Zalm Teriyaki

Zalm - Teriyaki

Zalm Teriyaki

Dit zalm-Teriyaki recept is een winnaar! Het gerecht komt uit de Japanse keuken. Simpele ingrediënten en geen langdurig marineren. Een sappig en heerlijk zalm recept.
5 from 1 vote
Voorbereiding 10 minutes
Kooktijd 15 minutes
rust tijd 30 minutes
Totale tijd 55 minutes
Course Hoofdgerechten
Cuisine Oosters, Visgerechten
Servings 4 personen
Calories 280 kcal

Materiaal en benodigdheden

bakplaat
1 diepere bakplaat - om je zalm te bakken in de oven
1 oven
conische sauspan
sauspan - om je saus in te koken
grote koekenpan
koekenpan - om je sesamzaad te roosteren
serveer kommen
serveerkommen - optioneel

Ingrediënten
 
 

Voor de saus

Voor de zalm Teriyaki

  • 4 stuks zalmfilet (Kraakvers en 200 tot 220gr/stuk)

Als garnering.

Overige

  • wat roomboter (om je bakplaat in te vetten)

Instructies
 

  • We gaan zalm teriyaki maken!
  • Vet een diepe bakplaat in met boter.
    wat roomboter
  • Verwarm je oven voor op 200°C.

Maak de marinade.

  • Voeg de saus-ingrediënten samen in een mengkom en roer met een klopper tot alles gemengd is en de bruine suiker is opgelost.
    3 el teriyakisaus, 3 el hoisinsaus, 3 el sojasaus, 1 el witte azijn, 1 el sesamolie, 45 gr lichtbruine suiker, 2 tenen knoflook, 2 tl gember
    Zalm-Teriyaki - marinade

Marineer je zalm.

  • Leg individuele zalmfilets in een andere mengkom.
    4 stuks zalmfilet
  • Giet de saus over de zalm, roer door, dek af met plasticfolie en laat 20 tot 30 minuten marineren in de koelkast.
    Zalm-Teriyaki - marineren

Zalm bakken

  • Breng de zalm over op de bakplaat, en bewaar de marinade.
    Zalm-Teriyaki - bakplaat
  • Bak op 200°C gedurende 12-16 min (tot de zalm vlokkig en gaar is, de baktijden kunnen variëren afhankelijk van de dikte van de zalm en hoe je oven functioneert).

Maak je Teriyaki saus

  • Doe, terwijl de zalm bakt, de overgebleven marinade in een kleine sauspan en breng het aan de kook.
    Zalm-Teriyaki - saus inkoken
  • Zet het vuur laag en laat het sudderen, roer af en toe.
  • Kook in tot de marinade iets dikker is geworden (3-4 min) en haal dan van het vuur.

Maak je zalm teriyaki.

  • Als de zalm uit de oven komt, gebruik dan een keukenborsteltje en bestrijk hem dan met de teriyakisiroop.
  • Bestrooi hem naar wens met de gehakte Lente-ui en sesamzaadjes.
    1 el lente-ui, 1 tl witte sesamzaadjes
    Zalm-Teriyaki - uit de oven
  • Je zalm teriyaki is klaar! Serveer in een mooie kom met noodles, gestoomde of gebakken rijst! Smakelijk!

Notities

Zalm-Teriyaki

Dit is een populair gerecht dat de rijke smaken van de Japanse keuken combineert met de zachte, rijke textuur van zalm.
De zalmfilets worden gemarineerd en dan gegrild of gebakken in teriyaki saus. Dit geeft de vis een glanzende, zoete en zoutige coating. Het is een geliefde variatie op de klassieke teriyaki bereidingswijze en wordt vaak geserveerd met rijst en groenten voor een complete maaltijd.

