Gehaktbrood! Absolute topper in zoveel gezinnen!

gehaktbrood

Gehaktbrood! Absolute topper in zoveel gezinnen!

Hoe maak je gehaktbrood? Een vleesbroodje dat door velen gesmaakt wordt en absoluut niet moeilijk te maken is.
5 from 1 vote
Voorbereiding 30 minutes
Kooktijd 50 minutes
Totale tijd 1 hour 20 minutes
Course Klassiekers, vleesgerechten
Cuisine Klassiekers, Vlaams, Vleesgerechten
Servings 4 personen
Calories 855 kcal

Ingrediënten
 
 

  • 1 kg gemengd gehakt kalfs/varkens
  • 1 ui
  • 1 tl lookpoeder of een teentje verse look (door de lookpers gehaald)
  • 1 tl bieslook gedroogd of vers
  • 1 tl oregano gedroogd of vers
  • 1 el kippenkruiden
  • wat peper
  • wat zout
  • klontjes boter
  • 1 ei
  • 150 gr paneermeel

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
    Preheat the oven to 356°F.
  • Doe het gehakt in een mengkom.
    Place the ground beef in a mixing bowl.
    1 kg gemengd gehakt
  • Snipper de ui en voeg toe aan het gehakt.
    Finely chop the onion and add to the minced meat.
    1 ui
  • Voeg bieslook, lookpoeder, oregano, kippenkruiden, paneermeel en wat peper en zout toe.
    Add chives, garlic powder, oregano, chicken seasoning, breadcrumbs and some salt and pepper.
    1 tl lookpoeder, 1 tl bieslook, 1 tl oregano, 1 el kippenkruiden, wat peper, wat zout
  • Breek het ei in de mengkom.
    Crack an egg into the mixing bowl.
    1 ei
  • Was je handen en kneed het geheel goed door elkaar (of gebruik wegwerphandschoenen). Zorg ervoor dat alles goed gemengd is.
    Wash your hands and knead well (or use disposable gloves). Make sure everything is well mixed.
  • Opgelet! Laat je ‘fingerspitzengefühl’ nu werken, want op het gevoel moet je een mengsel bekomen dat sappig en tegelijk voldoende stevig is.  Als je makkelijk een balletje kan rollen, dan zit je goed.  Wanneer het  mengsel te kleverig is, voeg dan wat extra paneermeel toe!
    Now let your 'fingerspitzengefühl' work, because by feeling you should get a mixture that is juicy yet firm enough. If you can easily roll a ball, you're good. If the mixture is too sticky, add some extra breadcrumbs!
  • Stort het gehaktbrood op een zuivere snijplank. Vorm het vleesmengsel tot een mooi ovaal en bol broodje.
    Dump the meatloaf onto a clean cutting board. Shape the meat mixture into a nice oval and round loaf.
  • Smelt een klont boter in een koekenpan op een matig vuur.
    Melt a knob of butter in a skillet over medium heat.
    klontjes boter
  • Leg het gehaktbrood in de bruisende boter en laat het vlees korsten. Laat het broodje zo’n 3 tot 4 minuten onaangeroerd in de pan liggen en draai het dan pas om.
    Place the meatloaf in the bubbling butter and allow the meat to crust. Leave the loaf untouched in the pan for about 3 to 4 minutes, only then turn it over.
  • Houd in de gaten dat je boter niet verbrandt. Voeg indien nodig een klontje koude boter toe.
    Keep an eye that your butter doesn't burn. Add a knob of cold butter if necessary.
  • Geef het gehaktbroodje ook aan de ommezijde een goudbruin korstje.
    Give the meatloaf on the outside a golden brown crust.
  • Leg het vleesbrood in een ovenschotel. Gebruik geen overdreven grote schotel. Het braadvet uit de pan gebruiken we niet.
    Place the meatloaf in an oven dish. Do not use an overly large dish. Do not use the cooking fat from the pan.
  • Leg een paar klompjes boter op het vlees.
    Place a few lumps of butter on the meat.
    klontjes boter
  • Schuif het gehaktbrood in het midden van de oven, en laat het gedurende een 50 tal minuten bakken op 180°C. (*Zie TIPS EN INFO!)
    Place the meatloaf in the middle of the oven, and bake for 50 minutes at 356°F. (*See TIPS AND INFO!)
  • Bedruip tijdens het bakken het gehaktbrood af en toe met wat de gesmolten boter en sappen ui de ovenschotel!
  • Haal het uit de oven en laat het vlees even rusten alvorens het aan te snijden.
    Remove it from the oven and let the meat rest for a while before cutting.
  • Je gehaktbrood is klaar! Serveer met puree met prei of gekookte aardappelen en natuurlijk een heerlijke vleesjus of bruine saus! Smakelijk!
    Your meatloaf is ready! Serve with mashed or boiled potatoes and of course a delicious meat gravy! Enjoy!

Notities

Gehaktbrood!

In vele gezinnen in dit nog altijd iets wat zeer gegeerd is. Samen met puree en een bruine saus is dit een klassieker die gesmaakt wordt door jong en oud.
KokenKoken
  • Opgelet! 50 minuten baktijd is een richtlijn! Alles hangt hier af van de werking van je oven, en hoe dik je het gehaktbrood hebt gemaakt. De bedoeling is dat het vlees doorbakken maar smeuïg is. Niet uitgedroogd! Voor de ene zal dit 10 minuten minder zijn, voor de andere zal het 10 minuten langer duren. Dit zal je een beetje moeten uitproberen.
  • Ook koud kan een gehaktbrood best smaken! Laat het brood afkoelen en bewaar het afgedekt in de koelkast. Snijd er dunne plakjes van om tussen je boterham te leggen. Wat mosterd erbij en smullen maar!
  • Of als snack...snijd blokjes van het vlees en serveer met wat ketchup. Yum!
  • Het staat je natuurlijk vrij om een andere gehaktmengeling te nemen, op puur runds of lamsgehakt. Die keuze is aan jou!


Onze receptenbundel werden mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
 
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder of deel het op je social media.
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
KokenKoken
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtubeFacebookPinterest en Instagram voor alle laatste updates.
Gehaktbrood! Met ons stap voor stap recept lukt het je zeker en vast!

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Gehaktbrood! Absolute topper in zoveel gezinnen!
Serving Size
 
1 portie
Amount per Serving
Calories
855
% Daily Value*
Fat
 
56
g
86
%
Saturated Fat
 
21
g
131
%
Trans Fat
 
0.01
g
Polyunsaturated Fat
 
6
g
Monounsaturated Fat
 
24
g
Cholesterol
 
221
mg
74
%
Sodium
 
438
mg
19
%
Potassium
 
928
mg
27
%
Carbohydrates
 
35
g
12
%
Fiber
 
3
g
13
%
Sugar
 
7
g
8
%
Protein
 
50
g
100
%
Vitamin A
 
124
IU
2
%
Vitamin C
 
6
mg
7
%
Calcium
 
145
mg
15
%
Iron
 
5
mg
28
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword gehaktbrood, gehaktbroodje
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

Geef een reactie

Beoordeel dit recept!




error: Deze inhoud is beschermd!
1
Share to...