Consommé

basis consommé

Consommé

Een con­som­mé is een geheel ont­vet­te bouil­lon (fond) die hel­der gemaakt is door behulp van een Cla­rif (een men­ge­ling van ingre­di­ën­ten die al het vet en onzui­ver­he­den uit de basis­fond zal halen). Meest­al wordt er een bepaal­de gar­ni­tuur aan toe­ge­voegd. Deze basis bouil­lon zit boor­de­vol smaak!
5 from 1 vote
Prep Time 20 mins
Cook Time 1 hr
Total Time 1 hr 20 mins
Cour­se Basis­ge­rech­ten, basis­ken­nis, Soepen
Cui­si­ne Basis­keu­ken, Frans, Klas­sie­kers, Soepen
Ser­vings 2 liter
Calo­ries 513 kcal

Materiaal — Benodigdheden

Ingrediënten
 
 

Voor de “Clarif”

  • 300 gr gehakt (of gekapt) vlees (of vis ) naar­ge­lang de fond die je gebruikt. (bv: Runds­ge­hakt, kalfs­ge­hakt, kippegehakt)
  • ½ stuk prei (wit en groen) in fij­ne brunoise
  • ½ stuk bleek­sel­der in fij­ne brunoise
  • 1 wor­tel in fij­ne brunoise
  • 2 toma­ten in stuk­jes (of een eet­le­pel toma­ten­pu­ree kan ook voor een die­pe­re kleur van je bouillon)
  • 1 stuk bou­quet gar­ni krui­den­tuil
  • 3 stuks eiwit­ten

Instructies
 

  • We maken een consommé.
  • Zorg ervoor dat je gebruik­te fond of bouil­lon koud en goed ont­vet is (in elk van onze recep­ten voor bouil­lon of fond staat bij hoe je dit best kan doen).
    3 liter fond
  • Kruid de fond of bouil­lon met de geplet­te peper­kor­rels, zout en cay­en­ne­pe­per.
    1 thee­le­pel wit­te peper­kor­rels, 1 snuif zout, 1 snuif cayennepeper
  • Snij de groen­ten in een fij­ne brunoi­se (fij­ne blok­jes) en meng al de ingre­di­ën­ten voor de Cla­rif in je kook­pot.
    300 gr gehakt (of gekapt) vlees, 1/2 stuk prei (wit en groen), 1/2 stuk bleek­sel­der, 1 wor­tel, 2 toma­ten, 1 stuk bou­quet gar­ni, 3 stuks eiwitten
    consomme - clarif bereiden
  • Voeg je ont­vet­te bouil­lon toe.
  • Meng goed onder elkaar.
  • Zet op een matig vuur en breng al zacht roe­rend aan de kook. Roer zacht­jes met een spa­tel zodat je eiwit­ten niet aan de bodem van je kook­pot begin­nen te kleven.
  • De eiwit­ten in de cla­rif zul­len begin­nen stol­len en wit kleuren.
  • Stop met roe­ren, zet het vuur laag, en laat de bouil­lon heel zacht­jes pruttelen.
  • De cla­rif zal een dik­ke koek vor­men en komen bovendrijven.
  • Laat onge­veer 45 minu­ten tot een uur zacht prut­te­len. De cla­rif zal garen en wat open­bre­ken. Soms zal hij ook naar de bodem zakken.
  • Scheid de geklaar­de con­som­mé voor­zich­tig van de Cla­rif door hem door een fij­ne zeef met een netel­doek te gie­ten. Gebruik hier­voor een schuim­spaan en soep­le­pel.
    Consommé - zeven
  • Uw con­som­mé is klaar voor gebruik! Of klaar om ver­der af te werken.

Video

Notities

Consommé

Een con­som­mé is een geheel ont­vet­te bouil­lon (fond) die hel­der gemaakt is door behulp van een Cla­rif. Dit is een men­ge­ling van fijn gesne­den groen­ten, gehakt vlees (of vis) en eiwit­ten, die al het vet en onzui­ver­he­den uit de basis­fond zal halen. Meest­al wordt er een bepaal­de gar­ni­tuur aan toegevoegd.

TIPS EN INFO : 

    • Maak uw basis con­som­me op deze manier en je zal een ech­te smaak­bom krijgen!
    • De kwa­li­teit van je bouil­lon of fond is hier­bij allesbepalend!
    • Je kan de con­som­mé ver­der afkrui­den en afwer­ken naar je eigen smaak.
    • Voeg bij­voor­beeld een “fij­ne brunoi­se” van groen­ten toe.
    • Of, indien je een  kreef­ten­fond gebruikt, kan je kie­zen om de geklaar­de bouil­lon af te wer­ken met wat fijn gesne­den groen­tjes en gepel­de rivierkreeftjes.
    • De moge­lijk­he­den zijn enorm. Ver­trek altijd van een goe­de en juis­te basis!
    • Voor gevo­gel­te con­som­mé gebruikt u als basis gevo­gel­te bouil­lon.
    • Voor vis­con­som­mé natuur­lijk een vis­fu­met.
    • Deze hel­de­re soep is op zich een tijd­ro­vend, luxu­eus en duur­der gerecht dat resul­teert in een kris­tal­hel­de­re, vloei­ba­re bouil­lon met een vol­le smaak waar­in geen enkel spoor van vet aan­we­zig is.
    • Gebruik nooit teveel eiwit­ten voor je Cla­rif! Ga er van­uit om 1 eiwit per liter fond of bouil­lon te gebrui­ken om je con­som­mé te cla­ri­fi­ë­ren. Je wil immers niet dat je bouil­lon naar ei gaat smaken.
  • Som­mi­gen men­sen vra­gen zich af, waar­om al die ingre­di­ën­ten voor een cla­rif?! Het eiwit heeft puur een zui­ve­rings­ef­fect, net zoals het vlees maar dit geeft ook samen met je gesne­den groen­ten extra smaak aan je uit­ein­de­lij­ke bouillon.
  • Con­som­mé wordt vaak als voor­ge­recht geser­veerd en wordt uit­slui­tend gegar­neerd met ingre­di­ën­ten met een zach­te smaak die de deli­ca­te soep niet over­heer­sen. De bouil­lon speelt altijd de hoofdrol!
  • Ze kan ook die­nen als basis voor tal van ande­re soe­pen.  Bel­gi­sche uien­soep bij­voor­beeld. Con­som­mé kan je per­fect gebrui­ken als basis.
  • Ook een gelei kan gemaakt wor­den van con­som­mé. De bouil­lon zal hier inge­dikt wor­den met gelatine.
Onze recep­ten­bun­del wer­den moge­lijk gemaakt door soft­wa­re van Boot­strap­ped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Boot­strap­ped Ventures
 
Heb je dit recept zelf gepro­beerd? Of heb je een vraag of opmer­king over het recept? Laat dan een reac­tie ach­ter hieronder! 
Deel het gerust op je soci­al media en tag ons!.
Mis­schien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
KokenKoken
HONGER NAAR MEER? Abon­neer je op onze nieuws­brief en volg ons op you­tu­be, Tik­Tok, FacebookPin­te­rest en Inst­agram voor alle laat­ste updates.
Con­som­mé is de soep der soe­pen! Pro­beer het ééns vol­gens ons recept.
 
Key­word basis­keu­ken, con­som­mé, klas­sie­ke Fran­se keu­ken, kooktechnieken
Dit recept delen op facebook?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept delen op Inst­agram?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept gepro­beerd?Laat ons weten hoe het was! 

Geef een reactie

Recipe Rating




error: Deze inhoud is beschermd!