Thaise kipsaté op de bbq met Pindasaus.
Dit is standaard en authentiek “Thai Food”! Gemarineerde kip met een pindasaus. Zo lekker dat iedereen om het recept zal smeken! Serveer dit met gestoomde of gebakken rijst en je zal duimen en vingers aflikken. Ik neem je terug mee naar het land van de glimlach en je zal verbaasd zijn hoe makkelijk het is om dit klaar te maken.

Authentiek culinair Thailand
Als je in de grote steden van Thailand loopt kan je er niet om heen. Eten zit ingebakken in hun cultuur. Thailand is een top mededinger voor sommige van ‘s werelds lekkerste gerechten. En ongeacht hoeveel tijd je ook doorbrengt in het Koninkrijk, dankzij de overvloed aan opties is er de mogelijkheid om nooit twee keer hetzelfde te eten. Je hebt natuurlijk de grotere top restaurants, maar het echte leven speelt zich af op straat. De geuren en kleuren die je opneemt als je slentert door de straten is enorm. Kleine familie restaurants en streetfood bars kan je overal terugvinden.
De bekendste streetfood bar in Bangkok is die van Jay Fai. Bekroond met een michelinster en ondertussen wereldberoemd door haar krab-omelet. Maar waar het in dit verhaal over gaat zijn de kipsaté op de bbq. Langs de straten zie je ze overal verschijnen, lange smalle houtskool grills, wel meters lang, waar de kipsaté bbq-gewijs worden bereid. Natuurlijk niet enkel kip, maar ook varkens of rundvlees vullen de grill, evenals seafood en andere exotische lekkernijen!

De Thaise kipsaté op de bbq
Met het risico om misschien onaangenaam te klinken..dit is een recept voor kipsaté met pindasaus dat niet onderdoet voor uw favoriete Thaise restaurant. Straffer nog…het zal waarschijnlijk beter smaken ook!
Wanneer je saus op het vuur staat te pruttelen, ruikt het zo lekker dat je gewoon weet dat het geweldig zal smaken.
Proef je de pindasaus…… en je gaat je afvragen hoe zoiets simpels zo goed kan smaken?!!
Welke ingrediënten
Het hoeft niet altijd moeilijk te zijn! Je hebt verbazend weinig ingrediënten nodig voor de Kip Saté bbq en de pindasaus!
De beste Thaise rode curry pasta
Thaise rode curry pasta is het ingrediënt in zowel de marinade als de saus. Je hebt maar 2,5 el nodig, wat niet veel lijkt, maar we willen niet dat het naar rode curry smaakt. We gebruiken het alleen als smaakversterker.
Hoewel ik een voorstander ben van zelfgemaakte currypasta voor Thaise rode curry en groene curry, gebruik ik voor recepten als deze voorgemaakte curry pasta. De currypasta die hier standaard in de koelkast staat is die van ‘Flying Goose’. Zelf ben ik heel tevreden van dit product en voor de prijs kan je het niet laten. Je kan hem makkelijk vinden bij de online toko van europa : Asianfoodlovers.be

Hoe maak je Thaise pindasaus
Thaise Pinda Saus is ongelooflijk eenvoudig te maken. Het is letterlijk gewoon een 5 minuten klus. Ingrediënten in een steelpan, even sudderen en klaar! Een heerlijke dipsaus voor je kipsaté van op de bbq.
- kokosmelk
- rode curry pasta
- cider of witte azijn (geen limoensap!)
- pure pindakaas
- sojasaus
- suiker
- zout
- water

