Satésaus maken met pindakaas.

satésaus maken met pindakaas

Satésaus maken met pindakaas.

LiliesfoodLiliesfood
Met dit makkelijke recept maak je in 5 minuten je eigen satésaus met pindakaas! Het is een heerlijke toevoeging aan gegrilde en barbecuegerechten, en vooral bekend in de Oosterse keuken.
5 from 1 vote
Kooktijd 5 minutes
Totale tijd 5 minutes
Course Bijgerechten, sausen
Cuisine Grill gerechten, Oosters
Servings 4 personen
Calories 396 kcal

Materiaal en benodigdheden

Ingrediënten
 
 

Optioneel.

Afwerking van de satésaus.

Instructies
 

  • We gaan zelf een sublieme satésaus maken met pindakaas!
  • Neem een sauspan en voeg 340 ml kokosmelk, 2 el rode currypasta, 180 gr pindakaas, 50 gr kristalsuiker, 2 tl donkere sojasaus, 2 el appelazijn en 185 ml water toe aan de pan.
    340 ml kokosmelk, 2 el rode currypasta, 180 gr pindakaas, 50 gr kristalsuiker, 2 tl donkere sojasaus, 2 el appelazijn, 185 ml water
  • Optioneel kan je er voor kiezen om 1 tl zout eraan toe te voegen, maar dit is niet noodzakelijk.
    1 tl zout
  • Breng al roerend met een klopper op een zacht vuur aan de kook.
  • Laat 5 minuten zachtjes pruttelen.
  • Zet je vuur uit, hevel de saus over naar een sauspotje.
  • Hak met een vlijmscherp mes 5 gr geroosterde pinda's fijn en strooi er wat over je satésaus.
    5 gr geroosterde pinda's
  • Je satésaus is klaar! Serveer appart in een sauspotje bij saté's, grill of bbq gerechten. Heerlijk bij rijst en kip!

RECEPT VIDEO

YouTube video

Notities

Satésaus maken met pindakaas!

Dit is een klassieke saus met oorsprong in de Oosterse keuken. Je kent het allemaal wel, kip met pindasaus van de afhaalchinees, of de saus uit je favoriete Oosters restaurant.
Wel, dit recept zal je versteld laten staan hoe snel en makkelijk je zelf je eigen satésaus kan maken, die waarschijnlijk nog veel beter smaakt dan de saus die je tot nog toe gewend was.

INFO EN TIPS :

  • Pindakaaskeuze: Experimenteer met verschillende soorten pindakaas, zoals met stukjes noot of de gladde variant, om de textuur en smaak aan te passen aan jouw voorkeur.
  • Appelazijn nuances: Verschillende merken appelazijn kunnen subtiele smaakvariaties toevoegen. Probeer biologische of ambachtelijke appelazijn voor een extra dimensie. Bij ons staat in de koelkast standaard de appelazijn van "Bragg". Ongefilterd en rauw! Gezond en absoluut een meerwaarde in je keuken!
  • Appelazijn
    Appelazijn
  • Sojasausvarianten: Kies voor lichte of donkere sojasaus, afhankelijk van de gewenste zoutigheid en kleur van de saus. Tamari is ook een geweldig alternatief voor een glutenvrije optie.
  • Tamari - glutenvrije sojasaus
    Tamari - glutenvrije sojasaus
  • Suikeralternatieven: Experimenteer met natuurlijke zoetstoffen zoals honing, ahornsiroop of agavesiroop voor een gezonder alternatief voor suiker.
  • Waterconsistentie: Pas de hoeveelheid water aan naar jouw voorkeur voor de dikte van de saus. Meer water voor een dunne consistentie of minder voor een dikkere, rijkere saus.
  • Currypasta intensiteit: Varieer de hoeveelheid rode currypasta om de pittigheid aan te passen. Begin met minder voor een mildere saus en voeg meer toe naar smaak.
  • red curry paste - flying goose
    red curry paste - flying goose
  • Zout naar smaak: Proef de saus en voeg zout toe naar jouw persoonlijke voorkeur. Overweeg ook zeezout of sojasaus in plaats van gewoon keukenzout voor extra diepte. Naar onze mening is het zout toevoegen een optioneel item. De sojasaus brengt al een zoute smaak en is meestal wel voldoende. Sommigen hebben het toch liever wat zouter, vandaar...
  • Conische sauspan: Gebruik ook best een conische sauspan om de satésaus te maken. Het voordeel hiervan is dat de pan ronde randen heeft zodat je met het kloppen ok je volledige bodem beslaat. Met een gewone steelpan heb je rechte randen waardoor het meestal gebeurd dat je saus begint aan te zetten. Dit wil je niet! Niet enkel voor satésaus is dit zo, maar je kan dit toepassen op alle sauzen!
  • conische sauspan
    conische sauspan
  • Deze saus maken we met regelmaat met onze thaïse kipsaté. Meer weten en het recept?

Kan je satésaus bewaren?

Absoluut! Maak gerust een dubbele portie en bewaar een deel van je satésaus in een luchtdichte container in je koelkast. Je kan de saus eventueel ook invriezen en ze zo tot een maand of drie bewaren. Laat de saus wel ontdooien in je koelkast, en doe dit ruimschoots op tijd. Zo behoud je best de smaak en consistentie van je saus. Warm ze dan op een heel zacht vuur eventjes op tot ze kookt.
bewaarpotjes
bewaarpotjes
Onze receptenbundel werd mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
 
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder! Indien we kunnen helpen doen we dit graag!
Deel het gerust op je social media en tag ons!
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
Bol AlgemeenBol Algemeen
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtube, TikTok, Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates. Zo bereiken we meer mensen, help je ons groeien en daar zijn we je uiterst dankbaar voor!
Je eigen satésaus maken met pindakaas! Lekker, niet moeilijk en klaar in 5 minuten!

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Satésaus maken met pindakaas.
Serving Size
 
1 portie
Amount per Serving
Calories
396
% Daily Value*
Fat
 
29
g
45
%
Saturated Fat
 
10
g
63
%
Polyunsaturated Fat
 
6
g
Monounsaturated Fat
 
12
g
Sodium
 
1021
mg
44
%
Potassium
 
276
mg
8
%
Carbohydrates
 
26
g
9
%
Fiber
 
3
g
13
%
Sugar
 
18
g
20
%
Protein
 
11
g
22
%
Vitamin A
 
1198
IU
24
%
Vitamin C
 
1
mg
1
%
Calcium
 
37
mg
4
%
Iron
 
1
mg
6
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword satésaus, satésaus maken, satésaus maken met pindakaas
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Geef een reactie

Beoordeel dit recept!




error: Deze inhoud is beschermd!
2
Share to...