Traditionele lasagne bolognese

Lasagne Bolognese

Traditionele lasagne bolognese

Traditionele lasagne bolognese of lasagne al ragu. Een Italiaanse familietraditie, veelal geserveerd op zondag.
4.67 from 3 votes
Voorbereiding 1 hour
Kooktijd 4 hours
Rust tijd 1 hour
Totale tijd 6 hours
Course Hoofdgerechten
Cuisine Italiaans, Pasta
Servings 4 personen
Calories 475 kcal

Materiaal en benodigdheden

demeyere kookpottenset
3 kookpotten (pasta en sausen)
Gastronorm bak 1/2
1 grote schaal of gastrobak om je pasta in af te koelen (gastronorm-bakken zijn hier handig voor!)
Gastronorm bak gaatjes 1/2
1 grote gastrobak met gaatjes Om je lasagnevellen te laten uitlekken.
1 oven

Ingrediënten
  

Voor de verse pasta

Voor de Ragù Bolognese

  • 500 g Rundvlees ( of gebruik zuiver rundsgehakt)
  • 200 g varkensworst ( of gebruik varkensgehakt)
  • 400 g Passata (van goede kwaliteit)
  • 100 g Water (voor extra smaak kan je ook kippenbouillon gebruiken)
  • 1 glas Rode wijn van goede kwaliteit
  • 3 Wortelen
  • 2 Uien
  • 1 stengel Selderij
  • 2 teentjes knoflook
  • wat olijfolie
  • wat zout

Voor de Béchamel

  • 1 L Volle melk
  • 70 g 0/0 bloem (of gewone bakbloem indien je geen 0/0 bloem hebt)
  • 70 g Boter
  • Zout
  • peper
  • nootmuskaat (vers geraspt of gemalen geeft veel meer smaak!)

Voor de garnering

  • Parmezaanse kaas (naar smaak, je mag wel wat gebruiken. Zorg altijd een blok die je zelf kan raspen)
  • Boter naar smaak

Instructies
 

Maak de ragu Bolognese.

  • Zorg er eerst voor dat al je groenten fijn versneden zijn.
    3 Wortelen, 2 Uien, 1 stengel Selderij, 2 teentjes knoflook
  • In de video wordt hier een keukenrobot voor gebruikt. Indien je dit ter beschikking hebt kan je dit doen. Zo niet dan kan je het ook met een mes. Het zal enkel wat langer duren.
  • Snijd de groenten in een fijne brunoise.
  • Neem een kookpot en zet op het vuur met een scheut olijfolie.
    wat olijfolie
  • Stoof de groenten nu aan. Laat lang genoeg stoven, maar zie dat ze niet verbranden.
  • Voeg dan het vlees toe en stoof mee.
    500 g Rundvlees, 200 g varkensworst
  • Hier opnieuw, in de video gaat men het vlees zelf cutteren. Indien je een robot ter beschikking hebt kan je dit op deze manier doen. Zo niet, gebruik dan aangekocht gehakt vlees in de plaats, zowel voor het runds als voor de varkensworst.
  • Stoof nu het vlees verder aan met de groenten op een zacht vuur. De bedoeling is dat al het vocht verdampt en dat zo de smaak volledig opgenomen kan worden.
  • Voeg dan het glas wijn, de passata en water (of kippenbouillon) toe.Roer goed om.
    400 g Passata, 100 g Water, 1 glas Rode wijn
  • Voeg wat zout toe, roer om en laat op een heel zacht vuur minstens 3 tot 4 uur pruttelen zonder deksel.
    Zout
  • Hou de ragu in de gaten! Voeg wat water (of bouillon) toe als je ragu te hard indikt. Roer af en toe om.

Maak verse pasta!

  • Meng de eieren met de bloem en een snuifje zout. Kneed tot een mooie pastabol.
    3 Eieren, 300 g 0/0 bloem
  • Hoe je zelf pasta kan maken, stap voor stap uitgelegd, kan je hier terug vinden.
  • Maak de lasagne-vellen met een pastamachine, of rol ze met een deegroller.
  • Blancheer de lasagne-vellen heel kort (1min), en laat ze afkoelen in ijswater. (Dit voorkomt dat de vellen aan elkaar gaan plakken)
  • Haal ze uit het water en laat ze uitlekken.

De Béchamel.

  • Béchamel is een basissaus die start met een roux!
  • Smelt de roomboter in een sauspan en voeg de bloem toe. Roer tot alles is opgenomen en laat de roux even bakken. Let op, de roux mag niet verkleuren!
    70 g 0/0 bloem, 70 g Boter
  • Voeg dan stapsgewijs de melk toe tot deze helemaal is opgenomen.
    1 L Volle melk
  • Kruid met peper, zout en nootmuskaat.
    Zout, peper, nootmuskaat
  • Laat dan op een heel zacht vuur doorkoken zodat de bloemsmaak helemaal verdwijnt.
  • Je kan er wat parmezaanse kaas onderroeren voor extra smaak.

