Teriyaki … een overweldigende explosie van smaken!

Teriyaki – een traditionele Japanse kookkunst die al generaties lang de smaakpapillen verleidt. Deze eeuwenoude techniek creëert niet alleen een onweerstaanbare glanzende afwerking, maar ontketent ook een overweldigende explosie van smaken.

De magie van teriyaki ligt in de balans en harmonie van zoete, zoute, en umami-rijke smaken. Dit samengebracht in een glanzende, glazige saus samengesteld uit sojasaus, suiker, sake, en mirin.

In dit blog nemen we je mee voor een diepere kijk in de wereld van teriyaki.

Of je nu een fervent kok bent of simpelweg een liefhebber van goede smaak, laat je inspireren door dit symbool van Japanse finesse. Een feest voor je zintuigen!

Teriyaki saus - volgens ons recept.

Wat is teriyaki?

“Teriyaki” is een Japans culinair begrip dat verwijst naar een specifieke bereidingswijze van voedsel. Letterlijk betekent het “glanzende grill”, of “glanzend gegrild”.

De techniek wordt gebruikt om verschillende soorten vlees, vis en groenten aan te duiden die in de saus worden gebakken of gegrild. De meest gekende zijn hier “kip-teriyaki” of “zalm teriyaki“.

Geschiedenis en oorsprong…

De precieze oorsprong van teriyaki is onbekend, maar waarschijnlijk is het ontstaan in Japan in de 17e eeuw. Destijds werd het beschouwd als een manier om vlees en vis te bewaren door ze in een saus te marineren.

Na de Tweede Wereldoorlog kreeg teriyaki internationale aandacht toen Japanse chef-koks naar de Verenigde Staten migreerden. In een poging om de Amerikaanse smaakpapillen te bekoren, pasten deze chefs teriyaki aan met ingrediënten die lokaal beschikbaar waren. Dit leidde tot een nieuwe golf van populariteit voor deze kookstijl.

Het was deze versmelting van culturen die teriyaki introduceerde aan een wereldwijd publiek. Het resulteerde in een culinaire crossover die vandaag de dag nog steeds evolueert.

Teriyaki vinden we immers terug in verschillende restaurants. Van gastronomische etablissementen tot in menig fastfoodketen.

Het is makkelijk te bereiden en daarom ook een populaire optie geworden voor de thuis of hobbykok. Het zorgt immers voor smaakvolle en overwegend gezonde maaltijden.

Zalm - Teriyaki

De ingrediënten van teriyaki.

Met enkele ingrediënten maak je dus makkelijk een teriyaki marinade of saus. Licht bruine suiker kennen we allemaal, de andere 3 ingrediënten nemen we onder de loep.

Sojasaus

Sojasaus is een populaire smaakmaker in de Aziatische keuken. Ze wordt gemaakt door fermentatie van sojabonen, zout en water. De saus heeft een zoute, umami-achtige smaak en wordt vaak gebruikt als smaakmaker, dipsaus of als marinade. Denk maar aan gerechten zoals sushi, nasi goreng of zelfs poke bowls.

Er zijn verschillende soorten sojasaus op de markt. Allen variëren in smaak, textuur en kleur. Dit is afhankelijk van de productiemethode en de ingrediënten die worden gebruikt.

De meest gebruikte sojasauzen die we kennen zijn de lichte, donkere en zoete sojasaus. Maar ook tamari, het glutenvrije broertje, doet méér en meer zijn opmars.

Een overzicht…

 • Lichte sojasaus : Deze heeft een milde, zoutige smaak en is helderder van kleur. Het is de meest courante soort sojasaus en dient vaak als allround smaakmaker in de Aziatische keuken.
 • Donkere sojasaus : De saus met een diepere, complexere smaak dan lichte sojasaus. Ze heeft een meer geroosterde smaak en is over het algemeen wat zoeter. De kleur is donkerder en de saus is meestal ook wat dikker van textuur. Ze wordt gebruikt om smaak, maar vooral ook kleur te geven aan gerechten.
 • Zoete sojasaus : Ook wel ketjap genoemd. Ze is zoeter dan de andere soorten en wordt vaak gebruikt als dipsaus en marinade. Meestal bevat ze suiker of honing om de zoete smaak te verkrijgen.
 • Tamari : Deze sojasaus wordt voornamelijk geproduceerd door het fermenteren van sojabonen, met minder of geen tarwe, waardoor het vaak een vollere, minder zoute smaak heeft en in de meeste gevallen glutenvrij zal zijn. Dit maakt tamari een uitstekende keuze voor mensen met een glutenintolerantie of die een glutenvrij dieet volgen, zonder in te boeten aan smaak. Door zijn diepe, complexe smaakprofiel is tamari bijzonder goed geschikt voor het verrijken van sauzen, marinades en dressings, waaronder teriyaki-saus.

In de praktijk is het gebruik van deze verschillende soorten sojasaus afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en het specifieke gerecht waarvoor je ze wil gebruiken. Het is belangrijk om op te merken dat de smaak van sojasaus sterk kan variëren tussen de verschillende merken! We raden je dus aan verschillende soorten uit te proberen om zo te bepalen welke het beste bij je smaak past.

Onze voorkeur gaat naar de sausen van het gekende merk Lee Kum Kee.

Lee Kum Kee premium sojasaus

Mirin: Zoete diepte in de Japanse keuken.

Mirin is een soort zoete Japanse rijstwijn die ook wordt gebruikt als smaakmaker in de keuken. Het bevat een laag alcoholpercentage (meestal rond de 14%) en heeft een zoete, siroopachtige smaak die vergelijkbaar is met sake. De rijstwijn wordt veel gebruikt in de traditionele Japanse keuken om een zoete smaak en glans aan gerechten te geven. Teriyaki is er één van, maar denk ook aan sukiyaki, sushi en tempura. Ook wordt de wijn wel eens gebruikt als dipsaus.

Mirin is niet alleen een smaakmaker maar ook een belangrijk onderdeel in de balans van smaken binnen de Japanse keuken. Zijn zoetheid contrasteert prachtig met de zoutigheid van sojasaus en de scherpte van sake. Hierdoor krijgen gerechten een complexe, gelaagde smaak.

De rol van Mirin in de Umami-smaak

 • Umami-versterker: Mirin draagt bij aan de umami, de vijfde basissmaak die vaak wordt omschreven als hartig of vlezig. Door de natuurlijke suikers die tijdens het fermentatieproces ontstaan, helpt mirin andere umami-rijke ingrediënten, zoals sojasaus, hun smaak te verdiepen.

Verschillende Soorten Mirin

 • Hon-mirin: Dit is de echte mirin, met een alcoholgehalte van ongeveer 14%. Het wordt gemaakt door een complex fermentatieproces dat tot twee maanden kan duren. Hon-mirin staat bekend om zijn rijke smaak en diepe zoetheid.
 • Aji-mirin en Shin-mirin: Deze soorten zijn minder duur en bevatten minder alcohol. Ze zijn vaak bedoeld om de smaak van echte mirin na te bootsen, maar bevatten meer suiker of zoetstoffen en minder alcohol. Ze zijn gemakkelijk te vinden en worden vaak gebruikt als een praktisch alternatief voor hon-mirin in dagelijkse kooktoepassingen.
Mirin

Sake.

Sake, vaak omschreven als Japanse rijstwijn, speelt een cruciale rol in de samenstelling van teriyaki-saus. De wijn fungeert als smaakversterker maar ook als ‘tenderizer’. Dit traditionele drankje wordt geproduceerd door de fermentatie van gepolijste rijst, waarbij de graad van polijsten invloed heeft op de smaak, het aroma en de kwaliteit van de sake. Het alcoholpercentage van sake varieert meestal tussen 14% en 16%, maar het is de subtiele smaak en het vermogen om andere smaken te versterken die sake zo waardevol maakt in de keuken.

Smaakprofiel en Eigenschappen

Sake voegt een subtiele zoetheid toe aan gerechten en kan helpen bij het harmoniseren van de smaken van sojasaus en mirin in teriyaki-saus. Het alcoholgehalte in helpt ook om de geuren van vlees en vis te neutraliseren, waardoor het een ideaal ingrediënt is voor marinades.

Culinaire Toepassingen.

In de context van teriyaki-saus dient sake niet alleen als smaakversterker, maar ook als middel om het vlees mals te maken. De alcohol helpt bij het afbreken van eiwitten, waardoor het vlees zachter wordt en de marinade beter kan doordringen.

Saké en Teriyaki

Sake versus Mirin.

Hoewel zowel sake als mirin zoete, alcoholische rijstdranken zijn, ligt het grootste verschil in hun zoetheid en alcoholgehalte. Mirin is zoeter en heeft een lager alcoholgehalte dan sake, waardoor de twee in combinatie een diepe, gelaagde smaak aan teriyaki-saus geven.

Kiezen van de Juiste Sake.

Voor culinaire toepassingen, zoals teriyaki-saus, is het niet noodzakelijk om de meest premium sake te kiezen. Een basis, droge sake is vaak voldoende om de gewenste smaakprofielen te bereiken. Het is echter belangrijk om te kiezen voor een sake van kookkwaliteit, die speciaal is ontworpen voor gebruik in de keuken. Vraag hiernaar bij je detailhandel of toko.

Sake: Een Veelzijdig Ingrediënt.

Sake getuigt van de verfijning van de Japanse culinaire tradities, waarbij chefs elk ingrediënt zorgvuldig kiezen om bij te dragen aan de algehele harmonie van het gerecht. In teriyaki-saus brengt sake een subtiele complexiteit en diepte, wat de saus onderscheidt van andere marinades. Het verkennen van de rol van sake in teriyaki-saus biedt niet alleen een venster naar de rijke culinaire cultuur van Japan, maar verrijkt ook onze eigen kookpraktijken door het toevoegen van gelaagdheid en finesse aan onze gerechten.

En als we het toch over cultuur hebben… Traditioneel serveert men sake op kamertemperatuur of warm. Dit integrale onderdeel van de Japanse cultuur en gastronomie speelt vaak een rol bij formele gelegenheden en ceremonies. Men beschouwt het ook als een symbool van vriendschap en samenhorigheid.

sake - ingrediënt teriyaki

Wat is de smaak van teriyaki?

Teriyaki biedt een unieke smaak die perfect balanceert tussen zoet, zout en umami, de vijfde basissmaak. Dit smaakprofiel maakt het een favoriet in vele keukens wereldwijd.

Wanneer je vlees, vis of groenten marineert in teriyaki saus, absorberen ze deze rijke smaken, wat elk gerecht bijzonder smaakvol en aangenaam om te eten maakt. Het grillen of bakken van deze gemarineerde ingrediënten zorgt voor een knapperig laagje op het oppervlak, wat de kenmerkende textuur en smaak van teriyaki versterkt.

Het is belangrijk te beseffen dat de specifieke smaak van teriyaki kan variëren afhankelijk van de gebruikte producten, recepten en variëteiten. Sommige recepten benadrukken bijvoorbeeld een zoutere smaak, terwijl andere zoeter of rijker aan umami zijn.

Kortom, teriyaki garandeert een smaakvolle en goed gebalanceerde maaltijd die overal ter wereld geliefd is.

Wat is het verschil tussen teriyaki en yakitori?

Een veelgestelde vraag die de rijke diversiteit van de Japanse culinaire tradities onderstreept. Hoewel zowel teriyaki als yakitori geliefd zijn om hun unieke smaken en bereidingswijzen, vertegenwoordigen ze verschillende aspecten van de Japanse keuken.

Yakitori

Teriyaki: Een Kunst en Saus in Één

Teriyaki verwijst naar een Japanse kookmethode waarbij ingrediënten – zoals kip, vis of groenten – worden gegrild of gebakken met een glanzende, zoet-zoute saus. Deze saus, kenmerkend voor teriyaki, is een harmonieuze mix van sojasaus, sake, mirin en suiker, die samen een rijke, complexe smaak creëren. Teriyaki staat bekend om de unieke balans tussen zoet en zout, en de glanzende afwerking die het aan gerechten geeft. Het is deze techniek die teriyaki zijn naam heeft gegeven, afgeleid van ‘teri’, wat glans betekent, en ‘yaki’, wat grillen of bakken aanduidt.

Yakitori: Een Traditie van Gegrilde Perfectie

Aan de andere kant staat yakitori, een traditioneel Japans gerecht dat specifiek verwijst naar gegrilde kipspiesjes. Yakitori wordt zorgvuldig bereid door stukjes kip – van borst tot ingewanden – op bamboe- of metalen spiesjes te rijgen en te grillen boven houtskoolvuur. Hoewel yakitori kan worden geserveerd met een verscheidenheid aan sauzen, is een simpele bestrijking met zout of een teriyaki-achtige saus, bekend als tare, gebruikelijk. Deze tare-saus, hoewel vergelijkbaar met teriyaki, wordt vaak aangepast met extra ingrediënten zoals knoflook of gember voor een unieke twist.

Verschillen en Overeenkomsten

Het voornaamste verschil tussen teriyaki en yakitori ligt in de bereidingswijze en de focus van de gerechten. Teriyaki is breed toepasbaar als kooktechniek. De saus kan dienen voor diverse ingrediënten. Yakitori verwijst enkel naar gegrilde kipspiesjes, waarbij de nadruk ligt op de bereiding en de kwaliteit van de kip.

Desondanks delen beide gerechten de essentie van de Japanse grillcultuur. Zowel de techniek als de saus spelen een cruciale rol in het creëren van diepe en smaakvolle gerechten.

Door deze nuances te begrijpen waarderen we de diversiteit van de Japanse keuken. We ontdekken de subtiele kunst achter elk gerecht.

Of je nu geniet van de rijke, glanzende smaak van teriyaki of de rokerige charme van yakitori, beide gerechten bieden een venster naar de ziel van Japanse culinaire tradities.

Kip yakitori

Is teriyaki saus gezond?

Er is geen “echt” universeel antwoord op de vraag of teriyaki saus gezond is.

Over het algemeen bevat de saus een redelijke hoeveelheid zout en suiker. Dit betekent dat het een aanzienlijke hoeveelheid natrium en verzadigd vet bevat.

Indien je de saus zelf maakt en de hoeveelheid zout en suiker beperkt, kan je de voedingswaarden verbeteren.

Ingrediënten toevoegen aan de bereiding zoals groenten en magere eiwitbronnen maken je gerecht al wat gezonder. Denk maar aan witvis of kip.

Het is belangrijk om een ​​evenwichtig en gevarieerd dieet te handhaven en te letten op de hoeveelheid en frequentie waarmee je deze saus gebruikt.

Kort gezegd…gebruik met mate!

De online toko.

Om deze techniek toe te passen en de saus zelf te maken heb je natuurlijk ingrediënten nodig die niet zo alledaags zijn in onze eetcultuur. Wel kan je ze makkelijk vinden in een Toko. Een Aziatische supermarkt die alles in huis heeft om je teriyaki te gaan maken. Niet iedereen heeft zo een toko in z’n buurt, en je kan ze ook niet vinden op elke hoek van de straat. Daarom is er de “online toko”. ASIAN FOODLOVERS is de grootste Aziatische supermarkt in Europa. We nodigen je uit om eens een kijkje te nemen in hun online shop, en bestel dan ook in één keer je benodigdheden om je teriyaki te maken.

Asian food lovers - De online toko

Ons recept.

