Zalm Teriyaki

Zalm - Teriyaki

Zalm Teriyaki

Dit zalm-Teriy­a­ki recept is een win­naar! Het gerecht komt uit de Japan­se keu­ken. Sim­pe­le ingre­di­ën­ten en geen lang­du­rig mari­ne­ren. Een sap­pig en heer­lijk zalm recept.
5 from 1 vote
Prep Time 10 mins
Cook Time 15 mins
rust tijd 30 mins
Total Time 55 mins
Cour­se Hoofd­ge­rech­ten
Cui­si­ne Oos­ters, Visgerechten
Ser­vings 4 per­so­nen
Calo­ries 280 kcal

Materiaal — Benodigdheden

Ingrediënten
 
 

Voor de saus

Voor de zalm Teriyaki

  • 4 stuks zalm­fi­let (Kraak­vers en 200 tot 220gr/stuk)

Als garnering.

Overige

  • wat room­bo­ter (om je bak­plaat in te vetten)

Instructies
 

  • Vet een die­pe bak­plaat in met boter.
    wat room­bo­ter
  • Ver­warm je oven voor op 200°C.

Maak de marinade.

  • Voeg de saus-ingre­di­ën­ten samen in een meng­kom en roer met een klop­per tot alles gemengd is en de brui­ne sui­ker is opgelost.
    3 el teriy­a­k­i­saus, 3 el hoi­sin­saus, 3 el soja­saus, 1 el wit­te azijn, 1 el sesam­olie, 45 gr licht­brui­ne sui­ker, 2 tenen knof­look, 2 tl gember
    Zalm-Teriyaki - marinade

Marineer je zalm.

  • Leg indi­vi­du­e­le zalm­fi­lets in een ande­re meng­kom.
    4 stuks zalmfilet
  • Giet de saus over de zalm, roer door, dek af met plas­tic­fo­lie en laat 20 tot 30 minu­ten mari­ne­ren in de koelkast.
    Zalm-Teriyaki - marineren

Zalm bakken

  • Breng de zalm over op de bak­plaat, en bewaar de marinade.
    Zalm-Teriyaki - bakplaat
  • Bak op 200°C gedu­ren­de 12–16 min (tot de zalm vlok­kig en gaar is, de bak­tij­den kun­nen vari­ë­ren afhan­ke­lijk van de dik­te van de zalm en hoe je oven functioneert).

Maak je Teriyaki saus

  • Doe, ter­wijl de zalm bakt, de over­ge­ble­ven mari­na­de in een klei­ne saus­pan en breng het aan de kook.
    Zalm-Teriyaki - saus inkoken
  • Zet het vuur laag en laat het sud­de­ren, roer af en toe. Kook in tot de mari­na­de iets dik­ker is gewor­den (3–4 min) en haal dan van het vuur.

Maak je zalm teriyaki af.

  • Als de zalm uit de oven komt, gebruik een keu­ken­bor­stel­tje en bestrijk hem dan met de teriyakisiroop.
  • Bestrooi hem naar wens met de gehak­te Len­te-ui en sesamzaadjes.
    1 el len­te-ui, 1 tl wit­te sesamzaadjes
    Zalm-Teriyaki - uit de oven
  • Je zalm teriy­a­ki is klaar! Ser­veer in een mooie kom met nood­les, gestoom­de of gebak­ken rijst!

Notities

Zalm-Teriyaki

Dit zalm-Teriy­a­ki recept is een win­naar! Het gerecht komt uit de Japan­se keu­ken. Sim­pe­le ingre­di­ën­ten en geen lang­du­rig mari­ne­ren. Een sap­pig en heer­lijk zalm recept.


TIPS EN INFO

  • Teriy­a­ki
    (照り焼き, てりやき)
    Teriy­a­ki is een Japan­se kook­tech­niek waar­bij de ingre­di­ën­ten wor­den gebra­den, geroos­terd of gegrild nadat ze zijn gema­ri­neerd in teriy­a­k­i­saus. Stan­daard bestaat deze saus uit soja­saus, mirin en suiker.
  • Het woord teriy­a­ki is een samen­voe­ging van twee woor­den: teri, dat glans bete­kent, en yaki, dat gril­len of bra­den betekent.
  • Teriy­a­ki-gerech­ten wor­den geken­merkt door hun glan­zen­de en glin­ste­ren­de uiter­lijk, dat wordt bereikt door het gebruik van teriyakisaus.
  • Voed­sel­his­to­ri­ci bewe­ren dat teriy­a­ki voor het eerst werd uit­ge­von­den door Japan­se chef-koks in de 17e eeuw, samen met een aan­tal ande­re gerech­ten waar­in gegrild of geroos­terd vlees werd verwerkt. 
  • Teriy­a­ki-gerech­ten wer­den popu­lair in het Wes­ten rond de jaren 1960, met de stij­gen­de popu­la­ri­teit van Japan­se restaurants.
  • Teriy­a­ki gerech­ten bestaan niet enkel uit zalm of vis, maar wor­den ook gemaakt met kip, var­kens­vlees of rundvlees.
  • Meer weten over “Teriy­a­ki”? Klik hier!
  • Meer weten over de Zalm? Klik hier!

