Teriyaki … een overweldigende explosie van smaken!

Teriyaki! Een traditionele Japanse kooktechniek waarbij vlees, vis of groenten worden gegrild of gebakken in een mengsel van sojasaus, suiker, sake en mirin (op de traditionele manier). De naam “teriyaki” is afgeleid van de glanzende, glazige textuur die wordt verkregen door het bakproces. De saus die wordt gebruikt voor deze techniek is wat we nu kennen als “teriyaki saus”. Een overzicht…

Teriyaki saus

Wat is teriyaki?

“Teriyaki” is een Japans culinair begrip dat verwijst naar een specifieke bereidingswijze van voedsel. Letterlijk betekent het “glanzende grill”, of “glanzend gegrild”. De techniek wordt gebruikt om verschillende soorten vlees, vis en groenten aan te duiden die in de saus worden gebakken of gegrild.

De precieze oorsprong van teriyaki is onbekend, maar het is waarschijnlijk ontstaan in Japan in de 17e eeuw. Destijds werd het beschouwd als een manier om vlees en vis te bewaren door ze in een saus te marineren.

Ondertussen is het over de hele wereld verspreid en wint de techniek enorm aan populariteit. We vinden het terug in verschillende restaurants, van gastronomische etablissementen tot in menig fastfoodketen. Teriyaki is makkelijk te bereiden en daarom is het ook een populaire optie geworden voor de thuis of hobbykok. Het zorgt immers voor smaakvolle en overwegend gezonde maaltijden.

teriyaki zalm

De ingrediënten van teriyaki.

Met enkele ingrediënten maak je dus makkelijk een teriyaki marinade of saus. Licht bruine suiker kennen we allemaal, de andere 3 ingrediënten nemen we onder de loep.

Sojasaus

Sojasaus is een populaire smaakmaker in de Aziatische keuken. Ze wordt gemaakt door fermentatie van sojabonen, zout en water. De saus heeft een zoute, umami-achtige smaak en wordt vaak gebruikt als smaakmaker, dipsaus of als marinade. Denk maar aan gerechten zoals sushi, nasi goreng en ramen. Er zijn verschillende soorten sojasaus op de markt. Allen variëren in smaak, textuur en kleur, afhankelijk van de productiemethode en de ingrediënten die worden gebruikt. De meest gebruikte sojasauzen die we kennen zijn de lichte, donkere en zoete sojasaus.

 • Lichte sojasaus : Deze heeft een milde, zoutige smaak en is helderder van kleur. Het is het meest courant gebruikt soort sojasaus en dient vaak als allround smaakmaker in de Aziatische keuken.
 • Donkere sojasaus : De saus met een diepere, complexere smaak dan lichte sojasaus. Ze heeft tonen van geroosterd zijn en bevat wat meer zoetheid. De kleur is donkerder en meestal wat dikker van textuur. Ze wordt gebruikt om smaak, maar vooral ook kleur te geven aan gerechten.
 • Zoete sojasaus : Ook wel ketjap genoemd. Ze is zoeter dan de andere soorten en wordt vaak gebruikt als dipsaus en marinade. Meestal bevat ze suiker of honing om de zoete smaak te verkrijgen.

In de praktijk is het gebruik van deze verschillende soorten sojasaus afhankelijk van persoonlijke voorkeur en het specifieke gerecht waarvoor ze worden gebruikt. Het is belangrijk om op te merken dat de smaak van sojasaus sterk kan variëren tussen verschillende merken en producten! We raden je dus aan verschillende soorten uit te proberen om zo te bepalen welke het beste bij je smaak past. Kies de beste om teriyaki te maken!

Is teriyaki hetzelfde als sojasaus?

Nee, teriyaki is niet hetzelfde als sojasaus! Dit is een vraag die veel gesteld wordt en waar nogal misverstand rond bestaat. Sojasaus is een basisingrediënt in de teriyaki-saus, maar er zijn andere ingrediënten die worden gebruikt om de specifieke smaak en textuur van teriyaki te creëren. Sojasaus is specifiek bedoeld als smaakmaker in allerlei gerechten. Teriyaki daarentegen wordt, zoals hierboven al aangegeven, gemaakt met een combinatie van sojasaus, suiker, sake en mirin, bedoeld als marinade of saus.

Lee Kum Kee premium sojasaus

Wat is Mirin?

Mirin is een soort zoete Japanse rijstwijn die ook wordt gebruikt als smaakmaker in de keuken. Het bevat een laag alcoholpercentage (meestal rond de 14%) en heeft een zoete, siroopachtige smaak die vergelijkbaar is met sake. De rijstwijn wordt veel gebruikt in de traditionele Japanse keuken om een zoete smaak en glans aan gerechten te geven. Teriyaki is er één van, maar denk ook aan sukiyaki, sushi en tempura. Ook wordt de wijn wel eens gebruikt als dipsaus.

Mirin

Sake

Sake is eveneeens een Japanse rijstwijn die gemaakt wordt door het fermenteren van rijst, water en speciaal geselecteerde gisten. Het wordt gedistilleerd tot een drank met een alcoholpercentage van ongeveer 15-20%. Sake heeft een subtiele smaak die varieert van droog tot zoet, afhankelijk van de productiemethode en de kwaliteit van de ingrediënten. Traditioneel wordt het op kamertemperatuur of warm geserveerd en is een integraal onderdeel van de Japanse cultuur en gastronomie. Het wordt vaak gedronken bij formele gelegenheden en ceremoniën, en wordt beschouwd als een symbool van vriendschap en samenhorigheid.

sake

Wat is de smaak van teriyaki?

Teriyaki heeft een unieke smaak die het evenwicht zoekt tussen zoet, zout en umami (de vijfde basis smaak). Wanneer het wordt gebruikt om vlees, vis of groenten te marineren en te bereiden, neemt het product de smaak van de saus op, en wordt elk gerecht smaakvol en aangenaam om te eten.

Bovendien zorgt de bereiding door grillen of bakken ervoor dat er een krokant laagje ontstaat op het oppervlak van het gerecht, wat nog meer textuur en smaak toevoegt.

Het is belangrijk om te benadrukken dat de smaak varieert afhankelijk van het product, recept en de variëteiten die worden gebruikt. Sommige recepten zijn bijvoorbeeld zouter, terwijl andere meer zoet of umami-rijk zijn. Maar in het algemeen is teriyaki een smaakvolle en uitgebalanceerde maaltijd die door veel mensen over de hele wereld wordt gewaardeerd.

Wat is het verschil tussen teriyaki en yakitori?

Teriyaki en yakitori zijn twee populaire Japanse gerechten, maar ze hebben verschillende betekenissen.

Teriyaki is een kooktechniek en saus die wordt gebruikt om vlees, vis of groenten te bereiden. Yakitori is een traditioneel Japans gerecht dat bestaat uit stukjes gegrild kippenvlees (meestal op een spies) en wordt geserveerd met teriyaki saus. Het wordt vaak gegeten als snack of als onderdeel van een traditionele maaltijd.

Kip yakitori

Is teriyaki saus gezond?

Er is geen “echt” universeel antwoord op de vraag of teriyaki saus gezond is. Dit hangt af van de specifieke samenstelling van de saus en de manier waarop deze wordt bereid. Over het algemeen bevat de saus een redelijke hoeveelheid zout en suiker. Dit betekent dat het een aanzienlijke hoeveelheid natrium en verzadigd vet bevat.

Indien je de saus zelf maakt (zie ons recept hier beneden) en de hoeveelheid zout en suiker beperkt, kan je de voedingswaarden verbeteren. Ingrediënten toevoegen aan de bereidingen zoals groenten en magere eiwitbronnen maken je gerecht al wat gezonder. Denk maar aan witvis of kip.

Het is belangrijk om een ​​evenwichtig en gevarieerd dieet te handhaven en te letten op de hoeveelheid en frequentie waarmee je deze saus gebruikt. Kort gezegd…gebruik met mate!

