Visfumet maken

Visfumet

Visfumet maken

Visfumet is een basis voor vissoepen, sausen en consommé. De smaak van deze visbouillon is ongeëvenaard en niet vergelijkbaar met poeders.
5 from 3 votes
Voorbereiding 15 minutes
Kooktijd 25 minutes
Totale tijd 40 minutes
Course Basisgerechten, basiskennis, bouillons, visfumet
Cuisine Basiskeuken, Frans, Klassiekers
Servings 2 liter
Calories 793 kcal

Materiaal en benodigdheden

Ingrediënten
 
 

  • 2 el roomboter
  • 1 ui (dik genoeg, anders 2 stuks) in ringen gesneden
  • 1 bleekselderij grof gesneden
  • 1,5 kg koppen en graten van vaste en magere witvissen Het liefst platvissen zoals tong, tarbot, heilbot, griet, ... )
  • 1 bouquet garni (Laurier, tijm, peterseliestengels)
  • 1 citroen geschild en in schijven gesneden
  • 1 el zwarte peperkorrels
  • 1,5 l water
  • 75 cl droge witte wijn optioneel

Instructies
 

  • We maken visfumet! (Of visbouillon of visfond zoals je het wil noemen)
  • Spoel je viskoppen en graten goed af onder koud stromend water.
    1,5 kg koppen en graten van vaste en magere witvissen
  • Smeer van de kookpot de bodem en zijwanden goed in met de boter.
    2 el roomboter
  • Was en snij je selder in groffe stukken.
    1 bleekselderij
  • Pel de ui en snijd in ringen.
    1 ui
  • Ontdoe je citroen van de schil en snijd in schijven.
    1 citroen
  • Maak je bouquet garni.
    1 bouquet garni
  • Leg een laag fijngesneden groenten op de bodem van je kookpot.
  • Leg hierop een deel visgraten en wat geschilde citroen.
  • Dek opnieuw af met de volgende laag groenten en de rest van de citroen.
  • Leg erna je volgende laag visgraten er bovenop.
  • Voeg de zwarte peperkorrels witte peperkorrelser aan toe samen met de bouquet garni.
    1 el zwarte peperkorrels
  • Zet je kookpot op een laag vuur met deksel, en laat "zweten" (dwz dat je alles zacht aan stooft - Franse kookterm hiervoor is 'sueren'.
  • Bevochtig dan met de droge witte wijn en vul aan met water tot het geheel net onder staat.
    1,5 l water, 75 cl droge witte wijn
  • Breng het geheel terug tot aan het kookpunt, en zet dan je vuur op een lage stand.
  • Laat 20 minuten zachtjes pruttelen. (Doe dit niet langer want dan zal je fumet bitter worden)
  • Waneer klaar, zeef dan de visfumet door een fijne zeef in een andere kookpot.
  • Kook nu de bouillon nog even terug op, giet over in een grote mengkom en laat afkoelen.
  • Om het je makkelijk te maken kan je de bouillon overhevelen in een ijsblokjesvorm en zo bewaren in je vriezer. Wanneer de blokjes bevroren zijn haal je ze uit de vorm en bewaar je ze in een ziplock bag. Zo heb je steeds verse visfumet bij de hand.
  • Uw visfumet is klaar voor gebruik!

Video

YouTube video

Notities

Visfumet maken

Visfumet is een basisbouillon voor vissoepen, sausen en consommé. De smaak is ongeëvenaard en niet vergelijkbaar met poeders!

TIPS EN INFO

  • Visgraten en koppen kan je normaal makkelijk (en soms nog voor niets) krijgen bij je lokale visboer. Vraag ernaar!
  • Indien u koppen gebruikt die heel gelatineus zijn, verwijder dan de kieuwen en ogen met een schaar. Anders maken die de visfumet troebel.
  • Gebruik om dezelfde reden ook geen vette vissoorten zoals zalm en haring. Graten van een kabeljauw kan, maar geven eigenlijk te weinig smaak aan de visfumet. Gebruik liever tong, heilbot of griet
  • In de traditionele Franse keuken gebruiken we droge witte wijn om visfumet te maken. De verhouding kan dan maximaal half water/wijn zijn, maar meestal gebruiken we een 1/3 verhouding. Weet gewoon dat dit optioneel is! Je kan ook enkel water gebruiken. Dit maakt de fumet veel toegankelijker voor iedereen, en zo zullen ook je kinderen visfumet beter appreciëren. De keuze is aan jou. De bereidingswijze blijft hetzelfde.
  • Kook je fumet nooit op een hoog vuur en absoluut nooit te lang. Graten en kieuwen van de vis kunnen hier niet tegen. Heel de bereiding zal oxideren en je bouillon zal bitter smaken waardoor hij goed is voor de vuilnisbak. 
  • Meer weten over fumet, fond en bouillon?
  • Ook de beste vissaus maak je met visfumet!
Onze receptenbundel werd mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
 
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder!
Deel het gerust op je social media en tag ons!.
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
KokenKoken
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtube, TikTok, FacebookPinterest en Instagram voor alle laatste updates.
 
Visfumet maken is zoals je merkt niet moeilijk, en sneller klaar dan je denkt.

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Visfumet maken
Serving Size
 
1 liter
Amount per Serving
Calories
793
% Daily Value*
Fat
 
24
g
37
%
Saturated Fat
 
10
g
63
%
Trans Fat
 
0.5
g
Polyunsaturated Fat
 
5
g
Monounsaturated Fat
 
5
g
Cholesterol
 
218
mg
73
%
Sodium
 
301
mg
13
%
Potassium
 
3468
mg
99
%
Carbohydrates
 
23
g
8
%
Fiber
 
6
g
25
%
Sugar
 
10
g
11
%
Protein
 
112
g
224
%
Vitamin A
 
1340
IU
27
%
Vitamin C
 
25
mg
30
%
Calcium
 
293
mg
29
%
Iron
 
9
mg
50
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword visfumet, visfumet maken
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen mij bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen.

2 reacties op “Visfumet maken”

Geef een reactie

Recipe Rating




error: Deze inhoud is beschermd!
4
Share to...