Linguine all aragosta
Aragosta! Pasta met kreeft klinkt wel tamelijk chique, maar het is een heel gewoon gerecht in streken van Italië waar kreeft wordt gevangen. Smeuïg kreeftenvlees in combinatie met lintpasta en tomaat. Simpel maar overheerlijk!
Materiaal en benodigdheden
Ingrediënten
- 1 verse kreeft van 750g to 1 kg
- 3 L court bouillon (korte en snelle bouillon - het recept kan je vinden in onze receptenbundel of door hier op de link te klikken.)
- 6 el olijfolie van goede kwaliteit
- 1 grote ui gesnipperd
- 1 teen knoflook
- 750 gr zeer rijpe tomaten, ontveld, ontpit en gehakt (tomates concassées : zie recept)
- indien je geen verse tomaten hebt, gebruik dan 2 x 400gr "San Marzano" gehakte tomaten uit blik
- 1 bouquet garni (kruidentuil)
- 2 el bladpeterselie gehakt
- 2 el droge witte wijn
- wat zout 'liefst zeezout"
- wat zwarte peper vers gemalen uit de molen
- 400 gr Linguine gedroogd (of verse pasta kan ook, maar dan zal je minder nodig hebben in hoeveelheid.)
Instructies
- Maak eerst een Court Bouillon.3 L court bouillon
- Breng in een ruime kookpot de court bouillon aan de kook.
- Leg de kreeft erin (met het hoofd eerst, dan is de kreeft onmiddellijk dood), en laat tussen de 8 à 10 minuten heel zachtjes koken. De tijd hangt af van het gewicht van de kreeft. De maatstaf is 1 minuut voor 100gr kreeft.1 verse kreeft van 750g to 1 kg
- Haal de kreeft uit de Court Bouillon, en laat afkoelen.
- Leg de kreeft op een snijplank en snijd met een scherp mes door de rug van de kop naar de staart. (Halveer de kreeft dus)
- Open de 2 helften, en verwijder de 2 kieuwen in de buurt van de kop. Ook het darmkanaal verwijder je, en de kleine maagzak aan de kop.
- Indien je een vrouwtjeskreeft hebt, dan zitten er ook de eitjes in. Het zogenaamde 'coraille'. Gooi dit niet weg als je hier liefhebber van bent. Gebruik het dan bij je pasta, of op wat brood.
- Haal het vlees uit de staart, en breek ook de poten en scharen open (openbreken kan met de botte kant van je mes.). Hier haal je ook het vlees uit. Het vlies gooi je weg.
- Snijd het vlees in kleinere stukken.
- Verhit de olie in een sauspan.6 el olijfolie, 1 grote ui, 1 teen knoflook
- Snipper de ui en fruit deze aan in je pan.
- Eenmaal gebakken voeg je de gesnipperd look toe (of gebruik een lookpers), en laat kort meebakken.
- Voeg de tomaten, peterselie en bouquet garni toe en laat het zachtjes voor een kwartier sudderen op een héél laag vuur.750 gr zeer rijpe tomaten, ontveld, ontpit en gehakt, indien je geen verse tomaten hebt, gebruik dan 2 x 400gr "San Marzano" gehakte tomaten uit blik, 2 el bladpeterselie
- Voeg de witte wijn en een deel vocht van de court bouillon toe. (Met het vocht van de court bouillon bepaal je de dikte van je saus. Doe er dus ook niet teveel in. Je kan de saus beter aanlengen met wat vocht als hij te dik is.)2 el droge witte wijn
- Laat dit geheel opnieuw een 5 tal minuutjes koken op een zacht vuur.
- Voeg het kreeftenvlees toe.
- Laat nog een minuutje goed doorwarmen.
- Zet je vuur af.
- wat zout, wat zwarte peper
- Proef!
- Kook intussen ook de pasta "Al dente" in de pasta koker.400 gr Linguine
- Meng wat van de saus door de pasta.
- Dresseer op borden en oversaus opnieuw.
- Werk af met wat bladpeterselie, en eventueel een schaar van de kreeft als decoratie.
- Serveer met wat versgebakken brood en goede olijfolie. (En indien gewenst, de "Coraille" van de kreeft.)
- Je linguine all aragosta is klaar! Smakelijk!
Notities
Linguine all aragosta
Aragosta! Pasta met kreeft klinkt wel tamelijk chique, maar het is een heel gewoon gerecht in streken van Italië waar kreeft wordt gevangen. Smeuïg kreeftenvlees in combinatie met lintpasta en tomaat. Simpel maar overheerlijk!TIPS EN INFO
- Vind je de tomatensaus te zurig, een klontje suiker toevoegen kan hier wonderen doen.
- De kruiding bepaal je zelf. Heb je de saus graag wat pittiger, dan kan je een mespuntje cayennepeper toevoegen aan de saus.
- Blijf je liever echt in Zuiderse sferen, vervang de bladpeterselie door basilicum, en voeg wat verse oregano toe aan je saus.
- Indien je liever scampi, gamba's of langoustines hebt, vervang je de kreeft gewoon door je zeevrucht naar keuze.
- Pasta is zoveel lekkerder als je hem zelf maakt! Meer weten? Klik hier!
- Wil je meer weten over hoe je nu eigenlijk kreeft klaarmaakt? Klik hier!
- Linguine is een lange, platte pastasoort, afkomstig uit de regio Ligurië in Italië


Voedingswaarde :
Nutrition Facts
Linguine all aragosta
Serving Size
1 portie
Amount per Serving
Calories
466
% Daily Value*
Fat
4
g
6
%
Saturated Fat
1
g
6
%
Polyunsaturated Fat
1
g
Monounsaturated Fat
1
g
Cholesterol
0.3
mg
0
%
Sodium
2999
mg
130
%
Potassium
726
mg
21
%
Carbohydrates
94
g
31
%
Fiber
7
g
29
%
Sugar
14
g
16
%
Protein
15
g
30
%
Vitamin A
3473
IU
69
%
Vitamin C
28
mg
34
%
Calcium
111
mg
11
%
Iron
5
mg
28
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood
DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen mij bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen.