Ravioli…traditioneel Italiaanse keuken ten top.

Ravioli verwijst naar pasta, en wordt gemaakt door een vulling tussen twee dunne lagen deeg te plaatsen. De gebruikte pasta is meestal op basis van tarwemeel en ei, en fungeert als omhulsel. De vulling kan bestaan uit verschillende ingrediënten zoals vlees, vis, kaas en groenten. Zelfs een combinatie is mogelijk.

Ravioli kan zelfgemaakt of industrieel geproduceerd zijn. Het pastadeeg moet alleszins de saus of bouillon waarin de ravioli wordt gekookt kunnen opnemen. Zo verkrijg je een heerlijk, smeuïge pasta die een lach op je gezicht tovert.

Ongeacht de vorm zijn ravioli’s een essentieel onderdeel van de Italiaanse culinaire traditie, zozeer zelfs dat elke regio zijn eigen recept heeft. Wanneer ze worden bereid met iets anders dan vleesvulling, worden ze beschouwd als “mager” voedsel. Geserveerd in bouillon kan ravioli ook een gerecht zijn voor speciale gelegenheden, zoals het kerstdiner.

Liliesfood
Liliesfood

We zijn een gezin, opgegroeid in een leefwereld waar eten en drinken altijd een hoofdrol heeft gespeeld. Als “een rode draad” heeft zich dit tot op vandaag doorheen ons leven geweven.

ravioli maken
ravioli maken

Korte geschiedenis van ravioli

Niemand weet exact wanneer de eerste ravioli werd gemaakt. De oorsprong van dit beroemde Italiaanse gerecht gaat terug tot de 14e eeuw. Het was in de documenten van Francesco di Marco, een Toscaans koopman, dat het eerste schriftelijke recept werd teruggevonden. Voor traditionele Italiaanse ravioli bestaat het recept voornamelijk uit pastadeeg, gevuld met groene kruiden, verse kaas, en geklopte eieren. De ravioli wordt dan gegaard in een bouillon. Klassieke Italiaanse ravioli is vierkant van vorm en elke zijde is ongeveer 4 cm. In het oude Italië werden deze kleine knoedels elke vrijdag geserveerd en ook tijdens de plechtige religieuze viering van de vastentijd.

Tegenwoordig onderscheiden de regionale variëteiten zich door hun vulling en door de ingrediënten die in het deeg worden gebruikt. Ook hun vorm speelt een rol. Deze kan vierkant, rond, rechthoekig of halve maanvormig zijn met rechte of gekartelde randen.

Wat heb je nodig om ravioli te maken?

Eigenlijk heb je niet zoveel nodig om zelf ravioli te maken. Pastadeeg en je vulling. Je kan het pastadeeg maken met je handen, en zal enkel een deegrol en een mes nodig hebben om te ravioli te portioneren. Voor de vulling zal je wat meer materiaal nodig hebben, afhankelijk van de ingrediënten, en op welke manier je de vulling zal bereiden.

Pastadeeg

Benodigdheden? … Simpel! … Bloem en eieren.

300 gr Tipo “00” bloem. Probeer Molino Grassi of Caputo.
3 eieren + 1 eidooier. Deze combinatie voegt vocht, kleur en smaak toe aan het deeg.

Aan de slag

Doe de bloem op je ingebloemd werkblad. Maak een kuiltje in het midden en schep de eieren en eidooier erin. Klop de eieren los met een vork en voeg geleidelijk de bloem toe. Maak het met de hand tot een ruw deeg. Als er stukjes bloem achterblijven (wees geduldig, het is een droog deeg), voeg dan een paar druppels water of olijfolie toe om de textuur te bevochtigen.
Dek het deeg af en laat het 10 minuten rusten (Deze stap wordt in de meeste pastadeeg-recepten niet genoemd, maar is essentieel). Het deeg zal gemakkelijker met de hand te kneden zijn.
Kneed het deeg 5-7 minuten. Doe dit door het deeg met de hiel van uw hand naar voren te duwen. De textuur zal in het begin erg stijf zijn – het is geen brooddeeg! Maar wees gerust, na 2 minuten zal het zachter worden. Het doel is een zacht, kneedbaar deeg. Als u erin duwt, moet het deeg terugveren.
Vorm het deeg tot een bal, verpak het goed en laat het 30 minuten rusten op kamertemperatuur.

Nu is je deeg klaar om te bewerken. Je kan dit met een deegrol doen, of makkelijker, je gebruikt een pastamachine (hetgeen ikzelf ook doe). Zelf gebruik ik de “Mercato atlas 150” en ben daar heel tevreden mee!

YouTube video
Pasta maken met Mercato Atlas 150
Ravioli vulling

De mogelijkheden voor je vulling zijn eindeloos. Zorg er wel voor dat je vulling niet te vochtig is. Dit kan ervoor zorgen dat je deeg voor of bij het koken van de ravioli gaat scheuren. Wil je het heel simpel houden? Neem dan gewoonweg ricotta-kaas, meng er een ei en wat gesnipperde oregano door en breng op smaak met wat zeezout en parmezaanse kaas. Lekker!

ravioli spinazie ricotta
spinazie ricotta
Ravioli snijder of maker

Een handig hebbeding is een ravioli-snijder, en zelfs een ravioli-maker. Je kan natuurlijk alles zelf maken met de hand, maar er zijn handige tools verkrijgbaar om het je wat makkelijker te maken. Een ravioli mes in een getand wieltje waarmee je de pastavellen, éénmaal ze gevuld zijn met je ravioli-vulling, kan snijden zodat ze een beter aansluitende en gekartelde rand hebben. Er zijn ook sets verkrijgbaar, waarbij je ook nog eens mallen ter beschikking hebt zodat je ravioli in een wip klaar is. Ikzelf gebruik de set, superhandig en simpel om mee te werken. Je kan de set bekijken door hieronder op de afbeelding te klikken.

ravioli snijder
ravioli snijder


ravioli snijder set
snijder set

Wat voor saus eet je bij ravioli?

Je hebt verse, zelfgemaakte ravioli met zorg bereid en er een verrukkelijke vulling in gedaan. Maar nu sta je voor een culinair dilemma!? Welke saus past nu precies bij uw delicate pasta? Wel, keep it simple! De echte ster van je gerecht is de ravioli! Dus we zorgen voor een saus die het gerecht aanvult maar niet overheerst!

Traditioneel gaan we dan voor een samengestelde boter om onze pasta af te maken. Een botersaus dus. Zo’n boter zorgt voor een verrukkelijke glans op uw pasta en versterkt tegelijk de smaken die al in de ravioli-vulling aanwezig zijn. Als bonus zijn botersauzen ongelooflijk gemakkelijk te bereiden en zijn ze op een wip klaargemaakt.

Natuurlijk sluiten we andere sausen niet uit. Een saus gemaakt van trostomaatjes die wat gesudderd hebben in olijfolie en look…zalig lekker! Onthou gewoon dat ook alles afhangt van smaak en ‘goesting’ zoals we zeggen. Maar hou het eenvoudig en puur. Dikwijls wordt de pasta ook geserveerd in runds of groentebouillon. Als het ware als een Aziatische dumpling.

Een tip die je misschien nog kan gebruiken. Neem wat bouillon, kook deze wat in en werk dan de bouillon op met blokjes koude boter alvorens de ravioli eronder te mengen, wat vers gehakte kruiden erbij …mmmm.. ‘t water loopt me al in de mond.

gekarteld
ravioli maken

Leuke weetjes over ravioli

  • Het serveren van ravioli met sauzen op basis van tomaten begon pas in de 16e eeuw, toen tomaten vanuit de Nieuwe Wereld in Italië werden geïntroduceerd.
  • Verse ravioli kan dus makkelijk thuis worden bereid
  • Chef Boyardee was in de jaren dertig van de vorige eeuw een pionier op het gebied van ravioli in blik en heeft dit concept populair gemaakt.
  • Het woord “Ravioli” is afgeleid van een oud Italiaans woord, riavvolgere, dat “inpakken” betekent.
  • “Verse” verpakte ravioli gaat tot enkele weken mee, terwijl vers bereide ravioli slechts een paar dagen meegaat.
  • Het is de Italiaanse traditie om vegetarische ravioli te serveren, vooral op vrijdag. Vlees wordt als bijgerecht of later in de maaltijd geserveerd.
  • De Joodse keuken kent een soortgelijk gerecht, “Kreplach”, een zakje vlees of een andere vulling bedekt met eierpasta.
  • In de Indiase keuken is een populair gerecht, “Gujiya” genaamd, een imitatie van het ravioli-concept, behalve dat ze zoet zijn in plaats van hartig. Deze pasta is gevuld met suiker, zoete specerijen en gedroogde vruchten, en vervolgens gefrituurd in plantaardige olie. Iets wat vandaag ook een opmars kent in onze streken.
  • “Nationale Ravioli Dag” wordt elk jaar op 20 maart gevierd, en is erg populair onder pastaliefhebbers.

Onze recepten

In onze receptenbundel kan je momenteel een paar klassieke ravioli-recepten terugvinden.

Tot slot…

Ravioli is een klassieker uit de Italiaanse keuken! Je kan het bereiden op honderden manieren!

Misschien is ravioli niet echt je meest geliefde pasta gerecht? Misschien kan een klassieke spaghetti carbonara, Pasta al ragu of zelfgemaakte lasagne je meer bekoren? Je kan de recepten terugvinden in onze receptenbundel! De echte receptuur voor een traditionele tiramisu staat er ook bij!

Ben je zelf ook een liefhebber? Heb je zelf ervaringen, vragen of opmerkingen? Laat gerust een reactie achter onder dit bericht.

Vond je het leuk om te lezen? Beoordeel het dan, geef ons dikke “like” en deel het bericht!

Heb je zelf een recept voor of met ravioli?Of een variant? Zou je dit willen delen met ons en onze lezers? Voeg het dan hier toe!

HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates.

Geef een reactie

error: Deze inhoud is beschermd!
1
Share to...