Kruidenboter is overal gekend en we lusten er wel pap van. Lookboter, ‘Beurre Maître d’hôtel’ of Hofmeesterboter, allemaal gelijknamige namen voor een gekend product dat we dus makkelijk zelf kunnen bereiden. Heerlijk bij de BBQ en allerlei gegrilde vleesgerechten of zeevruchten. Maar ook bij sommige groenten zorgt deze boter voor een smaaksensatie (champignons bijvoorbeeld). Deze smaakmaker heeft ook wel wat geschiedenis… Stof genoeg dus om dit onder de loep te nemen…
Kruidenboter, vaak gezien als een simpele toevoeging aan maaltijden, is eigenlijk een veelzijdig en smaakvol product. Het combineert ongezouten boter met een mix van verse of gedroogde kruiden en soms andere toevoegingen zoals knoflook, citroenschil, of kruiden. Dit maakt het een uitstekende begeleider voor vele gerechten.
Wat is kruidenboter?
Kruidenboter is een samengestelde boter van Franse oorsprong. Klassiek wordt deze bereid met zachte roomboter, peterselie, knoflook, bieslook, citroensap, zout en peper. Het is over het algemeen een boter, die wordt gebruikt op vlees, vis, groenten en andere voedingsmiddelen.
De boter wordt gewoonlijk koud geserveerd als schijfjes over diverse gerechten en soms als een aanvullende kruiding voor een gerecht. Wanneer het als garnering wordt gebruikt, wordt het toegevoegd vlak voor het gerecht wordt opgediend.
De boter kan worden gebruikt in plaats of ter vervanging van een saus. Door een kleine hoeveelheid kruidenboter te maken, en deze dan toe te voegen aan een gerecht, kan de algemene smaak van het gerecht aanzienlijk verbeteren. Er zijn verschillende varianten mogelijk. Dit gaat van kruidig tot fris of pittig. Last but not least kennen we ook zoete boters. Deze worden veelal gebruikt bij hartige desserts of gerechten zoals pannenkoeken of poffertjes.
In de klassieke Franse keuken kennen we kruidenboter als “beurre maître d’hôtel”, ook wel “hofmeesterboter” genoemd. Etymologisch gezien is deze naam afgeleid van de wijze waarop deze gewoonlijk door de maître d’hôtel van een restaurant voor zijn gasten werd bereid.
Ons recept voor Hofmeesterboter.
Om je alvast warm te maken delen we hier ons recept voor een klassieke hofmeesterboter. In onderstaande YouTube video kan je zien hoe we deze boter bereiden zoals het ons vroeger tijdens mijn culinaire opleiding werd voorgedaan. Klassieke Franse keuken…
De geschiedenis van kruidenboter.
Kruidenboter maken zoals we die nu kennen bestaat al zeker zo’n 150 jaar. In 1857 werd de boter vaak gemaakt aan de hand van het recept “beurre à la Maître d’Hôtel”. Bij mijn inziens stamt het af van het recept van onze grote leermeester Auguste Escoffier.
In zijn Guide Culinaire staat het recept vermeld als volgt :
Beurre à la Maître-d’hôtel
Ramollir en pommade 250 grammes de beurre, et lui incorporer : une forte cuillerée de persil haché, 8 grammes de sel, un gramme de poivre et le jus d’un quart de citron.
Note : L’addition au Beurre Maître-d’hôtel d’une cuillerée de moutarde est à recommander comme une variante de cette préparation, qui convient particulièrement pour les grillades de viandes de boucherie et de poissons.
Vrij vertaald in het Nederlands is dit :
“Smelt 250 gram boter tot een zalf en voeg toe: een grote lepel gehakte peterselie, 8 gram zout, een gram peper en het sap van een kwart citroen.
Let op: Als variatie op deze bereiding wordt het toevoegen van een lepel mosterd aan de Beurre Maître d’hôtel aanbevolen, die bijzonder geschikt is voor het grillen van geslacht vlees en vis.”
