Court Bouillon of snelle bouillon.
Court bouillon is een "snelle bouillon" die wordt gebruikt om ingrediënten in te koken, of beter, te pocheren. Denk aan court bouillon voor kreeft, maar ook vis, vlees,... Hij is er in alle geuren en kleuren. Je kan hem aromatiseren met jouw favoriete ingrediënten en kruiden naar keuze, afhankelijk van de uiteindelijke bereiding.
Materiaal en benodigdheden

1 kookpot

keukentouw om de bouquet garni op te binden (optioneel)
Ingrediënten
- 3 liter water
- 1 stuk prei
- 3 stengel bleekselder
- 3 stuk wortel
- 1 stuk bouquet garni
- 2 tl zout
- 1 el peperkorrels geplet in een vijzel
- 1 mespunt cayennepeper optioneel
- sap 1/2 citroen
- 20 cl droge witte wijn
Instructies
- Neem een grote kookpot.
- Vul de pot met koud water.3 liter water
- Snijd de groenten in grovere stukken.1 stuk prei, 3 stengel bleekselder, 3 stuk wortel, 2 tl zout, 1 el peperkorrels, 1 mespunt cayennepeper, sap 1/2 citroen, 20 cl droge witte wijn
- Voeg alle ingrediënten en de bouquet garni aan het water toe en breng aan de kook.1 stuk bouquet garni
- Laat het geheel minimum 30 tot 45 minuten op een zacht vuurtje trekken.
- Zeef de bouillon door een fijne zeef.
- Nu is de court bouillon klaar om te gebruiken.
Video
Notities
Court Bouillon
Court bouillon is een "snelle bouillon" die wordt gebruikt om vis, zeevruchten, kip, en soms fruit te pocheren. De vloeistof bevat vaak water (maar bijna elke vloeistof kan worden gebruikt) en meestal een zuur (zoals wijn, azijn, of citrusvruchten). Aromatische stoffen, zoals kruiden, zestes en specerijen worden vaak gebruikt om smaak toe te voegen en gerechten te personaliseren. De uiteindelijke bedoeling is om jouw favoriete smaak te geven aan je eindproduct.
TIPS EN INFO
- Denk aan court bouillon voor kreeft koken, maar ook vis, vlees,...
- Hij is er in alle geuren en kleuren.
- Je kan hem aromatiseren met jouw favoriete ingrediënten, afhankelijk van de uiteindelijke bereiding.
- Als je de court bouillon gebruikt hebt, gooi hem dan niet door je gootsteen! De bouillon kan nog worden gebruikt nadat het voedsel is gepocheerd. Dit is vooral gebruikelijk na het pocheren van vis of schaaldieren. en leunt aan bij de Franse keukenterm ' à la Nage'.
- Aan de court-bouillon kunnen extra aromaten en kruiden worden toegevoegd om hem nog meer smaak te geven. Na het sudderen en enigszins inkoken kan de bouillon worden gezeefd en gebruikt als een lichte saus of bouillon bij het gerecht. Gerechten die op deze manier worden opgediend, worden dus "à la nage" genoemd.
- De bouillon kan zo aangevuld worden met een fijne brunoise van groenten of/en wat room of een liason om hem wat in te dikken.


Voedingswaarde :
Nutrition Facts
Court Bouillon of snelle bouillon.
Serving Size
1000 cl
Amount per Serving
Calories
9
% Daily Value*
Fat
0.1
g
0
%
Saturated Fat
0.02
g
0
%
Polyunsaturated Fat
0.04
g
Monounsaturated Fat
0.02
g
Sodium
311
mg
14
%
Potassium
27
mg
1
%
Carbohydrates
1
g
0
%
Fiber
0.4
g
2
%
Sugar
0.2
g
0
%
Protein
0.1
g
0
%
Vitamin A
345
IU
7
%
Vitamin C
1
mg
1
%
Calcium
40
mg
4
%
Iron
0.4
mg
2
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood
DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen mij bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen.