Demi glace - saus
Een demi glace saus is een saus die als basis dient voor de bereiding van allerlei andere sausen. Ze wordt bereid op basis van een bruine fond, en vormt een fundament voor bijna alle bruine vleessausen.
Materiaal en benodigdheden
Ingrediënten
- 80 gr spekzwoerd grof gesneden
- 5 stuks uien grof gesneden
- 6 stuks wortel grof gesneden
- wat boter
- 3 el tomatenpuree
- 3 el bloem
- 3 liter bruine fond
- 1 tl witte peperkorrels geplet (dit gaat best in een vijzel)
- 6 tenen knoflook door de lookpers gehaald
- 1 stuk bouquet garni (kruidentuil)
- wat peper
- wat zout
Instructies
- We maken een demi glace saus.
- Zet je braadpan op het vuur met de boter.wat boter
- Laat de boter smelten tot ze bruist.
- Fruit spekzwoerd, grof gehakte ui en wortel aan op een hoog vuur.80 gr spekzwoerd, 5 stuks uien, 6 stuks wortel
- Voeg de tomatenpuree toe, roer om en laat 2 minuten meebakken.3 el tomatenpuree
- Bestrooi met de bloem, roer om en laat nog eens 4 minuten meebakken.3 el bloem
- Voeg de bruine fond toe, samen met de geplette peperkorrels, geperste look en bouquet garni.3 liter bruine fond, 1 tl witte peperkorrels, 6 tenen knoflook, 1 stuk bouquet garni
- Breng al roerend aan de kook.
- Zet je vuur lager (tot op een minimum).
- Laat dit mengsel half afgedekt 5 uur zachtjes trekken op een laag vuur.
- Schep regelmatig het schuim af met een schuimspaan, en voeg eventueel wat bruine fond toe als de massa te hard inkookt.
- Giet door een fijne puntzeef.
- Kruid af met wat peper en zout naar smaak.wat peper, wat zout
- Uw demi glace saus is nu klaar voor gebruik en/of verdere verwerking.
Notities
Demi-Glace Saus - Diepgang en Uitleg.
Demi-glace is een essentiële saus in de klassieke Franse keuken, bekend om zijn rijke en complexe smaak. Deze saus kan gebruikt worden als basis voor andere sauzen zoals een rode wijnsaus of champignonsaus. Ons recept leert je hoe je eenvoudig deze Klassieke demi glace thuis kan maken.TIPS EN INFO
- U kan ook de demi glace saus zelf wat verder laten inkoken tot saus dikte om een pure, donkere vleessaus te verkrijgen.
- Demi glace betekent eigenlijk "inkoken tot de helft". De basis waarmee je start wordt ingekookt en gereduceerd tot de helft waarmee de smaak geperfectioneerd wordt.
- Het originele recept voor demi-glace werd opgetekend en gecodificeerd door Georges Auguste Escoffier, een beroemde Franse chef-kok en culinair schrijver, maar het is onduidelijk of Escoffier kan worden gecrediteerd als de uitvinder van de saus.
- Tegenwoordig wordt deze smaakvolle saus vooral gebruikt als bijgerecht bij vlees, maar hij kan ook worden gebruikt als smaakmaker bij diverse soepen en stoofschotels.
- De saus is zeer veelzijdig in combinatie met andere ingrediënten en dient als basis voor andere sauzen zoals Chausseur, Poivrade, Robert, en Bordelaise.
- Gebruik van fond! Vergis je niet! Demi-glace kan worden gemaakt met runder-, kalfs- of zelfs kippenbouillon.
- Een handige tip is om de saus geportioneerd in te vriezen. Een hulpmiddel hiervoor zijn ijsblokjes vormen. Portioneer, vries in, haal de porties de dag nadien uit de vormen en bewaar ze in je vriezer in een ziplock-zak. Zo heb je steeds demi-glace bij de hand. De video hieronder laat je het zien.
Hoe en waar gebruik je Demi Glace voor?
Demi-glace wordt vaak gebruikt als smaakvolle basis voor sauzen. Het voegt diepte en complexiteit toe aan vleesgerechten en wordt vaak gebruikt bij het bereiden van sauzen voor steaks, lamsvlees en andere vleesgerechten. Door zijn rijke smaak en dikke textuur kan demi-glace ook dienen als smaakversterker voor soepen en stoofschotels. Het is een veelzijdig ingrediënt dat je gerechten naar een hoger niveau tilt door een heerlijke, geconcentreerde smaak toe te voegen. Door de omslachtigheid om ze te maken is ze eerder wat op de achtergrond geraakt, maar desalniettemin blijft de saus een enorme aanvulling aan smaak voor je gerechten.Voorbeelden om een demi glace te gebruiken.
Laat me je wat voorbeelden geven om een saus te maken met behulp van demi glace.- Stoof wat sjalot aan en vul aan met rode wijn en de demi glace saus. Laat deze inkoken tot de gewenste dikte is bereikt. Vervolgens kun je de saus zeven en serveren met je favoriete gerechten. Zo heb je een rode wijnsaus om "U" tegen te zeggen.
- Gebruik deze methode met porto i.p.v. rode wijn voor een portosaus. Of Madeira, ook een leuke aanvulling.
- Voeg kruiden toe zoals tijm of rozemarijn. Héérlijk bij lamsvlees!
- Bak champignonkwartjes op in wat boter en look en meng ze onder de ingekookte saus voor een champignonsaus.
- Maak er een pepersaus mee. Stoof sjalot aan, vers gemalen zwarte peper erbij, even aanbakken, deglaceer je pan met cognac, flambeer, voeg je demi glace toe en laat inkoken tot gewenste dikte.
- Gebruik dragon om de saus op te werken en te gebruiken met gevogelte.
- De mogelijkheden zijn eindeloos!
Is fond hetzelfde als Demi Glace?
Nee, fond en demi-glace zijn niet hetzelfde. Fond verwijst naar een basisbouillon die wordt gemaakt door vlees, groenten en kruiden te koken. Aan de andere kant is demi-glace een saus die wordt bereid door een bruine fond in te koken wat resulteert in een geconcentreerde, rijke en smaakvolle saus. Kortom, fond is de basisbouillon, terwijl demi-glace een ingekookte saus is die daarvan is afgeleid. Meer weten over fond en bouillon?Keukentools die wij gebruiken.
Natuurlijk willen we je ook meegeven welke keukentools we gebruiken. Degelijk en goed keukenmateriaal dragen absoluut bij aan je eindresultaat!- Een degelijke braadpan is onontbeerlijk! En dat hoeft zeker geen stukken van mensen te kosten. Verzorg je braadpan zoals het hoort! Was ze altijd af met de hand, en steek ze nooit of te nimmer in je vaatwasmachine! Als je dit al doet gaat je braadpan jaren mee! Zelf gebruiken we de braadpan van BK. Topmateriaal!
- Een puntzeef, in de keuken ook wel bekend als 'chinois', is een essentieel hulpmiddel met verschillende voordelen die het onderscheiden van een gewone fijne zeef. Het belangrijkste verschil zit hem in de fijnheid en de functionaliteit.
- Ijsblokjesvormen en ziplock bags. Ideaal voor het invriezen van kleine porties demi-glace, zodat je altijd een smaakversterker bij de hand hebt.
Voedingswaarde :
Nutrition Facts
Demi glace - saus
Serving Size
2 L
Amount per Serving
Calories
893
% Daily Value*
Fat
36
g
55
%
Saturated Fat
12
g
75
%
Trans Fat
0.1
g
Polyunsaturated Fat
5
g
Monounsaturated Fat
16
g
Cholesterol
53
mg
18
%
Sodium
8572
mg
373
%
Potassium
7753
mg
222
%
Carbohydrates
57
g
19
%
Fiber
1
g
4
%
Sugar
23
g
26
%
Protein
91
g
182
%
Vitamin A
1296
IU
26
%
Vitamin C
4
mg
5
%
Calcium
367
mg
37
%
Iron
13
mg
72
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood
DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.