Bouw je Lasagne Bolognese op.

  • Neem een vuurvaste schaal ovenschotelen wrijf ze in met wat gesmolten boter.
  • Start met je béchamel en bouw je lasagne in laagjes op.
  • Als de schotel gevuld is, vul dan eventuele gaatjes op met ragu. Zo voorkom je dat tijdens het bakken er stukken pasta zijn die gaan uitdrogen omdat ze niet bedekt zijn met saus.
  • Werk af met een toplaag ragu en béchamel. Bestrooi dan rijkelijk met parmezaanse kaas. (beleg de bovenkant met wat klompjes boter indien je dit wenst.)
    Parmezaanse kaas, Boter

Bak je traditionele lasagne bolognese af in je oven.

  • Warm je oven voor op 160°C tot 170°C.
  • Zet de traditionele lasagne bolognese in het midden van je oven, en laat 45 tot 50 minuten afbakken. Haal hem dan uit je oven en laat nog 10 minuten rusten alvorens te serveren.
  • Alles bij deze stap is afhankelijk van het materiaal en de dikte van je lasagne. Het is heel moeilijk om hier een juiste tijd op te plakken. Hoe reageert je oven? Van welk materiaal is je ovenschotel gemaakt? Hoeveel lagen heb je gemaakt?
    Je zal het een beetje moeten uitproberen wat bij jou thuis het best werkt. Zie de instructies eerder als richtlijn.
  • Je traditionele lasagne bolognaise is klaar! Smakelijk!
  • Hieronder kan je de video bekijken van sterrenchef Massimo Spigaroli. Hij vertelt en laat je zien hoe je makkelijk deze lekkere traditionele lasagne bolognese kan maken. Hij spreekt in het Italiaans, maar je zal merken dat dit geen barrière vormt. Tip : gebruik het tandwieltje in de video om engelstalige ondertiteling in te schakelen. Ik zou het zelf niet beter gekund hebben!

Video

YouTube video

Notities

Traditionele lasagne bolognese.

Een smeuïg en traditioneel gerecht uit Emilia Romagna.
YouTube video
Traditionele lasagne bolognese, of lasagne al ragu is een typisch gerecht van de Italiaanse regio Emilia-Romagna, meer bepaald van de stad Bologna. In veel Italiaanse families was en is dit gerecht het symbool van de zondagse lunch en familiebijeenkomsten.
Voor de bereiding van Traditionele lasagne bolognese hebt je pastavellen nodig, (vers of gedroogd), langzaam gekookte ragù en béchamelsaus. De eerste stap is het koken van de ragù, want dat kost tijd; u hebt fijngehakte uien, selder, wortelen, gehakt (rundvlees en varkensvlees), wat wijn en passata nodig. De tweede stap is het maken van de pastavellen (als u ze zelf gaat maken); met eieren en bloem.  Vervolgens het bereiden van de béchamelsaus, met boter, bloem, melk, wat nootmuskaat en geraspte Parmigiano-Reggiano kaas. De laatste stap is het samenstellen van uw lasagne Bolognese en het bakken in de voorverwarmde oven.

Welke Wijn bij lasagne bolognese?

Chianti - wijn
Chianti - wijn
Chianti - wijn
Deze droge, robijnrode wijnen worden geprezen om hun aroma's en smaken van rood kersenfruit, kruidige nuances en onderliggende aardse tonen. Afhankelijk van de rijping, het productiegebied en het percentage Sangiovese, variëren de wijnen van licht tot vol en worden ze vaak omschreven als voedsel-vriendelijke wijnen die bij een verscheidenheid aan gerechten passen. Perfect dus voor onze traditionele lasagne bolognese.

Kan ik lasagne een dag van tevoren maken?

Absoluut! Ik zou het je zelfs aanraden. Maak je lasagne, laat hem volledig afkoelen en bewaar hem goed afgedekt met huishoudfolie een nachtje in je koelkast. De smaken zullen zich nog beter ontwikkelen en zorgen voor een nog beter eindresultaat. Bak je traditionele lasagne bolognese de dag nadien af in je oven.


TIPS EN INFO

  • De pastavellen voor lasagne - Deze kunnen vers of gedroogd zijn, gekocht in de winkel of zelfgemaakt. Als je verse lasagnebladen gebruikt, is het goed om te weten dat ze in de meeste gevallen direct in de oven kunnen, omdat je de pastavellen niet hoeft voor te koken. U kunt ze echter ook een paar minuten koken in licht gezouten kokend water, zoals in het recept hierboven wordt voorgesteld. Als je de gedroogde vellen gebruikt, volg je gewoon de instructies van de producent, want die verschillen van merk tot merk.
  • Ragú Bolognese - Ragù alla Bolognese wordt meestal langzaam gekookt. Het bevat fijngehakt, of gemalen vlees (meest voorkomende is een mix van kalfs- of rund- en varkensvlees), fijngehakte gesauteerde groenten en tomaat, (passata of tomatenconcentraat). Sommige recepten bevatten wijn, andere niet. Het is soms ook gebruikelijk om in het laatste stadium van het koken een beetje melk toe te voegen om het vlees zachter te maken en het zuur van de tomaat te verminderen. Hoe langer het kookt, hoe beter het smaakt.

  • Bechamelsaus - Het belangrijkste bij het maken van bechamelsaus is dat hij niet bruin wordt; hij moet wit blijven, en net gaar genoeg zijn om geen rauwe smaak van de bloem te krijgen. Als je de roux hebt gemaakt van gesmolten boter en bloem, giet je de warme melk er in delen bij, waarbij je na elke toevoeging roert om de melk te laten opnemen.
  • Welke volgorde hou je aan bij de opbouw van je lagen lasagne?  Zorg ervoor dat alle ingrediënten en sauzen klaar zijn voordat u begint met het samenstellen van de lasagne. Begin met een beetje gesmolten boter op de bodem van je schaal te sprenkelen, smeer vervolgens een beetje ragù uit en ga verder met een laag pastavellen. Dit is je eerste laag! Voeg nog een laag ragù toe, dan een laag béchamelsaus en geraspte kaas. Ga verder met nog een laag pastavellen en herhaal de stappen door ragù, béchamelsaus en geraspte kaas toe te voegen tot u aan de bovenkant van uw gerecht bent. U moet ten minste 4 of 5 lagen pastavellen hebben. Werk uw lasagne af met een laagje béchamelsaus en rasp er een royale hoeveelheid Parmigiano-Reggiano over.
  • Benodigdheden - Voor dit recept heeft u een glazen of keramische schaal nodig. Glas en keramiek zijn slechte warmtegeleiders, maar ze verdelen de warmte wel gelijkmatiger. Dit is waarom deze schalen perfect zijn voor het afbakken van lasagne. Ze helpen ook om je Traditionele lasagne bolognese zo lang mogelijk warm te houden zodra ze uit de oven komt en op tafel staat.
  • glazen schaal Pyrex
    glazen schaal Pyrex
     
  • Ook een pastamachine is handig om zelfgemaakte pasta te maken. Hier gebruiken wij al jaar en dag de Mercato Atlas voor.Superhandig en kwalitatief zeker één van de beste handmatige pastamachines!
  • Pastamachine Mercato
    Pastamachine Mercato
     
  • Wie het nog handiger wil zonder veel gedoe en ook het kneedwerk wil overlaten aan een machine heeft natuurlijk een elektrische pastamaker nodig. Maak binnen een handomdraai jouw eigen lekkere verse paste met de Philips Viva Collection HR2345/19, zonder lang in de keuken te staan. Dankzij het compacte formaat kan hij ook nog eens eenvoudig worden opgeborgen in jouw keuken of kast.
  • elektrische pastamachine
    elektrische pastamachine
Onze receptenbundel werden mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
 
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder!
Deel het gerust op je social media en tag ons!.
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
KokenKoken
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtube, TikTok, FacebookPinterest en Instagram voor alle laatste updates.
Traditionele lasagne bolognese....heerlijk!

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Traditionele lasagne bolognese
Serving Size
 
250 g
Amount per Serving
Calories
475
% Daily Value*
Fat
 
50
g
77
%
Saturated Fat
 
23
g
144
%
Trans Fat
 
1
g
Polyunsaturated Fat
 
5
g
Monounsaturated Fat
 
17
g
Cholesterol
 
305
mg
102
%
Sodium
 
746
mg
32
%
Potassium
 
1923
mg
55
%
Carbohydrates
 
94
g
31
%
Fiber
 
12
g
50
%
Sugar
 
20
g
22
%
Protein
 
60
g
120
%
Vitamin A
 
9276
IU
186
%
Vitamin C
 
14
mg
17
%
Calcium
 
420
mg
42
%
Iron
 
9
mg
50
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword lasagne, lasagne bolognese, lasagne ragu recept
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

Geef een reactie

Beoordeel dit recept!




error: Deze inhoud is beschermd!
6
Share to...