Ravioli! Van Italiaanse traditie tot wereldwijde favoriet.

Van alle heerlijke gerechten die de Italiaanse keuken heeft voortgebracht, is ravioli zonder twijfel een van de meest geliefde. Deze klassieke pasta heeft door de eeuwen heen vele harten veroverd, niet alleen in Italië, maar wereldwijd. In dit artikel duiken we in de geschiedenis van ravioli en ontdekken we hoe deze Italiaanse traditie is uitgegroeid tot een wereldwijde favoriet.

Met de komst van de globalisering en de toenemende populariteit van de Italiaanse keuken, is ravioli uitgegroeid tot een geliefd gerecht over de hele wereld. Restaurants in alle uithoeken van de aarde serveren nu hun eigen interpretaties van deze delicatessen. Of je nu een traditionele Italiaanse ravioli eet in een trattoria in Florence, of geniet van een moderne fusion-variant in een trendy restaurant in New York, één ding is zeker: ravioli is een tijdloze favoriet die blijft verrassen en verleiden. Met zijn rijke geschiedenis en ongeëvenaarde veelzijdigheid zal ravioli ongetwijfeld nog vele generaties lang een culinair hoogtepunt blijven.

Zelf ravioli maken

Wat is de betekenis van ravioli?

De naam ‘ravioli’ komt van het Italiaanse werkwoord ‘raviolare’, wat ‘vullen’ betekent, en dat is precies wat er gebeurt met deze heerlijke deegpakketjes.

Het gerecht wordt gemaakt door een vulling tussen twee dunne lagen pastadeeg te plaatsen. De gebruikte pasta is meestal op basis van tarwemeel en ei, en fungeert als omhulsel. De vulling kan bestaan uit verschillende ingrediënten zoals vlees, vis, kaas en groenten. Zelfs een combinatie is mogelijk.

Ravioli kan zelfgemaakt of industrieel geproduceerd zijn. Het pastadeeg moet alleszins de saus of bouillon waarin de ravioli wordt geserveerd kunnen opnemen. Zo verkrijg je een heerlijk, smeuïge pasta die een lach op je gezicht tovert.

Ongeacht de vorm zijn ravioli’s een essentieel onderdeel van de Italiaanse culinaire traditie, zozeer zelfs dat elke regio zijn eigen recept heeft. Geserveerd in bouillon kan ravioli ook een gerecht zijn voor speciale gelegenheden, zoals het kerstdiner.

Liliesfood
Liliesfood

We zijn een gezin, opgegroeid in een leefwereld waar eten en drinken altijd een hoofdrol heeft gespeeld. Als “een rode draad” heeft zich dit tot op vandaag doorheen ons leven geweven.

Ravioli maken

Korte geschiedenis van ravioli.

Voor de eerste ravioli kunnen we helaas geen datum prikken. De oorsprong van het gerecht is gehuld in mysterie, maar het wordt algemeen aangenomen dat deze pasta al in de Middeleeuwen werd gemaakt. De vulling kan variëren van vlees tot kaas, groenten of zelfs zoete ingrediënten, waardoor elke ravioli een unieke smaaksensatie biedt.

Als we teruggaan tot de 14e eeuw vinden we in de documenten van Francesco di Marco, een Toscaans koopman, het eerste schriftelijke recept terug. Hierin werd beschreven dat voor traditionele Italiaanse ravioli het recept voornamelijk bestaat uit pastadeeg, gevuld met groene kruiden, verse kaas, en geklopte eieren. De ravioli wordt dan gegaard in een bouillon. Klassieke Italiaanse ravioli is vierkant van vorm en elke zijde is ongeveer 4 cm. In het oude Italië werd deze pastavorm elke vrijdag geserveerd en ook tijdens de plechtige, religieuze viering van de vastentijd.

Tegenwoordig onderscheiden de regionale variëteiten zich door hun vulling en door de ingrediënten die in het deeg worden gebruikt. Ook hun vorm speelt een rol. Deze kan vierkant, rond, rechthoekig of halve maanvormig zijn met rechte of gekartelde randen.

