Pasta Maken: Een Complete Gids voor Zelfgemaakt Pastadeeg.

Ooit wel eens gedacht om zelf pasta te maken? Weet je niet waar te beginnen? In deze gids laten we je zien hoe je vers en zelfgemaakt pastadeeg kan maken met slechts twee ingrediënten: bloem en eieren. Het is een basisdeeg voor alle pastasoorten! Gebruik het om pappardelle, tagliatelle, spaghetti, lasagne of ravioli te maken!

Het goede nieuws is dat zelf pasta maken niet zo moeilijk is. Het brengt je gerecht naar een hoger niveau, en is zoveel lekkerder dan de industriële vorm.

Maar hoe begin je er aan? Wat heb je nodig? Hoe kan je het bewaren?

Wel, hier volgt een gids om zelf je pasta te maken…

Pastadeeg

Wat is pastadeeg? En waar komt het vandaan?

Pastadeeg, de basis van overheerlijke pasta, bestaat simpelweg uit bloem van harde tarwe en eieren. Soms is het nodig om hier wat water of olijfolie aan toe te voegen om het deeg wat vochtiger en elastischer te maken. Durum-tarwe (harde tarwe) onderscheidt pasta van andere noedels door zijn perfecte balans van gluten en vocht.

Over de hele wereld heeft elk land zijn eigen variant. Denk hierbij aan Duitse “spaetzle” en Griekse “orzo”. Zelfs in Polen geniet men van “pierogi”, terwijl Joodse families “kreplach dumplings” maken. Van Europa tot Amerika wordt pasta ook op dezelfde manier bereid en geserveerd als in Italië. Want het zijn toch de Italianen die als grondleggers gezien worden in het maken van verse pasta.

De Tijdloze Reis van Pastadeeg

De geschiedenis van pastadeeg is boeiend maar lastig te traceren. Ondanks de overtuiging dat Marco Polo pasta uit China meebracht, vinden we al lang daarvoor Aziatische noedels.

Nomadische Arabieren worden toegeschreven aan het westwaarts brengen van de eerste pasta. Het Middellandse Zeegebied verfijnde het proces, waar harde tarwe de favoriet werd vanwege zijn hoge glutengehalte en lange houdbaarheid.

De Italianen omarmden uiteindelijk het pasta maken om zijn veelzijdigheid en eenvoud. Ze maakten het tot een onlosmakelijk deel van hun culinaire cultuur.

Vandaag is pasta maken niet enkel koken, het is een ambachtelijke ervaring die je verbindt met eeuwenoude tradities. Ontdek de kunst van pasta maken, experimenteer met vormen en smaken, en open de deur naar een wereld van culinaire mogelijkheden.

Pasta maken

De ingrediënten om zelf pasta te maken.

Wat heb je nodig om zelf heerlijke pasta te maken? Slechts twee eenvoudige ingrediënten: “00”-bloem en eieren. Laten we deze fundamentele elementen nader bekijken.

“00”-Bloem: Het Geheim van Perfect Pastadeeg.

“00”-bloem, ofwel “doppio zero” in het Italiaans, is de fijnst gemalen Italiaanse bloem en vormt de kern van voortreffelijk pastadeeg. In tegenstelling tot wat soms gedacht wordt, verwijst de term “dubbel nul” alleen naar de maling van het meel, niet naar het glutengehalte of de hoeveelheid eiwitten. Deze bloemsoort is verkrijgbaar in verschillende varianten, zoals griesmeel van harde tarwe, volkorenmeel, bakbloem, pizza-bloem, en eiwitrijk meel, allemaal met een maalgraad van dubbel nul.

Waarom is “00”-bloem de gouden standaard voor vers pastadeeg? Het draait om het perfecte glutengehalte. Dit fijngemalen meel biedt de ideale balans! Het is stevig genoeg om goed te kneden en elastisch genoeg om een te zware of rubberachtige textuur te voorkomen. Het resultaat? Een pastadeeg van topkwaliteit met de juiste structuur en smaak.

00 - Bloem Caputo

Eieren: De Bindende Factor.

Samen met “00”-bloem vormen eieren de essentiële bindende factor voor je pastadeeg. Eieren voegen niet alleen vocht toe, maar ook een rijke smaak en diepgang aan het deeg. De combinatie van eieren en “00”-bloem creëert een samenhangend deeg met de juiste textuur en stevigheid.

Tips voor het Kiezen van “00”-Bloem en Eieren :

Bij het selecteren van “00”-bloem, let op de variëteiten die beschikbaar zijn en experimenteer om de perfecte smaak en consistentie te vinden die bij jouw voorkeur passen. Kies bij voorkeur verse, hoogwaardige eieren voor een nog betere smaakbeleving.

Door “00”-bloem en eieren te combineren, open je de deur naar een wereld van mogelijkheden om je eigen pasta te maken. De eenvoud van deze ingrediënten belichaamt de pure, ambachtelijke benadering van een heerlijke pasta-ervaring.

Pasta maken met eieren en bloem

Aan de Slag – Zelf Pasta Maken in Drie Eenvoudige Stappen!

Voordat je enthousiast begint met het maken van je eigen pasta, zijn hier een paar handige tips:

 1. Maak Ruimte: Zorg voor een lang, opgeruimd oppervlak zoals de keukentafel om het deeg te rollen en te kneden.
 2. Weeg je Ingrediënten: Weeg niet alleen de bloem maar ook de eieren zorgvuldig af. De juiste verhoudingen zorgen voor de perfecte textuur van het deeg.
 3. Invriezen kan! : Maak pasta vooruit en vries het in. Ontdooien voor het koken is niet nodig! De bevroren pasta kan rechtstreeks vanuit het vrievak de kookpot in. Hierdoor is het een handige optie voor op je drukke dagen.

Benodigdheden :

Voor ons basisrecept van pastadeeg heb je het volgende nodig:

 • 300 gr Tipo “00” bloem (bijvoorbeeld Caputo).
 • 3 eieren + 1 eidooier voor vocht, kleur en smaak (wij gebruiken eieren van 55 – 58 gr).
 • optioneel : een klein scheutje olijfolie of water voor een gladdere structuur.

Dit geeft je een pastadeeg voor 2 tot 3 personen. Verveelvoudig gerust de aantallen om je te voorzien van een grotere hoeveelheid.

Verschillende Manieren om Pasta Te Maken :

 1. Met een Keukenrobot (Kitchenaid Artisan bv.): Maak gebruik van de handige hulpstukken om het deeg te mengen, kneden en met de pastaroller en -snijder pasta te creëren.
 2. Elektrische Pastamachine: Een elektrische machine kneedt en snijdt het deeg automatisch.
 3. Handmatige Pastamachine: Rolt en snijdt het deeg met geweldige resultaten, maar vereist handmatig kneden (Dit is hoe wij het doen met de ‘Marcato Atlas 150‘).
 4. Met de Hand: Als je geen machine hebt, kan alles met de hand gedaan worden. Kneed het deeg, rol het uit met een deegroller en snijd het in de gewenste vorm met een mes.

Het proces om zelf pasta te maken.

Stap 1: Het Deeg Maken

Traditionele Methode met de Hand:

 • Plaats de bloem op een ingebloemd werkblad en maak een kuiltje in het midden.
 • Voeg eieren en eidooier toe en klop ze geleidelijk samen met de bloem. Doe dit eerst met een vork, erna met je hand.
 • Kneed het deeg gedurende 5-7 minuten tot het zacht en kneedbaar is. (En ja, dit is een smodderboeltje, maar blijf kneden tot alle bloem is opgenomen en je handen vanzelf proper worden.)
 • Dek je bol deeg af met een vochtige doek en Laat het deeg 10 minuten rusten. (Dit is een belangrijke stap die in veel recepten niet voorkomt! Het zal ervoor zorgen dat de gluten in het deeg hun werk kunnen doen. Het resultaat is een soepeler, fijner deeg! Wanneer je na het rusten begint te kneden zal het deeg eerst wat stijver zijn, maar je zal merken dat het snel soepeler wordt).
 • Kneed het deeg vervolgens nogmaals zo’n 5 tot 7 minuten. Wikkel het in huishoudfolie en laat het opnieuw minstens 30 minuten rusten.
Pasta maken met eieren

Met een Machine:

Stap 2: Het Deeg Uitrollen tot Vellen

 • Bestuif je werkoppervlak, bakplaat en pastamachine met bloem.
 • Snijd het deeg in 2 gelijke stukken en rol het dun uit met je hand of met een deegrol.
Pastadeeg uitrollen

Stap 3: Het versnijden van de Vellen tot Pasta

 • Haal nu vel per vel door je pastamachine. Zet op de hoogste stand en rol het deeg door de machine voor zeker 3 maal.
 • Zet dan de pastamachine een standje lager zodat je het deeg dunner kan uitrollen. Opnieuw haal je de vellen tot 3 maal door de machine.
 • Zo ga je verder tot je de gewenste dikte van je pastavel hebt bereikt.
 • Droog de pastavellen een paar minuten voor het snijden om een stevigere textuur te krijgen.
 • Snijd de vellen met behulp van een pastamachine en het juiste accessoire of versnijd het met de hand.
 • Bestuif de pasta met bloem om plakken te voorkomen, en laat hem verder even drogen aan de lucht.
pasta versnijden

Tips voor het Snijden

 • Drappeer de pastavellen over de rugleuning van een stoel om ze een beetje te drogen.
 • Snijd het deeg in de gewenste vorm. Spaghetti, cappelinni, tagliatelle, lasagne bladeren kan je makkelijk maken met behulp van het juiste hulpstuk. Zelfs ravioli is de dag van vandaag makkelijk te maken met behulp van het juiste hulpstuk. Je vulling voor het deeg kan volledig machinaal worden toegevoegd en afgemaakt.
 • Bestuif de verse pasta met wat bloem en laat het drogen voordat je het gebruikt of bewaart.

Heb je liever een receptenfiche waar alles korter is samengevat en die je eventueel kan delen en printen? In onze receptenbundel kan je hem terugvinden!

Zelf pasta maken
Ons recept om zelf pasta te maken.
kijk eens naar dit recept
Zelf pasta maken - Ons recept.

Extra Touch: Hoe wij het doen – Gebruik de Marcato Atlas 150.

Voor de beste pasta-ervaring raden we de Marcato Atlas aan. Deze handmatige pastamaker heeft bewezen resultaten en biedt een authentieke aanpak. Bekijk onze YouTube-video voor een stapsgewijze demonstratie met de Marcato Atlas. We zijn zelf liefhebber van huisgemaakte pasta en gebruiken de machine al een hele tijd. Je mag ons op ons woord geloven, er is geen betere handmatige machine. We spreken uit ervaring. Het verschil met andere, goedkopere machines is enorm. Gerbruikgsgemak, kwaliteit van de onderdelen, het mechanisme. Met deze Marcato loopt alles vlot en makkelijk.

YouTube video
Pasta maken met de Marcato atlas 150.

Zelfgemaakte Pasta Bewaren – Tips en Informatie.

Wanneer je zelf heerlijke pasta hebt gemaakt, wil je deze natuurlijk optimaal bewaren voor de beste smaak. We hebben geprobeerd om je hieronder een duidelijk en overzichtelijke opsomming te maken over hoe je de zelfgemaakte pasta het best bewaard.

Verse Pasta Direct Gebruiken of Koelen.

Kortetermijnopslag op Kamertemperatuur:

Bedek de gevormde pasta met plasticfolie en laat het op kamertemperatuur als je van plan bent om de pasta binnen 1-2 uur te gebruiken. Dit zorgt ervoor dat de pasta fris en klaar is om direct te koken.

Koelen in de Koelkast:

Voor een iets langere opslagperiode, plaats de pasta in de koelkast. Bewaar het tot maximaal 12 uur voordat je van plan bent te koken. Houd er rekening mee dat zelfgemaakte pasta het beste op dezelfde dag kan worden gekookt om oxidatie, verkleuring en plakken te voorkomen. Zeker als het pastadeeg tot 24 uur wordt gekoeld.

Langere Bewaring: Zelfgemaakte Pasta Invriezen

Als je van plan bent om je zelfgemaakte pasta langer te bewaren, kun je ervoor kiezen om het in te vriezen. Hier zijn de stappen:

 1. Drogen voor het Invriezen: Laat de pasta, onafgedekt, 15-20 minuten aan de lucht drogen voordat je het invriest. Dit voorkomt dat de pasta aan elkaar kleeft.
 2. Portioneer en Vries In: Verdeel de pasta over ziplock zakjes of luchtdichte containers om porties te creëren die je gemakkelijk kunt gebruiken wanneer nodig. Vries het pastadeeg maximaal 1 maand in voor optimale kwaliteit.
 3. Direct Vanuit de Vriezer Koken: Een handige tip is om de pasta direct vanuit de bevroren toestand te koken. Er is geen noodzaak om het deeg eerst te ontdooien. Dit bespaart tijd en behoudt de smaak.

Belangrijke Overwegingen:

 • Zorg ervoor dat de pasta goed is afgesloten om bevriezing en smaakbehoud te garanderen.
 • Label de verpakkingen met de invriesdatum om de versheid bij te houden.
 • Kook je pasta steeds in ruim voldoende en gezouten water. Liefst in een pastakoker!
Keukenmateriaal - Pastapan

Bij het bewaren van zelfgemaakte pasta is het essentieel om rekening te houden met de opslagduur en de juiste methoden te gebruiken om de beste resultaten te behalen. Of je nu op korte termijn opslaat of voor een langere periode invriest, deze tips zullen ervoor zorgen dat je altijd kunt genieten van verse, huisgemaakte pasta.

