Satésaus maken met pindakaas.
Met dit makkelijke recept maak je in 5 minuten je eigen satésaus met pindakaas! Het is een heerlijke toevoeging aan gegrilde en barbecuegerechten, en vooral bekend in de Oosterse keuken.
Materiaal en benodigdheden
Ingrediënten
- 340 ml kokosmelk
- 2 el rode currypasta
- 180 gr pindakaas
- 50 gr kristalsuiker
- 2 tl donkere sojasaus
- 2 el appelazijn
- 185 ml water
Optioneel.
- 1 tl zout
Afwerking van de satésaus.
- 5 gr geroosterde pinda's fijn gehakt
Instructies
- We gaan zelf een sublieme satésaus maken met pindakaas!
- Neem een sauspan en voeg 340 ml kokosmelk, 2 el rode currypasta, 180 gr pindakaas, 50 gr kristalsuiker, 2 tl donkere sojasaus, 2 el appelazijn en 185 ml water toe aan de pan.340 ml kokosmelk, 2 el rode currypasta, 180 gr pindakaas, 50 gr kristalsuiker, 2 tl donkere sojasaus, 2 el appelazijn, 185 ml water
- Optioneel kan je er voor kiezen om 1 tl zout eraan toe te voegen, maar dit is niet noodzakelijk.1 tl zout
- Breng al roerend met een klopper op een zacht vuur aan de kook.
- Laat 5 minuten zachtjes pruttelen.
- Zet je vuur uit, hevel de saus over naar een sauspotje.
- Hak met een vlijmscherp mes 5 gr geroosterde pinda's fijn en strooi er wat over je satésaus.5 gr geroosterde pinda's
- Je satésaus is klaar! Serveer appart in een sauspotje bij saté's, grill of bbq gerechten. Heerlijk bij rijst en kip!
RECEPT VIDEO
Notities
Satésaus maken met pindakaas!
Dit is een klassieke saus met oorsprong in de Oosterse keuken. Je kent het allemaal wel, kip met pindasaus van de afhaalchinees, of de saus uit je favoriete Oosters restaurant. Wel, dit recept zal je versteld laten staan hoe snel en makkelijk je zelf je eigen satésaus kan maken, die waarschijnlijk nog veel beter smaakt dan de saus die je tot nog toe gewend was.INFO EN TIPS :
- Pindakaaskeuze: Experimenteer met verschillende soorten pindakaas, zoals met stukjes noot of de gladde variant, om de textuur en smaak aan te passen aan jouw voorkeur.
- Appelazijn nuances: Verschillende merken appelazijn kunnen subtiele smaakvariaties toevoegen. Probeer biologische of ambachtelijke appelazijn voor een extra dimensie. Bij ons staat in de koelkast standaard de appelazijn van "Bragg". Ongefilterd en rauw! Gezond en absoluut een meerwaarde in je keuken!
- Sojasausvarianten: Kies voor lichte of donkere sojasaus, afhankelijk van de gewenste zoutigheid en kleur van de saus. Tamari is ook een geweldig alternatief voor een glutenvrije optie.
- Suikeralternatieven: Experimenteer met natuurlijke zoetstoffen zoals honing, ahornsiroop of agavesiroop voor een gezonder alternatief voor suiker.
- Waterconsistentie: Pas de hoeveelheid water aan naar jouw voorkeur voor de dikte van de saus. Meer water voor een dunne consistentie of minder voor een dikkere, rijkere saus.
- Currypasta intensiteit: Varieer de hoeveelheid rode currypasta om de pittigheid aan te passen. Begin met minder voor een mildere saus en voeg meer toe naar smaak.
- Zout naar smaak: Proef de saus en voeg zout toe naar jouw persoonlijke voorkeur. Overweeg ook zeezout of sojasaus in plaats van gewoon keukenzout voor extra diepte. Naar onze mening is het zout toevoegen een optioneel item. De sojasaus brengt al een zoute smaak en is meestal wel voldoende. Sommigen hebben het toch liever wat zouter, vandaar...
- Conische sauspan: Gebruik ook best een conische sauspan om de satésaus te maken. Het voordeel hiervan is dat de pan ronde randen heeft zodat je met het kloppen ok je volledige bodem beslaat. Met een gewone steelpan heb je rechte randen waardoor het meestal gebeurd dat je saus begint aan te zetten. Dit wil je niet! Niet enkel voor satésaus is dit zo, maar je kan dit toepassen op alle sauzen!
- Deze saus maken we met regelmaat met onze thaïse kipsaté. Meer weten en het recept?
-
Thaise kipsaté op de bbq, met pindasaus.Dit is standaard en authentiek "Thai Food"! Gemarineerde kip met een pindasaus. Zo lekker dat iedereen om het recept zal smeken! Serveer dit met gestoomde of gebakken rijst en je zal duimen en vingers aflikken. Ik neem je terug mee naar het land van de glimlach en je zal verbaasd zijn hoe makkelijk het is om dit klaar te maken.
Kan je satésaus bewaren?
Absoluut! Maak gerust een dubbele portie en bewaar een deel van je satésaus in een luchtdichte container in je koelkast. Je kan de saus eventueel ook invriezen en ze zo tot een maand of drie bewaren. Laat de saus wel ontdooien in je koelkast, en doe dit ruimschoots op tijd. Zo behoud je best de smaak en consistentie van je saus. Warm ze dan op een heel zacht vuur eventjes op tot ze kookt. Onze receptenbundel werd mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.Voedingswaarde :
Nutrition Facts
Satésaus maken met pindakaas.
Serving Size
1 portie
Amount per Serving
Calories
396
% Daily Value*
Fat
29
g
45
%
Saturated Fat
10
g
63
%
Polyunsaturated Fat
6
g
Monounsaturated Fat
12
g
Sodium
1021
mg
44
%
Potassium
276
mg
8
%
Carbohydrates
26
g
9
%
Fiber
3
g
13
%
Sugar
18
g
20
%
Protein
11
g
22
%
Vitamin A
1198
IU
24
%
Vitamin C
1
mg
1
%
Calcium
37
mg
4
%
Iron
1
mg
6
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood
DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.