Pasta Puttanesca

Het ultieme recept voor Pasta Puttanesca

Pasta Puttanesca

Pasta Puttanesca werd in het midden van de twintigste eeuw uitgevonden. De ingrediënten zijn typisch voor de Zuid-Italiaanse keuken: tomaten, olijfolie, ansjovis, olijven, kappertjes en knoflook.
5 from 1 vote
Voorbereiding 10 minutes
Kooktijd 10 minutes
Totale tijd 20 minutes
Course Hoofdgerechten, Pasta
Cuisine Italiaans, Pasta
Servings 4 personen
Calories 549 kcal

Materiaal en benodigdheden

pastapan
1 pastapan (koken van de pasta)
grote koekenpan
1 grote koekenpan voor de saus (erna ga je de pasta in de pan toevoegen, dus zorg dat ze groot genoeg is)

Ingrediënten
  

  • 500 gr Spaghetti (een andere pastasoort kan natuurlijk ook)
  • 800 gr Gepelde tomaten in blik (San Marzano) of vers in seizoen!
  • 10 gr Kappertjes in zout
  • 1 takje oregano vers
  • 25 gr Ansjovisfilets in olijfolie
  • 100 gr Gaeta olijven of zwarte ontpitte olijven
  • 3 teentjes Knoflook gesnipperd (of door de lookpers gehaald)
  • 1 tot 2 Gedroogde chilipeper (naar smaak)
  • 1 scheut olijfolie van eerste persing (extra virgin)
  • wat Fijn zeezout naar smaak (bv Moldon of fleur de sel)
  • wat zwarte peper naar smaak (liefst vers gemalen met de pepermolen)
  • wat verse basilicumblaadjes gesnipperd
  • parmegiano of peccorino kaas optioneel

Instructies
 

  • Begin met je saus!
  • Spoel de kappertjes wat af onder water (ontzouten) en droog ze op een vel keukenpapier.
    10 gr Kappertjes
  • Snipper je knoflook (of haal hem door een lookpers.)
    3 teentjes Knoflook
  • Snijd de kappertjes, chilipeper, ansjovis en olijven grof door met een mes (licht hakken).
    10 gr Kappertjes, 100 gr Gaeta olijven, 1 tot 2 Gedroogde chilipeper, 25 gr Ansjovisfilets in olijfolie
  • Zet je de koekenpan op het vuur en voeg de olijfolie toe.
    1 scheut olijfolie
  • Voeg knoflook, de kappertjes, chilipeper, olijven en ansjovis toe en laat zo'n 2 minuten bakken.
  • Voeg de gepelde (San Marzano) tomaten toe, en draai je vuur zachter
    800 gr Gepelde tomaten in blik
  • Spoel je blikken van de tomaten uit met wat water en voeg toe aan je pan.
  • Voeg wat verse gesnipperde oregano, peper en zout toe.
    1 takje oregano, wat Fijn zeezout, wat zwarte peper
  • Roer de saus door en laat heel zachtjes pruttelen.
  • Breng ondertussen 5 liter water aan de kook.(Tel altijd 1 liter water voor 100gr pasta!)
  • Voeg 25gr zout aan het water toe. (Tel altijd 5gr zout voor 1L water om pasta te koken)
  • Kook je pasta!
    500 gr Spaghetti
  • Schep wat pastawater uit de kookpot en hou dit bij om de pasta af te werken.
  • Haal de Al dente (beetgaar) gekookte pasta met een pastatang uit het kookwater en voeg rechtstreeks toe aan je sauspan.
  • Voeg wat van het pastawater toe aan je pan.
  • Meng alles goed door elkaar. Zet je vuur uit.
  • De pasta gaat de saus nog opnemen.
  • Serveer, en werk naar smaak af met wat gesnipperde basilicum en wat grof zout.
    wat verse basilicumblaadjes
  • Bestrooi eventueel met Parmezaanse kaas of Peccorino.
    parmegiano of peccorino kaas
  • Serveer met brood.

Notities

Pasta Puttanesca

Pasta Puttanesca is een snel en simpel pastagerecht! Het werd in het midden van de twintigste eeuw uitgevonden. De ingrediënten zijn typisch voor de Zuid-Italiaanse keuken: tomaten, olijfolie, chili, ansjovis, olijven, kappertjes en knoflook.

TIPS EN INFO

Pasta Puttanesca! Vrij vertaald zou je het de pasta van een hoer kunnen noemen.
Prostitutie heeft verschillende connotaties over de hele wereld, maar er is maar één plek waar het tot een saus heeft geïnspireerd. Italië natuurlijk! Sommige bronnen noemen de saus Romeins, maar hij wordt meer geassocieerd met Napels.
Om te weten te komen hoe dit gerecht met de vreemde naam tot stand is gekomen gaan we een eind terug in de geschiedenis. De meeste Italiaanse sauzen dateren uit de jaren 1700, maar puttanesca is relatief nieuw.

Verschillende meningen.

De éne gaat uit dat het gerecht en naam ontstaan is doordat de dames van plezier tijdens de 2e wereldoorlog dit gerecht maakten tussen de klanten door. Ze hadden immers weinig tijd.
Anderen beweren dat het op een late avond in de jaren vijftig is uitgevonden in een beroemd restaurant op Ischia, toen een groep hongerige klanten de eigenaar, die niet veel ingrediënten meer had, vroeg om "una puttanata qualsiasi" te maken. Dat wil zeggen, om alle ingrediënten die hij had bij elkaar te gooien, om iets eenvoudigs te maken. De eigenaar had alleen wat tomaten, olijven en kappertjes, de basis voor de saus, en zo kwam hij aan de puttanesca-saus.
Laat me het erop houden dat het gerecht snel klaar is en dat dit ook geleid heeft tot het succes van de schotel.
Pasta, makkelijk te maken, zonder franjes of ingewikkelde bereiding.

Wat meer info over de pasta

  • Je kan ook zelf aan de slag met je eigen pasta te maken. Wil je weten hoe? Ik heb er een heel verhaal over geschreven. Klik hier!
  • Kook pasta steeds in ruim voldoende water! 1L water voor 100gr pasta! Voeg ook steeds zout toe aan je kookwater. Neem 5gr per liter water, en voeg het pas toe vlak voor je de pasta kookt.
  • Terwijl de pan nog op een laag pitje staat, gebruikt u 2 spatels om de pasta een minuut lang krachtig om te gooien. Na 20 of 30 seconden omroeren zal je merken dat de saus in de pan zich aan de pasta begint vast te hechten (dankzij het kookwater van de pasta!). De pasta is klaar als de saus helemaal aan de pasta vastzit en niet in de pan blijft zitten.
  • Pasta/saus wordt droog? Als de pasta (of saus) op een bepaald moment te dik wordt of uitdroogt, in plaats van glibberig en glanzend, voeg dan een extra scheutje pastakookwater toe en schep het geheel om. Dit zal de pasta doen herleven en maakt het weer "sappig". Dit is de reden waarom we een grote mokvol pastakookwater opscheppen!
  • Pro tip: verwarm uw pastaborden!
    Pasta is een gerecht dat op zijn best is als het warm en vers wordt geserveerd. Opgewarmd is het nooit hetzelfde. Het is ook een van de weinige gerechten waarbij ik de moeite doe om de kommen op te warmen, zodat de pasta warm blijft tijdens het eten. Ik zet ze in een oven van 70°C om op te warmen voor ik ga koken, of ik zet ze een minuutje in de magnetron voor ik ze opdien. Het is een kleine moeite!
Onze receptenbundel werden mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder en beoordeel het met wat sterren.
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates.
Pasta Puttanesca, snel en gemakkelijk. Probeer het recept nu.

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Pasta Puttanesca
Serving Size
 
1 portie
Amount per Serving
Calories
549
% Daily Value*
Fat
 
7
g
11
%
Saturated Fat
 
1
g
6
%
Polyunsaturated Fat
 
1
g
Monounsaturated Fat
 
3
g
Cholesterol
 
4
mg
1
%
Sodium
 
760
mg
33
%
Potassium
 
703
mg
20
%
Carbohydrates
 
103
g
34
%
Fiber
 
7
g
29
%
Sugar
 
8
g
9
%
Protein
 
20
g
40
%
Vitamin A
 
358
IU
7
%
Vitamin C
 
19
mg
23
%
Calcium
 
120
mg
12
%
Iron
 
4
mg
22
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword Pasta Puttanesca, puttanesca, Spaghetti puttanesca
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen mij bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen.

Geef een reactie

Recipe Rating




error: Deze inhoud is beschermd!
3
Share to...