Kipsaté marineren
Ik ben ervan overtuigd dat kipsaté voor op de bbq lekker genoeg moeten zijn om zo op te eten, en dat de pindasaus het helemaal afmaakt. Dus ik marineer de kip altijd om het extra lekker te maken.
Dit is wat je nodig hebt voor de marinade:
- Stukjes kip – het vlees van kippendijen leveren de sappigste kipsaté op, maar borst of haasjes zijn ook prima.
- Rode curry pasta – zie hierboven voor mijn aanbevolen merk ‘flying goose’.
- Kerriepoeder
- Kokosmelk
- Zout
- Suiker
Het is het beste om minstens 3 uur te marineren, maar als het snel moet gaan, 30 minuten is het minimum.
In de Aziatische keuken wordt het marineren van vlees, vis of gevogelte heel veel toegepast. Het zorgt ervoor dat je ingrediënt uiterst mals en sappig blijft! De manieren zijn wel eens verschillend, maar er is een basis die je standaard kan gebruiken. Indien je meer wil weten hierover, ik heb er een heel verhaal over geschreven.
Klik hier om naar het verhaal te gaan!
Kipsaté bereiden
Kipsaté is een favoriet zomers gerecht om op de BBQ te bereiden. Maar indien het weer het niet toelaat, of je hebt minder tijd, dan kan het ook gewoon in een pan op het fornuis.
Maar voor een echt authentieke ervaring, gaar je de kipsaté op een houtskool-bbq zoals het wordt gedaan in Thailand!
Het is een populair voorgerecht op de menukaarten van Thaise restaurants, samen met Thaise Viskoekjes. Maar het gerecht is ook ideaal om als hoofdgerecht te serveren.
Serveer het met gestoomde of gebakken rijst en een Thaise salade met sesam dressing.

Het recept.
Thaise kipsaté – BBQ – met pindasaus
Materiaal en benodigdheden



Ingrediënten
- 600 gr vlees van kippendijen zonder been, zonder vel, in stukjes van 2 cm gesneden
VOOR DE MARINADE:
- 1 el kerriepoeder
- 1 tl witte suiker
- 2 tl rode currypasta
- 1 tl zout
- 60 ml kokosmelk
VOOR DE THAISE PINDA-SAUS:
- 340 ml kokosmelk
- 2 el rode currypasta
- 180 gr pindakaas
- 50 gr witte suiker
- 2 tl donkere sojasaus
- 1 tl zout
- 2 el ciderazijn of gekruide witte azijn
- 185 ml water
OM TE SERVEREN:
- 2 el pindanoten fijngehakt
- limoenpartjes optioneel
- korianderblaadjes optioneel
- 1 stuk rode chilipeper optioneel (in reepjes gesneden)
Instructies
- Als je de spiesjes grilt op een houtskoolgrill, laat de bamboeprikkers eerst 2 uur in water weken. Zo zullen ze niet snel verbranden.
Maak de THAISE PINDASAUS:
- 340 ml kokosmelk
- Voeg de pindakaas, rode currypasta, ciderazijn, donkere sojasaus, suiker, zout en het water toe.2 el rode currypasta, 180 gr pindakaas, 50 gr witte suiker, 2 tl donkere sojasaus, 1 tl zout, 2 el ciderazijn, 185 ml water
- klop het geheel goed door met een klopper.
- Al roerend laat je dit nu 5 minuten sudderen op een zacht vuur.
- Haal van het vuur en giet over in een sauspotje. Bestrooi met wat gehakte pindanoten.
- Indien het nodig is pas je de consistentie aan met water – het moet een schenkbare maar dikke saus zijn.
- Dek af en houd warm terwijl u de spiesjes bakt.
Maak de THAISE KIPSATÉ SPIESJES:
- Meng het kippenvlees in een mengkom met suiker, zout, kerriepoeder en rode currypasta en 60ml kokosmelk (uit het blik van 400ml).600 gr vlees van kippendijen, 1 el kerriepoeder, 1 tl witte suiker, 2 tl rode currypasta, 60 ml kokosmelk, 1 tl zout
- Laat minstens 20 minuten marineren in de koelkast. (Dit mag gerust wat langer zijn!)
- Rijg nu het kippenvlees aan de bamboeprikkers.
- Grill de spiesjes op de houtskool grill, of bak ze in een grote koekenpan in wat olie.
- Bak de spiesjes in groepen gedurende 3 minuten aan elke kant tot ze goudbruin en gaar zijn.
OPDIENEN:
- Leg de kipsatés op een schaal samen met wat limoenpartjes.limoenpartjes
- Bestrooi met wat gehakte pindanoten, gesnipperde koriander en fijn gesneden chilipeper.2 el pindanoten, korianderblaadjes, 1 stuk rode chilipeper
- Serveer met de pindasaus om te dippen.
- Je Thaise kipsatés zijn klaar!
- Geef er gestoomde of gebakken rijst bij om de maaltijd compleet te maken!
Video

Notities
Thaise kipsaté – BBQ – met pindasaus
Thaise kipsaté op de bbq met Pindasaus. Dit is standaard en authentiek Thai food! Gemarineerde kip met een pindasaus die zo lekker is dat iedereen om het recept zal smeken! Serveer dit met gestoomde of gebakken rijst en je zal duimen en vingers aflikken.TIPS EN INFO
- Spiesjes die voor Aziatische kipsaté worden gebruikt, zijn korter dan Westerse spiesjes. Ik vind ze makkelijk omdat ze in een braadpan passen! Voel je vrij om grotere spiesen te maken met langere stokjes om ze dan te grillen op de bbq.
- Kipdijenvlees kan worden vervangen door kippenborst of kippenhaas, maar dij is volgens mij het beste om de sappigste saté’s te verkrijgen. Je kan ze ook vervangen door rund- of varkensvlees – maar gebruik dan altijd een goed, mooi met vet doorregen stuk vlees dat geschikt is om snel te grillen.
- Rode curry pasta – De beste Thaise rode curry pasta (naar mijn mening) is die van ‘Flying Goose’, die wordt geleverd in kleine potjes en wordt verkocht in grote supermarkten en Aziatische toko’s.
Als u zelfgemaakte Thaise rode currypasta gebruikt, verdubbel dan de currypasta, voeg 1 theelepel vissaus + 1 theelepel suiker toe aan de marinade voor kip, en 2 theelepels vissaus + 2 theelepels suiker aan de pindasaus (zelfgemaakte pasta heeft niet de smaakmakers uit de pot). - Donkere sojasaus geeft meer smaak en verdiept de kleur van de saus. Kan worden vervangen door lichte sojasaus of gewone sojasaus. De saus zal dan wel lichter van kleur zijn.
- Ciderazijn kan worden vervangen door gewone witte azijn. Limoensap, rijstazijn of andere heldere azijnsoorten zijn een goede vervanger, maar niet 100% authentiek.
De online toko
De ingrediënten die je nodig hebt voor dit recept kan je niet zomaar vinden in je lokale supermarkt. Wel kan je ze vinden in een toko (Aziatische supermarkt). Helaas hebben velen van ons dit ook niet in hun buurt, maar niet getreurd…er is “de online toko“. Je kan hier makkelijk alle nodige ingrediënten terugvinden. Bestel vandaag, morgen in huis!


Voedingswaarde :
Copyright ©Liliesfood
DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen mij bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen.
Tot slot
Opnieuw neem ik je mee naar de Thaise keuken. Mijn voorliefde is duidelijk, maar het is dan ook zo lekker!
Het mooie weer en de zomer zitten er aan te komen, en dit is een gerecht wat je zeker moet proberen! Met familie of vrienden of puur voor jezelf…je zal het je niet beklagen!
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates.
Heb je vragen? Of ben je zelf al aan de slag gegaan? Reacties zijn altijd welkom onder de pagina. Een beoordeling vinden we altijd fijn!
Thaise kipsaté op de bbq….probeer het vandaag nog! De gekende lach van ‘The land of smiles” zal ook op jouw gezicht verschijnen!

Liliesfood
We zijn een gezin, opgegroeid in een leefwereld waar eten en drinken altijd een hoofdrol heeft gespeeld. Als “een rode draad” heeft zich dit tot op vandaag doorheen ons leven geweven.