Mocktail … Genieten van Een Smakelijk en Gezond Alternatief!

Mocktail! 0% alcohol, 100% smaak..dat is waar een goede mocktail voor staat! Kan dit? Absoluut! Levendige kleuren, exotische smaken en het uitzicht van een echte cocktail. Zo kan je deze verfrissing wel omschrijven. Op allerhande gelegenheden kom je de drank tegenwoordig tegen. Vooral als de zon tevoorschijn komt en de temperaturen je doen snakken naar verfrissing. Het is een populaire feestdrank waar dus kinderen ook van kunnen genieten. Familiebijeenkomsten, babyborrels, trouwpartijen, verjaardagsfeestjes, festivals, of gewoon thuis! De mocktail is alom tegenwoordig, en mits hij geen alcohol bevat, een gezonde en verantwoorde keuze!

Mocktail
Liliesfood - Wie zijn we?
Liliesfood

We zijn een gezin, opgegroeid in een leefwereld waar eten en drinken altijd een hoofdrol heeft gespeeld. Als “een rode draad” heeft zich dit tot op vandaag doorheen ons leven geweven.

Wat is de betekenis van een mocktail?

Een mocktail is simpelweg een cocktail zonder alcohol. De benaming komt van het Engelse woord ‘mock’, wat zoveel is als ‘nep’. Letterlijk vertaald betekend het woord dus ‘nepcocktail’. De smaak primeert hier, en doet zeker niet onder in vergelijking met ‘echte’ cocktails. De afwezigheid van alcohol zal je niet merken indien je mocktail met de nodige zorg bereid is. De drank krijgt zijn smaak door het mixen van geïnfuseerd water, sappen, frisdranken, en andere leuke ingrediënten. Sommige mocktails kunnen zelfs je favoriete cocktail nabootsen, als ze doordacht en in de juiste verhouding worden gemaakt.

Het voordeel bij de drank is dat iedereen het kan drinken. Jong of oud. Er zit tenslotte geen alcohol in, dus hoef je geen 18+ te zijn om het te mogen drinken. Ook is een mocktail vaker wat ‘gezonder’! Er worden vaak verse producten gebruikt en er zitten wat minder calorieën in de drankjes. Mocktails zijn een populair alternatief voor mensen die geen alcohol willen drinken om welke reden dan ook, maar nog steeds willen genieten van de smaak en ervaring van een cocktail. Het maken ervan is een kunst op zich en er zijn veel verschillende recepten en variaties beschikbaar.

Mocktail afwerking

Hoe is “Mocktail” ontstaan?

Er zijn vele klassieke recepten die een indruk geven dat de traditie van het schenken van de niet-alcoholische drank vrij oud is. Het is zeer waarschijnlijk dat de mens de gemixte drank al creëerde sinds de alcoholische versies werden uitgevonden. Merriam-Webster (de oudste uitgever van woordenboeken ter wereld) zegt dat het woord ‘Mocktail’ voor het eerst werd gebruikt in 1916.

De oorsprong gaat dus terug tot het begin van de 20e eeuw. De Amerikaanse drooglegging was van kracht en de productie en verkoop van alcoholische dranken werden illegaal verklaard. Om te voldoen aan de vraag naar smakelijke en verfrissende drankjes zonder alcohol begonnen bars en restaurants de zogenaamde “mocktails” te serveren.

Shirley Temple.

Als kindactrice was ze in de jaren 1930 erg populair in Hollywood-films. Shirley Temple wordt vaak beschouwd als de inspiratie achter de eerste echte mocktail. Toen ze met haar ouders in restaurants ging dineren, vroeg ze vaak om een drankje dat speciaal voor haar was gemaakt en dat geen alcohol bevatte. Dit drankje bestond uit ginger ale met een scheutje grenadine en een maraschino-kers als garnering.

Hoewel verschillende restaurants en hotels beweren dat zij het drankje hebben uitgevonden, is het onbetwistbaar dat Shirley Temple zelf trots was op het drankje dat haar naam droeg. Ze stapte zelfs tweemaal naar de rechter om het drankje te beschermen tegen bedrijven die haar naam probeerden te gebruiken om een gebottelde versie van het drankje te verkopen.

De populariteit van de ‘Shirley Temple‘ heeft waarschijnlijk bijgedragen aan de opkomst van andere mocktails en het feit dat het nog steeds een bekende versie is, laat zien hoezeer het de tand des tijds heeft doorstaan. Het recept kan je terugvinden via de link of in onze receptenbundel.

Shirley Temple

Mocktails maken

Aangezien de trends in alcoholvrije drankconsumptie blijven veranderen, is het een slimme zet voor elke bar- of restauranteigenaar om mocktails op het menu te zetten. Maar niet enkel in horeca zaken, iedereen kan makkelijk deze verfrissing maken met het het juiste recept.

Er zijn trouwens verschillende redenen waarom mensen mocktails maken en ervan genieten:

 1. Gezondheid: Veel mensen willen hun alcoholinname verminderen om gezondheidsredenen, zoals het verminderen van het risico op leverziekten, kanker en andere gezondheidsproblemen.
 2. Sociale gelegenheden: Niet iedereen drinkt alcohol en de drank kan ervoor zorgen dat iedereen zich op zijn gemak voelt tijdens sociale gelegenheden.
 3. Designated driver / BOB : Als je de aangewezen bestuurder bent voor een avondje stappen, dan is een mocktail een geweldig alternatief waarmee je kunt genieten van een lekker drankje zonder dat je je zorgen hoeft te maken over rijden onder invloed.
 4. Creativiteit: Mocktails bieden veel mogelijkheden om te experimenteren met verschillende smaken, kleuren en texturen, waardoor het een leuke en creatieve activiteit kan zijn om ze te maken.

Kortom, ze zijn een gezond, lekker en sociaal verantwoord alternatief voor cocktails. Genoeg redenen om ervan te genieten!

Wat zit er in mocktail?

Mocktails bevatten vaak dezelfde ingrediënten als cocktails, maar zonder de toevoeging van alcohol. Meestal bestaan ze uit een mix van verschillende sappen, frisdranken, siropen, kruiden en specerijen.

Er zijn ontelbare variaties mogelijk. Zo kan je bijvoorbeeld verse citrusvruchten gebruiken als basis, zoals limoen of citroen, en deze combineren met verschillende soorten siropen en sodawater om een verfrissende drank te creëren. Ook kan je verse kruiden, zoals munt of basilicum, toevoegen om extra smaak en aroma te geven.

Andere ingrediënten die vaak gebruikt worden zijn onder andere grenadine, ginger ale, tonic water en verschillende soorten fruitsappen, zoals ananas- of appelsap.

Er is dus een lange lijst van ingrediënten die worden gebruikt bij het maken van een mocktail. De meest gangbare bekijken we even van dichterbij.

Sappen en bestaande dranken

Vruchtensap is het belangrijkste component van de drank dat niet alleen de smaak verstrekt maar ook zorgt voor een gezondheidsfactor. Natuurlijk zal deze in waarde stijgen wanneer er ook verse vruchten worden geperst of gebruikt. Zo krijg je een meer pure en verfrissende mocktail.

Denk hierbij aan :

Deze zijn zeer gebruikelijk als basisingrediënt.

Citroensap

Koolzuurhoudende dranken.

Naast sappen worden koolzuurhoudende dranken ook vaak gebruikt. Denk aan ‘tonic‘, ‘cola‘ of ‘7-up‘. Deze dranken voegen bubbels toe aan de mocktail en geven het een verfrissende smaak. Bovendien kunnen ze helpen om de mocktail lichter, verfrissender, zoeter of juist minder zoet te maken. Sommige mocktails worden zelfs specifiek ontworpen om koolzuurhoudende dranken te bevatten, zoals de hierboven beschreven ‘Shirley Temple’ die gemaakt wordt met ginger ale.

Ice tea en gimber zijn ook gegeerde metgezellen en kunnen samen gebruikt worden met andere ingrediënten zoals een limonade of suikersiroop.

Nog meer ingrediënten…

Om enkele rijke en romige mocktails te maken, wordt er gewoonlijk ijs, kokosmelk of gepureerde banaan in verwerkt. Chocoladesiroop, melk en koffie daarentegen worden in het bijzonder gebruikt om een ‘warme mocktail’ te maken. Een héél gekend merk van siropen die dikwijls gebruikt worden bij het bereiden is ‘Monin’. Het gamma dat het merk aanbiedt is enorm. Je kan gerust gaan experimenteren met de siropen om je eigen unieke mocktail te creëren.

Mocktail - monin siropen

Maar vergis je niet, deze ingrediënten kunnen ook worden gebruikt om gekoelde of zelfs bevroren dranken te maken. Zo krijg je eigenlijk meer een slushie. En als je dit in je glas kan toveren zullen je kinderen je eeuwig dankbaar zijn!

Afwerking.

Het afwerken van een mocktail is een belangrijk onderdeel bij het maken van deze heerlijke drank. Botanicals zijn hierbij een populaire keuze omdat ze de smaak en het aroma kunnen versterken en de presentatie van de drank kunnen verbeteren.

Het zijn plantaardige ingrediënten zoals kruiden, specerijen, fruit en bloemen. Ze worden vaak gebruikt om een mocktail te garneren of te versieren. Denk bijvoorbeeld aan een takje verse kruiden, een schijfje citrusvrucht, of een eetbare bloem. Het gebruik kan de smaak en het aroma van de mocktail verbeteren en de presentatie aantrekkelijker maken. Ze geven een mocktail ook een persoonlijk tintje en kunnen een bepaalde stemming of sfeer oproepen. Zo kan een takje rozemarijn een kruidige en aromatische toets geven, terwijl een schijfje aardbei juist een zoete en fruitige smaak toevoegt.

De afwerking zorgt dus niet enkel voor het visuele aspect, maar het kan ook een smaakvolle en geurige toevoeging zijn. Let er wel altijd op dat het je mocktail aanvult en niet gaat overheersen.

botanicals cocktail-mocktail afwerking

Keukentools om mocktails te maken.

Natuurlijk zijn we blij dat er de dag van vandaag handige hulpmiddelen en keukentools zijn die het maken van een lekkere mocktail gemakkelijker maken. Indien je echt een liefhebber bent of wil worden dan is het aangewezen om deze hulpmiddelen in huis te hebben. Zo kan je jezelf ontpoppen tot een echte mocktail-master. Je zal zien, wat een barista betekent voor het maken van koffie, of een mixoloog bij het maken van cocktails, zo zal er zeker een toekomst weg gelegd zijn voor iemand die het maken en mixen van mocktails volledig onder de knie heeft.

We bekijken de meest behulpzame tools voor het maken van allerlei mocktails.

Slowjuicer of sapcentrifuge.

Een slowjuicer of sapcentrifuge is een handig hulpmiddel bij het maken van mocktails, omdat het apparaat sappen en extracten kan persen uit verschillende soorten groenten en fruit. Hierdoor kan je snel en gemakkelijk verse sappen maken zonder dat je veel tijd kwijt bent aan het snijden en persen van de ingrediënten met de hand.

Het grootste voordeel van een slowjuicer of sapcentrifuge is dat het je in staat stelt om sappen te maken die rijk zijn aan voedingsstoffen en antioxidanten, wat erg gezond is. Door het sap direct uit het fruit en de groenten te persen, blijven de voedingsstoffen beter behouden dan wanneer je bijvoorbeeld een kant-en-klaar sapje zou gebruiken.

Een ander voordeel van een slowjuicer of sapcentrifuge is dat het apparaat het pulp van het sap scheidt. Hierdoor kan je een mocktail maken die minder dik en vezelrijk is, wat prettig kan zijn als je bijvoorbeeld een verfrissende drank wil hebben die niet zwaar op de maag valt.

Al met al kan het dus erg handig zijn om een slowjuicer of sapcentrifuge in huis te hebben. Het is een investering, maar het kan op de lange termijn zeker de moeite waard zijn.

sapcentrifuge

Cocktail Shaker Set.

Een cocktail set bevat alles wat je nodig hebt om je te helpen bij het maken van een mocktail (en cocktail). Het is een essentieel hulpmiddel voor het mengen van ingrediënten en het creëren van een schuimige textuur. Tevens bevat een set ook een barlepel, muddler, zeef en maatbekers zodat je alles bij de hand hebt. Dit scheelt hem toch wel in prijs dan wanneer je al deze middelen appart zou aankopen.

De shaker zal je ingrediënten grondig mengen en combineren, en wanneer je er ijs aan toevoegt zal de drank ook al goed gekoeld worden. Tevens zal de drank uit een shaker schuimig zijn wat bijdraagt aan de presentatie en het mondgevoel. Kortom, het gebruik ervan zorgt voor een goed gemengde en aantrekkelijk uitziende mocktail. Onontbeerlijk dus!

Cocktail shaker set

Ice Crusher.