Een teriyaki saus is een must-have voor elke liefhebber van de Aziatische keuken. Het is een perfecte combinatie van zoet, zout en zuur en geeft elke gerecht een unieke en smaakvolle twist. Maar waarom zou je geld uitgeven aan flessen teriyaki saus als je het ook snel zelf kunt maken? In onze receptenbundel kan je momenteel wat gerechten terugvinden gemaakt met deze saus. Heerlijk gebakken zalm, en kispiesjes die smelten in je mond!

Teriyaki saus - volgens ons recept.

Teriyaki saus

Teriyaki saus heeft een unieke smaak die het evenwicht zoekt tussen zoet, zout en umami. Het wordt gebruikt als marinade of saus om vlees, vis of groenten mee te grillen of te bakken.
5 from 1 vote
Voorbereiding 5 minutes
Kooktijd 5 minutes
Totale tijd 10 minutes
Course dressings, Sauzen, toppings
Cuisine Grill gerechten, Japans, Oosters
Servings 40 cl
Calories 170 kcal

Ingrediënten
 
 

 • 1,5 el maïszetmeel
 • 3 el water
 • 120 ml sake
 • 120 ml mirin
 • 120 ml sojasaus (light, premium)
 • 55 gr licht bruine suiker
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 stukje gember

Instructies
 

 • We gaan zelf teriyaki saus maken!
 • Zet een sauspan op een matig vuur en voeg sojasaus, mirin, sake en licht bruine suiker toe aan je pan.
  120 ml sake, 120 ml mirin, 120 ml sojasaus, 55 gr licht bruine suiker
 • Roer het geheel goed door met een klopper.
 • Pers 2 knoflooktenen en een stukje gember door je knoflookpers en voeg toe aan je pan.
  2 teentjes knoflook, 1 stukje gember
 • Breng het geheel al kloppend aan de kook en laat even inkoken.
 • Meng het maïszetmeel met het water en voeg dit toe aan je teriyaki saus.
  1,5 el maïszetmeel, 3 el water
 • Blijf kloppen en laat de saus nog even doorkoken.
 • Zet je vuur af, en hevel je teriyaki saus over naar een goed afsluitbaar weckpotje.
 • Laat volledig afkoelen, sluit af en bewaar in je koelkast.

OPTIONEEL

 • Wij zelf voegen graag wat witte sesamzaadjes en chili flakes toe aan onze saus voor wat extra smaak en pit, maar dit is optioneel.
  wat witte sesamzaadjes, wat chili flakes
 • Je teriyaki saus is klaar voor gebruik!

Video

YouTube video

Notities

Teriyaki saus.

Teriyaki is een bereidingswijze uit de Japanse keuken. Meestal worden vis, vlees of groenten gemarineerd in deze saus om ze dan af te bakken of te grillen. Als afwerking gebruikt men dan nog een laagje teriyaki saus omdat ze zorgt voor een knapperig en glanzend eindresultaat.

INFO EN TIPS :

 • Dit is een standaard en traditioneel recept. Online kan je verschillende varianten vinden. Saké die vervangen wordt door rijstwijn, het toevoegen van rijstazijn, … Welk ingrediënten je ook gebruikt, de bedoeling van teriyaki saus is altijd om de juiste balans te vinden tussen zoet, zuur, zout en umami. BALANS! Daar draait het om! Proef daarom altijd je saus, en stel ze bij indien je dit nodig acht.
 • De saus kan je tot een maand (indien goed afgesloten in een weckpot) bewaren in je koelkast. Let wel op! Lucht en vocht zijn boosdoeners! Check altijd even je saus alvorens je ze gebruikt indien ze al een tijdje in je koelkast staat.
 • Zorg er ook steeds voor dat de pot waarin je de saus wil bewaren gesteriliseerd is! Zo vermijd je de ontwikkeling van schimmels!
 • Teriyaki saus wordt gebruikt voor allerhande doeleinden. Zalm teriyaki is een bekend gerecht, maar ook kip, runds en allerhande groenten kunnen gemarineerd of afgewerkt worden met deze saus. (In de nabije toekomst zal je meerdere recepten kunnen terugvinden in onze receptenbundel.)
 • Serveer teriyaki gerechten met gestoomde of gebakken rijst! Dit is altijd een winnaar!
 • Wil je meer weten over Teriyaki?
 • Indien je het toch niet zou zien zitten om deze saus zelf te maken kan je natuurlijk ook kant en klare varianten vinden. We kunnen hier de teriyaki van Dek Som Boon aanraden. Deze staat hier ook in de voorraadkast want als het snel moet gaan, of we hebben niet alles in huis om de teriyaki saus zelf te maken durven wij deze ook te gebruiken.