De online toko.

Om deze techniek toe te passen en de saus zelf te maken heb je natuurlijk ingrediënten nodig die niet zo alledaags zijn in onze eetcultuur. Wel kan je ze makkelijk vinden in een Toko. Een Aziatische supermarkt die alles in huis heeft om je teriyaki te gaan maken. Niet iedereen heeft zo een toko in z’n dorp of stad, en je kan ze ook niet vinden op elke hoek van de straat. Daarom is er de “online toko”. ASIAN FOODLOVERS is de grootste Aziatische supermarkt in Europa. We nodigen je uit om eens een kijkje te nemen in hun online shop, en bestel dan ook in één keer je benodigdheden om je teriyaki te maken.

Asian food lovers - De online toko

Ons recept.

Een teriyaki saus is een must-have voor elke liefhebber van de Aziatische keuken. Het is een perfecte combinatie van zoet, zout en zuur en geeft elke gerecht een unieke en smaakvolle twist. Maar waarom zou je geld uitgeven aan flessen teriyaki saus als je het ook snel zelf kunt maken? In onze receptenbundel kan je momenteel wat gerechten terugvinden gemaakt met deze saus. Heerlijk gebakken zalm, en kispiesjes die smelten in je mond!

Teriyaki saus

Teriyaki saus

Teriyaki saus heeft een unieke smaak die het evenwicht zoekt tussen zoet, zout en umami. Het wordt gebruikt als marinade of saus om vlees, vis of groenten te grillen of te bakken.
5 from 1 vote
Voorbereiding 5 minutes
Kooktijd 5 minutes
Totale tijd 10 minutes
Course dressings, Sauzen, toppings
Cuisine Grill gerechten, Japans, Oosters
Servings 400 ml
Calories 56 kcal

Ingrediënten
  

 • 1,5 el maïszetmeel
 • 3 el water
 • 120 ml sake
 • 120 ml mirin
 • 120 ml sojasaus (light, premium)
 • 55 gr licht bruine suiker
 • 2 teentjes knoflook
 • 1 stukje gember

Instructies
 

 • Zet een sauspan op een matig vuur.
 • Voeg sojasaus, mirin, sake en licht bruine suiker toe aan je pan.
  120 ml sake, 120 ml mirin, 120 ml sojasaus, 55 gr licht bruine suiker
 • Roer het geheel goed door met een klopper.
 • Pers 2 knoflooktenen en een stukje gember door je knoflookpers en voeg toe aan je pan.
  2 teentjes knoflook, 1 stukje gember
 • Laat het geheel goed opkoken en wat reduceren.
 • Klop regelmatig door.
 • Meng het maïszetmeel met het water en voeg dit toe aan je teriyaki saus.
  1,5 el maïszetmeel, 3 el water
 • Kook onder voortdurend kloppen nog even door.
 • Zet je vuur af, en hevel je teriyaki saus over naar een goed afsluitbaar weckpotje.
 • Laat volledig afkoelen, sluit af en bewaar in je koelkast.

OPTIONEEL

 • Wij zelf voegen graag wat witte sesamzaadjes en chili flakes toe aan onze saus voor wat extra smaak en pit. Dit is volledig optioneel en zeker niet nodig!
  wat witte sesamzaadjes, wat chili flakes
 • Je teriyaki saus is klaar voor gebruik!

Notities

Teriyaki saus.

