Pastadeeg … simpel en gemakkelijk te maken!

Nieuwsgierig naar zelfgemaakt pastadeeg? In deze gids leert u hoe u vers en zelfgemaakt pastadeeg maakt met slechts twee ingrediënten: bloem en eieren. Het is een deeg voor alle doeleinden! Gebruik het om verse pappardelle, tagliatelle, spaghetti of ravioli te maken!

Het goede nieuws is dat pastadeeg niet zo moeilijk is om te maken. Het brengt je gerecht naar een hoger niveau, en is zoveel lekkerder dan de industriële vorm.

Maar hoe begin je er aan? Wat heb je nodig? Hoe kan je het bewaren?

Wel, hier volgt een gids om zelf je pastadeeg te maken…

Pastadeeg
Pastadeeg

Wat is pastadeeg? En waar komt het vandaan?

Pastadeeg bestaat uit bloem gehaald uit gemalen harde tarwe en water of eieren. Door het gebruik van harde tarwe onderscheidt pasta zich van andere noedels. Durum-tarwe heeft een hoog glutengehalte en een lage vochtigheidsgraad, waardoor het perfect geschikt is voor de productie van pasta. Het is een van de meest toegankelijke voedingsmiddelen ter wereld. Bijna elk land heeft zijn eigen unieke versie van dit populaire en goedkope basisvoedsel. Denk maar aan Duitse of Hongaarse “spaetzle“. Griekse “orzo“. In Polen hebben ze “pierogi“, en Joodse families maken “kreplach dumplings“. Bij ons tot in Amerika wordt pasta op dezelfde manier bereid en geserveerd als in Italië.

Geschiedenis

De geschiedenis van pastadeeg is om verschillende redenen moeilijk te achterhalen. Het wordt gemaakt met allemaal eenvoudige bestanddelen die al eeuwenlang bestaan, en stamt waarschijnlijk af van oude Aziatische noedels. Vaak is gedacht dat het in de 13e eeuw door Marco Polo vanuit China naar Italië werd gebracht.

Maar het zullen de Chinezen wel geweest zijn met allerlei vormen van noedels gemaakt van rijstwater. Noedels bestonden al in Azië lang voor Polo’s reis naar China.

Met gaat er vanuit dat nomadische Arabieren verantwoordelijk zijn voor het westwaarts brengen van de eerste vormen van pasta. Wanneer het meel dan in het Middellandse Zeegebied ook bekend was werd het proces verfijnd. Harde tarwe werd het favoriete ingrediënt voor pasta-meel. Dit vanwege het hoge glutengehalte en de lange houdbaarheid. Door de houdbaarheid en veelzijdigheid van pasta is het in de loop der tijd stevig verankerd geraakt in de Italiaanse cultuur. Het warme mediterrane klimaat van Italië is geschikt voor het telen van verse groenten en kruiden, waardoor de Italianen creatief konden zijn met een heerlijke verscheidenheid aan pastasauzen. Sausen op basis van tomaten werden een favoriete aanvulling op pasta, en ook vandaag de dag zijn tomaten nog steeds het populairste ingrediënt in pastasauzen.

Pasta maken
Pasta maken
Liliesfood
Liliesfood

We zijn een gezin, opgegroeid in een leefwereld waar eten en drinken altijd een hoofdrol heeft gespeeld. Als “een rode draad” heeft zich dit tot op vandaag doorheen ons leven geweven.

De ingrediënten voor pastadeeg

Simpel!

Type “00”- Bloem en eieren!

Wat is “00” bloem?

Dubbel nul is de fijnst gemalen Italiaanse bloem die (praktisch) altijd gebruikt wordt om pastadeeg te maken. De term “dubbel nul” verwijst enkel naar de maling van het meel, niet naar het glutengehalte of de hoeveelheid eiwitten. Je vindt veel geïmporteerde soorten tarwebloem in tipo 00 (of type 00). Griesmeel (hard tarwe), volkorenmeel, bloem om te bakken, pizza-bloem, en eiwitrijk meel zijn verkrijgbaar met een maalgraad van dubbel nul.

In Italië is 00 meel de gouden standaard voor verse pastadeeg, vooral dankzij het glutengehalte. Het fijne meel is stevig met een hoge elasticiteit om te kneden en delicaat genoeg om een te taaie of rubberachtige textuur te voorkomen.

Aan de slag!

