Visfumet maken

visfumet

Visfumet maken

Vis­fu­met is een basis voor vis­soe­pen, sau­sen en con­som­mé. De smaak van deze vis­bouil­lon is onge­ë­ve­naard en niet ver­ge­lijk­baar met poeders.
5 from 3 votes
Prep Time 15 mins
Cook Time 25 mins
Total Time 40 mins
Cour­se Basis­ge­rech­ten, basis­ken­nis, bouil­lons, visfumet
Cui­si­ne Basis­keu­ken, Frans, Klassiekers
Ser­vings 2 liter
Calo­ries 936 kcal

Materiaal — Benodigdheden

Ingrediënten
 
 

  • 2 el room­bo­ter
  • 1 ui (dik genoeg, anders 2 stuks) in rin­gen gesneden
  • 1 bleek­sel­de­rij grof gesne­den
  • 1,5 kg kop­pen en gra­ten van vas­te en mage­re wit­vis­sen Het liefst plat­vis­sen zoals tong, tar­bot, heil­bot, griet, … )
  • 1 bou­quet gar­ni (Lau­rier, tijm, peterseliestengels)
  • 1 citroen geschild en in schij­ven gesneden
  • 1 el wit­te peperkorrels
  • 2 l water
  • 4 dl dro­ge wit­te wijn opti­o­neel

Instructies
 

  • Spoel je vis­kop­pen en gra­ten goed af onder koud stro­mend water.
    1,5 kg kop­pen en gra­ten van vas­te en mage­re witvissen
  • Smeer van de kook­pot de bodem en zij­wan­den goed in met de boter.
    2 el roomboter
  • Snij je sel­der in grof­fe stukken.
    1 bleek­sel­de­rij
  • Snij je ajuin in ringen.
    1 ui
  • Leg een laag fijn­ge­sne­den groen­ten op de bodem van je kook­pot.
  • Leg hier­op een deel vis­gra­ten en koppen.
  • Dek opnieuw af met de vol­gen­de laag groenten.
  • Leg erna je vol­gen­de laag vis­gra­ten en kop­pen er bovenop.
  • Ont­doe je citroen van de schil, snijd in schij­ven en leg die bij in je kookpot.
    1 citroen
  • Voeg je bou­quet gar­ni toe.
    1 bou­quet garni
  • Voeg de wit­te peper­kor­rels er aan toe.
    1 el wit­te peperkorrels
  • Zet je kook­pot op een laag vuur met dek­sel, en laat “zwe­ten” (dwz dat je alles zacht aan stooft — Fran­se kook­term hier­voor is ‘sue­ren’.
  • Bevoch­tig dan met water tot het geheel net onder staat. 
    2 l water
  • Ook de dro­ge wit­te wijn mag erbij (opti­o­neel)
    4 dl dro­ge wit­te wijn
  • Breng het geheel terug tot aan het kook­punt, en zet dan je vuur op een lage stand.
  • Laat 20 minu­ten zacht­jes prut­te­len. (Doe dit niet lan­ger want dan zal je fumet bit­ter worden)
  • Waneer klaar, zeef dan de vis­fu­met door een fij­ne zeef in een ande­re kook­pot.
  • Kook nu de bouil­lon nog even terug op, giet over in een gro­te meng­kom en laat afkoelen.
  • Uw vis­fu­met is klaar voor gebruik!
  • Om het je mak­ke­lijk te maken kan je de bouil­lon over­he­ve­len in een ijs­blok­jes­vorm en zo bewa­ren in je vrie­zer. Wan­neer de blok­jes bevro­ren zijn haal je ze uit de vorm en bewaar je ze in een ziplock bag. Zo heb je steeds ver­se vis­fu­met bij de hand.

Notities

Visfumet maken

Vis­fu­met is een basis­bouil­lon voor vis­soe­pen, sau­sen en con­som­mé. De smaak is onge­ë­ve­naard en niet ver­ge­lijk­baar met poeders!


TIPS EN INFO

  • Vis­gra­ten en kop­pen kan je nor­maal mak­ke­lijk (en meest­al voor niets) krij­gen bij je loka­le vis­boer. Vraag ernaar!
  • Indien u kop­pen gebruikt die heel gela­ti­neus zijn, ver­wij­der dan de kieu­wen en ogen met een schaar. Anders maken die de vis­fu­met troebel.
  • Gebruik om dezelf­de reden ook geen vet­te vis­soor­ten zoals zalm en haring. Gra­ten van een kabel­jauw kan, maar geven eigen­lijk te wei­nig smaak aan de vis­fu­met. Gebruik lie­ver tong, heil­bot of griet
  • Zoals je merkt gebruikt Johan in het recept geen dro­ge wit­te wijn. In de tra­di­ti­o­ne­le Fran­se keu­ken wordt dit abso­luut wel gedaan. Dan is de ver­hou­ding water/wijn half en half. Indien je enkel water gebruikt is dit veel toe­gan­ke­lij­ker voor ieder­een, en zul­len ook je kin­de­ren vis­fu­met beter appre­ci­ë­ren. Je kan natuur­lijk de bouil­lon op klas­sie­ke manier maken, de berei­dings­wij­ze blijft hetzelfde.
  • Kook je fumet nooit op een hoog vuur en abso­luut nooit te lang. Gra­ten en kieu­wen van de vis kun­nen hier niet tegen. Heel de berei­ding zal oxi­de­ren en je bouil­lon zal bit­ter sma­ken waar­door hij goed is voor de vuilnisbak. 
  • Meer weten over fumet, fond en bouil­lon?


Onze recep­ten­bun­del wer­den moge­lijk gemaakt door soft­wa­re van Boot­strap­ped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Boot­strap­ped Ventures
 
Heb je dit recept zelf gepro­beerd? Of heb je een vraag of opmer­king over het recept? Laat dan een reac­tie ach­ter hier­on­der of deel het op je soci­al media.
Mis­schien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
KokenKoken
HONGER NAAR MEER? Abon­neer je op onze nieuws­brief en volg ons op you­tu­beFacebookPin­te­rest en Inst­agram voor alle laat­ste updates.
Vis­fu­met maken is zoals je merkt niet moei­lijk, en snel­ler klaar dan je denkt.
Key­word vis­fu­met, vis­fu­met maken
Dit recept delen op facebook?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept delen op Inst­agram?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept gepro­beerd?Laat ons weten hoe het was! 

2 reacties op “Visfumet maken”

Geef een reactie

Recipe Rating




error: Deze inhoud is beschermd!