Thaise kipsaté - BBQ - met pindasaus
Thaise kipsaté op de bbq met Pindasaus. Dit is standaard en authentiek Thai food! Gemarineerde kip met een pindasaus die zo lekker is dat iedereen om het recept zal smeken!
Materiaal en benodigdheden
1 sauspan - voor de pindasaus
1 klopper
15 bamboeprikkers - (satéstokjes)
1 houtskoolgrill - (indien je de satés liever grillt)
Ingrediënten
- 600 gr vlees van kippendijen zonder been, zonder vel, in stukjes van 2 cm gesneden
VOOR DE MARINADE:
- 1 el kerriepoeder
- 1 tl witte suiker
- 2 tl rode currypasta
- 1 tl zout
- 60 ml kokosmelk
VOOR DE THAISE PINDA-SAUS:
- 340 ml kokosmelk
- 2 el rode currypasta
- 180 gr pindakaas
- 50 gr witte suiker
- 2 tl donkere sojasaus
- 1 tl zout
- 2 el ciderazijn of gekruide witte azijn
- 185 ml water
OM TE SERVEREN:
- 2 el pindanoten fijngehakt
- limoenpartjes optioneel
- korianderblaadjes optioneel
- 1 stuk rode chilipeper optioneel (in reepjes gesneden)
Instructies
- Als je de spiesjes grilt op een houtskoolgrill, laat de bamboeprikkers eerst 2 uur in water weken. Zo zullen ze niet snel verbranden.
Maak de THAISE PINDASAUS:
- 340 ml kokosmelk
- Voeg de pindakaas, rode currypasta, ciderazijn, donkere sojasaus, suiker, zout en het water toe.2 el rode currypasta, 180 gr pindakaas, 50 gr witte suiker, 2 tl donkere sojasaus, 1 tl zout, 2 el ciderazijn, 185 ml water
- klop het geheel goed door met een klopper.
- Al roerend laat je dit nu 5 minuten sudderen op een zacht vuur.
- Haal van het vuur en giet over in een sauspotje. Bestrooi met wat gehakte pindanoten.
- Indien het nodig is pas je de consistentie aan met water - het moet een schenkbare maar dikke saus zijn.
- Dek af en houd warm terwijl u de spiesjes bakt.
Maak de THAISE KIPSATÉ SPIESJES:
- Meng het kippenvlees in een mengkom met suiker, zout, kerriepoeder en rode currypasta en 60ml kokosmelk (uit het blik van 400ml).600 gr vlees van kippendijen, 1 el kerriepoeder, 1 tl witte suiker, 2 tl rode currypasta, 60 ml kokosmelk, 1 tl zout
- Laat minstens 20 minuten marineren in de koelkast. (Dit mag gerust wat langer zijn!)
- Rijg nu het kippenvlees aan de bamboeprikkers.
- Grill de spiesjes op de houtskool grill, of bak ze in een grote koekenpan in wat olie.
- Bak de spiesjes in groepen gedurende 3 minuten aan elke kant tot ze goudbruin en gaar zijn.
OPDIENEN:
- Leg de kipsatés op een schaal samen met wat limoenpartjes.limoenpartjes
- Bestrooi met wat gehakte pindanoten, gesnipperde koriander en fijn gesneden chilipeper.2 el pindanoten, korianderblaadjes, 1 stuk rode chilipeper
- Serveer met de pindasaus om te dippen.
- Je Thaise kipsatés zijn klaar!
- Geef er gestoomde of gebakken rijst bij om de maaltijd compleet te maken!
RECEPT VIDEO
Notities
Thaise kipsaté - BBQ - met pindasaus
Thaise kipsaté op de bbq met Pindasaus. Dit is standaard en authentiek Thai food! Gemarineerde kip met een pindasaus die zo lekker is dat iedereen om het recept zal smeken! Serveer dit met gestoomde of gebakken rijst en je zal duimen en vingers aflikken.TIPS EN INFO
- Spiesjes die voor Aziatische kipsaté worden gebruikt, zijn korter dan Westerse spiesjes. Ik vind ze makkelijk omdat ze in een braadpan passen! Voel je vrij om grotere spiesen te maken met langere stokjes om ze dan te grillen op de bbq.
- Kipdijenvlees kan worden vervangen door kippenborst of kippenhaas, maar dij is volgens mij het beste om de sappigste saté's te verkrijgen. Je kan ze ook vervangen door rund- of varkensvlees - maar gebruik dan altijd een goed, mooi met vet doorregen stuk vlees dat geschikt is om snel te grillen.
- Rode curry pasta - De beste Thaise rode curry pasta (naar mijn mening) is die van 'Flying Goose', die wordt geleverd in kleine potjes en wordt verkocht in grote supermarkten en Aziatische toko's.
Als u zelfgemaakte Thaise rode currypasta gebruikt, verdubbel dan de currypasta, voeg 1 theelepel vissaus + 1 theelepel suiker toe aan de marinade voor kip, en 2 theelepels vissaus + 2 theelepels suiker aan de pindasaus (zelfgemaakte pasta heeft niet de smaakmakers uit de pot). - Donkere sojasaus geeft meer smaak en verdiept de kleur van de saus. Kan worden vervangen door lichte sojasaus of gewone sojasaus. De saus zal dan wel lichter van kleur zijn.
- Ciderazijn kan worden vervangen door gewone witte azijn. Limoensap, rijstazijn of andere heldere azijnsoorten zijn een goede vervanger, maar niet 100% authentiek.
De online toko
De ingrediënten die je nodig hebt voor dit recept kan je niet zomaar vinden in je lokale supermarkt. Wel kan je ze vinden in een toko (Aziatische supermarkt). Helaas hebben velen van ons dit ook niet in hun buurt, maar niet getreurd...er is "de online toko". Je kan hier makkelijk alle nodige ingrediënten terugvinden. Bestel vandaag, morgen in huis! Onze receptenbundel werden mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.Voedingswaarde :
Nutrition Facts
Thaise kipsaté - BBQ - met pindasaus
Serving Size
1 portie
Amount per Serving
Calories
1239
% Daily Value*
Fat
90
g
138
%
Saturated Fat
29
g
181
%
Trans Fat
0.3
g
Polyunsaturated Fat
19
g
Monounsaturated Fat
36
g
Cholesterol
125
mg
42
%
Sodium
3355
mg
146
%
Potassium
917
mg
26
%
Carbohydrates
59
g
20
%
Fiber
7
g
29
%
Sugar
38
g
42
%
Protein
54
g
108
%
Vitamin A
2680
IU
54
%
Vitamin C
4
mg
5
%
Calcium
118
mg
12
%
Iron
5
mg
28
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood
DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.