In de jaren zeventig van de vorige eeuw serveerden restaurants schaaltjes kruidenboter met een paar sneetjes stokbrood als voorafje. Als je dan geluk had, en de restauranteigenaar had echt het beste voor met zijn gasten, was de kruidenboter zelfgemaakt. Helaas is deze traditie wel verwaterd. Tegenwoordig krijg je in vele restaurants nog wel wat brood vooraf, maar dan wel vergezeld met wat boter in een plastic kuipje. En erger nog…die boter komt dan soms ook nog net uit de koeling waardoor je het niet eens op je stuk brood gesmeerd krijgt!
Jammer, want er is helemaal niets mis met een lekkere kruidenboter gemaakt van roomboter, verse kruiden en knoflook. Smakelijker kun je een lunch of diner nauwelijks beginnen. Dus… laten we de échte kruidenboter in ere herstellen. Geloof me, je zult er goede sier mee maken bij je gasten.
Een geschiedkundige anekdote.
In de jaren 60-70 was de beurre maître d’hôtel helemaal in opmars. Toch was er vroeger in dezelfde eeuw al sprake van een gerecht, gemaakt met een saus van boter, waar mensen voor in de rij stonden aan te schuiven. Het was een echte hype.
We schrijven 1941…Arthur-François (Freddy) Dumont was eigenaar van de brasserie “Café de Paris” op de rue du Mont-Blanc, nr.26 in Genève. Het Geneefse restaurant gaf haar naam aan de meest luxueuze variant van kruidenboter, “Beurre Café de Paris”. Het was een complexe boter, naar het recept van Freddy’s schoonvader. De heer “Boubier”, eigenaar van het “Restaurant du Coq” in 1930.
Freddy Dumont serveerde in zijn brasserie (die nu “Chez Boubier Café de Paris” heet) een schotel met “Entrecote, verse frietjes, een salade en Café de Paris boter”. Dit was een gigantisch succes! Na de introductie van zijn getrancheerde entrecote, badend in kruidenboter, was het nog jaren moeilijk om een reservering in zijn restaurant te krijgen.
Boubier – Franchising.
Tegenwoordig wordt het gerecht geserveerd door andere franchise-restaurants: “Chez Boubier Café de Paris” in Sion, Abu Dhabi, Dubai, Madrid, Riyad en uiteindelijk Lausanne. Het Café-restaurant in Lausanne sloot in 2017 zijn deuren.
In 1981 schreef de Canadese romanschrijver ‘Paul Erdman’ in zijn bestseller ‘De laatste dagen van Amerika’: “We gingen naar een restaurant vlakbij het station, Café de Paris in Genève, dat de beste rib-boter heeft van alle plaatsen op de aarde. “
Geleidelijk aan hebben verschillende restaurants in de wereld, waaronder de Franse restaurantketen ‘ l’Entrecôte’, het concept van een brasserie-formule met één menu overgenomen, waarbij een gerecht met entrecote wordt aangeboden, geserveerd met een variatie van deze saus.
Beurre Café de Paris is zo moeilijk na te maken omdat het naar schatting 25 ingrediënten bevat, waaronder – naast de onvermijdelijke boter – in ieder geval, ansjovispasta, kappertjes, cognac, madeira en zo’n beetje alle kruiden van deze aardbol. Op heel veel plaatsen heeft men het recept van de boter willen ‘klonen”, maar er zijn veel versies omstreden.
Als je er zeker van wilt zijn hoe het origineel smaakt, kan je altijd nog naar het Café – “Chez Boubier/Cafe de Paris”, Rue du Mont-Blanc 26, 1201 Genève.
Fred is dead, maar zijn fameuze entrecote met zijn eigen kruidenboter staat nog steeds op de kaart!
Kruidenboter bewaren
Kruidenboter maken en erna bewaren is goed te doen! Tot 2 weken in de koelkast, mits goed afgesloten uiteraard. Houd er wel rekening mee dat de knoflooksmaak iets sterker kan worden. Invriezen kan ook, en ik zou zelfs zeggen “een must”.
Het makkelijkste is om er plakjes of porties van te snijden en deze in huishoudfolie te verpakken. Dan kun je zo een portie uit de vriezer halen, even ontdooien en smullen maar!