Een ice crusher is handig voor het maken van een mocktail omdat het gemakkelijk ijs kan vermalen tot de gewenste grootte. Fijn gemalen ijs kan helpen om je drank te koelen en een aangename textuur te geven. Het zorgt ervoor dat de smaken van de ingrediënten beter samensmelten en het drankje zo een smaakvolle consistentie krijgt. Bovendien is fijn gemalen ijs ook perfect voor het serveren van bevroren mocktails, zoals margarita’s of daiquiri’s. Hierbij vormt ijs immers een belangrijk onderdeel van de drank.

Een handmatige ijscrusher is dan zeker een goedkoper alternatief dan zijn elektrische varianten. Onderstaande professionele ijscrusher van ‘BarUp’ beschikt over roestvrijstalen messen wat de duurzaamheid van de ijscrusher ten goede komt. Een aanwinst!

handmatige ijscrusher

Keukenrobot.

Een keukenrobot kan handig zijn bij het maken van een mocktail omdat het verschillende taken kan automatiseren en het werk gemakkelijker kan maken. Zo zal de machine je helpen bij het pureren van fruit of het mixen van ingrediënten tot een gladde puree. Bovendien kunnen sommige keukenrobots worden uitgerust met speciale opzetstukken, zoals een citruspers of een blender, die het maken van mocktails nog gemakkelijker maken. Het is ook zeer nuttig indien je grote hoeveelheden wil maken, zoals bijvoorbeeld voor een feestje. Hierdoor hoef je niet alles met de hand te doen en kun je tijd besparen. De hieronder afgebeelde ‘ninja foodi‘ is een toprobot die we zelf gebruiken en enkel maar kunnen aanraden!

keukenrobot - ninja foodi

Mocktailglazen.

Er bestaan speciale mocktailglazen die helpen om de presentatie en het visuele aspect van de mocktail te verbeteren. Dit glas heeft vaak een uniek ontwerp en vorm die de kleur, textuur en smaak van de mocktail benadrukken. Bovendien hebben ze vaak een groter formaat dan gewone glazen. Hierdoor is er meer ruimte voor het toevoegen van garneringen zoals fruit, kruiden en andere decoraties (Botanicals). Het draagt ook bij aan je drinkervaring, en zal de aroma’s van je mocktail beter vasthouden alsook de temperatuur van het drankje beter reguleren.

Mocktail - glazen

Is een mocktail gezond?

Over het algemeen kunnen mocktails als gezond worden beschouwd, vooral als ze zijn gemaakt met natuurlijke ingrediënten en zonder toegevoegde suikers. Omdat ze geen alcohol bevatten, zijn ze minder belastend voor je lichaam dan cocktails en hebben ze geen negatieve effecten op je lever of andere organen. Bovendien kan de drank gemaakt worden met gezonde ingrediënten zoals vers fruit, groenten, kruiden en specerijen. Deze bevatten dan de vitaminen, mineralen en antioxidanten die goed zijn voor je gezondheid.

Natuurlijk hangt de algehele gezondheid van een mocktail net af van de specifieke ingrediënten en hoeveelheden die je gebruikt. Het is dus belangrijk om bewust te zijn van wat er in je drank zit en deze met mate te consumeren.

Mocktail recept

Maar genoeg uitleg nu…het is wel duidelijk wat en waar het om draait. Tijd om gekende en minder bekende mocktails onder de loep te nemen. Ik geef je enkele favoriete recepten waarmee je alvast aan de slag kan! Klik op de link en die brengt je dadelijk naar het bijhorende recept.

Pina Colada Mocktail

Pina Colada Mocktail

Pina colada mocktail is de alcoholvrije variant van de echte 'pina colada'. Even fris, alleen kan je hem blijven drinken! Zorg dat je glas ijsgekoeld is, en dat je ingrediënten ook gekoeld gebruikt worden.Zo krijg je een heerlijke mocktail!
5 from 1 vote
Voorbereiding 10 minutes
Kooktijd 0 minutes
Totale tijd 10 minutes
Course dranken, Drinks
Cuisine Dranken, mocktails
Servings 1 mocktail
Calories 253 kcal

Ingrediënten
 
 

Afwerking

 • 1 schijfje ananas
 • 1 takje verse munt

Instructies
 

 • We maken een pina colada mocktail!
 • Snijd 2 schijfjes ananas in kleine stukjes en doe deze in de blender.
  2 schijfjes ananas
 • Voeg vervolgens 50 ml ananassap, 30 ml kokoscreme en de 2 el vanille-ijs toe.
  50 ml ananassap, 30 ml kokoscreme, 2 el vanille-ijs
 • Mix nu alles goed door elkaar met de blender en zorg ervoor dat er geen grote stukken ananas meer in de mocktail zitten.
 • Neem een voorgekoeld Mocktailglas en vul half met wat ijsblokjes.
  wat ijsblokjes
 • Giet de mocktail over het ijs in het glas.
 • Werk af met een 1 schijfje ananas en 1 takje verse munt.
  1 schijfje ananas, 1 takje verse munt
 • Serveer met een rietje!
 • Je pina colada mocktail is klaar! Cheers!

