Thaise kipsaté op de bbq, met pindasaus.

Thai­se kip­sa­té op de bbq met Pindasaus. 

Dit is stan­daard en authen­tiek “Thai Food”! Gema­ri­neer­de kip met een pin­da­saus. Zo lek­ker dat ieder­een om het recept zal sme­ken! Ser­veer dit met gestoom­de of gebak­ken rijst en je zal dui­men en vin­gers aflik­ken. Ik neem je terug mee naar het land van de glim­lach en je zal ver­baasd zijn hoe mak­ke­lijk het is om dit klaar te maken.

kipsate bbq
kip­sa­te bbq

Authentiek culinair Thailand

Als je in de gro­te ste­den van Thai­land loopt kan je er niet om heen. Eten zit inge­bak­ken in hun cul­tuur. Thai­land is een top mede­din­ger voor som­mi­ge van ’s werelds lek­ker­ste gerech­ten. En onge­acht hoe­veel tijd je ook door­brengt in het Konink­rijk, dank­zij de over­vloed aan opties is er de moge­lijk­heid om nooit twee keer het­zelf­de te eten. Je hebt natuur­lijk de gro­te­re top res­tau­rants, maar het ech­te leven speelt zich af op straat. De geu­ren en kleu­ren die je opneemt als je slen­tert door de stra­ten is enorm. Klei­ne fami­lie res­tau­rants en street­food bars kan je over­al terugvinden.

De bekend­ste street­food bar in Bang­kok is die van Jay Fai. Bekroond met een miche­l­in­ster en onder­tus­sen wereld­be­roemd door haar krab-ome­let. Maar waar het in dit ver­haal over gaat zijn de kip­sa­té op de bbq. Langs de stra­ten zie je ze over­al ver­schij­nen, lan­ge smal­le houts­kool grills, wel meters lang, waar de kip­sa­té bbq-gewijs wor­den bereid. Natuur­lijk niet enkel kip, maar ook var­kens of rund­vlees vul­len de grill, even­als sea­food en ande­re exo­ti­sche lekkernijen!

thai streetfood grill
thai street­food grill

De Thaise kipsaté op de bbq

Met het risi­co om mis­schien onaan­ge­naam te klinken..dit is een recept voor kip­sa­té met pin­da­saus dat niet onder­doet voor uw favo­rie­te Thai­se res­tau­rant. Straf­fer nog…het zal waar­schijn­lijk beter sma­ken ook!

Wan­neer je saus op het vuur staat te prut­te­len, ruikt het zo lek­ker dat je gewoon weet dat het gewel­dig zal smaken. 

Proef je de pin­da­saus…… en je gaat je afvra­gen hoe zoiets sim­pels zo goed kan smaken?!!

Welke ingrediënten

Het hoeft niet altijd moei­lijk te zijn! Je hebt ver­ba­zend wei­nig ingre­di­ën­ten nodig voor de Kip Saté bbq en de pindasaus! 

De beste Thaise rode curry pasta

Thai­se rode cur­ry pas­ta is het ingre­di­ënt in zowel de mari­na­de als de saus. Je hebt maar 2,5 el nodig, wat niet veel lijkt, maar we wil­len niet dat het naar rode cur­ry smaakt. We gebrui­ken het alleen als smaakversterker.

Hoe­wel ik een voor­stan­der ben van zelf­ge­maak­te cur­ry­pas­ta voor Thai­se rode cur­ry en groe­ne cur­ry, gebruik ik voor recep­ten als deze voor­ge­maak­te cur­ry pas­ta. De cur­ry­pas­ta die hier stan­daard in de koel­kast staat is die van ‘Fly­ing Goo­se’. Zelf ben ik heel tevre­den van dit pro­duct en voor de prijs kan je het niet laten. Je kan hem mak­ke­lijk vin­den bij de onli­ne toko van euro­pa : Asianfoodlovers.be

red curry paste - flying goose
red cur­ry pas­te — fly­ing goose
Hoe maak je Thaise pindasaus

Thai­se Pin­da Saus is onge­loof­lijk een­vou­dig te maken. Het is let­ter­lijk gewoon een 5 minu­ten klus. Ingre­di­ën­ten in een steel­pan, even sud­de­ren en klaar! Een heer­lij­ke dip­saus voor je kip­sa­té van op de bbq.

Hoe maak je de pindasaus?
Hoe maak je de pindasaus?

Kipsaté marineren

Ik ben ervan over­tuigd dat kip­sa­té voor op de bbq lek­ker genoeg moe­ten zijn om zo op te eten, en dat de pin­da­saus het hele­maal afmaakt. Dus ik mari­neer de kip altijd om het extra lek­ker te maken.

Dit is wat je nodig hebt voor de marinade:

Het is het bes­te om min­stens 3 uur te mari­ne­ren, maar als het snel moet gaan, 30 minu­ten is het minimum. 

