Béchamelsaus

Béchamelsaus

Béchamelsaus

Béchamelsaus, ook wel bekend als witte saus, is een heerlijke en veelzijdige basissaus. Deze zijdezachte saus wordt gemaakt van een eenvoudige combinatie van boter, bloem en melk, en vormt de perfecte aanvulling op talloze gerechten.
5 from 1 vote
Voorbereiding 10 minutes
Kooktijd 10 minutes
Totale tijd 20 minutes
Course Sauzen
Cuisine Basiskeuken, Frans, Sauzen
Servings 4 personen
Calories 168 kcal

Materiaal en benodigdheden

Ingrediënten
 
 

Instructies
 

  • We gaan béchamelsaus maken.
  • Weeg je ingrediënten nauwkeurig af!
  • Smelt 30 gr boter in een braadpan.
    30 gr boter
  • Doe er 40 gr bloem bij en roer een 2 tal minuten tot de boter goed heet is maar nog niet kleurt. Zo maak je een roux!
    40 gr bloem
  • Laat de roux, al roerend, even bakken, maar pas op dat hij niet kleurt.
  • Giet er dan beetje bij beetje de 500 ml melk bij en roer telkens het mengsel glad.
    500 ml melk
  • Breng al roerend aan de kook, op een zacht vuur.
  • Laat de saus indikken en laat enkele minuten doorkoken zodat de bloemsmaak verdwijnt.
  • Breng op smaak met wat peper, wat zout en wat nootmuskaat.
    wat peper, wat zout, wat nootmuskaat
  • Je béchamelsaus is klaar!
  • Serveer meteen of werk de saus verder af naargelang je behoefte.
  • Smakelijk!

Video

YouTube video

Notities

Béchamelsaus (of witte saus maken)

Béchamelsaus of witte saus, zoals men ook wel eens zegt, is één van de 5 basissauzen van Escoffier. Dit is de klassieke Franse keuken ten voeten uit. Het is ook 1 van de 3 basissauzen die starten met het maken van een roux.

INFO EN TIPS : 

  • De saus kan dienen op zich, maar is ook een basissaus voor bij bloemkool, kaassaus voor de gekende mac'n cheese, als vulling voor kaaskroketten, als saus bij lasagne en nog veel meer.
  • We starten deze saus met een roux. Een bindmiddel dat in onze keuken veel gebruikt wordt. Wil je meer weten over bindmiddelen?
  •  
  • Het is belangrijk om je saus te laten doorkoken. Mits je een roux gebruikt om de béchamel te maken willen we de bloemsmaak ook volledig uit de saus krijgen. Dit kan enkel door de saus te laten koken.
  • Je kan een béchamelsaus op voorhand maken, en ze terug opwarmen op een heel zacht vuurtje. Maar zoals je merkt in ons recept is deze saus in een wip gemaakt en is het niet altijd nodig om ze op voorhand klaar te hebben. Ze is ook het lekkerst indien ze vers gemaakt is.
Onze receptenbundel werd mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
 
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter! Indien we kunnen helpen doen we dit graag!
Deel het gerust op je social media en tag ons!
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
Bol AlgemeenBol Algemeen
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtube, TikTok, Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates.
Béchamelsaus maken is dus niet zo moeilijk. Proberen maar!

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Béchamelsaus
Serving Size
 
125 ml
Amount per Serving
Calories
168
% Daily Value*
Fat
 
10
g
15
%
Saturated Fat
 
6
g
38
%
Trans Fat
 
0.2
g
Polyunsaturated Fat
 
0.4
g
Monounsaturated Fat
 
2
g
Cholesterol
 
32
mg
11
%
Sodium
 
97
mg
4
%
Potassium
 
206
mg
6
%
Carbohydrates
 
14
g
5
%
Fiber
 
0.3
g
1
%
Sugar
 
6
g
7
%
Protein
 
5
g
10
%
Vitamin A
 
396
IU
8
%
Calcium
 
162
mg
16
%
Iron
 
0.5
mg
3
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword basissaus, béchamel, béchamelsaus, béchamelsaus maken, witte saus
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Geef een reactie

Beoordeel dit recept!




error: Deze inhoud is beschermd!
2
Share to...