Wat heb je nodig om ravioli te maken?

Eigenlijk heb je niet zoveel nodig om zelf ravioli te maken. Pastadeeg en je vulling. Je kan het pastadeeg maken met je handen, en zal enkel een deegrol en een mes nodig hebben om te ravioli te portioneren. Voor de vulling zal je wat meer materiaal nodig hebben, afhankelijk van de ingrediënten, en op welke manier je de vulling zal bereiden.

Pastadeeg

Benodigdheden? … Simpel! … Bloem en eieren.

300 gr Tipo “00” bloem. (Tip : De bloem van Caputo is top!)
3 eieren + 1 eidooier. Deze combinatie voegt vocht, kleur en smaak toe aan het deeg.

caputo bloem voor pizza deeg

Aan de slag met een recept om zelf pasta te maken.

  • Doe de bloem op je werkblad.
  • Maak een kuiltje in het midden en schep de eieren en eidooier erin.
  • Klop de eieren los met een vork en voeg geleidelijk de bloem toe.
  • Maak het dan met je hand tot een ruw deeg. (Als er stukjes bloem achterblijven, wees geduldig, het is een droog deeg).
  • Voeg dan een paar druppels water of olijfolie toe om de textuur te bevochtigen.
  • Kneed het geheel nog eens goed door.
  • Dek het deeg af en laat het 10 minuten rusten (Deze stap wordt in de meeste pastadeeg-recepten niet genoemd, maar is essentieel). Het deeg zal gemakkelijker met de hand te kneden zijn.
  • Kneed het deeg opnieuw minstens 5-7 minuten. Doe dit door het deeg met de hiel van uw hand naar voren te duwen. De textuur zal in het begin erg stijf zijn – het is geen brooddeeg! Maar wees gerust, na 2 minuten zal het zachter worden. Het doel is een zacht, kneedbaar deeg. Als u erin duwt, moet het deeg terugveren.
  • Vorm het deeg tot een bal, verpak het goed met huishoudfolie en laat het 30 minuten rusten op kamertemperatuur.
  • Nu is je deeg klaar om te bewerken.
  • Je kan dit met een deegrol doen, of makkelijker, je gebruikt een pastamachine (hetgeen ikzelf ook doe).

Pasta machine.

Om zelf ravioli te maken, of andere pasta, is het uiterst handig om een pastamachine in huis te hebben. Je hebt natuurlijk de elektrische machines, die het werk volledig automatisch doen, maar dan spreken we vooral over het maken van lintvormige pasta (linguine, tagliatelle, spaghetti, …). Om ravioli te maken heb je pastavellen nodig die minimum 6 tot 7 mm breed zijn. Je hebt immers nog wat verlies bij het op maat snijden van de ravioli. De meest gebruikte ravioli hebben toch liefst een afmeting van minimum 4 x 4 cm. Bij een volautomatische machine is dit meestal niet mogelijk.

Ook kan je er voor kiezen om je pastadeeg te bewerken met je hand en het gebruik van een deegrol. Intensiever, niet onmogelijk maar ook niet ideaal. Je wil immers ravioli maken die gelijktijdig gaar kookt.

Een handmatige pastamachine is dus de ideale oplossing. Zelf gebruiken we hier bij Liliesfood de “Marcato atlas 150” en we zijn daar heel tevreden mee!

  • De Atlas 150 van Marcato is de traditionele verchroomde pastamachine voor het maken van verse pasta. Met zijn simpele en elegante uitstraling is hij zonder twijfel de mooiste in zijn soort, maar behoort ook tot de top van handmatige machines!
  • Deze machine geeft je direct de mogelijkheid om 3 pasta vormen te maken, lasagne, fettuccine (6mm) en tagliolini (1,5 mm).
  • Dankzij deze machine kan je thuis genieten van de pasta die je zelf met liefde heb gemaakt.
  • De 10-standen knop zorgt ervoor dat je de dikte aan kan passen van 4,8mm in stand 0 tot 0,6mm in stand 9.
  • De machine komt met een handige klem waarmee je hem handig aan een tafel vast kan maken.
  • De gepatenteerde rollers zijn zo gemaakt dat ze nooit metalen reststoffen achter zullen laten op het deeg.
  • Een pastamachine maak je schoon met een kwast of droge doek! Maak onderdelen nooit schoon met water en plaats ze al helemaal niet in de vaatwasser!
  • Je lan de machine uitbreiden met een motor, andere koppen voor een andere pastasoorten, zelfs een kop om ravioli te maken zit in het assortiment

Bekijk hieronder de video van de Atlas 150 en leer hoe je de machine kan instellen en gebruiken.

YouTube video
Pasta maken met Marcato Atlas 150

Ravioli snijder of maker.

Een handig hebbeding is een ravioli-snijder, en zelfs een ravioli-maker. Je kan natuurlijk alles zelf maken met de hand, maar er zijn handige tools verkrijgbaar om het je wat makkelijker te maken. Een ravioli mes is een getand wieltje waarmee je de pastavellen, éénmaal ze gevuld zijn met je ravioli-vulling, kan snijden zodat ze een beter aansluitende en gekartelde rand hebben.

Er zijn ook sets verkrijgbaar, waarbij je ook nog eens mallen ter beschikking hebt zodat je ravioli in een wip klaar is. Zelf gebruiken we de set ook, superhandig en simpel om mee te werken.

ravioli snijder set

Welke vulling voor ravioli?

Ravioli is een veelzijdige pasta die je kunt vullen met een breed scala aan heerlijke ingrediënten. De mogelijkheden zijn eindeloos. Er geldt 1 grote basisregel : “Zorg er voor dat je vulling niet te vochtig is!”. Dit kan ervoor zorgen dat je deeg voor of bij het koken van de ravioli gaat scheuren.

Experimenteer en ontdek je favoriete smaakcombinaties! Dat is een tip die we je kunnen geven! Hieronder kan je alvast enkele voorbeelden en combinaties terugvinden die absoluut kunnen dienen als vulling voor je ravioli :

  1. Ricotta en Spinazie: Deze klassieke combinatie biedt een romige, zachte vulling met een vleugje aardse smaak van spinazie. Het is licht en verfijnd, ideaal voor liefhebbers van een subtiele smaak.
  2. Pompoen: Pompoenvulling is perfect voor herfstgerechten. De zoete en nootachtige smaak van pompoen in je ravioli geeft een warme, troostende sensatie. Voeg wat nootmuskaat en salie toe voor extra diepte.
  3. Paddenstoelen: Paddenstoelen, zoals shiitake of portobello, geven ravioli een rijke umami-smaak. Combineer ze met knoflook, tijm en Parmezaanse kaas voor een onweerstaanbare vulling.
  4. Gehakt Vlees: Gehaktvlees, zoals rundvlees of varkensvlees, biedt een hartige, vullende optie. Kruid de vulling met bijvoorbeeld basilicum, oregano en tomatensaus voor een Italiaanse twist.
  5. Kaascombinaties: Denk aan een combinatie van kazen zoals mozzarella, ricotta, en Parmezaanse kaas voor een rijke, romige textuur en smaak. Voeg kruiden zoals basilicum en peterselie toe voor extra aroma.
  6. Zeevruchten: Als je van zeevruchten houdt, overweeg dan een vulling met bijvoorbeeld garnalen, krab of zalm. Voeg wat citroen, dille en een vleugje witte wijn toe voor een verfrissende, maar ongeëvenaarde smaak.
  7. Vegetarisch en Veganistisch: Voor vegetarische of veganistische opties, combineer bijvoorbeeld tofu met boerenkool, champignons of artisjokken. Kruiden zoals knoflook, basilicum en citroen kunnen een smakelijke aanvulling zijn. Of vul eens ravioli met tempé gecombineerd met kruiden.

Wil je het heel simpel houden? Neem dan gewoonweg ricotta-kaas, meng er een ei en wat gesnipperde oregano door en breng op smaak met wat zeezout en parmezaanse kaas. Lekker!

Spinazie - ricotta


Wat voor saus eet je bij ravioli?

Je hebt verse, zelfgemaakte ravioli met zorg bereid en er een verrukkelijke vulling in gedaan. Maar nu sta je voor een culinair dilemma!? Welke saus past nu precies met je delicate pasta? Wel, keep it simple! De echte ster van je gerecht is de ravioli! Dus we zorgen voor een saus die het gerecht aanvult maar niet overheerst!

Traditioneel gaan we dan voor een samengestelde boter om onze pasta af te maken. Een botersaus dus. Zo’n boter zorgt voor een verrukkelijke glans op je pasta en versterkt tegelijk de smaken die al in de ravioli-vulling aanwezig zijn. Als bonus zijn botersauzen ongelooflijk gemakkelijk te bereiden en zijn ze op een wip klaargemaakt.

Natuurlijk sluiten we andere sausen niet uit. Een saus gemaakt van trostomaatjes die wat gesudderd hebben in olijfolie en look…zalig lekker! Onthou gewoon dat ook alles afhangt van smaak en ‘goesting’ zoals we zeggen. Maar hou het eenvoudig en puur. Dikwijls wordt de pasta ook geserveerd in runds of kippenbouillon. Als het ware als een Aziatische dumpling.

Een tip die je misschien nog kan gebruiken. Neem wat bouillon, kook deze wat in en werk dan de bouillon op met blokjes koude boter alvorens de ravioli eronder te mengen, wat vers gehakte kruiden erbij …mmmm.. ‘t water loopt me al in de mond.

Ravioli in bouillon

Hoe lang kun je verse ravioli bewaren?

Over het algemeen kun je verse ravioli tot wel vijf dagen in de koelkast bewaren.

Het sleutelwoord hier is ‘vers’. Zorg ervoor dat je ravioli direct na aankoop in de koelkast plaatst om de versheid te behouden. Bewaar ze in een luchtdichte container om uitdroging of smaakverlies te voorkomen. Als je van plan bent om ze langer te bewaren, kun je verse ravioli ook invriezen. Dit verlengt hun houdbaarheid aanzienlijk, soms wel tot enkele maanden.

Bij het invriezen is het belangrijk om ze ook in een luchtdichte verpakking te plaatsen om “vriesbrand”te voorkomen. Je weet hopelijk wel wat we hiermee bedoelen? Dit betekent dat de ravioli kan uitdrogen, smaak verliezen en mogelijk van textuur veranderen door de blootstelling aan de koude, droge lucht in de vriezer. Er kunnen zich ijskristallen vormen, de pasta kan uitdrogen en zo zal je pasta er niet meer smakelijk uitzien. Echt smakelijk is het op deze manier ook niet meer.

Dus nogmaals, bewaar ze in een luchtdichte verpakking of een goed afgesloten diepvrieszak. Op deze manier behoud je niet alleen de versheid, maar ook de geweldige smaak en textuur van je ravioli voor toekomstige culinaire avonturen. Zo kun je keer op keer genieten van deze heerlijke lekkernij zonder kwaliteitsverlies. Wanneer je ze weer wilt gebruiken, kun je ze rechtstreeks vanuit de vriezer in kokend water plaatsen.

Leuke weetjes…

  • Het serveren van ravioli met sauzen op basis van tomaten begon pas in de 16e eeuw, toen tomaten vanuit de Nieuwe Wereld in Italië werden geïntroduceerd.
  • Verse ravioli kan dus makkelijk thuis worden bereid
  • Chef Boyardee was in de jaren dertig van de vorige eeuw een pionier op het gebied van ravioli in blik en heeft dit concept populair gemaakt.
  • Het woord “Ravioli” is afgeleid van een oud Italiaans woord, riavvolgere, dat “inpakken” betekent.
  • “Verse” verpakte ravioli gaat tot enkele weken mee, terwijl vers bereide ravioli slechts een paar dagen meegaat.
  • Het is de Italiaanse traditie om vegetarische ravioli te serveren, vooral op vrijdag. Vlees wordt als bijgerecht of later in de maaltijd geserveerd.
  • De Joodse keuken kent een soortgelijk gerecht, “Kreplach”, een zakje vlees of een andere vulling bedekt met eierpasta.
  • In de Indiase keuken is een populair gerecht, “Gujiya” genaamd, een imitatie van het ravioli-concept, behalve dat ze zoet zijn in plaats van hartig. Deze pasta is gevuld met suiker, zoete specerijen en gedroogde vruchten, en vervolgens gefrituurd in plantaardige olie. Iets wat vandaag ook een opmars kent in onze streken.
  • “Nationale Ravioli Dag” wordt elk jaar op 20 maart gevierd, en is erg populair onder pastaliefhebbers.

Onze ravioli recepten

In onze receptenbundel kan je momenteel een paar klassieke ravioli-recepten terugvinden. Het meest klassieke kan je hieronder terugvinden.

ravioli ricotta spinazie - recept

ravioli ricotta spinazie

Ravioli met ricotta, spinazie en salie-boter. Een klassieke vulling voor gevulde pasta. De salie boter gebruiken we als saus voor de ravioli. Dit is puur, klassiek en overheerlijk!! Maak dit gerecht met veel geduld en liefde en je zal nooit nog op een andere manier ravioli willen eten!
5 from 1 vote
Voorbereiding 1 hour 30 minutes
Kooktijd 15 minutes
Totale tijd 1 hour 45 minutes
Course Hoofdgerechten, Pasta
Cuisine Italiaans, Pasta
Servings 4 personen
Calories 1163 kcal

Ingrediënten
 
 

Voor het pastadeeg

  • 6 stuks eieren
  • 600 gr bloem typo "00"

Optioneel

  • 1 stuk eidooier
  • 1 scheutje water
  • paar druppels olijfolie

De spinazie – ricotta vulling

  • 500 gr bladspinazie
  • 4 el olijfolie
  • 2 teentjes knoflook (gekneusd)
  • 250 gr ricotta
  • 100 gr Parmezaanse Kaas (vers geraspt)
  • 1 tl nootmuskaat
  • wat peper
  • wat zout

Voor de Salie boter (saus)

Afwerking

  • wat Parmezaanse Kaas

Instructies
 

  • We gaan ravioli met ricotta en spinazie maken!

Maak het pastadeeg.

  • Stort 600 gr bloem op je werkblad.
  • Maak een kuiltje in het midden en schep 6 stuks eieren en 1 stuk eidooier erin.
  • Klop de eieren los met een vork en voeg geleidelijk de bloem toe.
  • Kneed het met de hand tot een ruw deeg.
  • Als er stukjes bloem achterblijven (wees geduldig, het is een droog deeg), voeg dan eventueel een paar druppels water of een paar druppels olijfolie toe om de textuur te bevochtigen.
  • Dek het deeg af met een neteldoek en laat het 10 minuten rusten! (Deze stap wordt niet veel vermeldt bij recepten voor pastadeeg maar is essentieël!)
  • Kneed het deeg minimum 5-7 minuten met je hand. Het doel is een zacht, kneedbaar deeg.
  • Vorm dan het deeg tot een bal. Als u erin duwt, moet het deeg terugveren. Verpak het goed met huishoudfolie en laat het 30 minuten rusten op kamertemperatuur.

Maak de spinazie – Ricotta vulling

  • Begin met 500 gr bladspinazie te wassen, haal er harde stelen vanaf, zorg dat je enkel het blad hebt.
  • Stoof de spinazie met 1 scheutje water.
  • Laat na het stoven je spinazie volledig afkoelen!!!!! (Dit is belangrijk!)
  • Doe hem dan in een neteldoek (of gebruik je handen), en wring de spinazie goed uit. Probeer zoveel mogelijk vocht uit de spinazie te drukken.
  • Indien je vulling te vochtig is kan dit zorgen dat je deeg te nat gaat worden waardoor de ravioli bij het koken gaat barsten en stuk zal gaan.
  • Snijd dan de spinazie fijner met een vlijmscherp mes.
  • Zet een koekenpan op een zacht vuur en voeg 4 el olijfolie en 2 teentjes knoflook toe.
  • Wanneer de olie warm is voeg je de gesneden spinazie toe aan je pan.
  • Kruid met wat peper en wat zout.
  • Laat kort bakken zodat de spinazie de smaak van de knoflook mee opneemt.
  • Let op, laat niet verbranden!
  • Doe de spinazie in een mengkom en laat opnieuw afkoelen.
  • Pas wanneer de gebakken spinazie afgekoeld is brokkel je er 250 gr ricotta bij.
  • Meng alvast alles eens goed door elkaar.
  • Kruid het geheel met 1 tl nootmuskaat.
  • Rasp 100 gr Parmezaanse Kaas en voeg deze ook toe.
  • Kruid met peper en zout en … Proef!!! Je vulling mag best goed afsmaken!!

Maak je ravioli

  • Gebruik je pastamachine om pastavellen mee te maken.
  • Zorg dat je pastavellen dun genoeg zijn.
  • Indien je geen pastamachine hebt, kan je dit ook doen met een deegroller.
  • Zorg altijd dat je een proper en voldoende groot werkoppervlak hebt, en bloem het voldoende in zodat je pastadeeg niet kleeft.
  • Gebruik dan de ravioli-snijder om je ravioli te maken.
  • Een set en snijder is heel handig om dit te doen. Maar zoals getoond in de video kan je het ook zonder en doe je het met je handen en een mes.
  • Leg hiervoor 1 pastavel op een bebloemde ondergrond.
  • Verdeel hoopjes vulling verspreid over je pastavel (zo'n 5 cm van elkaar).
  • Besproei eventueel met wat water en bedek met een ander pastavel.
  • Druk aan en snijd in ravioli.
  • Let wel op, zorg dat je de verdeling goed maakt en dat de ravioli goed gesloten is.
  • Nu is je ravioli klaar om gekookt te worden.

Bereiding ravioli spinazie ricotta

  • Zet een koekenpan op een zacht vuur en voeg 100 gr roomboter toe.
  • Als de boter aan het smelten is in de koekenpan voeg je 30 blaadjes salie en 2 el olijfolie er aan toe.
  • Zet terwijl een kookpot met voldoende water op om de ravioli te koken. Voeg zout toe aan het water net voor je ravioli kookt.
  • Kook dan de ravioli in het gezouten water. Normaal zal deze na een minuut of 2 al genoeg hebben. Je merkt dit als de ravioli boven komt drijven. Proef desnoods!
  • Voeg de ravioli toe aan je pan met boter en salie.
  • Schud alles even door en rasp er wat Parmezaanse Kaas over.
  • Kruid opnieuw met wat peper en wat zout naar smaak.
  • Laat alles nog even doorgaren in de pan.
  • Je ravioli met spinazie en ricotta is klaar om te serveren!
  • Schep in een bord, bedruppel met de salieboter uit de pan en bestrooi rijkelijk met Parmegiano!!
  • Serveer met brood. Smakelijk!

Video

YouTube video

Notities

Ravioli met ricotta en spinazie.

Stel je voor: een smaaksensatie die als een warme omhelzing aanvoelt, een dans van romige ricotta en verse spinazie, verpakt in delicate ravioli. Dit gerecht is een culinaire liefdesbrief aan je smaakpapillen. Bereid je voor op een hemelse reis vol verrukking en genot, want ravioli met ricotta en spinazie is niet zomaar een maaltijd – het is een waar feest voor je zintuigen. Laat je verwennen door de weelderige smaken en ontdek de magie van deze heerlijke combinatie.

INFO EN TIPS :

  • Elk pastadeeg is anders, zelf durven we ook gerust variëren in ingrediënten. Soms voegen we wat olijfolie toe, soms een snuf zout. Zolang je de basisregels respecteert kan je gerust experimenteren. Wat we hiermee bedoelen is vooral dat je het pastadeeg de tijd moet geven om te laten rusten. Wanneer je het deeg voor de eerste keer gekneed hebt tot een bol, leg er een doek over en laat het een eerste keer minstens een 10-tel minuten rusten. Kneed het dan verder, onophoudelijk en doe dit lang genoeg. Draai het dan in huishoudfolie en laat het deeg opnieuw minstens een half uur rusten! Deze stappen zijn belangrijk. De gluten in het deeg zullen hierdoor relaxeren waardoor je deeg soepeler zal worden.
  • Om de vulling te maken kunnen we ook niet genoeg benadrukken dat het belangrijk is om je spinazie na opwarming elke keer opnieuw volledig te laten afkoelen! Zowel na het stoven, als na het bakken met de olijfolie en knoflook moet hij de verkregen warmte kwijt. Zo krijg je de beste vulling!
  • Deze ravioli moet het hebben van de vulling in combinatie met de salieboter. Zo simpel maar overheerlijk!!! Gebruik roomboter, en zeker geen margarine of bakboter. Je wil de smaak van echte boter!
  • Je kan steeds ook wat van het kookwater van de ravioli toevoegen aan je pan. Dit zorgt voor wat extra smeuïgheid.
  • Meer weten over ravioli?
  • We gebruiken natuurlijk vers pastadeeg voor dit recept. Meer weten over pasta?
Onze receptenbundel werd mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
 
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder! Indien we kunnen helpen doen we dit graag!
Deel het gerust op je social media en tag ons!
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
Bol AlgemeenBol Algemeen
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtube, TikTok, Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates.
Ravioli met ricotta, spinazie en salie-boter! Probeer het vandaag nog!

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
ravioli ricotta spinazie
Serving Size
 
1 portie
Amount per Serving
Calories
1163
% Daily Value*
Fat
 
59
g
91
%
Saturated Fat
 
25
g
156
%
Trans Fat
 
1
g
Polyunsaturated Fat
 
4
g
Monounsaturated Fat
 
25
g
Cholesterol
 
116
mg
39
%
Sodium
 
755
mg
33
%
Potassium
 
982
mg
28
%
Carbohydrates
 
124
g
41
%
Fiber
 
7
g
29
%
Sugar
 
1
g
1
%
Protein
 
34
g
68
%
Vitamin A
 
12853
IU
257
%
Vitamin C
 
35
mg
42
%
Calcium
 
506
mg
51
%
Iron
 
11
mg
61
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword ravioli, ravioli met spinazie, ravioli ricotta, ravioli ricotta spinazie, ravioli spinazie ricotta
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

Tot slot…

Ravioli is een gerecht met een rijke geschiedenis en een ongekende veelzijdigheid. Van zijn oorsprong in de Italiaanse keuken tot zijn wereldwijde populariteit, het is een gerecht dat blijft verrassen en verleiden. Of je nu een traditionele Italiaanse versie eet of een moderne aanpassing probeert, één ding is zeker: ravioli is een tijdloze favoriet die de tand des tijds zal doorstaan.

Ben je zelf ook een liefhebber? Heb je zelf ervaringen, vragen of opmerkingen? Laat gerust een reactie achter onder dit bericht. Indien we kunnen helpen doen we dit graag!

Heb je zelf een recept voor of met ravioli?Of een variant? Zou je dit willen delen met ons en onze lezers? Voeg het dan hier toe!

HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op YouTube, TikTok, Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates.

Geef een reactie

Beoordeel dit recept!




error: Deze inhoud is beschermd!
1
Share to...