Het Perfect Koken van Zelfgemaakte Pasta.

De Kunst van Pasta Koken

Het koken van zelfgemaakte pasta is een kunst op zich. Volg deze eenvoudige stappen voor een perfect resultaat:

 1. Ruim Kokend Water: Doe de zelfgemaakte pasta in een ruime pot met kokend water. Zodra het water kookt, voeg royaal zout toe. De exacte hoeveelheid zout hangt af van de saus die je gebruikt. Probeer de pasta in zout water te koken voor de beste smaak.
 2. Kooktijd Aanpassen: De kooktijd varieert afhankelijk van de dikte van de pasta en kan variëren tussen 2-7 minuten. Wanneer we pasta zelf maken is de kooktijd beduidend korter dan wanneer je de gedroogde variant kookt. Proef altijd om de gewenste textuur te bereiken – al dente, zacht maar met een beet.
 3. Overbrengen naar de Saus: Zodra de pasta perfect is gekookt, breng je het met een pastatang over naar de saus. Dit zorgt ervoor dat de pasta de smaken van de saus goed absorbeert.

Recepten om van te Genieten.

Met zelfgemaakte pasta kun je dezelfde heerlijke gerechten bereiden als met gedroogde pasta, maar met een extra vullende smaak. Hier zijn enkele recepten uit onze bundel om je op weg te helpen:

 1. Bucatini met tonijn : Een klassiek recept waar de stevige textuur van bucatini perfect samengaat met de saus.
 2. Lasagne Bolognese : Een rijke en hartige lasagne, gelaagd met zelfgemaakte pasta voor een extra smaakdimensie.
 3. Spaghetti Carbonara : Geniet van de eenvoud en romigheid van dit traditionele gerecht met verse, zelfgemaakte spaghetti.
 4. Tagliatelle all Ragu : Een weelderige ragu saus gecombineerd met de brede linten van tagliatelle voor een bevredigende maaltijd.
 5. Linguine all’ Aragosta : Proef de zee met deze heerlijke linguine met een smakelijke kreeftensaus.
 6. Penne Arrabiata : Een pittige tomatensaus gegooid met zelfgemaakte penne – eenvoudig en smaakvol.
 7. Orecchiette Barese Picante : Geniet van de pittige kick van deze Zuid-Italiaanse orecchiette, perfect voor liefhebbers van kruidige gerechten.
 8. Pasta Puttanesca : Zuid – Italiaanse keuken in z’n pure eenvoud!

Met deze recepten ontdek je de veelzijdigheid van zelfgemaakte pasta. Varieer en pas aan naar eigen smaak voor een onvergetelijke culinaire ervaring!

Zelf Gekleurde Pasta Maken: Van Tricolore tot Regenboog.

Nu je weet hoe we het basisdeeg maken is misschien een volgende stap het maken van gekleurde pasta. Niets brengt meer plezier in de keuken dan het maken van een eigen, kleurrijke pasta. Met het toevoegen van natuurlijke ingrediënten kan je bijna elke kleur van de regenboog creëren? In dit artikel delen we onze geheimen voor het maken van natuurlijk gekleurde pasta, van levendig rood tot diepzwart.

Basisrecept voor Gekleurde Pasta

Het basisrecept gaat uit van bloem, eieren, eidooier, water, wat zout en een natuurlijk ingrediënt. We gebruiken dus natuurlijke kleurstoffen om tot onze gekleurde pasta te komen. De magie begint zodra je besluit kleur toe te voegen. Dit doe je door het natuurlijke ingrediënt fijn te malen met eieren en zout voordat je ze mengt met de bloem en water. Het best doe je dit in een blender! Je kan dan met dit gemixte goed aan de slag om je pastadeeg te maken zoals we aangegeven hebben in ons basisrecept. Voeg het gemixt toe, of wanneer je een verfijndere versie wil zeef je het gemixte goed door een fijne zeef.

Natuurlijke Kleurstoffen voor Elke Tint

Of je nu kiest voor pastel of diepe tinten, natuurlijke kleurstoffen zijn de sleutel. Hier zijn enkele suggesties voor natuurlijk ingrediënten om verschillende kleuren te bereiken:

 • Rood: Voeg aan je deeg een gekookte rode biet toe. Simpel en effectief!
 • Oranje: Mix een gegrilde rode paprika en gekookte wortel door je deeg. Een snufje gegrilde oranje peper kan de kleur nog intenser maken.
 • Geel: Gebruik een gegrilde gele paprika, een theelepeltje kurkuma, of verse kurkumawortels voor een zonnige gele kleur.
 • Groen: Spinazie of peterselie geeft je pasta een frisse groene kleur.
 • Paars: Rode kool levert een prachtige paarse pasta op, en met een beetje bakpoeder verstevig je de kleur.
 • Zwart: Inktvisinkt geeft een authentieke zwarte kleur. Voor een veganistisch alternatief kun je actieve kool gebruiken.
 • Bruin: Denk aan cacaopoeder of gemalen kastanjes om een rijke bruine tint te verkrijgen.