In de Azi­a­ti­sche keu­ken wordt het mari­ne­ren van vlees, vis of gevo­gel­te heel veel toe­ge­past. Het zorgt ervoor dat je ingre­di­ënt uiterst mals en sap­pig blijft! De manie­ren zijn wel eens ver­schil­lend, maar er is een basis die je stan­daard kan gebrui­ken. Indien je meer wil weten hier­over, ik heb er een heel ver­haal over geschreven. 

Klik hier om naar het ver­haal te gaan!

Kipsaté bereiden

Kip­sa­té is een favo­riet zomers gerecht om op de BBQ te berei­den. Maar indien het weer het niet toe­laat, of je hebt min­der tijd, dan kan het ook gewoon in een pan op het fornuis. 

Maar voor een echt authen­tie­ke erva­ring, gaar je de kip­sa­té op een houts­kool-bbq zoals het wordt gedaan in Thailand!

Het is een popu­lair voor­ge­recht op de menu­kaar­ten van Thai­se res­tau­rants, samen met Thai­se Vis­koek­jes. Maar het gerecht is ook ide­aal om als hoofd­ge­recht te serveren. 

Ser­veer het met gestoom­de of gebak­ken rijst en een Thai­se sala­de met sesam dressing.

kipsate bbq pindasaus
kip­sa­te bbq pindasaus

Het recept.

thai kipsaté bbq

Thaise kipsaté — BBQ — met pindasaus

Thai­se kip­sa­té op de bbq met Pin­da­saus. Dit is stan­daard en authen­tiek Thai food! Gema­ri­neer­de kip met een pin­da­saus die zo lek­ker is dat ieder­een om het recept zal smeken! 
5 from 1 vote
Prep Time 20 mins
Cook Time 15 mins
tijd om te mari­ne­ren 20 mins
Total Time 55 mins
Cour­se Hoofd­ge­rech­ten, Oos­ters, Voorgerechten
Cui­si­ne Oos­ters
Ser­vings 3 per­so­nen
Calo­ries 1239 kcal

Materiaal — Benodigdheden

Ingrediënten
 
 

 • 600 gr vlees van kip­pen­dij­en zon­der been, zon­der vel, in stuk­jes van 2 cm gesneden

VOOR DE MARINADE:

VOOR DE THAISE PINDA-SAUS:

OM TE SERVEREN:

Instructies
 

Maak de THAISE PINDASAUS:

 • Giet 340ml kokos­melk in een saus­pan.
  340 ml kokosmelk
 • Voeg de pin­da­kaas, rode cur­ry­pas­ta, cider­azijn, don­ke­re soja­saus, sui­ker, zout en het water toe.
  2 el rode cur­ry­pas­ta, 180 gr pin­da­kaas, 50 gr wit­te sui­ker, 2 tl don­ke­re soja­saus, 1 tl zout, 2 el cider­azijn, 185 ml water
 • klop het geheel goed door met een klop­per.
 • Al roe­rend laat je dit nu 5 minu­ten sud­de­ren op een zacht vuur.
 • Haal van het vuur en giet over in een saus­pot­je. Bestrooi met wat gehak­te pin­da­no­ten.
 • Indien het nodig is pas je de con­sis­ten­tie aan met water — het moet een schenk­ba­re maar dik­ke saus zijn.
 • Dek af en houd warm ter­wijl u de spies­jes bakt.

Maak de THAISE KIPSATÉ SPIESJES:

 • Meng het kip­pen­vlees in een meng­kom met sui­ker, zout, ker­rie­poe­der en rode cur­ry­pas­ta en 60ml kokos­melk (uit het blik van 400ml). 
  600 gr vlees van kip­pen­dij­en, 1 el ker­rie­poe­der, 1 tl wit­te sui­ker, 2 tl rode cur­ry­pas­ta, 60 ml kokos­melk, 1 tl zout
 • Laat min­stens 20 minu­ten mari­ne­ren in de koel­kast. (Dit mag gerust wat lan­ger zijn!)
 • Rijg nu het kip­pen­vlees aan de bam­boep­rik­kers.
 • Grill de spies­jes op de houts­kool grill, of bak ze in een gro­te koe­ken­pan in wat olie.
 • Bak de spies­jes in groe­pen gedu­ren­de 3 minu­ten aan elke kant tot ze goud­bruin en gaar zijn.

OPDIENEN:

 • Leg de kip­sa­tés op een schaal samen met wat limoenpartjes. 
  limoen­part­jes
 • Bestrooi met wat gehak­te pin­da­no­ten, gesnip­per­de kori­an­der en fijn gesne­den chilipeper.
  2 el pin­da­no­ten, kori­an­der­blaad­jes, 1 stuk rode chilipeper
 • Ser­veer met de pin­da­saus om te dippen.
 • Je Thai­se kip­sa­tés zijn klaar!
 • Geef er gestoom­de of gebak­ken rijst bij om de maal­tijd com­pleet te maken!

Video

Notities

Thaise kipsaté — BBQ — met pindasaus

Thai­se kip­sa­té op de bbq met Pin­da­saus. Dit is stan­daard en authen­tiek Thai food! Gema­ri­neer­de kip met een pin­da­saus die zo lek­ker is dat ieder­een om het recept zal sme­ken! Ser­veer dit met gestoom­de of gebak­ken rijst en je zal dui­men en vin­gers aflikken. 

