Bruine fond

Bruine fond

Bruine fond

Brui­ne fond is een basis voor krach­ti­ge, don­ke­re vlees­sau­sen en con­som­mé. Maar ook voor bepaal­de soe­pen of stoof­scho­tels. Voor deze fond wor­den de been­de­ren en groen­ten in de oven gekleurd om de bouil­lon zijn brui­ne kleur te geven. 
5 from 2 votes
Prep Time 30 mins
Cook Time 12 hrs
Total Time 12 hrs 30 mins
Cour­se Basis­ge­rech­ten, basis­ken­nis, fonds
Cui­si­ne Basis­keu­ken, Frans
Ser­vings 3 liter
Calo­ries 287 kcal

Ingrediënten
  

  • 3 kg kalfs en runds­been­de­ren vraag dit bij Uw slager
  • 200 gr spek­zwoerd of spek
  • 5 stuks uien grof gehakt
  • 5 stuks wor­tel grof gehakt
  • 1 stuk sel­der grof gehakt
  • 2 blik­jes toma­ten­pu­ree
  • 6 liter water
  • 5 stuks vlees­to­ma­ten
  • 10 tenen knof­look
  • 1 stuk bou­quet gar­ni (krui­den­tuil)
  • 1 eet­le­pel zwar­te peper­kor­rels geplet, (dit gaat best in een vij­zel)
  • 2 tl zout

Instructies
 

  • Doe de been­de­ren en spek in een braad­sle­de en laat op 220°C onder de grill kleu­ren in de oven.
    3 kg kalfs en runds­been­de­ren, 200 gr spek­zwoerd of spek
  • Ver­snijd de groen­ten grof met een vlijm­scherp mes op een snij­plank. Voeg ze dan toe aan je braad­sle­de en laat mee­kleu­ren onder je grill.
    5 stuks uien, 5 stuks wor­tel, 1 stuk selder
  • Smeer de toma­ten­pu­ree over de groen­ten en de been­de­ren en laat goed mee bak­ken in de oven.
    2 blik­jes tomatenpuree
  • Opge­let! Laat niet verbranden!!!
  • Haal de braad­sle­de uit de oven en doe alles in een soep­ke­tel.
  • De braad­sle­de degla­ceer je! Giet een goe­de scheut water in de braad­sle­de en zet deze even op een vuur, of steek ze even terug in de oven. Zo los­sen de aan­bak­sels van de braad­sle­de. Dit zijn enor­me smaak­ma­kers!!!!! Voeg dan dit vocht bij in de kookpot.
  • Bevoch­tig nu met water.
    6 liter water
  • Voeg de toma­ten, peper, zout, bou­quet gar­ni en look toe aan je soep­ke­tel.
    5 stuks vlees­to­ma­ten, 10 tenen knof­look, 1 stuk bou­quet gar­ni, 1 eet­le­pel zwar­te peper­kor­rels, 2 tl zout
  • Breng het geheel aan de kook.
  • Ver­laag het vuur, schep een eer­ste keer het vet en schuim af. 
  • Dek je soep­ke­tel af met een dek­sel. Laat je brui­ne fond 8 tot 12 uur zacht­jes prut­te­len. Met de nadruk op zacht­jes!!! Voeg even­tu­eel water bij als de fond te hard inkookt.
  • Schep regel­ma­tig boven­drij­vend vet af met behulp van een soep­le­pel.
  • Zeef dan de fond door een fij­ne punt­zeef in een ande­re soep­ke­tel en laat afkoe­len tot hij min­stens op kamer­tem­pe­ra­tuur is.
  • Laat ver­der afkoe­len in je koelkast.
  • Het vet van je brui­ne fond zal stol­len en op je fond drij­ven. Schep het gestol­de vet van de fond met behulp van een schuim­spaan.
  • Et voi­la, je Brui­ne fond kopen hoeft niet meer! Uw eigen fond is klaar voor gebruik en ver­de­re verwerking!

Video

Notities

Bruine fond

Brui­ne fond is een basis voor krach­ti­ge, don­ke­re vlees­sau­sen en con­som­mé. Maar ook voor bepaal­de soe­pen of stoof­scho­tels. Voor deze fond wor­den de been­de­ren en groen­ten in de oven gekleurd om de bouil­lon zijn brui­ne kleur te geven. 
DrankDrank

TIPS EN INFO

  • Voor deze fond wor­den de been­de­ren en groen­ten in de oven gekleurd om de bouil­lon zijn brui­ne kleur te geven. Ze mogen niet ver­bran­den! Anders krijgt de fond een bit­te­re smaak die niet meer weg te krij­gen is.
  • Een fond is de basis van koken! We beko­men een fond door het laten inko­ken van een bouil­lon op basis van been­de­ren ver­rijkt met groen­ten en kruiden.
  • Een fond vormt de basis van vele culi­nai­re sauzen. 
  • We degla­ce­ren de braad­jus met fond en voe­gen de nodi­ge ingre­di­ën­ten toe om onze fina­le saus te bekomen.
  • Op zoek naar meer info en weet­jes over fonds en bouil­lons? Klik hier!
  • Ook ons recept voor runds­fond, kip­pe­bouil­lon en vis­fu­met kan je terug­vin­den in onze recep­ten­bun­del.
  • Brui­ne fond is een basis voor krach­ti­ge, don­ke­re vlees­sau­sen en consommé.
  • Een héél mak­ke­lijk hulp­mid­del is om je brui­ne fond (en ande­re fonds) in te vrie­zen in ijs­blok­jes vor­men. Zo heb je altijd en snel een por­tie fond bij de hand.
Onze recep­ten­bun­del wer­den moge­lijk gemaakt door soft­wa­re van Boot­strap­ped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Boot­strap­ped Ventures
 
Heb je dit recept zelf gepro­beerd? Of heb je een vraag of opmer­king over het recept? Laat dan een reac­tie ach­ter hier­on­der of deel het op je soci­al media.
Mis­schien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
KokenKoken
HONGER NAAR MEER? Abon­neer je op onze nieuws­brief en volg ons op you­tu­beFacebookPin­te­rest en Inst­agram voor alle laat­ste updates.
Brui­ne fond kopen hoef je dus niet te doen! Maak hem zelf!

Voedingswaarde :

Nutri­ti­on Facts
Brui­ne fond
Ser­ving Size
 
1 L
Amount per Serving
Calo­ries
287
% Dai­ly Value*
Fat
 
27
g
42
%
Satu­ra­ted Fat
 
9
g
56
%
Trans Fat
 
0.1
g
Polyun­sa­tu­ra­ted Fat
 
4
g
Monoun­sa­tu­ra­ted Fat
 
12
g
Cho­les­te­rol
 
44
mg
15
%
Sodi­um
 
802
mg
35
%
Pot­as­si­um
 
170
mg
5
%
Car­bo­hy­dra­tes
 
3
g
1
%
Fiber
 
0.4
g
2
%
Sugar
 
0.3
g
0
%
Pro­tein
 
9
g
18
%
Vita­min A
 
351
IU
7
%
Vita­min C
 
2
mg
2
%
Cal­ci­um
 
79
mg
8
%
Iron
 
1
mg
6
%
* Per­cent Dai­ly Valu­es are based on a 2000 calo­rie diet.
Key­word basis­fonds, basis­ge­rech­ten, basis­keu­ken, basis­re­cep­ten, brui­ne fond, brui­ne fond kopen, brui­ne fond recept
Dit recept delen op facebook?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept delen op Inst­agram?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept gepro­beerd?Laat ons weten hoe het was! 

Geef een reactie

Recipe Rating




error: Deze inhoud is beschermd!