Bruine fond
Bruine fond is een basis voor krachtige, donkere vleessausen en consommé. Maar ook voor bepaalde soepen of stoofschotels. Voor deze fond worden de beenderen en groenten in de oven gekleurd om de bouillon zijn bruine kleur te geven.
Materiaal en benodigdheden
Ingrediënten
- 3 kg kalfs en rundsbeenderen vraag dit bij Uw slager
- 200 gr spekzwoerd of spek
- 5 stuks uien grof gehakt
- 5 stuks wortel grof gehakt
- 1 stuk selder grof gehakt
- 2 blikjes tomatenpuree
- 6 liter water
- 5 stuks vleestomaten
- 10 tenen knoflook
- 1 stuk bouquet garni (kruidentuil)
- 1 eetlepel zwarte peperkorrels geplet, (dit gaat best in een vijzel)
- 2 tl zout
Instructies
- Doe de beenderen en spek in een braadslede en laat op 220°C onder de grill kleuren in de oven.3 kg kalfs en rundsbeenderen, 200 gr spekzwoerd of spek
- Versnijd de groenten grof met een vlijmscherp mes op een snijplank. Voeg ze dan toe aan je braadslede en laat meekleuren onder je grill.5 stuks uien, 5 stuks wortel, 1 stuk selder
- Smeer de tomatenpuree over de groenten en de beenderen en laat goed mee bakken in de oven.2 blikjes tomatenpuree
- Opgelet! Laat niet verbranden!!!
- Haal de braadslede uit de oven en doe alles in een soepketel.
- De braadslede deglaceer je! Giet een goede scheut water in de braadslede en zet deze even op een vuur, of steek ze even terug in de oven. Zo lossen de aanbaksels van de braadslede. Dit zijn enorme smaakmakers!!!!! Voeg dan dit vocht bij in de kookpot.
- Bevochtig nu met water.6 liter water
- Voeg de tomaten, peper, zout, bouquet garni en look toe aan je soepketel.5 stuks vleestomaten, 10 tenen knoflook, 1 stuk bouquet garni, 1 eetlepel zwarte peperkorrels, 2 tl zout
- Breng het geheel aan de kook.
- Verlaag het vuur, schep een eerste keer het vet en schuim af.
- Dek je soepketel af met een deksel. Laat je bruine fond 8 tot 12 uur zachtjes pruttelen. Met de nadruk op zachtjes!!! Voeg eventueel water bij als de fond te hard inkookt.
- Schep regelmatig bovendrijvend vet af met behulp van een soeplepel.
- Zeef dan de fond door een fijne puntzeef in een andere soepketel en laat afkoelen tot hij minstens op kamertemperatuur is.
- Laat verder afkoelen in je koelkast.
- Het vet van je bruine fond zal stollen en op je fond drijven. Schep het gestolde vet van de fond met behulp van een schuimspaan.
- Et voila, je Bruine fond kopen hoeft niet meer! Uw eigen fond is klaar voor gebruik en verdere verwerking!
Video

Notities
Bruine fond
Bruine fond is een basis voor krachtige, donkere vleessausen en consommé. Maar ook voor bepaalde soepen of stoofschotels. Voor deze fond worden de beenderen en groenten in de oven gekleurd om de bouillon zijn bruine kleur te geven.
TIPS EN INFO
- Voor deze fond worden de beenderen en groenten in de oven gekleurd om de bouillon zijn bruine kleur te geven. Ze mogen niet verbranden! Anders krijgt de fond een bittere smaak die niet meer weg te krijgen is.
- Een fond is de basis van koken! We bekomen een fond door het laten inkoken van een bouillon op basis van beenderen verrijkt met groenten en kruiden.
- Een fond vormt de basis van vele culinaire sauzen.
- We deglaceren de braadjus met fond en voegen de nodige ingrediënten toe om onze finale saus te bekomen.
- Op zoek naar meer info en weetjes over fonds en bouillons? Klik hier!
- Ook ons recept voor rundsfond, kippebouillon en visfumet kan je terugvinden in onze receptenbundel.
- Bruine fond is een basis voor krachtige, donkere vleessausen en consommé.
- Een héél makkelijk hulpmiddel is om je bruine fond (en andere fonds) in te vriezen in ijsblokjes vormen. Zo heb je altijd en snel een portie fond bij de hand.


Voedingswaarde :
Nutrition Facts
Bruine fond
Serving Size
1 L
Amount per Serving
Calories
287
% Daily Value*
Fat
27
g
42
%
Saturated Fat
9
g
56
%
Trans Fat
0.1
g
Polyunsaturated Fat
4
g
Monounsaturated Fat
12
g
Cholesterol
44
mg
15
%
Sodium
802
mg
35
%
Potassium
170
mg
5
%
Carbohydrates
3
g
1
%
Fiber
0.4
g
2
%
Sugar
0.3
g
0
%
Protein
9
g
18
%
Vitamin A
351
IU
7
%
Vitamin C
2
mg
2
%
Calcium
79
mg
8
%
Iron
1
mg
6
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood
DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen mij bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen.