Consommé

consommé

Consommé

Een consommé is een geheel ontvette bouillon (fond) die helder gemaakt is door behulp van een Clarif (een mengeling van ingrediënten die al het vet en onzuiverheden uit de basisfond zal halen). Meestal wordt er een bepaalde garnituur aan toegevoegd. Deze basis bouillon zit boordevol smaak!
5 from 1 vote
Voorbereiding 20 minutes
Kooktijd 1 hour
Totale tijd 1 hour 20 minutes
Course Basisgerechten, basiskennis, Soepen
Cuisine Basiskeuken, Frans, Klassiekers, Soepen
Servings 2 liter
Calories 513 kcal

Materiaal en benodigdheden

Ingrediënten
 
 

Voor de "Clarif"

  • 300 gr gehakt (of gekapt) vlees (of vis ) naargelang de fond die je gebruikt. (bv: Rundsgehakt, kalfsgehakt, kippegehakt)
  • ½ stuk prei (wit en groen) in fijne brunoise
  • ½ stuk bleekselder in fijne brunoise
  • 1 wortel in fijne brunoise
  • 2 tomaten in stukjes (of een eetlepel tomatenpuree kan ook voor een diepere kleur van je bouillon)
  • 1 stuk bouquet garni kruidentuil
  • 3 stuks eiwitten

Instructies
 

  • We maken een consommé.
  • Zorg ervoor dat je gebruikte fond of bouillon koud en goed ontvet is (in elk van onze recepten voor bouillon of fond staat bij hoe je dit best kan doen).
    3 liter fond
  • Kruid de fond of bouillon met de geplette peperkorrels, zout en cayennepeper.
    1 theelepel witte peperkorrels, 1 snuif zout, 1 snuif cayennepeper
  • Snij de groenten in een fijne brunoise (fijne blokjes) en meng al de ingrediënten voor de Clarif in je kookpot.
    300 gr gehakt (of gekapt) vlees, 1/2 stuk prei (wit en groen), 1/2 stuk bleekselder, 1 wortel, 2 tomaten, 1 stuk bouquet garni, 3 stuks eiwitten
    consomme - clarif bereiden
  • Voeg je ontvette bouillon toe.
  • Meng goed onder elkaar.
  • Zet op een matig vuur en breng al zacht roerend aan de kook. Roer zachtjes met een spatel zodat je eiwitten niet aan de bodem van je kookpot beginnen te kleven.
  • De eiwitten in de clarif zullen beginnen stollen en wit kleuren.
  • Stop met roeren, zet het vuur laag, en laat de bouillon heel zachtjes pruttelen.
  • De clarif zal een dikke koek vormen en komen bovendrijven.
  • Laat ongeveer 45 minuten tot een uur zacht pruttelen. De clarif zal garen en wat openbreken. Soms zal hij ook naar de bodem zakken.
  • Scheid de geklaarde consommé voorzichtig van de Clarif door hem door een fijne zeef met een neteldoek te gieten. Gebruik hiervoor een schuimspaan en soeplepel.
    Consommé - zeven
  • Uw consommé is klaar voor gebruik! Of klaar om verder af te werken.

Video

YouTube video

Notities

Consommé

Een consommé is een geheel ontvette bouillon (fond) die helder gemaakt is door behulp van een Clarif. Dit is een mengeling van fijn gesneden groenten, gehakt vlees (of vis) en eiwitten, die al het vet en onzuiverheden uit de basisfond zal halen. Meestal wordt er een bepaalde garnituur aan toegevoegd.

TIPS EN INFO : 

    • Maak uw basis consomme op deze manier en je zal een echte smaakbom krijgen!
    • De kwaliteit van je bouillon of fond is hierbij allesbepalend!
    • Je kan de consommé verder afkruiden en afwerken naar je eigen smaak.
    • Voeg bijvoorbeeld een "fijne brunoise" van groenten toe.
    • Of, indien je een  kreeftenfond gebruikt, kan je kiezen om de geklaarde bouillon af te werken met wat fijn gesneden groentjes en gepelde rivierkreeftjes.
    • De mogelijkheden zijn enorm. Vertrek altijd van een goede en juiste basis!
    • Voor gevogelte consommé gebruikt u als basis gevogelte bouillon.
    • Voor visconsommé natuurlijk een visfumet.
    • Deze heldere soep is op zich een tijdrovend, luxueus en duurder gerecht dat resulteert in een kristalheldere, vloeibare bouillon met een volle smaak waarin geen enkel spoor van vet aanwezig is.
    • Gebruik nooit teveel eiwitten voor je Clarif! Ga er vanuit om 1 eiwit per liter fond of bouillon te gebruiken om je consommé te clarifiëren. Je wil immers niet dat je bouillon naar ei gaat smaken.
  • Sommigen mensen vragen zich af, waarom al die ingrediënten voor een clarif?! Het eiwit heeft puur een zuiveringseffect, net zoals het vlees maar dit geeft ook samen met je gesneden groenten extra smaak aan je uiteindelijke bouillon.
  • Consommé wordt vaak als voorgerecht geserveerd en wordt uitsluitend gegarneerd met ingrediënten met een zachte smaak die de delicate soep niet overheersen. De bouillon speelt altijd de hoofdrol!
  • Ze kan ook dienen als basis voor tal van andere soepen.  Belgische uiensoep bijvoorbeeld. Consommé kan je perfect gebruiken als basis.
  • Ook een gelei kan gemaakt worden van consommé. De bouillon zal hier ingedikt worden met gelatine.
Onze receptenbundel werden mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
 
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder!
Deel het gerust op je social media en tag ons!.
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
KokenKoken
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtube, TikTok, FacebookPinterest en Instagram voor alle laatste updates.
Consommé is de soep der soepen! Probeer het ééns volgens ons recept.
 

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Consommé
Serving Size
 
1 L
Amount per Serving
Calories
513
% Daily Value*
Fat
 
35
g
54
%
Saturated Fat
 
13
g
81
%
Trans Fat
 
2
g
Polyunsaturated Fat
 
1
g
Monounsaturated Fat
 
15
g
Cholesterol
 
124
mg
41
%
Sodium
 
5283
mg
230
%
Potassium
 
505
mg
14
%
Carbohydrates
 
17
g
6
%
Fiber
 
0.5
g
2
%
Sugar
 
11
g
12
%
Protein
 
31
g
62
%
Vitamin A
 
2985
IU
60
%
Vitamin C
 
1
mg
1
%
Calcium
 
45
mg
5
%
Iron
 
4
mg
22
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword basiskeuken, consommé, klassieke Franse keuken, kooktechnieken
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen mij bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen.

Geef een reactie

Recipe Rating




error: Deze inhoud is beschermd!
3
Share to...