Teriyaki is een bereidingswijze uit de Japanse keuken. Meestal worden vis, vlees of groenten gemarineerd in deze saus om ze dan af te bakken of te grillen. Als afwerking gebruikt men dan nog een laagje teriyaki saus omdat ze zorgt voor een knapperig en glanzend eindresultaat.
INFO EN TIPS :
 • Dit is een standaard en traditioneel recept. Je kan verschillende varianten vinden. Sake die vervangen wordt door rijstwijn, toevoeging van rijstazijn, … Welk ingrediënt je ook gebruikt of toevoegt, de bedoeling van teriyaki saus is altijd om de juiste balans te vinden tussen zoet, zuur, zout en umami. BALANS is de sleutel. Proef daarom altijd je saus, en stel ze bij indien je dit nodig acht.
 • De saus kan je tot een maand (indien goed afgesloten in een weckpot) bewaren in je koelkast. Let wel op! Lucht en vocht zijn boosdoeners! Check altijd even je saus alvorens je ze gebruikt indien ze al een tijdje in je koelkast staat.
 • Teriyakisaus wordt gebruikt voor allerhande doeleinden. Zalm teriyaki is een bekend gerecht, maar ook kip, runds en allerhande groenten kunnen gemarineerd of afgewerkt worden met deze saus. (In de nabije toekomst zal je meerdere recepten kunnen terugvinden in onze receptenbundel.)
 • Ook kip yakitori, een andere Japapnse klassieker, wordt meestal afgelakt met teriyaki.
 • Serveer teriyaki gerechten met gestoomde of gebakken rijst! Dit is altijd een winnaar!
 • Wil je meer weten over Teriyaki? Klik hier!
 • Indien je het toch niet zou zien zitten om deze saus zelf te maken kan je natuurlijk ook kant en klare varianten vinden. We kunnen hier de teriyaki van Dek Som Boon aanraden. Deze staat hier ook in de voorraadkast want als het snel moet gaan durven wij deze ook te gebruiken.

De online toko

De ingrediënten die je nodig hebt voor dit recept kan je niet zomaar vinden in je lokale supermarkt. Wel kan je ze vinden in een toko (Aziatische supermarkt). Helaas hebben velen van ons dit ook niet in hun buurt, maar niet getreurd…er is  “de online toko“. Je kan hier makkelijk alle nodige ingrediënten terugvinden. Bestel vandaag, morgen in huis!
Asian food lovers - De online toko
Asian food lovers – De online toko
Onze receptenbundel werden mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
 
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder!
Deel het gerust op je social media en tag ons!.
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
KokenKoken
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtube, TikTok, FacebookPinterest en Instagram voor alle laatste updates.
Teriyaki saus! Simpel om zelf te maken! Probeer het eens!

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Teriyaki saus
Serving Size
 
33 ml
Amount per Serving
Calories
56
% Daily Value*
Fat
 
0.01
g
0
%
Saturated Fat
 
0.001
g
0
%
Polyunsaturated Fat
 
0.004
g
Monounsaturated Fat
 
0.002
g
Sodium
 
626
mg
27
%
Potassium
 
30
mg
1
%
Carbohydrates
 
11
g
4
%
Fiber
 
0.1
g
0
%
Sugar
 
7
g
8
%
Protein
 
1
g
2
%
Vitamin A
 
0.01
IU
0
%
Vitamin C
 
0.1
mg
0
%
Calcium
 
7
mg
1
%
Iron
 
0.3
mg
2
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword Teriyaki, teriyaki saus
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

Tot slot…

Teriyaki is niet meer weg te denken in onze hedendaagse keuken. Noem het zelfs een “hype”, maar het heeft een reden! Het is gewoon superlekker!!!!! De populaire Japanse techniek/saus heeft een unieke smaak en is veelzijdig in haar toepassingen. Het recept is eenvoudig te maken met een handvol ingrediënten en kan worden aangepast naar persoonlijke smaakvoorkeur door bijvoorbeeld sesamzaadjes, chili flakes of honing toe te voegen. Probeer het recept eens uit, want er is niets beters dan ze zelf te maken. Geniet er van!

Reacties zijn welkom onder het bericht.

Heb je zelf een recept of gerecht met dat je met ons en onze lezers wil delen? Dat kan hier!

Honger naar meer? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op YouTube, TikTok, Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates.

Hier help je ons mee groeien en daar zijn we je eindeloos dankbaar voor!

Geef een reactie

Beoordeel dit recept!
error: Deze inhoud is beschermd!
1
Share to...