De online toko.

De ingrediënten die je nodig hebt voor teriyaki kan je niet zomaar vinden in je lokale supermarkt. Wel kan je ze vinden in een toko (Aziatische supermarkt). Helaas hebben velen van ons dit ook niet in hun buurt, maar niet getreurd…er is  “de online toko“. Je kan hier makkelijk alle nodige ingrediënten terugvinden. Bestel vandaag, morgen in huis!
Asian food lovers - De online toko
Asian food lovers – De online toko
Onze receptenbundel werd mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
 
Heb je dit zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking? Laat dan een reactie achter hieronder of contacteer ons! Indien we kunnen helpen doen we dit graag!
Deel het gerust op je social media en tag ons!
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
Bol AlgemeenBol Algemeen
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtube, TikTok, Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates. Zo bereiken we meer mensen, help je ons groeien en daar zijn we je uiterst dankbaar voor!
Teriyaki saus! Simpel om zelf te maken! Probeer het eens!

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Teriyaki saus
Serving Size
 
10 cl
Amount per Serving
Calories
170
% Daily Value*
Fat
 
0.004
g
0
%
Saturated Fat
 
0.001
g
0
%
Polyunsaturated Fat
 
0.002
g
Monounsaturated Fat
 
0.001
g
Sodium
 
188
mg
8
%
Potassium
 
10
mg
0
%
Carbohydrates
 
3
g
1
%
Fiber
 
0.03
g
0
%
Sugar
 
2
g
2
%
Protein
 
0.3
g
1
%
Vitamin A
 
0.01
IU
0
%
Vitamin C
 
0.05
mg
0
%
Calcium
 
2
mg
0
%
Iron
 
0.1
mg
1
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword Teriyaki, teriyaki saus
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

Tot slot…

Teriyaki is niet meer weg te denken in onze hedendaagse keuken. Noem het zelfs een “hype”, maar het heeft een reden! Het is gewoon superlekker!!!!! De populaire Japanse techniek/saus heeft een unieke smaak en is veelzijdig in haar toepassingen. Na het lezen van dit blog weet je dat het eenvoudig te maken is.

We hopen dat je geïnspireerd bent om deze klassieke Japanse smaakmaker zelf uit te proberen. Het is een brug naar een wereld van culinaire ontdekkingen.

Laat de kunst van teriyaki jouw keuken transformeren en breng een stukje culinaire traditie in elk gerecht dat je creëert.

Vond je ons verhaal de moeite om te lezen? Geef ons dan een duwtje in de rug door het de delen en een reactie achter te laten.

Een “eigen” recept toevoegen aan onze receptenbundel? Dat hebben we graag! Klik hier!

HONGER NAAR MEER? Abonneer je hieronder op onze nieuwsbrief en volg ons op YouTube, TikTok, Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates.

Schakel JavaScript in je browser in om dit formulier in te vullen.
Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief!

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina. (Het komt er op neer dat moest je als lezer beslissen om via onze link een aankoop te doen dan krijgen wij een kleine commissie van je aankoop. Voor ons een wereld van verschil om onze website up to date en veilig te houden alsook verder te ontwikkelen. Voor U als lezer/koper blijft alles hetzelfde. We zijn je alleszins dankbaar! )

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Geef een reactie

Beoordeel dit recept!
error: Deze inhoud is beschermd!
2
Share to...