Court Bouillon of snelle bouillon.
Court bouillon is een "snelle bouillon" die wordt gebruikt om ingrediënten in te koken, of beter, te pocheren. Denk aan court bouillon voor kreeft, maar ook vis of vlees.
Materiaal en benodigdheden
Ingrediënten
- 3 liter water
- 1 stuk prei
- 3 stengel bleekselder
- 3 stuk wortel
- 1 stuk bouquet garni tijm, laurier, peterseliestengels
- 2 tl zout
- 1 el peperkorrels geplet in een vijzel
- 1 mespunt cayennepeper optioneel
- sap 1/2 citroen
- 20 cl droge witte wijn
- 10 cl citroensap
Instructies
- We gaan en court bouillon (snelle bouillon) maken.
- Neem een grote kookpot.
- Vul de pot met koud water.3 liter water
- Snijd de groenten in grovere stukken.1 stuk prei, 3 stengel bleekselder, 3 stuk wortel
- Voeg alle ingrediënten en de bouquet garni aan het water toe en breng aan de kook.1 stuk bouquet garni, 2 tl zout, 1 el peperkorrels, 1 mespunt cayennepeper, sap 1/2 citroen, 20 cl droge witte wijn, 10 cl citroensap
- Zet je vuur lager en laat het geheel minimum 30 tot 45 minuten op een zacht vuurtje trekken.
- Zeef de bouillon door een fijne zeef.
- Je court bouillon is klaar om te gebruiken.
RECEPT VIDEO
Notities
Court Bouillon
Een court bouillon kan je zien als een aromatische vloeistof die wordt gebruikt om vis, schaal- en schelpdieren te pocheren. Het is meestal gemaakt van water, witte wijn, azijn, uien, selderij, wortelen, en kruiden zoals peterselie, tijm en laurier. Deze bouillon wordt vaak gebruikt om vis op een subtiele en smaakvolle manier te koken of te pocheren.TIPS EN INFO
- Overweeg court bouillon niet alleen voor het koken van kreeft, maar ook voor vis en vlees - het is werkelijk veelzijdig. Deze aromatische bouillon komt voor in allerlei variaties, afhankelijk van je favoriete ingrediënten en de uiteindelijke bereiding.
- Je kan hem aromatiseren met jouw favoriete ingrediënten, afhankelijk van de uiteindelijke bereiding.
- Als je de court bouillon gebruikt hebt, gooi hem dan niet door je gootsteen! De bouillon kan nog worden gebruikt nadat het voedsel is gepocheerd. Dit is vooral gebruikelijk na het pocheren van vis of schaaldieren, en leunt aan bij de Franse keukenterm ' à la Nage'.
- Aan de court-bouillon kunnen extra aromaten en kruiden worden toegevoegd om hem nog meer smaak te geven. Na het sudderen en enigszins inkoken kan de bouillon worden gezeefd en gebruikt als een lichte saus of bouillon bij het gerecht. Gerechten die op deze manier worden opgediend, worden dus "à la nage" genoemd.
- De bouillon kan zo aangevuld worden met een fijne brunoise van groenten of/en wat room of een liason om hem wat in te dikken.
- Meer weten over bouillon, fumet en fond?
Voedingswaarde :
Nutrition Facts
Court Bouillon of snelle bouillon.
Serving Size
1000 cl
Amount per Serving
Calories
9
% Daily Value*
Fat
0.1
g
0
%
Saturated Fat
0.02
g
0
%
Polyunsaturated Fat
0.04
g
Monounsaturated Fat
0.02
g
Sodium
311
mg
14
%
Potassium
27
mg
1
%
Carbohydrates
1
g
0
%
Fiber
0.4
g
2
%
Sugar
0.2
g
0
%
Protein
0.1
g
0
%
Vitamin A
345
IU
7
%
Vitamin C
1
mg
1
%
Calcium
40
mg
4
%
Iron
0.4
mg
2
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood
DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.