Kippenbouillon maken.

Kippenbouillon maken

Kippenbouillon maken.

Kippenbouillon maken is niet zo moeilijk! Ons recept geeft je een krachtige, blanke bouillon die de ideale basis vormt voor soepen, sausen of gerechten. Het is absoluut niet te vergelijken met bouillons van poeder of een blokje.
5 from 3 votes
Voorbereiding 15 minutes
Kooktijd 1 hour 30 minutes
Totale tijd 1 hour 45 minutes
Course Basisgerechten, basiskennis, bouillons
Cuisine Basiskeuken, Frans
Servings 4 liter
Calories 441 kcal

Materiaal en benodigdheden

Ingrediënten
  

Instructies
 

  • We gaan een kippenbouillon maken!
  • Zet 1 soepkip onder 4 l water in een soepketel, voeg 2 tl zout toe soepketelen breng het zachtjes aan de kook.
    1 soepkip, 4 l water, 2 tl zout
    kippenbouillon - soepkip water
  • Was en snijd dan ondertussen 2 wortel, 2 uien, 2 stengels bleekselder, 1 stengel prei in groffe stukken.
    2 wortel, 2 uien, 2 stengels bleekselder, 1 stengel prei
    kippenbouillon - groenten
  • Schuim ook de onreinheden die naar boven komen af met een schuimspaan of lepel.
    kippenbouillon - afschuimen
  • Voeg de groenten samen met de aromaten (4 peterseliestengels, 2 kruidnagels, 1 tl peperbollen, 2 takjes tijm, 2 stuks laurierblaadjes en 2 tl zout ) toe aan de ketel.
    4 peterseliestengels, 2 kruidnagels, 1 tl peperbollen, 2 tl zout, 2 takjes tijm, 2 stuks laurierblaadjes
    kippenbouillon - op vuur
  • Laat het geheel minstens 1u15 tot 3u met deksel (niet helemaal gesloten) op een klein vuur tegen het kookpunt aan sudderen.
  • Schep geregeld met een soeplepel het schuim en vet aan de oppervlakte af.
    kippenbouillon - ontvetten
  • Indien nodig kan je af en toe wat water toevoegen zodat alles onder blijft staan.
  • Haal de kip uit de bouillon en giet de fond daarna door een fijne zeef over in een mengkom.
    kippenbouillon - zeven
  • Laat minsten afkoelen tot op kamertemperatuur en plaats een nacht in de koelkast.
  • Verwijder de dag nadien de opgesteven vetlaag aan de oppervlakte om een vetvrije bouillon te krijgen.
    kippenbouillon - ontvetten uit frigo
  • Je kippenbouillon is nu klaar voor gebruik!

Video

YouTube video

Notities

Kippenbouillon maken.

Deze bouillon is de perfecte, smaakvolle basis voor sauzen, soepen en andere gerechten. En vergeet niet, de beste kippebouillon maken dat doe je zelf!

TIPS EN INFO

  • Bouillon heb je nooit genoeg. Maak daarom in 1 keer voldoende. Ons recept voorziet je van 3 tot 4L (ongeveer), maar indien je plaats genoeg hebt in je vriezer maak dan gerust een dubbele hoeveelheid!
  • De bouillon is 5 dagen houdbaar in de frigo en tot maximum 6 maanden in de vriezer.
  • Gooi de kip na het bereiden van de bouillon niet weg! Je kan ze nog perfect gebruiken in een kipsalade, vol-au-vent of zelfs als garnituur in je soep.
  • Ooit al eens een "zuppa" gemaakt? Een Italiaanse kippensoep..heerlijk en simpel!
  • Een soepkip bevat sowieso veel vet. Wat je hiervoor kan doen is de kip eerst in een braadslede in de oven zetten tot de kip gekleurd is. Hierdoor smelt het vet al wat weg, en dat scheelt hem bij het ontvetten. Je bouillon zal hierna wel donkerder van kleur zijn.
  • Zet warme bouillon nooit zomaar in je koelkast! Laat hem eerst volledig afkoelen voor je dit doet!
  • Kippenbouillon, of eender welke bouillon is ook gezond en voedzaam!
  • Je kan de bouillon ook invriezen. Doe dit in porties en gebruik hoeveelheden die je normaal gebruikt voor een soep te maken. Of neem een ijsblokjes vorm, zo kan je ze in kleinere porties invriezen. Vries je bouillon geportioneerd in, haal ze waneer ze bevroren zijn uit de vorm en bewaar ze los in een ziplock zak. Ideaal als basis voor een saus.
  • Meer weten over fonds en bouillons?
Onze receptenbundel werd mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
 
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder! Indien we kunnen helpen doen we dit graag!
Deel het gerust op je social media en tag ons!
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
KokenKoken
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtube, TikTok, FacebookPinterest en Instagram voor alle laatste updates.
Kippenbouillon maken is echt niet zo moeilijk! Neem er eens de tijd voor! Met dit recept lukt het zeker! 

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Kippenbouillon maken.
Serving Size
 
1 L
Amount per Serving
Calories
441
% Daily Value*
Fat
 
29
g
45
%
Saturated Fat
 
8
g
50
%
Trans Fat
 
0.2
g
Polyunsaturated Fat
 
6
g
Monounsaturated Fat
 
12
g
Cholesterol
 
143
mg
48
%
Sodium
 
198
mg
9
%
Potassium
 
508
mg
15
%
Carbohydrates
 
7
g
2
%
Fiber
 
2
g
8
%
Sugar
 
3
g
3
%
Protein
 
36
g
72
%
Vitamin A
 
2981
IU
60
%
Vitamin C
 
11
mg
13
%
Calcium
 
79
mg
8
%
Iron
 
2
mg
11
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword kippenbouillon, kippenbouillon maken
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

Geef een reactie

Beoordeel dit recept!




error: Deze inhoud is beschermd!
1
Share to...