
Demi glace — saus
Een demi glace saus is een saus die als basis dient voor de bereiding van allerlei andere sausen. Ze wordt bereid op basis van een bruine fond, en vormt een fundament voor bijna alle bruine vleessausen. Ook zijn er gerechten waar de saus op zichzelf gebruikt wordt!
Materiaal — Benodigdheden
Ingrediënten
- 80 gr spekzwoerd grof gesneden
- 5 stuks uien grof gesneden
- 6 stuks wortel grof gesneden
- wat boter
- 3 el tomatenpuree
- 3 el bloem
- 3 liter bruine fond
- 1 tl witte peperkorrels geplet (dit gaat best in een vijzel)
- 6 tenen knoflook door de lookpers gehaald
- 1 stuk bouquet garni (kruidentuil)
- wat peper
- wat zout
Instructies
- Zet je braadpan op het vuur met de boter.wat boter
- Laat de boter smelten tot ze bruist.
- Fruit spekzwoerd, grof gehakte ui en wortel aan op een hoog vuur.80 gr spekzwoerd, 5 stuks uien, 6 stuks wortel
- Voeg de tomatenpuree toe, roer om en laat 2 minuten meebakken.3 el tomatenpuree
- Bestrooi met de bloem, roer om en laat nog eens 4 minuten meebakken.3 el bloem
- Voeg de bruine fond toe, samen met de geplette peperkorrels, geperste look en bouquet garni.3 liter bruine fond, 1 tl witte peperkorrels, 6 tenen knoflook, 1 stuk bouquet garni
- Breng al roerend aan de kook.
- Zet je vuur lager (tot op een minimum).
- Laat dit mengsel half afgedekt 5 uur zachtjes trekken om een laag vuur.
- Schep regelmatig het schuim af met een schuimspaan, en voeg eventueel wat bruine fond toe als de massa te hard inkookt.
- Giet door een fijne puntzeef.
- wat peper, wat zout
- Uw demi glace saus is nu klaar voor gebruik en/of verdere verwerking.
Notities
Demi glace — saus
Een demi glace saus is een saus die als basis dient voor de bereiding van allerlei andere sausen. Ze wordt bereid op basis van een bruine fond, en vormt een fundament voor bijna alle bruine vleessausen. Ook zijn er gerechten waar de saus op zichzelf gebruikt wordt!
TIPS EN INFO
- U kan ook de demi glace saus zelf wat verder laten inkoken tot saus dikte om een pure, donkere vleessaus te verkrijgen.
- Demi glace betekent eigenlijk “inkoken tot de helft”. De basis waarmee je start wordt ingekookt en gereduceert tot de helft waarmee de smaak geperfectioneerd wordt.
- Het originele recept voor demi-glace werd opgetekend en gecodificeerd door Georges Auguste Escoffier, een beroemde Franse chef-kok en culinair schrijver, maar het is onduidelijk of Escoffier kan worden gecrediteerd als de uitvinder van de saus.
- Tegenwoordig wordt deze smaakvolle saus vooral gebruikt als bijgerecht bij vlees, maar hij kan ook worden gebruikt als smaakmaker bij diverse soepen en stoofschotels.
- De saus is zeer veelzijdig in combinatie met andere ingrediënten en dient als basis voor andere sauzen zoals Chausseur, Poivrade, Robert, en Bordelaise.
- Een handige tip is om de saus geportioneerd in te vriezen. Een handig hulpmiddel hiervoor zijn ijsblokjes vormen. Portioneer, vries in, haal de porties de dag nadien uit de vormen en bewaar ze in je vriezer in een ziplock-zak. Zo heb je steeds demi-glace bij de hand. De video hieronder laat je het zien.


Voedingswaarde :
Nutrition Facts
Demi glace — saus
Serving Size
2 L
Amount per Serving
Calories
893
% Daily Value*
Fat
36
g
55
%
Saturated Fat
12
g
75
%
Trans Fat
0.1
g
Polyunsaturated Fat
5
g
Monounsaturated Fat
16
g
Cholesterol
53
mg
18
%
Sodium
8572
mg
373
%
Potassium
7753
mg
222
%
Carbohydrates
57
g
19
%
Fiber
1
g
4
%
Sugar
23
g
26
%
Protein
91
g
182
%
Vitamin A
1296
IU
26
%
Vitamin C
4
mg
5
%
Calcium
367
mg
37
%
Iron
13
mg
72
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!