Teriyaki saus

Teriyaki saus

Teriyaki saus

Teriyaki saus heeft een unieke smaak die het evenwicht zoekt tussen zoet, zout en umami. Het wordt gebruikt als marinade of saus om vlees, vis of groenten te grillen of te bakken.
5 from 1 vote
Voorbereiding 5 minutes
Kooktijd 5 minutes
Totale tijd 10 minutes
Course dressings, Sauzen, toppings
Cuisine Grill gerechten, Japans, Oosters
Servings 400 ml
Calories 56 kcal

Ingrediënten
  

  • 1,5 el maïszetmeel
  • 3 el water
  • 120 ml sake
  • 120 ml mirin
  • 120 ml sojasaus (light, premium)
  • 55 gr licht bruine suiker
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 stukje gember

Instructies
 

  • Zet een sauspan op een matig vuur.
  • Voeg sojasaus, mirin, sake en licht bruine suiker toe aan je pan.
    120 ml sake, 120 ml mirin, 120 ml sojasaus, 55 gr licht bruine suiker
  • Roer het geheel goed door met een klopper.
  • Pers 2 knoflooktenen en een stukje gember door je knoflookpers en voeg toe aan je pan.
    2 teentjes knoflook, 1 stukje gember
  • Laat het geheel goed opkoken en wat reduceren.
  • Klop regelmatig door.
  • Meng het maïszetmeel met het water en voeg dit toe aan je teriyaki saus.
    1,5 el maïszetmeel, 3 el water
  • Kook onder voortdurend kloppen nog even door.
  • Zet je vuur af, en hevel je teriyaki saus over naar een goed afsluitbaar weckpotje.
  • Laat volledig afkoelen, sluit af en bewaar in je koelkast.

OPTIONEEL

  • Wij zelf voegen graag wat witte sesamzaadjes en chili flakes toe aan onze saus voor wat extra smaak en pit. Dit is volledig optioneel en zeker niet nodig!
    wat witte sesamzaadjes, wat chili flakes
  • Je teriyaki saus is klaar voor gebruik!

Notities

Teriyaki saus.

Teriyaki is een bereidingswijze uit de Japanse keuken. Meestal worden vis, vlees of groenten gemarineerd in deze saus om ze dan af te bakken of te grillen. Als afwerking gebruikt men dan nog een laagje teriyaki saus omdat ze zorgt voor een knapperig en glanzend eindresultaat.
INFO EN TIPS :
  • Dit is een standaard en traditioneel recept. Je kan verschillende varianten vinden. Sake die vervangen wordt door rijstwijn, toevoeging van rijstazijn, ... Welk ingrediënt je ook gebruikt of toevoegt, de bedoeling van teriyaki saus is altijd om de juiste balans te vinden tussen zoet, zuur, zout en umami. BALANS is de sleutel. Proef daarom altijd je saus, en stel ze bij indien je dit nodig acht.
  • De saus kan je tot een maand (indien goed afgesloten in een weckpot) bewaren in je koelkast. Let wel op! Lucht en vocht zijn boosdoeners! Check altijd even je saus alvorens je ze gebruikt indien ze al een tijdje in je koelkast staat.
  • Teriyakisaus wordt gebruikt voor allerhande doeleinden. Zalm teriyaki is een bekend gerecht, maar ook kip, runds en allerhande groenten kunnen gemarineerd of afgewerkt worden met deze saus. (In de nabije toekomst zal je meerdere recepten kunnen terugvinden in onze receptenbundel.)
  • Ook kip yakitori, een andere Japapnse klassieker, wordt meestal afgelakt met teriyaki.
  • Serveer teriyaki gerechten met gestoomde of gebakken rijst! Dit is altijd een winnaar!
  • Wil je meer weten over Teriyaki? Klik hier!
  • Indien je het toch niet zou zien zitten om deze saus zelf te maken kan je natuurlijk ook kant en klare varianten vinden. We kunnen hier de teriyaki van Dek Som Boon aanraden. Deze staat hier ook in de voorraadkast want als het snel moet gaan durven wij deze ook te gebruiken.

De online toko

De ingrediënten die je nodig hebt voor dit recept kan je niet zomaar vinden in je lokale supermarkt. Wel kan je ze vinden in een toko (Aziatische supermarkt). Helaas hebben velen van ons dit ook niet in hun buurt, maar niet getreurd...er is  "de online toko". Je kan hier makkelijk alle nodige ingrediënten terugvinden. Bestel vandaag, morgen in huis!
Asian food lovers - De online toko
Asian food lovers - De online toko
Onze receptenbundel werden mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
 
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder!
Deel het gerust op je social media en tag ons!.
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
KokenKoken
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtube, TikTok, FacebookPinterest en Instagram voor alle laatste updates.
Teriyaki saus! Simpel om zelf te maken! Probeer het eens!

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Teriyaki saus
Serving Size
 
33 ml
Amount per Serving
Calories
56
% Daily Value*
Fat
 
0.01
g
0
%
Saturated Fat
 
0.001
g
0
%
Polyunsaturated Fat
 
0.004
g
Monounsaturated Fat
 
0.002
g
Sodium
 
626
mg
27
%
Potassium
 
30
mg
1
%
Carbohydrates
 
11
g
4
%
Fiber
 
0.1
g
0
%
Sugar
 
7
g
8
%
Protein
 
1
g
2
%
Vitamin A
 
0.01
IU
0
%
Vitamin C
 
0.1
mg
0
%
Calcium
 
7
mg
1
%
Iron
 
0.3
mg
2
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword Teriyaki, teriyaki saus
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

Geef een reactie

Beoordeel dit recept!




error: Deze inhoud is beschermd!
Share to...