Teriyaki saus

Teriyaki saus

Teriyaki saus

Teriy­a­ki saus heeft een unie­ke smaak die het even­wicht zoekt tus­sen zoet, zout en uma­mi. Het wordt gebruikt als mari­na­de of saus om vlees, vis of groen­ten te gril­len of te bakken.
5 from 1 vote
Prep Time 5 mins
Cook Time 5 mins
Total Time 10 mins
Cour­se dres­sings, Sau­zen, toppings
Cui­si­ne Grill gerech­ten, Japans, Oosters
Ser­vings 400 ml
Calo­ries 56 kcal

Ingrediënten
  

  • 1,5 el maïs­zet­meel
  • 3 el water
  • 120 ml sake
  • 120 ml mirin
  • 120 ml soja­saus (light, pre­mi­um)
  • 55 gr licht brui­ne suiker
  • 2 teen­tjes knof­look
  • 1 stuk­je gem­ber

Instructies
 

  • Zet een saus­pan op een matig vuur.
  • Voeg soja­saus, mirin, sake en licht brui­ne sui­ker toe aan je pan.
    120 ml sake, 120 ml mirin, 120 ml soja­saus, 55 gr licht brui­ne suiker
  • Roer het geheel goed door met een klop­per.
  • Pers 2 knof­look­te­nen en een stuk­je gem­ber door je knof­look­pers en voeg toe aan je pan.
    2 teen­tjes knof­look, 1 stuk­je gember
  • Laat het geheel goed opko­ken en wat reduceren. 
  • Klop regel­ma­tig door.
  • Meng het maïs­zet­meel met het water en voeg dit toe aan je teriy­a­ki saus.
    1,5 el maïs­zet­meel, 3 el water
  • Kook onder voort­du­rend klop­pen nog even door.
  • Zet je vuur af, en hevel je teriy­a­ki saus over naar een goed afsluit­baar weck­pot­je.
  • Laat vol­le­dig afkoe­len, sluit af en bewaar in je koelkast.

OPTIONEEL

  • Wij zelf voe­gen graag wat wit­te sesam­zaad­jes en chi­li fla­kes toe aan onze saus voor wat extra smaak en pit. Dit is vol­le­dig opti­o­neel en zeker niet nodig!
    wat wit­te sesam­zaad­jes, wat chi­li flakes
  • Je teriy­a­ki saus is klaar voor gebruik!

Notities

Teriyaki saus.

Teriy­a­ki is een berei­dings­wij­ze uit de Japan­se keu­ken. Meest­al wor­den vis, vlees of groen­ten gema­ri­neerd in deze saus om ze dan af te bak­ken of te gril­len. Als afwer­king gebruikt men dan nog een laag­je teriy­a­ki saus omdat ze zorgt voor een knap­pe­rig en glan­zend eindresultaat.
INFO EN TIPS :
  • Dit is een stan­daard en tra­di­ti­o­neel recept. Je kan ver­schil­len­de vari­an­ten vin­den. Sake die ver­van­gen wordt door rijst­wijn, toe­voe­ging van rijst­azijn, … Welk ingre­di­ënt je ook gebruikt of toe­voegt, de bedoe­ling van teriy­a­ki saus is altijd om de juis­te balans te vin­den tus­sen zoet, zuur, zout en uma­mi. BALANS is de sleu­tel. Proef daar­om altijd je saus, en stel ze bij indien je dit nodig acht.
  • De saus kan je tot een maand (indien goed afge­slo­ten in een weck­pot) bewa­ren in je koel­kast. Let wel op! Lucht en vocht zijn boos­doe­ners! Check altijd even je saus alvo­rens je ze gebruikt indien ze al een tijd­je in je koel­kast staat.
  • Teriy­a­k­i­saus wordt gebruikt voor aller­han­de doel­ein­den. Zalm teriy­a­ki is een bekend gerecht, maar ook kip, runds en aller­han­de groen­ten kun­nen gema­ri­neerd of afge­werkt wor­den met deze saus. (In de nabije toe­komst zal je meer­de­re recep­ten kun­nen terug­vin­den in onze recep­ten­bun­del.)
  • Ook kip yaki­to­ri, een ande­re Japapn­se klas­sie­ker, wordt meest­al afge­lakt met teriyaki.
  • Ser­veer teriy­a­ki gerech­ten met gestoom­de of gebak­ken rijst! Dit is altijd een winnaar!
  • Wil je meer weten over Teriy­a­ki? Klik hier!
  • Indien je het toch niet zou zien zit­ten om deze saus zelf te maken kan je natuur­lijk ook kant en kla­re vari­an­ten vin­den. We kun­nen hier de teriy­a­ki van Dek Som Boon aan­ra­den. Deze staat hier ook in de voor­raad­kast want als het snel moet gaan dur­ven wij deze ook te gebruiken.

De online toko

De ingre­di­ën­ten die je nodig hebt voor dit recept kan je niet zomaar vin­den in je loka­le super­markt. Wel kan je ze vin­den in een toko (Azi­a­ti­sche super­markt). Helaas heb­ben velen van ons dit ook niet in hun buurt, maar niet getreurd…er is  “de onli­ne toko”. Je kan hier mak­ke­lijk alle nodi­ge ingre­di­ën­ten terug­vin­den. Bestel van­daag, mor­gen in huis!
Asian food lovers - De online toko
Asi­an food lovers — De onli­ne toko
Onze recep­ten­bun­del wer­den moge­lijk gemaakt door soft­wa­re van Boot­strap­ped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Boot­strap­ped Ventures
 
Heb je dit recept zelf gepro­beerd? Of heb je een vraag of opmer­king over het recept? Laat dan een reac­tie ach­ter hieronder! 
Deel het gerust op je soci­al media en tag ons!.
Mis­schien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
KokenKoken
HONGER NAAR MEER? Abon­neer je op onze nieuws­brief en volg ons op you­tu­be, Tik­Tok, FacebookPin­te­rest en Inst­agram voor alle laat­ste updates.
Teriy­a­ki saus! Sim­pel om zelf te maken! Pro­beer het eens!

Voedingswaarde :

Nutri­ti­on Facts
Teriy­a­ki saus
Ser­ving Size
 
33 ml
Amount per Serving
Calo­ries
56
% Dai­ly Value*
Fat
 
0.01
g
0
%
Satu­ra­ted Fat
 
0.001
g
0
%
Polyun­sa­tu­ra­ted Fat
 
0.004
g
Monoun­sa­tu­ra­ted Fat
 
0.002
g
Sodi­um
 
626
mg
27
%
Pot­as­si­um
 
30
mg
1
%
Car­bo­hy­dra­tes
 
11
g
4
%
Fiber
 
0.1
g
0
%
Sugar
 
7
g
8
%
Pro­tein
 
1
g
2
%
Vita­min A
 
0.01
IU
0
%
Vita­min C
 
0.1
mg
0
%
Cal­ci­um
 
7
mg
1
%
Iron
 
0.3
mg
2
%
* Per­cent Dai­ly Valu­es are based on a 2000 calo­rie diet.
Key­word Teriy­a­ki, teriy­a­ki saus
Dit recept delen op facebook?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept delen op Inst­agram?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept gepro­beerd?Laat ons weten hoe het was! 

Geef een reactie

Recipe Rating




error: Deze inhoud is beschermd!