Eerst een paar tips :
  • Maak ruimte! U hebt een lang, opgeruimd oppervlak nodig om het deeg te rollen. De keukentafel is ideaal.
  • Weeg uw ingrediënten (inclusief de eieren). Zo weet u zeker dat het deeg de juiste textuur heeft. Als de eieren te klein zijn, zal het deeg droog en kruimelig zijn.
  • Vries het in. Pasta in zijn vorm kan van tevoren worden gemaakt en tot 1 maand worden ingevroren. Ontdooien voor het koken is niet nodig.
Je hebt nodig

300 gr Tipo “00” bloem. Probeer Molino Grassi of Caputo.
3 eieren + 1 eidooier. Deze combinatie voegt vocht, kleur en smaak toe aan het deeg. De grootte van het ei is belangrijk. Ik gebruik eieren van 55-58 gram per stuk.

Caputo-classica-doppio-zero

Om het deeg uit te rollen heb je wel wat materiaal nodig. Of je doet het “the old fashioned way”…maar dan gaat het wel wat meer moeite en tijd kosten.

  • Heb je een keukenrobot zoals een kenwood machine of Kitchenaid? Dan heb je hulpstukken die je kan verkrijgen. Meng en kneed het deeg in de kom van de robot, gebruik de pastaroller en -snijder om pasta te maken. Dit is natuurlijk zeer handig.
  • Een elektrische pastamachine. Je hebt deze van verschillende merken. De machine kneed het deeg zelf, en zal de pasta ook zelf snijden in de vorm die je kiest.
  • Een handmatige pastamachine. Dit product rolt en snijdt het deeg met geweldige resultaten. Maar omdat het niet elektrisch is, zult u zelf het deeg moeten kneden.
  • Heb je geen van allen? Dan zal alles met de hand moeten! Het deeg kneden, uitrollen met een deegroller, en op maat of in de juiste vorm snijden met een mes.
Het pastadeeg zelf

Het is het beste om het totale proces in 3 stappen te zien:

  • Het deeg maken
  • Het deeg uitrollen tot vellen
  • Het snijden van de vellen tot pasta

Maar voor je begint, en dit is super belangrijk, maak plaats! Je hebt een lang en proper werkoppervlak nodig (keukentafel of kookeiland). Als dat eenmaal geregeld is, bent u klaar om pasta te maken – op de juiste manier.

Het deeg maken

De traditionele manier…met de hand:

Doe de bloem op je ingebloemd werkblad. Maak een kuiltje in het midden en schep de eieren en eidooier erin. Klop de eieren los met een vork en voeg geleidelijk de bloem toe. Maak het met de hand tot een ruw deeg. Als er stukjes bloem achterblijven (wees geduldig, het is een droog deeg), voeg dan een paar druppels water of olijfolie toe om de textuur te bevochtigen.
Dek het deeg af en laat het 10 minuten rusten (Deze stap wordt in de meeste pastadeeg – recepten niet genoemd, maar is essentieel). Het deeg zal gemakkelijker met de hand te kneden zijn.
Kneed het deeg 5-7 minuten. Doe dit door het deeg met de hiel van uw hand naar voren te duwen. De textuur zal in het begin erg stijf zijn – het is geen brooddeeg! Maar wees gerust, na 2 minuten zal het zachter worden. Het doel is een zacht, kneedbaar deeg. Als u erin duwt, moet het deeg terugveren.
Vorm het deeg tot een bal, verpak het goed en laat het 30 minuten rusten op kamertemperatuur.

pastadeeg maken
pastadeeg maken

Natuurlijk kan het dus ook met een machine. De elektrische pasta makers zullen al deze stappen voor je doen. Zorg er gewoon voor dat de ingrediënten kloppen. De hoeveelheid zal niet overeenstemmen met wat ik hier vooropstel.

Gebruik je een keukenmachine, dan blijft alles hetzelfde, enkel zal de machine het werk voor je doen en spaar jij je spierkracht.