Creëer zo je Eigen Pasta Meesterwerken! Eens je de gekleurde pasta hebt gemaakt, zijn de mogelijkheden eindeloos. Transformeer je deeg in ravioli, of combineer het met een smakelijke, zelfgemaakte saus. Onze recepten variëren van bucatini met tonijn tot linguine all aragosta, perfect om je zelfgemaakte pasta te begeleiden.

Met deze tips en technieken kan iedereen thuis eenvoudig een bord vol kleurrijke en smakelijke pasta creëren. Laat je creativiteit de vrije loop en maak van elke maaltijd een kleurrijk feest!

Essentiële Keukentools om pasta te maken.

Ontdek de Tools om de Perfecte Pasta te maken!

Het creëren van zelfgemaakte pasta is een prachtig proces en vereist enkele specifieke keukentools om de beste resultaten te bereiken. Hier zijn de essentiële tools die we aanraden:

Marcato Atlas 150 Pastamachine: Een klassieker in pasta maken. Deze handmatige pastamachine van Marcato is veelzijdig en stelt je in staat om verschillende pastadiktes te bereiken.[Afbeelding Marcato Atlas 150] [Affiliate Link Marcato Atlas 150]

Marcato Atlas 150

KitchenAid Artisan met Pasta Hulpstukken: Voor wie graag gebruikmaakt van een krachtige keukenmachine, de KitchenAid Artisan, met speciale hulpstukken voor het eenvoudig maken van pasta.

Kitchenaid artisan

Degelijke Deegrol: Een goede deegrol is onmisbaar voor het uitrollen van gelijkmatig pastadeeg. Kies er een die stevig is en gemakkelijk in de hand ligt.

Deegrol Rednas

Grote Pastapan of Pastakoker: Een ruime pot is cruciaal om pasta te koken. Overweeg een pastakoker voor nog meer gemak.

pastapan

Pastatang: Een handige tang om de gekookte pasta gemakkelijk over te brengen naar de saus.

pastatang

Bewaaropties: Ziplock Zakjes of Voedselcontainers: Voor het bewaren van zelfgemaakte pasta bieden ziplock zakjes of luchtdichte voedselcontainers optimale versheid.

Ziploc zakjes

Met deze tools in je keukenarsenaal ben je klaar om de kunst van het pasta maken te omarmen. Klik op de afbeeldingen voor meer informatie en/of eventueel direct aan te schaffen. Nu heb je alles wat je nodig hebt om aan de slag te gaan en zelf pasta te maken!

Tot slot…

Met deze blogpost willen we jou inspireren en informeren! We hopen erop dat dit blog je de kennis en het vertrouwen kan geven om zelf aan de slag te gaan in de keuken. Onze passie voor eten en drinken komt tot leven in elke sectie, en we hopen dat je net zo veel plezier zult beleven aan het lezen en creëren als wij hebben gehad bij het delen van deze informatie.

Klaar om je culinaire reis te beginnen? Lees, ontdek en geniet van het plezier om zelf pasta te maken!

Heb je vragen of reacties? Die kan je onder dit bericht nalaten of contacteer ons. Indien we kunnen helpen doen we dit graag!

Vond je ons verhaal de moeite om te lezen? Geef ons dan een duwtje in de rug door het de delen en een reactie achter te laten.

Een “eigen” recept toevoegen aan onze receptenbundel? Dat hebben we graag! Klik hier!

HONGER NAAR MEER? Abonneer je hieronder op onze nieuwsbrief en volg ons op YouTube, TikTok, Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates.

Zelf pasta maken is dus niet zo moeilijk! Smakelijk en tot de volgende keer!

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina. (Het komt er op neer dat moest je als lezer beslissen om via onze link een aankoop te doen dan krijgen wij een kleine commissie van je aankoop. Voor ons een wereld van verschil om onze website up to date en veilig te houden alsook verder te ontwikkelen. Voor U als lezer/koper blijft alles hetzelfde. We zijn je alleszins dankbaar indien je langst deze weg een aankoop zou doen.)

Geef een reactie

error: Deze inhoud is beschermd!
2
Share to...