TIPS EN INFO : 

  • Teriyaki
    (照り焼き, てりやき)
    Teriyaki is een Japanse kooktechniek waarbij de ingrediënten worden gebraden, geroosterd of gegrild nadat ze zijn gemarineerd in teriyakisaus. Standaard bestaat deze saus uit sojasaus, sake, mirin en suiker.
  • Het woord teriyaki is een samenvoeging van twee woorden: teri, dat glans betekent, en yaki, dat grillen of braden betekent.
  • Teriyaki-gerechten worden gekenmerkt door hun glanzende en glinsterende uiterlijk, dat wordt bereikt door het gebruik van teriyaki saus.
  • Voedselhistorici beweren dat teriyaki voor het eerst werd uitgevonden door Japanse chef-koks in de 17e eeuw, samen met een aantal andere gerechten waarin gegrild of geroosterd vlees werd verwerkt. 
  • Teriyaki-gerechten werden populair in het Westen rond de jaren 1960, met de stijgende populariteit van Japanse restaurants.
  • Teriyaki gerechten bestaan niet enkel uit zalm of vis, maar worden ook gemaakt met kip, varkensvlees of rundvlees.
  • Meer weten over teriyaki?
  • Meer weten over zalm?
  • Ben je fan van Teriyaki? Probeer dan zeker ook eens ons recept voor teriyaki kipspiesjes!

Wat voor smaak is teriyaki?

De smaak van teriyaki is een zoete, maar ook licht zure saus die uw smaakpapillen doen zinderen. Men gaat eigenlijk op zoek naar de perfecte balans van zoet, zuur en bitter. 'Umami'.

Waar kan ik teriyaki saus kopen?

Je kan Teriyaki saus klaargemaakt kopen in supermarkten, maar de betere vind je in een toko. Maar! Zoals ons recept je laat zien, waarom zou je ze klaargemaakt kopen als je ze makkelijk zelf kan maken?? Ons recept kan je vinden in onze receptenbundel.

Met wat serveer ik zalm teriyaki?

Meestal wordt zalm teriyaki geserveerd met een kom noedels en groenten. ook Aziatische champignons zoals Shi-take, enoki of beukenzwam komen aan bod. Sluimererwten (of sugar snaps) worden ook wel gebruikt samen met de ondertussen bekende edamame bonen. Voor de rest laten we die keuze aan jou, maar onze ultieme tip : 
Week wat rijstnoedels, wok je geliefde groenten kort met wat cripsy chilipeper en voeg je noedels toe. Serveer hier de zalm teriyaki dan bovenop. Subliem!

De online toko

De ingrediënten die je nodig hebt voor dit recept kan je niet zomaar vinden in je lokale supermarkt. Wel kan je ze vinden in een toko (Aziatische supermarkt). Helaas hebben velen van ons dit ook niet in hun buurt, maar niet getreurd...er is  "de online toko". Je kan hier makkelijk alle nodige ingrediënten terugvinden. Bestel vandaag, morgen in huis!
Asian food lovers - De online toko
Asian food lovers - De online toko
Onze receptenbundel werd mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
 
Heb je dit zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking? Laat dan een reactie achter hieronder of contacteer ons! Indien we kunnen helpen doen we dit graag!
Deel het gerust op je social media en tag ons!
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
Bol AlgemeenBol Algemeen
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtube, TikTok, Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates. Zo bereiken we meer mensen, help je ons groeien en daar zijn we je uiterst dankbaar voor!
Zalm-Teriyaki - Probeer het vandaag nog!

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Zalm Teriyaki
Serving Size
 
220 g
Amount per Serving
Calories
280
% Daily Value*
Fat
 
0.3
g
0
%
Saturated Fat
 
0.1
g
1
%
Polyunsaturated Fat
 
0.1
g
Monounsaturated Fat
 
0.1
g
Cholesterol
 
1
mg
0
%
Sodium
 
87
mg
4
%
Potassium
 
28
mg
1
%
Carbohydrates
 
12
g
4
%
Fiber
 
0.05
g
0
%
Sugar
 
11
g
12
%
Protein
 
0.4
g
1
%
Vitamin A
 
0.5
IU
0
%
Vitamin C
 
0.2
mg
0
%
Calcium
 
11
mg
1
%
Iron
 
0.1
mg
1
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword Teriyaki, Teriyaki zalm, zalm, Zalm-Teriyaki
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

Geef een reactie

Beoordeel dit recept!




error: Deze inhoud is beschermd!
260
Share to...