Linguine all aragosta

Linguine all aragosta

Linguine all aragosta

Linguine all aragosta! Pasta met kreeft! Dit klinkt wel tamelijk chique, maar het is een heel gewoon gerecht in streken van Italië waar kreeft wordt gevangen. Smeuïg kreeftenvlees in combinatie met lintpasta en tomaat. Overheerlijk! 
5 from 1 vote
Voorbereiding 30 minutes
Kooktijd 20 minutes
Totale tijd 50 minutes
Course Hoofdgerechten, Pasta, zeevruchten
Cuisine Italiaans, Pasta, Schaal en Schelpdieren
Servings 4 personen
Calories 647 kcal

Ingrediënten
 
 

Instructies
 

  • We maken pasta met kreeft! Linguine all aragosta!

Kook je kreeft en haal het vlees eruit.

  • Maak eerst een Court Bouillon.
    3 L court bouillon
  • Breng in een ruime kookpot de court bouillon aan de kook.
  • Leg de kreeft erin (met het hoofd eerst, dan is de kreeft onmiddellijk dood), en laat tussen de 8 à 10 minuten heel zachtjes koken. De tijd hangt af van het gewicht van de kreeft. De maatstaf is 1 minuut voor 100gr kreeft.
    1 kreeft
  • Haal de kreeft uit de Court Bouillon, en laat minstens 5 minuten afkoelen.
  • Leg de kreeft op een snijplank en snijd met een scherp mes door de rug van de kop naar de staart. (Halveer de kreeft dus)
  • Open de 2 helften, en verwijder de 2 kieuwen in de buurt van de kop. Ook het darmkanaal verwijder je, en de kleine maagzak aan de kop.
  • Indien je een vrouwtjeskreeft hebt, dan zitten er ook de eitjes in. Het zogenaamde 'coraille'. Gooi dit niet weg als je hier liefhebber van bent. Gebruik het dan bij je pasta, of op wat brood.
  • Haal het vlees uit de staart, en breek ook de poten en scharen open (openbreken kan met de botte kant van je mes.). Hier haal je ook het vlees uit. Het vlies gooi je weg.
  • Snijd het vlees in kleinere stukken.

Maak je saus voor de pasta met kreeft.

  • Verhit de olie in een sauspan.
    6 el olijfolie, 1 grote ui, 1 teen knoflook
  • Snipper de ui en fruit deze aan in je pan.
  • Eenmaal gebakken voeg je de gesnipperd look toe (of gebruik een lookpers), en laat kort meebakken.
  • Voeg de tomaten, peterselie en bouquet garni toe en laat het zachtjes voor een kwartier sudderen op een héél laag vuur.
    750 gr tomaten, 2 el bladpeterselie
  • Voeg de witte wijn en een deel vocht van de court bouillon toe. (Met het vocht van de court bouillon bepaal je de dikte van je saus. Doe er dus ook niet teveel in. Je kan de saus beter aanlengen met wat vocht als hij te dik is.)
    2 el droge witte wijn
  • Laat dit geheel opnieuw een 5 tal minuutjes koken op een zacht vuur.
  • Voeg het kreeftenvlees toe.
  • Laat nog een minuutje goed doorwarmen.
  • Zet je vuur af.
  • Kruid met peper en zout naar smaak.
    wat zout, wat zwarte peper
  • Proef!

Kook je pasta.

  • Kook intussen ook de pasta "Al dente" in de pasta koker.
    400 gr Linguine
  • Neem een grote koekenpan en hevel een deel van de saus over naar de pan.
  • Warm de saus opnieuw op. Doe dit op een zacht vuur.
  • Indien de pasta iets minder dan "al dente" is hevel je hem over van je pastakoker naar de pan met de saus
  • Meng de saus goed door de pasta (voeg eventueel een klein lepeltje van het kookvacht van de pasta toe).
  • Dresseer op borden en oversaus opnieuw met de saus van je sauspan.
  • Werk af met wat bladpeterselie, en eventueel een schaar van de kreeft als decoratie.
  • Serveer met wat versgebakken brood en goede olijfolie. (En indien gewenst, de "Coraille" van de kreeft.)
  • Je linguine all aragosta is klaar! Smakelijk!

