Kreeftenfond

Kreeftenfond

Kreeftenfond

Kreef­ten­fond (of schaal­die­ren­fond) is een basis­bouil­lon om gerech­ten als pael­la, bis­que van kreeft of sau­sen mee te maken. Zeker vis­sau­sen komen hier ook voor in aanmerking.
5 from 1 vote
Prep Time 20 mins
Cook Time 50 mins
Total Time 1 hr 10 mins
Cour­se Basis­ge­rech­ten, basis­ken­nis, bouil­lons, zeevruchten
Cui­si­ne Basis­keu­ken, Frans
Ser­vings 3 liter
Calo­ries 266 kcal

Ingrediënten
  

  • 2 kg pant­sers van schaal­die­ren kreeft, lan­gous­ti­ne, gam­ba, scam­pi, … wat je voor han­den hebt
  • 1 scheut ara­chi­de­olie
  • 2 eet­le­pels cog­nac
  • 4 dl dro­ge wit­te wijn (abso­luut geen zoe­te wijn!)
  • 5 stuks sja­lot grof gesne­den
  • 3 stuks wor­tel grof gesne­den
  • 1 stuk prei­wit grof gesne­den
  • 1 stuk wit­te sel­der grof gesne­den
  • 3 tenen knof­look grof gesne­den
  • 1 eet­le­pel jene­ver­bes geplet
  • 1 eet­le­pel room­bo­ter
  • 4 stuks romato­ma­ten grof gesne­den
  • 3 liter water
  • 1 kof­fie­le­pel wit­te peper
  • 1 kof­fie­le­pel zout
  • 1 stuk bou­quet garni

Instructies
 

  • Bak de pant­sers in hete olie tot ze rood kleuren.
    2 kg pant­sers van schaal­die­ren, 1 scheut arachideolie
  • Flam­beer met de cog­nac, en blus met de wit­te wijn.
    2 eet­le­pels cog­nac, 4 dl dro­ge wit­te wijn
  • Fruit de grof­ge­hak­te groen­ten, knof­look en jene­ver­bes appart aan in boter.
    5 stuks sja­lot, 3 stuks wor­tel, 1 stuk prei­wit, 1 stuk wit­te sel­der, 3 tenen knof­look, 1 eet­le­pel jene­ver­bes, 1 eet­le­pel roomboter
  • Snij de toma­ten in grof­fe stuk­ken en voeg deze toe aan de groenten.
    4 stuks romatomaten
  • Voeg dan de schaal­dier pant­sers toe.
    2 kg pant­sers van schaaldieren
  • 3 liter water, 1 kof­fie­le­pel wit­te peper, 1 kof­fie­le­pel zout, 1 stuk bou­quet garni
  • Kook de kreef­ten­fond op.
  • Zet je vuur lager!
  • Laat dan 45 minu­ten zacht pruttelen.
  • Schuim tij­dens het prut­te­len de fond regel­ma­tig af met een schuimspaan.
  • Giet door een fij­ne zeef en laat afkoelen.
  • Zet na afkoe­len in de ijs­kast, zodat je de bouil­lon nog kan ont­vet­ten door het gestol­de vet wat boven­op de fond komt te lig­gen af te scheppen.
  • De kreef­ten­fond is nu klaar voor gebruik! 

Notities

Kreeftenfond of schaaldierenfond

Kreef­ten­fond is een basis­bouil­lon om gerech­ten als pael­la, bis­que van kreeft of soe­pen mee te maken. Ook (vis)sausen kun­nen zeker gemaakt wor­den met kreef­ten­fond als basis.


TIPS EN INFO

  • Het ver­hit­ten en flam­be­ren dient om de schaal­dier­pant­sers broos te maken, zodat ze hun smaak snel­ler vrijgeven.
  • 5 dagen houd­baar in de koel­kast (indien goed afgesloten)
  • Maxi­mum 6 maan­den houd­baar indien diep­ge­vro­ren in de vrie­zer (mini­mum ‑18°c)
  • Meer weten over fond en bouil­lon? Dat kan hier!
  • Meer weten over de kreeft? Klik hier!
  • Ooit al eens kreeft Ther­mi­dor geprobeerd?
Onze recep­ten­bun­del wer­den moge­lijk gemaakt door soft­wa­re van Boot­strap­ped Ventures.
Bootstrap Ventures
Boot­strap­ped Ventures
Heb je dit recept zelf gepro­beerd? Of heb je een vraag of opmer­king over het recept? Laat dan een reac­tie ach­ter hier­on­der en beoor­deel het met wat sterren.
Mis­schien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen?
Voeg het dan hier toe!
HONGER NAAR MEER? Abon­neer je op onze nieuws­brief en volg ons op Facebook, Pin­te­rest en Inst­agram voor alle laat­ste updates.
Kreef­ten­fond of schaal­die­ren­fond is een basis­be­rei­ding in onze keu­ken. De smaak van je gerech­ten die deze bouil­lon als basis gebrui­ken zul­len er zeker op voor­uit gaan.

Voedingswaarde :

Nutri­ti­on Facts
Kreef­ten­fond
Ser­ving Size
 
1 liter
Amount per Serving
Calo­ries
266
% Dai­ly Value*
Fat
 
2
g
3
%
Satu­ra­ted Fat
 
1
g
6
%
Trans Fat
 
0.03
g
Polyun­sa­tu­ra­ted Fat
 
1
g
Monoun­sa­tu­ra­ted Fat
 
1
g
Cho­les­te­rol
 
238
mg
79
%
Sodi­um
 
979
mg
43
%
Pot­as­si­um
 
491
mg
14
%
Car­bo­hy­dra­tes
 
5
g
2
%
Fiber
 
0.4
g
2
%
Sugar
 
2
g
2
%
Pro­tein
 
31
g
62
%
Vita­min A
 
228
IU
5
%
Vita­min C
 
1
mg
1
%
Cal­ci­um
 
210
mg
21
%
Iron
 
1
mg
6
%
* Per­cent Dai­ly Valu­es are based on a 2000 calo­rie diet.
Key­word kreef­ten­fond, schaaldierenfond
Dit recept delen op facebook?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept delen op Inst­agram?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept gepro­beerd?Laat ons weten hoe het was! 

Geef een reactie

Recipe Rating




error: Deze inhoud is beschermd!