Bruine vleessaus
Bruine vleessaus, of hoe we bruine saus maken. Een vraag die wel eens vaker gesteld wordt. Hier is de enig echte manier om een bruine vleessaus te maken!
Materiaal en benodigdheden
Ingrediënten
Instructies
- We gaan een bruine vleessaus maken!
- Gebruik steeds de pan waar je het vlees in hebt aangebakken.
- Haal het gebakken vlees uit de pan en giet het vet weg.
- Laat het vlees ondertussen rusten, eventueel onder aluminiumfolie.
- 1 stuk sjalot
- Smelt wat klontjes boter in de pan van het vlees, en voeg de gesnipperde sjalot toe.wat koude roomboter (ongezouten)
- Roer met een spatel de aanbaksels in de pan los.
- Stoof de sjalot in de pan tot ze glazig zijn.
- 400 ml bruine
- Laat inkoken tot de gewenste dikte (reduceren).
- Giet door een fijne zeef.
- Kook de bruine vleessaus opnieuw even op.
- Werk de saus af door er van het vuur klontjes ijskoude boter door te kloppen zodat de bruine saus mooi gaat glanzen.wat koude roomboter (ongezouten)
- Kruid eventueel nog af met peper en zout.wat peper, wat zout
- Uw bruine saus(of vleesjus)klaar om te serveren.
- Smakelijk.
RECEPT VIDEO
Notities
Bruine vleessaus
Bruine vleessaus, of hoe we bruine saus maken. Een vraag die wel eens vaker gesteld wordt. De saus geeft een opwaardering aan je vleesgerecht. Bruine fond is ideaal als basis om je saus te maken!Volg ons vleessaus recept en je hebt een saus om duimen en vingers af te likken!
TIPS EN INFO
- Bruine vleessaus of vleesjus is een saus die vaak wordt gemaakt van de sappen van vlees die tijdens het koken op natuurlijke wijze wegvloeien en vaak worden opgewerkt met koude boter ter verdikking en glans van de saus. Er zijn recepten waar ook maïszetmeel wordt gebruikt om de saus dikker te maken.
- De basis van de saus is meestal bruine fond, maar mits je dit niet altijd ter beschikking hebt worden er ook wel eens liebig-blokjes gebruikt ter vervanging. Om bruine saus te maken met een bouillonblokje, maak je alvast eerst je bouillon. Gebruik 1 blokje per halve liter water, en zorg dat het blokje volledig is opgelost.
- De saus wordt vaak geserveerd bij vleesgerechten, gebraad, gehaktbrood, rijst, noedels en aardappelpuree.
- Bruine saus bij lamsvlees is ook een winnaar! Werk de saus wat op met verse rozemarijn, en een teentje geperste look! Top.
- Op dezelfde manier kan U ook kippenjus maken! Gebruik hiervoor het braadvocht van de gebraden kippen!
- Je kan ook rundsfond gebruiken ipv bruine fond.
- Volg dit vleessaus recept en je zal nooit nog anders willen.
Voedingswaarde :
Nutrition Facts
Bruine vleessaus
Serving Size
100 g
Amount per Serving
Calories
80
% Daily Value*
Fat
0.1
g
0
%
Saturated Fat
0.04
g
0
%
Polyunsaturated Fat
0.01
g
Monounsaturated Fat
0.04
g
Sodium
201
mg
9
%
Potassium
189
mg
5
%
Carbohydrates
1
g
0
%
Fiber
0.01
g
0
%
Sugar
1
g
1
%
Protein
2
g
4
%
Vitamin A
0.01
IU
0
%
Vitamin C
0.02
mg
0
%
Calcium
8
mg
1
%
Iron
0.3
mg
2
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood
DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.