg knof­look en ui toe en roer­bak 30 seconden.
    2 tenen knof­look, 1 klei­ne ui
  • Voeg de gar­na­len en het wit­te deel van de len­te ui toe en roer­bak 1 minuut.
    250 gr gar­na­len (scam­pi), 3 stuks lente-ui
  • Klop de eie­ren in een meng­kom.
  • Schuif alles aan één kant van je wok, voeg een drup­pel­tje ara­chi­de­olie toe en giet het ei in de ande­re kant van de wok.
    2 stuks eieren
  • Kluts het snel met een spa­tel in de wok of pan — onge­veer 20 seconden.
  • Voeg de rijst en de saus naar keu­ze toe.
    300 gr gestoom­de rijst
  • Roer­bak je Thai­se gebak­ken rijst met ei een 2 tal minuten.
  • Voeg hal­ver­we­ge het groe­ne deel van de groe­ne ui toe.
  • Roer­bak tot alle rijst bedekt is met de saus.
    1,5 el soja­saus, 1,5 el oestersaus
  • Als je wenst, haal de wok van het vuur, drup­pel er wat sesam­olie over en roer door.
    5 drup­pels sesamolie
  • Je Thai­se gebak­ken rijst met ei is klaar! Ser­veer onmid­del­lijk in een ser­veer­kom.
  • Als afwer­king kan je wat kori­an­der met tomaat en kom­kom­mers ernaast leggen.
    wat Tomaat­part­jes, wat Schijf­jes kom­kom­mer, wat Ver­se koriander

Notities

Gebakken rijst met ei.

Een authen­tiek recept voor Thai­se gebak­ken rijst met ei — net zoals je in Thai­land en in Thai­se res­tau­rants krijgt! Maak dit met gar­na­len, kip of var­kens­vlees. Als u zich geïn­spi­reerd voelt, ver­wen uzelf dan thuis met een Thais ban­ket! Ser­veer de Thai­se gebak­ken rijst met ei met Saté­spies­jes, Thai­se vis­koek­jes, en een Thai­se rode curry


TIPS EN INFO

  • De gar­na­len of stuk­jes kip­fi­let mari­neer ik steeds alvo­rens te gebrui­ken. Dit zorgt ervoor dat je stuk­ken vlees of vis steeds super­mals en sap­pig blij­ven. Mari­neer de stuk­jes vlees of vis met een azi­a­ti­sche basis­ma­ri­na­de. Hoe je dit doet met meer­de­re vlees­soor­ten kan je hier terugvinden.
  • De wok - Het meest veel­vul­di­ge keu­ken­tool dat ooit is uit­ge­von­den! Het liefst gebruik ik dus de wok om gebak­ken rijst met ei te maken.
  • Sesam­olie — Wat ik per­soon­lijk ook graag doe is als de wok van het vuur is, een paar drup­pels sesam­olie onder de rijst roeren.
  • Eiwit­ten — In het recept wor­den gar­na­len gebruikt, maar vis of vlees kan ook. Zelf vas­te, ste­vi­ge tofu is zeker ook te gebrui­ken. Gar­na­len en kip zijn het meest populair.
  • Rijst - De Rijst moet gekookt en koud zijn. Het bes­te is om de rijst een nacht in de koel­kast te laten staat om de kor­rels te laten dro­gen. Als het een nood­ge­val voor gebak­ken rijst is (en die heb­ben we alle­maal!), kook de rijst, ver­deel het over een bak­plaat en vries het in of zet het in de koel­kast tot het koud is.
    Jas­mijn­rijst is authen­tiek voor Thai­se gebak­ken rijst, maar kan wor­den ver­van­gen door gewo­ne lang­kor­re­li­ge rijst.
  • Saus opties — Er zijn veel vari­a­ties van Thai­se gebak­ken rijst. In het recept is de meest gebrui­ke­lij­ke (met soja­saus en oes­ter­saus), maar hier­on­der kan je nog 2 veel voor­ko­men­de saus combo’s vin­den.
    2el Vis­saus + 1,5el Oes­ter­saus + 1tl sui­ker. Dit is de ver­sie die vol­gens puris­ten de “ech­te” Thai­se gebak­ken rijst is, zon­der soja­saus
    1,5el lich­te soja­saus + 1,5el Thai­se Krui­den­saus van “Gol­den Moun­tain”. Deze saus wordt veel gebruikt door Thai­se res­tau­rants over­al ter wereld.
    Alle­maal zijn ze heer­lijk, pro­beer al de vari­a­ties eens en kijk wel­ke je het lek­kerst vindt!
    Thai­se krui­den­saus heeft meer smaak dan soja­saus. Gold Moun­tain is de meest gebruik­te. Het is ver­krijg­baar in Azi­a­ti­sche toko’s en is vrij goed­koop in aankoop.
  • Opti­o­ne­le extra’s - Voeg bla­de­ri­ge Azi­a­ti­sche groen­ten of ande­re groen­ten naar keu­ze toe indien je dit wenst. Voeg chi­li fla­kes toe bij het koken van de knof­look of voeg chi­li-pas­ta toe wan­neer u de Saus in de rijst doet indien je het graag wat pit­ti­ger hebt. 
     

    De online toko

    De ingre­di­ën­ten die je nodig hebt voor dit recept kan je niet zomaar vin­den in je loka­le super­markt. Wel kan je ze vin­den in een toko (Azi­a­ti­sche super­markt). Helaas heb­ben velen van ons dit ook niet in hun buurt, maar niet getreurd…er is  “de onli­ne toko”. Je kan hier mak­ke­lijk alle nodi­ge ingre­di­ën­ten terug­vin­den. Bestel van­daag, mor­gen in huis!
    Asian food lovers - De online toko
    Asi­an food lovers — De onli­ne toko
    Onze recep­ten­bun­del wer­den moge­lijk gemaakt door soft­wa­re van Boot­strap­ped Ventures.
     
    Bootstrap Ventures
    Boot­strap­ped Ventures
     
    Heb je dit recept zelf gepro­beerd? Of heb je een vraag of opmer­king over het recept? Laat dan een reac­tie ach­ter hier­on­der of deel het op je soci­al media.
    Mis­schien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
    Voeg het dan hier toe!
    KokenKoken
    HONGER NAAR MEER? Abon­neer je op onze nieuws­brief en volg ons op you­tu­beFacebookPin­te­rest en Inst­agram voor alle laat­ste updates.
    Thai­se gebak­ken rijst met ei is een authen­tiek en lek­ker gerecht dat we alle­maal wel ken­nen. Hele­maal niet zo moei­lijk om te maken. Zorg gewoon dat je rijst niet over­kookt is, en dat je hem vol­doen­de hebt gedroogd en afge­koeld alvo­rens hem te bakken!
Key­word gebak­ken rijst, gebak­ken rijst met ei
Dit recept delen op facebook?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept delen op Inst­agram?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept gepro­beerd?Laat ons weten hoe het was! 

Geef een reactie

Recipe Rating




error: Deze inhoud is beschermd!