Bruine fond
Bruine fond is een basis voor krachtige, donkere vleessausen en consommé. Maar ook voor bepaalde soepen of stoofschotels. Voor deze fond worden de beenderen en groenten in de oven gekleurd om de bouillon zijn bruine kleur te geven.
Materiaal en benodigdheden
Ingrediënten
- 3 kg kalfs en rundsbeenderen vraag dit bij Uw slager
- 200 gr spekzwoerd of spek
- 5 stuks uien grof gehakt
- 5 stuks wortel grof gehakt
- 1 stuk selder grof gehakt
- 2 blikjes tomatenpuree
- 6 liter water
- 5 stuks vleestomaten
- 10 tenen knoflook
- 1 stuk bouquet garni (kruidentuil)
- 1 eetlepel zwarte peperkorrels geplet, (dit gaat best in een vijzel)
- 2 tl zout
Instructies
- We gaan bruine fond maken.
- Doe de beenderen en spek in een ingevette braadslede en laat op 220°C onder de grill kleuren in de oven.3 kg kalfs en rundsbeenderen, 200 gr spekzwoerd of spek
- Versnijd de groenten grof met een vlijmscherp mes op een snijplank. Voeg ze dan toe aan je braadslede en laat ze meekleuren onder je grill.5 stuks uien, 5 stuks wortel, 1 stuk selder
- Smeer de tomatenpuree over de groenten en de beenderen en laat goed mee bakken in de oven.2 blikjes tomatenpuree
- Opgelet! Laat niet verbranden!!!
- Haal de braadslede uit de oven en doe alles in een soepketel.
- De braadslede deglaceer je! Giet een goede scheut water in de braadslede en zet deze even op een vuur, of steek ze even terug in de oven. Zo lossen de aanbaksels van de braadslede. Dit zijn enorme smaakmakers!!!!! Voeg dan dit vocht bij in de kookpot.
- Bevochtig nu met water.6 liter water
- Voeg de tomaten, peper, zout, bouquet garni en look toe aan je soepketel.5 stuks vleestomaten, 10 tenen knoflook, 1 stuk bouquet garni, 1 eetlepel zwarte peperkorrels, 2 tl zout
- Breng het geheel aan de kook.
- Verlaag het vuur, schep een eerste keer het vet en schuim af.
- Dek je soepketel af met een deksel. Laat je bruine fond 8 tot 12 uur zachtjes pruttelen. Met de nadruk op zachtjes!!! Voeg eventueel water bij als de fond te hard inkookt.
- Schep regelmatig bovendrijvend vet af met behulp van een soeplepel.
- Zeef dan de fond door een fijne puntzeef in een andere soepketel en laat afkoelen tot hij minstens op kamertemperatuur is.
- Laat verder afkoelen in je koelkast.
- Het vet van je bruine fond zal stollen en op je fond drijven. Schep het gestolde vet van de fond met behulp van een schuimspaan.
- Et voila, je bruine fond is klaar voor gebruik en verdere verwerking!
RECEPT VIDEO
Notities
Bruine fond
Als je op zoek bent naar de ultieme basis voor smaakvolle sauzen, soepen en stoofschotels, ben je hier aan het juiste adres. In dit eenvoudige en stapsgewijze recept ontdek je hoe je zelf een rijke en diepe bruine fond kan maken.Waarom zelf bruine fond maken?
Niets verslaat de voldoening van het maken van je eigen bruine fond. Het geeft niet alleen een unieke smaak aan je gerechten, maar het hele proces is ook een ware culinaire reis. Als je er de tijd voor hebt, vergeet dan die kant-en-klare bouillons en ontdek hoe je met eenvoudige ingrediënten een onweerstaanbare diepte aan je gerechten kunt toevoegen.Wat is het verschil tussen een bouillon en een fond?
Een fond is eigenlijk gewoon de ingekookte bouillon. Het inkoken zorgt voor een diepere, karakteristieke en intensere smaak.TIPS EN INFO :
- Kies de juiste ingrediënten! Ga voor kwaliteitsingrediënten zoals runderbeenderen, groenten en kruiden van goede kwaliteit. Dit vormt de basis voor een smaakvolle bruine fond.
- Voor deze fond worden de beenderen en groenten in de oven gekleurd om de bouillon zijn bruine kleur te geven. Ze mogen niet verbranden! Anders krijgt de fond een bittere smaak die niet meer weg te krijgen is. Het roosteren in de oven zorgt voor een rijke, complexe smaak.
- Een fond is de basis van koken! We bekomen een fond door het laten inkoken van een bouillon op basis van beenderen verrijkt met groenten en kruiden.
- Een fond is het fundament van vele culinaire sauzen. Zoals je in de video kan zien, we deglaceren de pan, waarin je vlees hebt aangebakken, met fond en voegen de nodige ingrediënten toe om onze finale saus te bekomen.
- Op zoek naar meer info en weetjes over fonds en bouillons?
- Ook ons recept voor rundsfond, kippebouillon en visfumet kan je terugvinden in onze receptenbundel.
- Bruine fond is ook de basis voor "Bruine vleessaus" en kan ook dienen om een consommé te maken.
- Een héél makkelijk hulpmiddel is om je bruine fond (en andere fonds) in te vriezen in ijsblokjes vormen. Verdeel de fond over je vorm, vries in, en wanneer ze bevroren zijn haal je de blokjes uit de vorm. Doe dan de blokjes onmiddellijk in een ziplock zak en plaats ze terug in je vriezer. Zo heb je altijd en snel een portie fond bij de hand.
Voedingswaarde :
Nutrition Facts
Bruine fond
Serving Size
1 L
Amount per Serving
Calories
287
% Daily Value*
Fat
27
g
42
%
Saturated Fat
9
g
56
%
Trans Fat
0.1
g
Polyunsaturated Fat
4
g
Monounsaturated Fat
12
g
Cholesterol
44
mg
15
%
Sodium
802
mg
35
%
Potassium
170
mg
5
%
Carbohydrates
3
g
1
%
Fiber
0.4
g
2
%
Sugar
0.3
g
0
%
Protein
9
g
18
%
Vitamin A
351
IU
7
%
Vitamin C
2
mg
2
%
Calcium
79
mg
8
%
Iron
1
mg
6
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood
DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.