Zalm Teriyaki
Dit zalm-Teriyaki recept is een winnaar! Het gerecht komt uit de Japanse keuken. Simpele ingrediënten en geen langdurig marineren. Een sappig en heerlijk zalm recept.
Materiaal en benodigdheden

1 diepere bakplaat om je zalm te bakken in de oven
1 oven

sauspan voor je saus in te koken

koekenpan om je sesamzaad te roosteren

serveerkommen optioneel
Ingrediënten
Voor de saus
- 3 el teriyakisaus (of zelfgemaakt kan ook)
- 3 el hoisinsaus
- 3 el sojasaus
- 1 el witte azijn
- 1 el sesamolie
- 45 gr lichtbruine suiker
- 2 tenen knoflook geperst in de knoflookpers of fijngehakt
- 2 tl gember vers, geraspt
Voor de zalm Teriyaki
- 4 stuks zalmfilet (Kraakvers en 200 tot 220gr/stuk)
Als garnering.
- 1 tl witte sesamzaadjes (liefst geroosterd), zwarte sesamzaadjes kan ook als je dit liever hebt.
- 1 el lente-ui gesnipperd (of bieslook) als garnering
Overige
- wat roomboter (om je bakplaat in te vetten)
Instructies
- Vet een diepe bakplaat in met boter.wat roomboter
- Verwarm je oven voor op 200°C.
Maak de marinade.
Marineer je zalm.
- Leg individuele zalmfilets in een andere mengkom.4 stuks zalmfilet
- Giet de saus over de zalm, roer door, dek af met plasticfolie en laat 20 tot 30 minuten marineren in de koelkast.
Zalm bakken
- Breng de zalm over op de bakplaat, en bewaar de marinade.
- Bak op 200°C gedurende 12-16 min (tot de zalm vlokkig en gaar is, de baktijden kunnen variëren afhankelijk van de dikte van de zalm en hoe je oven functioneert).
Maak je Teriyaki saus
- Doe, terwijl de zalm bakt, de overgebleven marinade in een kleine sauspan en breng het aan de kook.
- Zet het vuur laag en laat het sudderen, roer af en toe. Kook in tot de marinade iets dikker is geworden (3-4 min) en haal dan van het vuur.
Maak je zalm teriyaki af.
- Als de zalm uit de oven komt, gebruik een keukenborsteltje en bestrijk hem dan met de teriyakisiroop.
- Bestrooi hem naar wens met de gehakte Lente-ui en sesamzaadjes.1 el lente-ui, 1 tl witte sesamzaadjes
- Je zalm teriyaki is klaar! Serveer in een mooie kom met noodles, gestoomde of gebakken rijst!
Notities
Zalm-Teriyaki
Dit zalm-Teriyaki recept is een winnaar! Het gerecht komt uit de Japanse keuken. Simpele ingrediënten en geen langdurig marineren. Een sappig en heerlijk zalm recept.TIPS EN INFO
- Teriyaki
(照り焼き, てりやき)
Teriyaki is een Japanse kooktechniek waarbij de ingrediënten worden gebraden, geroosterd of gegrild nadat ze zijn gemarineerd in teriyakisaus. Standaard bestaat deze saus uit sojasaus, mirin en suiker. - Het woord teriyaki is een samenvoeging van twee woorden: teri, dat glans betekent, en yaki, dat grillen of braden betekent.
- Teriyaki-gerechten worden gekenmerkt door hun glanzende en glinsterende uiterlijk, dat wordt bereikt door het gebruik van teriyakisaus.
- Voedselhistorici beweren dat teriyaki voor het eerst werd uitgevonden door Japanse chef-koks in de 17e eeuw, samen met een aantal andere gerechten waarin gegrild of geroosterd vlees werd verwerkt.
- Teriyaki-gerechten werden populair in het Westen rond de jaren 1960, met de stijgende populariteit van Japanse restaurants.
- Teriyaki gerechten bestaan niet enkel uit zalm of vis, maar worden ook gemaakt met kip, varkensvlees of rundvlees.
- Meer weten over "Teriyaki"? Klik hier!
- Meer weten over de Zalm? Klik hier!
Wat voor smaak is teriyaki?
De smaak van teriyaki is een zoete, maar ook licht zure saus die uw smaakpapillen doen zinderen. Men gaat eigenlijk op zoek naar de perfecte balans van zoet, zuur en bitter. 'Umami'.Waar kan ik teriyaki saus kopen?
Je kan Teriyaki saus klaargemaakt kopen in supermarkten, maar de betere vind je in een toko. Maar! Zoals ons recept je laat zien, waarom zou je ze klaargemaakt kopen als je ze makkelijk zelf kan maken??Met wat serveer ik zalm teriyaki?
Meestal wordt zalm teriyaki geserveerd met een kom noedels en groenten. ook Aziatische champignons zoals Shi-take, enoki of beukenzwam komen aan bod. Sluimererwten (of sugar snaps) worden ook wel gebruikt samen met de ondertussen bekende edamame bonen. Voor de rest laat ik die keuze aan u. Week je noedels, wok de groenten die je gebruikt kort met wat chilipeper en voeg je noedels toe. Serveer hier de zalm teriyaki dan bovenop.De online toko
De ingrediënten die je nodig hebt voor dit recept kan je niet zomaar vinden in je lokale supermarkt. Wel kan je ze vinden in een toko (Aziatische supermarkt). Helaas hebben velen van ons dit ook niet in hun buurt, maar niet getreurd...er is "de online toko". Je kan hier makkelijk alle nodige ingrediënten terugvinden. Bestel vandaag, morgen in huis!

Voedingswaarde :
Nutrition Facts
Zalm Teriyaki
Serving Size
220 g
Amount per Serving
Calories
280
% Daily Value*
Fat
0.3
g
0
%
Saturated Fat
0.1
g
1
%
Polyunsaturated Fat
0.1
g
Monounsaturated Fat
0.1
g
Cholesterol
1
mg
0
%
Sodium
87
mg
4
%
Potassium
28
mg
1
%
Carbohydrates
12
g
4
%
Fiber
0.05
g
0
%
Sugar
11
g
12
%
Protein
0.4
g
1
%
Vitamin A
0.5
IU
0
%
Vitamin C
0.2
mg
0
%
Calcium
11
mg
1
%
Iron
0.1
mg
1
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood
DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen mij bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen.