Bruine vleessaus

vleesjus

Bruine vleessaus

LiliesfoodLiliesfood
Bruine vleessaus, of hoe we bruine saus maken. Een vraag die wel eens vaker gesteld wordt. Hier is de enig echte manier om een bruine vleessaus te maken!
4.75 from 4 votes
Voorbereiding 5 minutes
Kooktijd 10 minutes
Totale tijd 15 minutes
Course Basisgerechten, basiskennis, Hoe maak ik, vleesjus-maken
Cuisine Basiskeuken, Sauzen
Servings 4 personen
Calories 80 kcal

Ingrediënten
  

  • 1 stuk sjalot fijn gesnipperd
  • 400 ml bruine fond
  • wat peper
  • wat zout
  • wat koude roomboter (ongezouten) in blokjes

Instructies
 

  • We gaan een bruine vleessaus maken!
  • Gebruik steeds de pan waar je het vlees in hebt aangebakken.
  • Haal het gebakken vlees uit de pan en giet het vet weg.
  • Laat het vlees ondertussen rusten, eventueel onder aluminiumfolie.
  • 1 stuk sjalot
  • Smelt wat klontjes boter in de pan van het vlees, en voeg de gesnipperde sjalot toe.
    wat koude roomboter (ongezouten)
  • Roer met een spatel de aanbaksels in de pan los.
  • Stoof de sjalot in de pan tot ze glazig zijn.
  • 400 ml bruine
  • Roer alles goed los in de pan met een lepel of spatel.
  • Laat inkoken tot de gewenste dikte (reduceren).
  • Giet door een fijne zeef.
  • Kook de bruine vleessaus opnieuw even op.
  • Werk de saus af door er van het vuur klontjes ijskoude boter door te kloppen zodat de bruine saus mooi gaat glanzen.
    wat koude roomboter (ongezouten)
  • Kruid eventueel nog af met peper en zout.
    wat peper, wat zout
  • Uw bruine saus(of vleesjus)klaar om te serveren.
  • Smakelijk.

RECEPT VIDEO

YouTube video

Notities

Bruine vleessaus

Bruine vleessaus, of hoe we bruine saus maken. Een vraag die wel eens vaker gesteld wordt. De saus geeft een opwaardering aan je vleesgerecht. Bruine fond is ideaal als basis om je saus te maken!

Volg ons vleessaus recept en je hebt een saus om duimen en vingers af te likken!

TIPS EN INFO

  • Bruine vleessaus of vleesjus is een saus die vaak wordt gemaakt van de sappen van vlees die tijdens het koken op natuurlijke wijze wegvloeien en vaak worden opgewerkt met koude boter ter verdikking en glans van de saus. Er zijn recepten waar ook maïszetmeel wordt gebruikt om de saus dikker te maken.
  • De basis van de saus is meestal bruine fond, maar mits je dit niet altijd ter beschikking hebt worden er ook wel eens liebig-blokjes gebruikt ter vervanging. Om bruine saus te maken met een bouillonblokje, maak je alvast eerst je bouillon. Gebruik 1 blokje per halve liter water, en zorg dat het blokje volledig is opgelost.
  • De saus wordt vaak geserveerd bij vleesgerechten, gebraad, gehaktbrood, rijst, noedels en aardappelpuree.
  • Bruine saus bij lamsvlees is ook een winnaar! Werk de saus wat op met verse rozemarijn, en een teentje geperste look! Top.
  • Op dezelfde manier kan U ook kippenjus maken! Gebruik hiervoor het braadvocht van de gebraden kippen!
  • Je kan ook rundsfond gebruiken ipv bruine fond.
  • Volg dit vleessaus recept en je zal nooit nog anders willen.
Onze receptenbundel werden mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
 
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder! Indien we kunnen helpen doen we dit graag!
Deel het gerust op je social media en tag ons!.
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
Bol AlgemeenBol Algemeen
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtube, TikTok, FacebookPinterest en Instagram voor alle laatste updates.
Bruine vleessaus heeft nu geen geheimen meer. Hoe simpel het kan zijn om een lekkere saus te maken!

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Bruine vleessaus
Serving Size
 
100 g
Amount per Serving
Calories
80
% Daily Value*
Fat
 
0.1
g
0
%
Saturated Fat
 
0.04
g
0
%
Polyunsaturated Fat
 
0.01
g
Monounsaturated Fat
 
0.04
g
Sodium
 
201
mg
9
%
Potassium
 
189
mg
5
%
Carbohydrates
 
1
g
0
%
Fiber
 
0.01
g
0
%
Sugar
 
1
g
1
%
Protein
 
2
g
4
%
Vitamin A
 
0.01
IU
0
%
Vitamin C
 
0.02
mg
0
%
Calcium
 
8
mg
1
%
Iron
 
0.3
mg
2
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword bruine fond, bruine saus, bruine saus maken, bruine vleessaus, hoe maak ik vleesjus, roomboter, vleesjus, vleesjus maken
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

4.75 from 4 votes (4 ratings without comment)

Geef een reactie

Beoordeel dit recept!




error: Deze inhoud is beschermd!
37
Share to...