TIPS EN INFO

 • Spies­jes die voor Azi­a­ti­sche kip­sa­té wor­den gebruikt, zijn kor­ter dan Wes­ter­se spies­jes. Ik vind ze mak­ke­lijk omdat ze in een braad­pan pas­sen! Voel je vrij om gro­te­re spie­sen te maken met lan­ge­re stok­jes om ze dan te gril­len op de bbq.
 • Kip­dij­en­vlees kan wor­den ver­van­gen door kip­pen­borst of kip­pen­haas, maar dij is vol­gens mij het bes­te om de sap­pig­ste saté’s te ver­krij­gen. Je kan ze ook ver­van­gen door rund- of var­kens­vlees —  maar gebruik dan altijd een goed, mooi met vet door­re­gen stuk vlees dat geschikt is om snel te grillen.
 • Rode cur­ry pas­ta — De bes­te Thai­se rode cur­ry pas­ta (naar mijn mening) is die van ‘Fly­ing Goo­se’, die wordt gele­verd in klei­ne pot­jes en wordt ver­kocht in gro­te super­mark­ten en Azi­a­ti­sche toko’s
  Als u zelf­ge­maak­te Thai­se rode cur­ry­pas­ta gebruikt, ver­dub­bel dan de cur­ry­pas­ta, voeg 1 thee­le­pel vis­saus + 1 thee­le­pel sui­ker toe aan de mari­na­de voor kip, en 2 thee­le­pels vis­saus + 2 thee­le­pels sui­ker aan de pin­da­saus (zelf­ge­maak­te pas­ta heeft niet de smaak­ma­kers uit de pot).
 • Don­ke­re soja­saus geeft meer smaak en ver­diept de kleur van de saus. Kan wor­den ver­van­gen door lich­te soja­saus of gewo­ne soja­saus. De saus zal dan wel lich­ter van kleur zijn.
 • Cider­azijn kan wor­den ver­van­gen door gewo­ne wit­te azijn. Limoen­sap, rijst­azijn of ande­re hel­de­re azijn­soor­ten zijn een goe­de ver­van­ger, maar niet 100% authentiek.

De online toko

De ingre­di­ën­ten die je nodig hebt voor dit recept kan je niet zomaar vin­den in je loka­le super­markt. Wel kan je ze vin­den in een toko (Azi­a­ti­sche super­markt). Helaas heb­ben velen van ons dit ook niet in hun buurt, maar niet getreurd…er is  “de onli­ne toko”. Je kan hier mak­ke­lijk alle nodi­ge ingre­di­ën­ten terug­vin­den. Bestel van­daag, mor­gen in huis!
Asian food lovers - De online toko
Asi­an food lovers — De onli­ne toko
 
Onze recep­ten­bun­del wer­den moge­lijk gemaakt door soft­wa­re van Boot­strap­ped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Boot­strap­ped Ventures
 
Heb je dit recept zelf gepro­beerd? Of heb je een vraag of opmer­king over het recept? Laat dan een reac­tie ach­ter hier­on­der of deel het op je soci­al media.
Mis­schien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
KokenKoken
HONGER NAAR MEER? Abon­neer je op onze nieuws­brief en volg ons op you­tu­beFacebookPin­te­rest en Inst­agram voor alle laat­ste updates.
Thai­se kip­sa­té op de bbq, met pin­da­saus. Pro­beer het en laat ons weten wat je er van vond!
Key­word kip­sa­té, kip­sa­té bbq, kip­sa­té met pin­da­saus, kip­sa­té met rijst, Thai­se kip
Dit recept delen op facebook?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept delen op Inst­agram?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept gepro­beerd?Laat ons weten hoe het was! 

Tot slot

Opnieuw neem ik je mee naar de Thai­se keu­ken. Mijn voor­lief­de is dui­de­lijk, maar het is dan ook zo lekker! 

Het mooie weer en de zomer zit­ten er aan te komen, en dit is een gerecht wat je zeker moet pro­be­ren! Met fami­lie of vrien­den of puur voor jezelf…je zal het je niet beklagen!

HONGER NAAR MEER? Abon­neer je op onze nieuws­brief en volg ons op Facebook, Pin­te­rest en Inst­agram voor alle laat­ste updates.

Heb je vra­gen? Of ben je zelf al aan de slag gegaan? Reac­ties zijn altijd wel­kom onder de pagi­na. Een beoor­de­ling vin­den we altijd fijn! 

Thai­se kip­sa­té op de bbq.…probeer het van­daag nog! De geken­de lach van ‘The land of smi­les” zal ook op jouw gezicht verschijnen!

Liliesfood - Wie zijn we?
Liliesfood

We zijn een gezin, opge­groeid in een leef­we­reld waar eten en drin­ken altijd een hoofd­rol heeft gespeeld. Als “een rode draad” heeft zich dit tot op van­daag door­heen ons leven geweven.

Geef een reactie

Recipe Rating
error: Deze inhoud is beschermd!