Wat voor smaak is teriyaki?

De smaak van teriy­a­ki is een zoe­te, maar ook licht zure saus die uw smaak­pa­pil­len doen zin­de­ren. Men gaat eigen­lijk op zoek naar de per­fec­te balans van zoet, zuur en bit­ter. ‘Uma­mi’.

Waar kan ik teriyaki saus kopen?

Je kan Teriy­a­ki saus klaar­ge­maakt kopen in super­mark­ten, maar de bete­re vind je in een toko. Maar! Zoals ons recept je laat zien, waar­om zou je ze klaar­ge­maakt kopen als je ze mak­ke­lijk zelf kan maken?? 

Met wat serveer ik zalm teriyaki?

Meest­al wordt zalm teriy­a­ki geser­veerd met een kom noe­dels en groen­ten. ook Azi­a­ti­sche cham­pig­nons zoals Shi-take, eno­ki of beu­ken­zwam komen aan bod. Slui­mer­erw­ten (of sugar snaps) wor­den ook wel gebruikt samen met de onder­tus­sen beken­de eda­ma­me bonen. Voor de rest laat ik die keu­ze aan u. 
Week je noe­dels, wok de groen­ten die je gebruikt kort met wat chi­li­pe­per en voeg je noe­dels toe. Ser­veer hier de zalm teriy­a­ki dan bovenop.

De online toko

De ingre­di­ën­ten die je nodig hebt voor dit recept kan je niet zomaar vin­den in je loka­le super­markt. Wel kan je ze vin­den in een toko (Azi­a­ti­sche super­markt). Helaas heb­ben velen van ons dit ook niet in hun buurt, maar niet getreurd…er is  “de onli­ne toko”. Je kan hier mak­ke­lijk alle nodi­ge ingre­di­ën­ten terug­vin­den. Bestel van­daag, mor­gen in huis!
Asian food lovers - De online toko
Asi­an food lovers — De onli­ne toko
Onze recep­ten­bun­del wer­den moge­lijk gemaakt door soft­wa­re van Boot­strap­ped Ventures.
Bootstrap Ventures
Boot­strap­ped Ventures
Heb je dit recept zelf gepro­beerd? Of heb je een vraag of opmer­king over het recept? Laat dan een reac­tie ach­ter hier­on­der en beoor­deel het met wat sterren.
Mis­schien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen. 
Voeg het dan hier toe!
HONGER NAAR MEER? Abon­neer je op onze nieuws­brief en volg ons op you­tu­beFacebook, Pin­te­rest en Inst­agram voor alle laat­ste updates.
Zalm-Teriy­a­ki — Pro­beer het van­daag nog!

Voedingswaarde :

Nutri­ti­on Facts
Zalm Teriy­a­ki
Ser­ving Size
 
220 g
Amount per Serving
Calo­ries
280
% Dai­ly Value*
Fat
 
0.3
g
0
%
Satu­ra­ted Fat
 
0.1
g
1
%
Polyun­sa­tu­ra­ted Fat
 
0.1
g
Monoun­sa­tu­ra­ted Fat
 
0.1
g
Cho­les­te­rol
 
1
mg
0
%
Sodi­um
 
87
mg
4
%
Pot­as­si­um
 
28
mg
1
%
Car­bo­hy­dra­tes
 
12
g
4
%
Fiber
 
0.05
g
0
%
Sugar
 
11
g
12
%
Pro­tein
 
0.4
g
1
%
Vita­min A
 
0.5
IU
0
%
Vita­min C
 
0.2
mg
0
%
Cal­ci­um
 
11
mg
1
%
Iron
 
0.1
mg
1
%
* Per­cent Dai­ly Valu­es are based on a 2000 calo­rie diet.
Key­word Teriy­a­ki, Teriy­a­ki zalm, zalm, Zalm-Teriyaki
Dit recept delen op facebook?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept delen op Inst­agram?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept gepro­beerd?Laat ons weten hoe het was! 

Geef een reactie

Recipe Rating




error: Deze inhoud is beschermd!