Linguine all aragosta
Linguine all aragosta! Pasta met kreeft! Dit klinkt wel tamelijk chique, maar het is een heel gewoon gerecht in streken van Italië waar kreeft wordt gevangen. Smeuïg kreeftenvlees in combinatie met lintpasta en tomaat. Overheerlijk!
Materiaal en benodigdheden
1 sauspan - voor de saus
Ingrediënten
- 1 kreeft 750g to 1 kg
- 3 L court bouillon
- 6 el olijfolie
- 1 grote ui gesnipperd
- 1 teen knoflook
- 750 gr tomaten rijp, ontveld, ontpit en in blokjes gesneden
- 1 bouquet garni
- 2 el bladpeterselie gehakt
- 2 el droge witte wijn
- wat zout 'liefst zeezout"
- wat zwarte peper vers gemalen uit de molen
- 400 gr Linguine
Instructies
- We maken pasta met kreeft! Linguine all aragosta!
Kook je kreeft en haal het vlees eruit.
- Maak eerst een Court Bouillon.3 L court bouillon
- Breng in een ruime kookpot de court bouillon aan de kook.
- Leg de kreeft erin (met het hoofd eerst, dan is de kreeft onmiddellijk dood), en laat tussen de 8 à 10 minuten heel zachtjes koken. De tijd hangt af van het gewicht van de kreeft. De maatstaf is 1 minuut voor 100gr kreeft.1 kreeft
- Haal de kreeft uit de Court Bouillon, en laat minstens 5 minuten afkoelen.
- Leg de kreeft op een snijplank en snijd met een scherp mes door de rug van de kop naar de staart. (Halveer de kreeft dus)
- Open de 2 helften, en verwijder de 2 kieuwen in de buurt van de kop. Ook het darmkanaal verwijder je, en de kleine maagzak aan de kop.
- Indien je een vrouwtjeskreeft hebt, dan zitten er ook de eitjes in. Het zogenaamde 'coraille'. Gooi dit niet weg als je hier liefhebber van bent. Gebruik het dan bij je pasta, of op wat brood.
- Haal het vlees uit de staart, en breek ook de poten en scharen open (openbreken kan met de botte kant van je mes.). Hier haal je ook het vlees uit. Het vlies gooi je weg.
- Snijd het vlees in kleinere stukken.
Maak je saus voor de pasta met kreeft.
- Verhit de olie in een sauspan.6 el olijfolie, 1 grote ui, 1 teen knoflook
- Snipper de ui en fruit deze aan in je pan.
- Eenmaal gebakken voeg je de gesnipperd look toe (of gebruik een lookpers), en laat kort meebakken.
- Voeg de tomaten, peterselie en bouquet garni toe en laat het zachtjes voor een kwartier sudderen op een héél laag vuur.750 gr tomaten, 2 el bladpeterselie
- Voeg de witte wijn en een deel vocht van de court bouillon toe. (Met het vocht van de court bouillon bepaal je de dikte van je saus. Doe er dus ook niet teveel in. Je kan de saus beter aanlengen met wat vocht als hij te dik is.)2 el droge witte wijn
- Laat dit geheel opnieuw een 5 tal minuutjes koken op een zacht vuur.
- Voeg het kreeftenvlees toe.
- Laat nog een minuutje goed doorwarmen.
- Zet je vuur af.
- wat zout, wat zwarte peper
- Proef!
Kook je pasta.
- Kook intussen ook de pasta "Al dente" in de pasta koker.400 gr Linguine
- Neem een grote koekenpan en hevel een deel van de saus over naar de pan.
- Warm de saus opnieuw op. Doe dit op een zacht vuur.
- Indien de pasta iets minder dan "al dente" is hevel je hem over van je pastakoker naar de pan met de saus
- Meng de saus goed door de pasta (voeg eventueel een klein lepeltje van het kookvacht van de pasta toe).
- Dresseer op borden en oversaus opnieuw met de saus van je sauspan.
- Werk af met wat bladpeterselie, en eventueel een schaar van de kreeft als decoratie.
- Serveer met wat versgebakken brood en goede olijfolie. (En indien gewenst, de "Coraille" van de kreeft.)
- Je linguine all aragosta is klaar! Smakelijk!
Notities
Linguine all'Aragosta - Pasta met Kreeft 🦞
Delicate linguine verstrengeld met de luxe van sappige kreeft. Dit recept is niet enkel een feestmaal voor je zintuigen, maar ook een vleugje Italiaanse magie in je keuken. We combineren de rijke, zachte smaak van verse kreeft met de perfecte al dente-textuur van linguine. Met minimale inspanning tover je een gerecht op tafel dat zowel verfijnd als hartverwarmend is. Buon appetito! 🍝✨TIPS EN INFO :
-
- Om deze pasta met kreeft te maken moet je de kreeft eerst koken, waarna je het vlees uit de pantsers kan helen en versnijden voor in je saus. Ook kan e het vlees vanuit de scharen heel laten en gebruiken als smakelijk, maar ook decoratief element. Hoe je nu juist een kreeft kookt en het vlees uit het pantser haalt kan je terugvinden in een video op ons blog van kreeft. Een beeld zegt meer dan woorden...
- Vind je de tomatensaus te zurig, een klontje suiker toevoegen kan hier wonderen doen.
- De kruiding bepaal je zelf. Heb je de saus graag wat pittiger, dan kan je bijvoorbeeld een mespuntje cayennepeper of chilipoeder toevoegen aan de saus.
- Blijf je liever echt in Zuiderse sferen, vervang de bladpeterselie door basilicum, en voeg wat verse oregano toe aan je saus.
- Indien je liever scampi, gamba's of langoustines hebt, vervang je de kreeft gewoon door je zeevrucht naar keuze.
- Pasta is zoveel voedzamer en lekkerder wanneer je hem zelf maakt! Meer weten?
-
Pastadeeg ... simpel en gemakkelijk te maken!Nieuwsgierig naar zelfgemaakt pastadeeg? In deze gids leert u hoe u vers en zelfgemaakt pastadeeg maakt met slechts twee ingrediënten: bloem en eieren. Het is een deeg voor alle doeleinden! Gebruik het om verse pappardelle, tagliatelle, spaghetti of ravioli te maken! Het goede nieuws is dat pastadeeg niet zo moeilijk is om te maken. Het brengt je gerecht naar een hoger niveau, en is zoveel lekkerder dan de industriële vorm. Maar hoe begin je er aan? Wat heb je nodig? Hoe kan je het bewaren? Wel, hier volgt een gids om zelf je pastadeeg te maken... Read more
- Linguine is een lange, platte pastasoort, afkomstig uit de regio Ligurië in Italië
- Om pasta te koken is het handig om een pastakoker in huis te hebben. Ben je liefhebber? Dan kan je overwegen om zo'n pastapot aan te schaffen. Veel mensen zijn nog steeds van mening dat ze de gekookte pasta moeten afgieten in een zeef door de gootsteen. Doe dit niet! Een pastakoker heeft een ingebouwde zeef waarmee je makkelijk, éénmaal gekookt, de pasta uit het water kan halen om hem te laten uitlekken. Zo bewaar je het kookwater van de pasta om te gebruiken bij je sauzen.
Voedingswaarde :
Nutrition Facts
Linguine all aragosta
Serving Size
1 portie
Amount per Serving
Calories
647
% Daily Value*
Fat
23
g
35
%
Saturated Fat
3
g
19
%
Polyunsaturated Fat
3
g
Monounsaturated Fat
16
g
Cholesterol
0.3
mg
0
%
Sodium
3000
mg
130
%
Potassium
731
mg
21
%
Carbohydrates
94
g
31
%
Fiber
7
g
29
%
Sugar
14
g
16
%
Protein
15
g
30
%
Vitamin A
3473
IU
69
%
Vitamin C
28
mg
34
%
Calcium
112
mg
11
%
Iron
5
mg
28
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood
DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.