Notities

Linguine all'Aragosta - Pasta met Kreeft 🦞

Delicate linguine verstrengeld met de luxe van sappige kreeft. Dit recept is niet enkel een feestmaal voor je zintuigen, maar ook een vleugje Italiaanse magie in je keuken.
We combineren de rijke, zachte smaak van verse kreeft met de perfecte al dente-textuur van linguine. Met minimale inspanning tover je een gerecht op tafel dat zowel verfijnd als hartverwarmend is.
Buon appetito! 🍝✨

TIPS EN INFO : 

    • Om deze pasta met kreeft te maken moet je de kreeft eerst koken, waarna je het vlees uit de pantsers kan helen en versnijden voor in je saus. Ook kan e het vlees vanuit de scharen heel laten en gebruiken als smakelijk, maar ook decoratief element. Hoe je nu juist een kreeft kookt en het vlees uit het pantser haalt kan je terugvinden in een video op ons blog van kreeft. Een beeld zegt meer dan woorden...
    • Vind je de tomatensaus te zurig, een klontje suiker toevoegen kan hier wonderen doen.
    • De kruiding bepaal je zelf. Heb je de saus graag wat pittiger, dan kan je bijvoorbeeld een mespuntje cayennepeper of chilipoeder toevoegen aan de saus.
    • Blijf je liever echt in Zuiderse sferen, vervang de bladpeterselie door basilicum, en voeg wat verse oregano toe aan je saus.
    • Indien je liever scampi, gamba's of langoustines hebt, vervang je de kreeft gewoon door je zeevrucht naar keuze.
    • Pasta is zoveel voedzamer en lekkerder wanneer je hem zelf maakt! Meer weten?
    • Linguine is een lange, platte pastasoort, afkomstig uit de regio Ligurië in Italië
    • Om pasta te koken is het handig om een pastakoker in huis te hebben. Ben je liefhebber? Dan kan je overwegen om zo'n pastapot aan te schaffen. Veel mensen zijn nog steeds van mening dat ze de gekookte pasta moeten afgieten in een zeef door de gootsteen. Doe dit niet! Een pastakoker heeft een ingebouwde zeef waarmee je makkelijk, éénmaal gekookt, de pasta uit het water kan halen om hem te laten uitlekken. Zo bewaar je het kookwater van de pasta om te gebruiken bij je sauzen.
pastapan
pastapan
  •  
Onze receptenbundel werd mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
 
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder! Indien we kunnen helpen doen we dit graag!
Deel het gerust op je social media en tag ons!
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
KokenKoken
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtube, TikTok, Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates. Zo bereiken we meer mensen, help je ons groeien en daar zijn we je uiterst dankbaar voor!
Linguine all aragosta! Deze pasta met kreeft is hemels lekker!

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Linguine all aragosta
Serving Size
 
1 portie
Amount per Serving
Calories
647
% Daily Value*
Fat
 
23
g
35
%
Saturated Fat
 
3
g
19
%
Polyunsaturated Fat
 
3
g
Monounsaturated Fat
 
16
g
Cholesterol
 
0.3
mg
0
%
Sodium
 
3000
mg
130
%
Potassium
 
731
mg
21
%
Carbohydrates
 
94
g
31
%
Fiber
 
7
g
29
%
Sugar
 
14
g
16
%
Protein
 
15
g
30
%
Vitamin A
 
3473
IU
69
%
Vitamin C
 
28
mg
34
%
Calcium
 
112
mg
11
%
Iron
 
5
mg
28
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword aragosta, kreeft, linguine, Linguine all aragosta, pasta, pasta met kreeft
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

Geef een reactie

Beoordeel dit recept!




error: Deze inhoud is beschermd!
5
Share to...