Alternatieven zijn er ook. Gebruik bijvoorbeeld een ijsschep om ronde bolletjes kruidenboter op een met bakpapier beklede plaat te leggen. Zet deze plaat een paar uur in de vriezer totdat de bolletjes kruidenboter hard zijn geworden. Je kunt ze dan verplaatsen naar een diepvrieszakje.
Ook kan je de boter verdelen in een ijsblokjesvorm. Let dan wel op, de looksmaak zal in het plastic trekken! Gebruik dus een ijsblokjesvorm enkel voor het invriezen van boter. Dit om te voorkomen dat al je koude dranken straks een sterke knoflooksmaak hebben.
Kruidenboter is tot 3 maanden houdbaar in de vriezer, op voorwaarde dat hij wel minimum tot -18C vriest. Ontdooi dan de boter per portie wanneer je het wil gebruiken voor een gerecht. Zoals bijvoorbeeld bij een sappige steak!
Kruidenboter – soorten en toepassingen
Natuurlijk is het mogelijk om verschillende kruidenboters te maken. Als basis start je steeds van hetzelfde recept, en dezelfde kwalitatieve ingrediënten. De kruiden die je toevoegt maken dan het verschil. We sommen er hieronder een paar op, gelinkt aan een toepassing in de keuken.
- Ansjovis-boter : Roomboter – sjalot heel fijn gesnipperd, uitgeperst in een theedoek – ansjovis gepureerd. Toepassing : Pasta’s, Bruschetta’s met tomaat, Pizza’s, Zuiderse gerechten, …
- Peterselie-boter : Roomboter – gehakte peterselie – citroen – peper en zout. Toepassing : Vlees of visgerechten, stokbrood, … Is praktisch dezelfde boter als de beurre maître d’hôtel.
- Escargot-boter : Roomboter – sjalot heel fijn gesnipperd, uitgeperst in een theedoek -fijn gehakte peterselie – knoflook gesnipperd(of uit de look-pers). Toepassing : De standaard boter die gebruikt wordt bij het maken en serveren van slakken (Escargots).
- Mosterd-boter : Roomboter – mosterd – fijn gehakte peterselie – peper en zout. Toepassing : Heerlijk bij lamsvlees!
- Porto-boter : Roomboter – Goede Porto – eventueel extra kruiding. Toepassing : Lekker bij wildgerechten. Fazant, Patrijs, Hazerug,…
- Rode wijn – boter : Roomboter – Rode wijn (van goede kwaliteit) – fijn gehakte peterselie – fijngehakte en uitgeperste sjalot – Citroensap. Toepassing: Vleesgerechten, Coq au vin, …
- Dragon – Boter : Roomboter – Vleesjus, Kippenjus of wat ingekookte demi-glace – fijngehakte verse dragon. Toepassingen : Vleesgerechten, overheerlijk met gebraden of gegrilde kip!
- Citroen- en dilleboter : Perfect voor visgerechten, deze boter combineert de frisheid van citroen met de subtiele smaak van dille.
Extra info en tips:
- Indien je fijngehakte peterselie gaat toevoegen aan je roomboter, doe dan de peterselie na het hakken eerst in een zuivere theedoek. Rol hem op en spoel de peterselie goed met koud stromend water. Wring dan de peterselie heel goed uit om zoveel mogelijk vocht eruit te halen. Doe de peterselie uit de theedoek en maak hem losser met je handen. Door dit te doen ga je vermijden dat al je boters, waar je peterselie aan toevoegt, groen gaan kleuren. Tenzij je natuurlijk groen gekleurde boter wil.
- Idem wanneer je fijngehakte sjalot toevoegt aan boter. Om de smaak van de sjalot niet te laten overheersen, spoel hem dan ook na het fijnhakken in een theedoek onder koud, stromend water. Uitwringen en losmaken met de hand voor je hem aan je boter toevoegt.
- En misschien wel de allerbelangrijkste tip! PROEF! Ga niet zomaar af op een recept, proef en ontdek de smaak, bijkruiden kan altijd! En… pin je niet vast op een recept, ontdek en experimenteer. Zo leer je koken met gevoel en smaak.