Rol het deeg in vellen

Zet uw werkplek klaar. Bestuif uw werkvlak, een bakplaat en de pastamachine met bloem.
Snijd het deeg in 4 gelijke stukken en druk er een plat tot een dunne ovale schijf van (pak de resterende stukken opnieuw in zodat ze niet uitdrogen).
Haal de schijf door de pasta-roller op de laagste/breedste stand. Haal de schijf er nu nogmaals doorheen.
Rol dan het deeg verder door de smallere stand van uw machine. Herhaal dit ook opnieuw een 2de maal. Om de meeste pastasoorten te snijden is de dikte nu voldoende. Enkel voor bijvoorbeeld ravioli of flinterdunne spaghetti moet het deeg nog dunner zijn – ga dan nog een stand smaller en haal het deeg nogmaals 2 keer door de roller. Het pastadeeg is klaar als het een beetje doorschijnt en u uw hand eronder kunt zien.
Als u klaar bent, vouwt u het pastadeeg dubbel, legt u het op een bebloemde schaal en dekt u het af.
Herhaal het rolproces voor de resterende 3 stukken deeg.

pastadeeg uitrollen
pastadeeg uitrollen

Snijd het pastadeeg in de juiste vorm

Voor het snijden droog ik de pastavellen graag een beetje. Dit geeft de gesneden pasta vormen een meer stevige en “leerachtige” afwerking, dit helpt om te voorkomen dat de strengen later aan elkaar kleven.
Om de pastavellen te drogen drapeer je de pastavellen over de rugleuning van een stoel of op een stang gedurende ongeveer 5-15 minuten. Hou de tijd in de gaten! Je wil niet dat de vellen helemaal uitdrogen. Raak ze af en toe aan. Na verloop van tijd zal je het verschil in textuur voelen.
Om het dan te snijden tot je uiteindelijke vorm neem je een pastavel en snijd het doormidden. Haal het door het snijhulpstuk van je pastamachine.
Bestuif de pasta royaal met bloem om plakken te voorkomen. Rol de pasta rond uw hand om een nestje te maken of leg de slierten losjes op een schaal.
Herhaal het snijproces voor de overige pastavellen.
Indien je pasta met de hand gaat snijden, neem dan een pastavel, vouw het dubbel en vouw het een paar keer losjes om. Snijd het overdwars in linten van de gewenste breedte.

Nu is je pasta klaar voor gebruik of om te bewaren!

pastadeeg bewaren
pastadeeg bewaren

Zelfgemaakte pasta bewaren.

Hoe bewaar je nu zelfgemaakte pasta?
Bedek de gevormde pasta met plasticfolie. Laat gewoon op kamertemperatuur als je de pasta binnen 1-2 uur gaat gebruiken. U kunt de pasta ook in de koelkast bewaren tot het tijd is om de pasta te koken. Dit tot maximaal 12 uur. Zelfgemaakte pasta kan het beste op dezelfde dag worden gekookt, anders kan het oxideren, verkleuren en aan elkaar plakken. Zeker als het pastadeeg tot 24 uur wordt gekoeld.

Hoe verse pasta invriezen

Laat de pasta, onafgedekt, 15-20 minuten aan de lucht drogen voordat u hem invriest. Zo voorkomt u dat de pasta aan elkaar kleeft. Verdeel de pasta over ziplock zakjes en vries het pastadeeg maximaal 1 maand in. Kook de pasta direct vanuit bevroren toestand, u hoeft het deeg niet eerst te ontdooien.

YouTube video

De pasta koken

Doe de pasta in een grote pot kokend water. Zorg ervoor dat als het water éénmaal het kookt, je het eerst royaal zout. Ik geef geen exacte hoeveelheden voor het zout – het hangt allemaal af van de saus waarmee je de pasta combineert. De kooktijd zal afhangen van de dikte van de pasta, variërend van 2-7 minuten. Proef altijd. De textuur moet al dente zijn (zacht maar met een bite). Als de pasta klaar is, brengt u hem met een tang over naar zijn eindbestemming: de saus. Smakelijk!

bucatini - Liliesfood
bucatini – Liliesfood

Recepten met pastadeeg.

Alle gerechten die je zou maken met gedroogde pasta kan je natuurlijk ook met verse pasta bereiden. De pasta zal trouwens meer ‘vullen’, waardoor je in hoeveelheid wel wat minder zal nodig hebben.

Hieronder zijn wat recepten die je kan terugvinden in onze receptenbundel.

Het ultieme recept voor Pasta Puttanesca

Pasta Puttanesca

Pasta Puttanesca werd in het midden van de twintigste eeuw uitgevonden. De ingrediënten zijn typisch voor de Zuid-Italiaanse keuken: tomaten, olijfolie, ansjovis, olijven, kappertjes en knoflook.
5 from 1 vote
Voorbereiding 10 minutes
Kooktijd 10 minutes
Totale tijd 20 minutes
Course Hoofdgerechten, Pasta
Cuisine Italiaans, Pasta
Servings 4 personen
Calories 549 kcal

Materiaal en benodigdheden

pastapan
1 pastapan (koken van de pasta)
grote koekenpan
1 grote koekenpan voor de saus (erna ga je de pasta in de pan toevoegen, dus zorg dat ze groot genoeg is)

Ingrediënten
  

  • 500 gr Spaghetti (een andere pastasoort kan natuurlijk ook)
  • 800 gr Gepelde tomaten in blik (San Marzano) of vers in seizoen!
  • 10 gr Kappertjes in zout
  • 1 takje oregano vers
  • 25 gr Ansjovisfilets in olijfolie
  • 100 gr Gaeta olijven of zwarte ontpitte olijven
  • 3 teentjes Knoflook gesnipperd (of door de lookpers gehaald)
  • 1 tot 2 Gedroogde chilipeper (naar smaak)
  • 1 scheut olijfolie van eerste persing (extra virgin)
  • wat Fijn zeezout naar smaak (bv Moldon of fleur de sel)
  • wat zwarte peper naar smaak (liefst vers gemalen met de pepermolen)
  • wat verse basilicumblaadjes gesnipperd
  • parmegiano of peccorino kaas optioneel

Instructies
 

  • Begin met je saus!
  • Spoel de kappertjes wat af onder water (ontzouten) en droog ze op een vel keukenpapier.
    10 gr Kappertjes
  • Snipper je knoflook (of haal hem door een lookpers.)
    3 teentjes Knoflook
  • Snijd de kappertjes, chilipeper, ansjovis en olijven grof door met een mes (licht hakken).
    10 gr Kappertjes, 100 gr Gaeta olijven, 1 tot 2 Gedroogde chilipeper, 25 gr Ansjovisfilets in olijfolie
  • Zet je de koekenpan op het vuur en voeg de olijfolie toe.
    1 scheut olijfolie
  • Voeg knoflook, de kappertjes, chilipeper, olijven en ansjovis toe en laat zo'n 2 minuten bakken.
  • Voeg de gepelde (San Marzano) tomaten toe, en draai je vuur zachter
    800 gr Gepelde tomaten in blik
  • Spoel je blikken van de tomaten uit met wat water en voeg toe aan je pan.
  • Voeg wat verse gesnipperde oregano, peper en zout toe.
    1 takje oregano, wat Fijn zeezout, wat zwarte peper
  • Roer de saus door en laat heel zachtjes pruttelen.
  • Breng ondertussen 5 liter water aan de kook.(Tel altijd 1 liter water voor 100gr pasta!)
  • Voeg 25gr zout aan het water toe. (Tel altijd 5gr zout voor 1L water om pasta te koken)
  • Kook je pasta!
    500 gr Spaghetti
  • Schep wat pastawater uit de kookpot en hou dit bij om de pasta af te werken.
  • Haal de Al dente (beetgaar) gekookte pasta met een pastatang uit het kookwater en voeg rechtstreeks toe aan je sauspan.
  • Voeg wat van het pastawater toe aan je pan.
  • Meng alles goed door elkaar. Zet je vuur uit.
  • De pasta gaat de saus nog opnemen.
  • Serveer, en werk naar smaak af met wat gesnipperde basilicum en wat grof zout.
    wat verse basilicumblaadjes
  • Bestrooi eventueel met Parmezaanse kaas of Peccorino.
    parmegiano of peccorino kaas
  • Serveer met brood.

Notities

Pasta Puttanesca

Pasta Puttanesca is een snel en simpel pastagerecht! Het werd in het midden van de twintigste eeuw uitgevonden. De ingrediënten zijn typisch voor de Zuid-Italiaanse keuken: tomaten, olijfolie, chili, ansjovis, olijven, kappertjes en knoflook.

TIPS EN INFO

Pasta Puttanesca! Vrij vertaald zou je het de pasta van een hoer kunnen noemen.
Prostitutie heeft verschillende connotaties over de hele wereld, maar er is maar één plek waar het tot een saus heeft geïnspireerd. Italië natuurlijk! Sommige bronnen noemen de saus Romeins, maar hij wordt meer geassocieerd met Napels.
Om te weten te komen hoe dit gerecht met de vreemde naam tot stand is gekomen gaan we een eind terug in de geschiedenis. De meeste Italiaanse sauzen dateren uit de jaren 1700, maar puttanesca is relatief nieuw.

Verschillende meningen.