Notities

Pina colada mocktail

Deze verfrissende mocktail biedt dezelfde tropische smaak en textuur als de originele pina colada cocktail, maar zonder de toevoeging van alcohol. Het is een verfrissende en smaakvolle optie die geschikt is voor mensen van alle leeftijden.
Drank

TIPS EN INFO

 • Zorg dat je mocktailglas ijsgekoeld is!
 • Ook je ingrediënten gekoeld gebruiken!! Zo krijg je een heerlijke en verfrissende mocktail!
 • Wil je het wat romiger? Voeg wat meer kokosmelk of vanille-ijs toe.
 • Om de romige textuur te verkrijgen in je pina colada mocktail gebruik je best kokoscreme i.p.v gewone kokosmelk. Kokoscreme (of room)is het romige, dikkere broertje van normale kokosmelk. Met een vetpercentage van 23% wordt de kokosmelk vetter en daardoor romiger.
 • kokoscreme
  kokoscreme
 • Wil je hem zoeter? Dan kan je altijd een scheutje suikersiroop toevoegen.
 • Meer weten over de Mocktail?
 • Andere mocktails zoals Gin Tonic mocktail, Blue Lagoon, en een alcoholvrije mojito kan je terugvinden in onze receptenbundel!
 • Een degelijke blender is onontbeerlijk voor het maken ven deze maar ook andere mocktails. Zeker voor de pina colada versie is het absoluut nodig dat je ananas zo fijn mogelijk gemixt wordt. Een aanrader voor een blender is die van “Kitchenbrothers”. Moest je nog op zoek zijn naar een degelijk exemplaar.
 • Blender
  Blender
Onze receptenbundel werd mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
 
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder! Indien we kunnen helpen doen we dit graag!
Deel het gerust op je social media en tag ons!.
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
KokenKoken
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtube, TikTok, FacebookPinterest en Instagram voor alle laatste updates.
Pina colada mocktail! Een heerlijke non-alcoholische drank met een tropische twist. Cheers!

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Pina Colada Mocktail
Serving Size
 
1 glas
Amount per Serving
Calories
253
% Daily Value*
Fat
 
10
g
15
%
Saturated Fat
 
8
g
50
%
Polyunsaturated Fat
 
0.2
g
Monounsaturated Fat
 
1
g
Cholesterol
 
13
mg
4
%
Sodium
 
44
mg
2
%
Potassium
 
134
mg
4
%
Carbohydrates
 
40
g
13
%
Fiber
 
2
g
8
%
Sugar
 
37
g
41
%
Protein
 
1
g
2
%
Vitamin A
 
173
IU
3
%
Vitamin C
 
7
mg
8
%
Calcium
 
48
mg
5
%
Iron
 
0.2
mg
1
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword mocktail, pina colada mocktail
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen mij bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen.

Tot slot

Mocktail! Deze drank biedt een geweldige alternatief voor mensen die geen alcohol willen of kunnen drinken. De bereiding vereist wel dezelfde kennis en technieken als het maken van een cocktail, maar met de juiste tools en garnering kan het net zo lekker en aantrekkelijk zijn. We hopen alleszins dat we je met deze blogpost hiermee geholpen hebben. Daar doen we het voor!

Ben je ook een liefhebber? Heb je zelf ervaringen, vragen of opmerkingen? Laat gerust een reactie achter onder dit bericht. Indien we kunnen helpen doen we dit graag!

Vond je het leuk om te lezen? Beoordeel het dan, geef ons dikke “like” en deel het bericht op je social media!

Heb je zelf een recept voor een mocktail? Of een variant? Zou je dit willen delen met ons en onze lezers? Voeg het dan hier toe!

HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtube, TikTok, Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates.

Geef een reactie

Recipe Rating
error: Deze inhoud is beschermd!
2
Share to...