Enkele Variaties met kruidenboter
We kennen allemaal wel de klassiekers waar kruidenboter een hoofdrol, of bijrol in speelt. Ik geef je enkele variaties. De mogelijkheden zijn eindeloos…
- Maak zelf je eigen afbak stokbrood met kruidenboter. Snijd het stokbrood in, maar zorg dat je de onderkant vast laat zitten zodat het stokbrood heel blijft. Doe wat kruidenboter tussen de plakjes en bak het stokbroodje af in de oven.
- Bak aardappels of krieltjes op in wat kruidenboter in plaats van boter en/of olie.
- Bak garnalen of gamba’s in zelfgemaakte kruidenboter, heerlijk! Dit kan natuurlijk ook met vlees of groenten.
- Boen een grote aardappel schoon, snij de aardappel aan de bovenkant kruislings in en vul de aardappel naar smaak met wat kruidenboter. Pof deze vervolgens in de oven.
Ons recept voor kruidenboter.
Kruidenboter maken.
Materiaal en benodigdheden
Ingrediënten
Instructies
- We gaan kruidenboter maken.
- Zorg dat je roomboter op kamertemperatuur is!
- Versnijd wat peterselie en wat bieslook fijner op een snijplank en voeg ze alvast toe aan je keukenrobot.wat peterselie, wat bieslook
- Laat de robot met je cuttermes de kruiden alvast een keer versnijden.
- Snijd 1 stuk ui in wat blokjes en voeg toe aan de kruiden.1 stuk ui
- Pel en versnijd 2 teentjes knoflook en doe ze ook bij in je keukenrobot.2 teentjes knoflook
- Zet je robot terug aan en versnijd alles tot een fijn geheel.
- Kruid af met wat peper en wat zoutwat zout, wat peper
- Gebruik een handrasp en voeg 1/2 tl zestes van citroenschil toe.1/2 tl zestes van citroenschil
- Pers ook de citroen uit zodat je 1 el citroensap kan toevoegen aan de kruiden.1 el citroensap
- Gebruik opnieuw je handrasp om 1/2 tl zestes van limoenschil toe te voegen.1/2 tl zestes van limoenschil
- Doe nu 250 gr ongezouten roomboter (op kamertemperatuur!) bij het geheel en laat de robot nog even draaien tot alles zich goed gemengd heeft.250 gr ongezouten roomboter
- Leg nu een vel huishoudfolie open op je werkblad en stort je kruidenboter op de folie.
- Rol het geheel op tot je een mooi pakketje hebt.
- Laat je boter minstens een uur, tot liefst 2 uur opstijven in de koelkast.
- Kruidenboter maken is niet moeilijk! Ze is nu klaar voor gebruik.
- Heerlijk bij gegrild vlees,BBQ-gerechten, zeevruchten of champignons.
RECEPT VIDEO
Notities
Hoe kan je zelf Kruidenboter maken?
Kruidenboter of lookboter maken is absoluut niet moeilijk. Het is een eenvoudige manier om een luxe twist te geven aan dagelijkse gerechten. Met basis ingrediënten en een beetje creativiteit kun je een variëteit aan smaken creëren die je keuken naar een hoger niveau tillen. Probeer het zelf en geniet van de rijke smaken die kruidenboter te bieden heeft!TIPS EN INFO :
- Gebruik steeds ongezouten roomboter van hoge kwaliteit. Dit is het hoofdingrediënt van je eindproduct. Knoei dus hier niet mee! En best ongezouten, simpelweg omdat je dan zelf het eindresultaat bepaalt qua smaak en kruiding.
- De mogelijkheden hier zijn oneindig. Gebruik wat schil van citrusvruchten, snijd er “zeste” van om aan je boter toe te voegen voor een frisse toets.
- Of je doet het zoals in de video. Je gebruikt een handrasp om de schil te raspen. Veel handiger op deze manier.
- Wat je ook kan doen is de boter vullen in een spuitzak en zo toefjes boter spuiten op een bakplaat om ze te laten opstijven in je koelkast.
- Je kan de boter ook maken zonder de keukenrobot. Versnijd dan alles héél fijn met een vlijmscherp mes. Zorg er ook voor dat je boter zacht is, doe al de ingrediënten in een mengkom en meng alles heel goed onder elkaar met een spatel.
- Meer weten over kruidenboter? Lees en bekijk ons blogbericht voor een diepere inkijk!
-
Kruidenboter! Smaakmaker en een eenvoudige luxe in de keuken.Kruidenboter – Beurre Maître d’hôtel – Hofmeesterboter, allemaal gelijknamige namen voor een alom gekend product dat we makkelijk zelf kunnen bereiden. Heerlijk bij de BBQ en allerlei gegrilde vleesgerechten of zeevruchten. Maar ook bij sommige groenten zorgt deze boter voor een smaaksensatie. Bij champignons bijvoorbeeld.
Keukentools om kruidenboter te maken.
- Zoals al aangegeven, een handrasp. Praktisch en makkelijk in gebruik. Rasp er de schil mee van vruchten, maar ook harde hele kruiden. Denk aan nootmuskaat, knoflook of gember.
- Een spuitzak. Dit kan ook een handig hulpmiddel zijn indien je graag je kruidenboter wil portioneren. Vul een spuitzak met spuitmondje met je boter, spuit vormpjes op een bord of bakplaat, plaats in de koeling of vriezer en als de boter opgesteven is kan je ze bewaren in een ziplock zakje in de koeling of in je vriezer.
Voedingswaarde :
Copyright ©Liliesfood
DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.
Kruidenboter opkloppen.
Luchtig geklopte roomboter wordt vaak gebruikt als basis voor allerlei gerechten, zoals gebak, koekjes en taarten. Het kan ook worden gebruikt om vlees, vis of groenten mee af te werken, of om sauzen en dressings mee te maken. Ook krijg je deze boter vaak geserveerd in restaurants, appart in een potje, om op je bijgeserveerde brood te smeren. Dus het is zeker ook mogelijk om kruiden of lookboter op te kloppen tot een luchtigere massa. Zalig lekker is dit! Weten wat we hiermee eigenlijk bedoelen? Klik en bekijke dan ons recept :
Tot slot
Kruidenboter wordt de dag van vandaag nog wel gebruikt, maar heeft veel van zijn ooit gekende waarde verloren. Daarom dat ik het nog even terug onder de aandacht wou brengen. Boter heeft tegenwoordig niet zo een goede naam meer. Het is vet en calorierijk. Helaas heeft men dat op de dag van vandaag niet meer zo graag. Persoonlijk kook ik nog steeds met smaak en niet met een calorieteller naast me. En zeg nu zelf…wie houdt er niet van die smeuïge zachtheid die echte roomboter geeft als ze langzaam smelt over je eindproduct. Dat is toch gewoon top! Overheerlijk!
Ga ermee aan de slag, en ik hoop dat dit verhaal je mag inspireren om er voor te zorgen dat er nu in je vriezer toch plaats mag komen voor een voorraadje “huisgemaakte” kruidenboter. Laat het je smaken!
Heb je vragen, opmerkingen of suggesties? Laat het ons weten! Indien we kunnen helpen doen we dit graag!
Vond je ons verhaal de moeite om te lezen? Geef ons dan een duwtje in de rug door het de delen en een reactie achter te laten.
Een “eigen” recept toevoegen aan onze receptenbundel? Dat hebben we graag! Klik hier!
HONGER NAAR MEER? Abonneer je hieronder op onze nieuwsbrief en volg ons op YouTube, TikTok, Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates.
DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina. (Het komt er op neer dat moest je als lezer beslissen om via onze link een aankoop te doen dan krijgen wij een kleine commissie van je aankoop. Voor ons een wereld van verschil om onze website up to date en veilig te houden alsook verder te ontwikkelen. Voor U als lezer/koper blijft alles hetzelfde. We zijn je alleszins dankbaar! )
Kruidenboter! Maak je eigen versie vandaag nog!