De éne gaat uit dat het gerecht en naam ontstaan is doordat de dames van plezier tijdens de 2e wereldoorlog dit gerecht maakten tussen de klanten door. Ze hadden immers weinig tijd.
Anderen beweren dat het op een late avond in de jaren vijftig is uitgevonden in een beroemd restaurant op Ischia, toen een groep hongerige klanten de eigenaar, die niet veel ingrediënten meer had, vroeg om “una puttanata qualsiasi” te maken. Dat wil zeggen, om alle ingrediënten die hij had bij elkaar te gooien, om iets eenvoudigs te maken. De eigenaar had alleen wat tomaten, olijven en kappertjes, de basis voor de saus, en zo kwam hij aan de puttanesca-saus.
Laat me het erop houden dat het gerecht snel klaar is en dat dit ook geleid heeft tot het succes van de schotel.
Pasta, makkelijk te maken, zonder franjes of ingewikkelde bereiding.

Wat meer info over de pasta

  • Je kan ook zelf aan de slag met je eigen pasta te maken. Wil je weten hoe? Ik heb er een heel verhaal over geschreven. Klik hier!
  • Kook pasta steeds in ruim voldoende water! 1L water voor 100gr pasta! Voeg ook steeds zout toe aan je kookwater. Neem 5gr per liter water, en voeg het pas toe vlak voor je de pasta kookt.
  • Terwijl de pan nog op een laag pitje staat, gebruikt u 2 spatels om de pasta een minuut lang krachtig om te gooien. Na 20 of 30 seconden omroeren zal je merken dat de saus in de pan zich aan de pasta begint vast te hechten (dankzij het kookwater van de pasta!). De pasta is klaar als de saus helemaal aan de pasta vastzit en niet in de pan blijft zitten.
  • Pasta/saus wordt droog? Als de pasta (of saus) op een bepaald moment te dik wordt of uitdroogt, in plaats van glibberig en glanzend, voeg dan een extra scheutje pastakookwater toe en schep het geheel om. Dit zal de pasta doen herleven en maakt het weer “sappig”. Dit is de reden waarom we een grote mokvol pastakookwater opscheppen!
  • Pro tip: verwarm uw pastaborden!
    Pasta is een gerecht dat op zijn best is als het warm en vers wordt geserveerd. Opgewarmd is het nooit hetzelfde. Het is ook een van de weinige gerechten waarbij ik de moeite doe om de kommen op te warmen, zodat de pasta warm blijft tijdens het eten. Ik zet ze in een oven van 70°C om op te warmen voor ik ga koken, of ik zet ze een minuutje in de magnetron voor ik ze opdien. Het is een kleine moeite!
Onze receptenbundel werden mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder en beoordeel het met wat sterren.
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates.
Pasta Puttanesca, snel en gemakkelijk. Probeer het recept nu.

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Pasta Puttanesca
Serving Size
 
1 portie
Amount per Serving
Calories
549
% Daily Value*
Fat
 
7
g
11
%
Saturated Fat
 
1
g
6
%
Polyunsaturated Fat
 
1
g
Monounsaturated Fat
 
3
g
Cholesterol
 
4
mg
1
%
Sodium
 
760
mg
33
%
Potassium
 
703
mg
20
%
Carbohydrates
 
103
g
34
%
Fiber
 
7
g
29
%
Sugar
 
8
g
9
%
Protein
 
20
g
40
%
Vitamin A
 
358
IU
7
%
Vitamin C
 
19
mg
23
%
Calcium
 
120
mg
12
%
Iron
 
4
mg
22
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword Pasta Puttanesca, puttanesca, Spaghetti puttanesca
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen mij bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen.

Tot slot

Pasta…altijd een feest! Weinigen zullen het niet lusten, en indien je zelf je eigen pastadeeg kan maken, zal het nog beter smaken. Ik mag hopen dat je na het lezen van deze post een duidelijker beeld hebt op hoe je zelf je eigen pastadeeg kan maken. En ook weet dat het uiteindelijk niet zo moeilijk is. Geduld en vooral veel liefde bij het bereiden. Laat het alvast smaken als je eraan begint.

Heb je vragen? Of ben je zelf al aan de slag gegaan? Reacties zijn altijd welkom onder de pagina. Zin gekregen om te kokkerellen? Onze recepten kan u hier terugvinden.

Heb je zelf een recept wat je met ons en onze lezers wil delen? Dat kan, we hebben niet liever! Klik hier!

HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates.

Pastadeeg is dus absoluut niet zo moeilijk om te maken! Ga er mee aan de slag!

Geef een reactie

Recipe Rating




error: Deze inhoud is beschermd!
2
Share to...