
Visfumet maken
Visfumet is een basis voor vissoepen, sausen en consommé. De smaak van deze visbouillon is ongeëvenaard en niet vergelijkbaar met poeders.
Materiaal — Benodigdheden

2 grote kookpot met deksel

ijsblokjes set (makkelijk om visfumet te bewaren)
Ingrediënten
- 2 el roomboter
- 1 ui (dik genoeg, anders 2 stuks) in ringen gesneden
- 1 bleekselderij grof gesneden
- 1,5 kg koppen en graten van vaste en magere witvissen Het liefst platvissen zoals tong, tarbot, heilbot, griet, … )
- 1 bouquet garni (Laurier, tijm, peterseliestengels)
- 1 citroen geschild en in schijven gesneden
- 1 el witte peperkorrels
- 2 l water
- 4 dl droge witte wijn optioneel
Instructies
- Spoel je viskoppen en graten goed af onder koud stromend water.1,5 kg koppen en graten van vaste en magere witvissen
- Smeer van de kookpot de bodem en zijwanden goed in met de boter.2 el roomboter
- Snij je selder in groffe stukken.1 bleekselderij
- Snij je ajuin in ringen.1 ui
- Leg een laag fijngesneden groenten op de bodem van je kookpot.
- Leg hierop een deel visgraten en koppen.
- Dek opnieuw af met de volgende laag groenten.
- Leg erna je volgende laag visgraten en koppen er bovenop.
- Ontdoe je citroen van de schil, snijd in schijven en leg die bij in je kookpot.1 citroen
- Voeg je bouquet garni toe.1 bouquet garni
- Voeg de witte peperkorrels er aan toe.1 el witte peperkorrels
- Zet je kookpot op een laag vuur met deksel, en laat “zweten” (dwz dat je alles zacht aan stooft — Franse kookterm hiervoor is ‘sueren’.
- Bevochtig dan met water tot het geheel net onder staat.2 l water
- Ook de droge witte wijn mag erbij (optioneel)4 dl droge witte wijn
- Breng het geheel terug tot aan het kookpunt, en zet dan je vuur op een lage stand.
- Laat 20 minuten zachtjes pruttelen. (Doe dit niet langer want dan zal je fumet bitter worden)
- Waneer klaar, zeef dan de visfumet door een fijne zeef in een andere kookpot.
- Kook nu de bouillon nog even terug op, giet over in een grote mengkom en laat afkoelen.
- Uw visfumet is klaar voor gebruik!
- Om het je makkelijk te maken kan je de bouillon overhevelen in een ijsblokjesvorm en zo bewaren in je vriezer. Wanneer de blokjes bevroren zijn haal je ze uit de vorm en bewaar je ze in een ziplock bag. Zo heb je steeds verse visfumet bij de hand.
Video
Notities
Visfumet maken
Visfumet is een basisbouillon voor vissoepen, sausen en consommé. De smaak is ongeëvenaard en niet vergelijkbaar met poeders!TIPS EN INFO
- Visgraten en koppen kan je normaal makkelijk (en meestal voor niets) krijgen bij je lokale visboer. Vraag ernaar!
- Indien u koppen gebruikt die heel gelatineus zijn, verwijder dan de kieuwen en ogen met een schaar. Anders maken die de visfumet troebel.
- Gebruik om dezelfde reden ook geen vette vissoorten zoals zalm en haring. Graten van een kabeljauw kan, maar geven eigenlijk te weinig smaak aan de visfumet. Gebruik liever tong, heilbot of griet
- Zoals je merkt gebruikt Johan in het recept geen droge witte wijn. In de traditionele Franse keuken wordt dit absoluut wel gedaan. Dan is de verhouding water/wijn half en half. Indien je enkel water gebruikt is dit veel toegankelijker voor iedereen, en zullen ook je kinderen visfumet beter appreciëren. Je kan natuurlijk de bouillon op klassieke manier maken, de bereidingswijze blijft hetzelfde.
- Kook je fumet nooit op een hoog vuur en absoluut nooit te lang. Graten en kieuwen van de vis kunnen hier niet tegen. Heel de bereiding zal oxideren en je bouillon zal bitter smaken waardoor hij goed is voor de vuilnisbak.
- Meer weten over fumet, fond en bouillon?


Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Top!
Dankjewel!