Kreeftenfond
Kreeftenfond! Met dit recept krijg je een basisbouillon om gerechten als kreeftensoep of kreeftensaus mee te maken.
Materiaal en benodigdheden
Ingrediënten
- 1 kg kreeftenpantsers
- 2 el arachideolie
- 2 el cognac
- 4 dl droge witte wijn
- 5 stuks sjalot grof gesneden
- 3 stuks wortel grof gesneden
- 1 stuk preiwit grof gesneden
- 1 stuk witte selder grof gesneden
- 3 tenen knoflook grof gesneden
- 2 stuks jeneverbes geplet
- 1 el roomboter
- 4 stuks romatomaten grof gesneden
- 3 liter water
- 1 tl witte peper
- 1 tl zout
- 1 bouquet garni
Instructies
- We gaan kreeftenfond maken!
- Zet een grote pan op je vuur en voeg 2 el arachideolie er aan toe
- Bak 1 kg kreeftenpantsers in de hete olie tot ze rood kleuren.1 kg kreeftenpantsers, 2 el arachideolie
- Voeg nu voorzichtig 2 el cognac toe en flambeer. (Het flamberen zal er voor zorgen dat de alcohol verdwijnt en maakt de pantsers broos zodat ze meer smaak afgeven).2 el cognac, 4 dl droge witte wijn
- Blus dan onmiddellijk met 4 dl droge witte wijn, laat even doorkoken en zet opzij.
- Maak nu 5 stuks sjalot, 3 stuks wortel, 1 stuk preiwit, 1 stuk witte selder en 3 tenen knoflook proper en versnijd ze grof.
- Zet een grote kookpot op je vuur en smelt er alvast 1 el roomboter in.5 stuks sjalot, 3 stuks wortel, 1 stuk preiwit, 1 stuk witte selder, 3 tenen knoflook, 2 stuks jeneverbes, 1 el roomboter
- Fruit de gehakte groenten aan in de boter. Laat het geheel even stoven.
- Plet 2 stuks jeneverbes (in een vijzel) en voeg deze toe aan je groenten.
- Snij 4 stuks romatomaten in groffe stukken en doe deze ook bij in de pot.4 stuks romatomaten
- Neem nu je pan met de kreeftenpantsers en voeg dit in z'n geheel bij aan je koopot. Roer alles een keer goed door met een spatel.1 kg kreeftenpantsers
- Voeg 1 bouquet garni toe en bevochtig alles met 3 liter water.
- Roer het geheel opnieuw goed door elkaar, en kruid het alvast met 1 tl witte peper en 1 tl zout.
- Kook je kreeftenfond op en laat heel even doorkoken.
- Zet je vuur lager!
- Laat je fond dan maximum 45 minuten zachtjes pruttelen op het vuur.
- Schuim tijdens het pruttelen de fond regelmatig af met een schuimspaan om schuim en vet te verwijderen.
- Zet dan je vuur uit en giet je kreeftenfond door een fijne zeef.
- Laat de fond nu afkoelen tot minstens kamertemperatuur.
- Dek de fond af en zet hem na afkoelen in je koelkast voor een nacht. De dag erna kan je de bouillon dan volledig ontvetten door het gestolde vet wat bovenop de fond komt te liggen af te scheppen.
- De kreeftenfond is nu klaar voor gebruik! Je hebt nu een sublieme basis om soepen of sauzen mee te maken.
Notities
Kreeftenfond.
kreeftenfond is een smaakvolle basisbouillon gemaakt van de pantsers en soms ook andere delen van kreeften. Het is een waardevolle bouillon die wordt gebruikt als basis voor sauzen, soepen en andere gerechten. Door deze bouillon te maken met kreeftenpantsers gecombineerd met aromatische groenten, kruiden en specerijen, resulteert dit in een geconcentreerde bouillon die de essence van kreeft vastlegt en kan worden gebruikt om gerechten op smaak te brengen en te verrijken. Het is een basis en geweldige aanvulling in je keuken voor het verbeteren van zeevruchtengerechten en het toevoegen van complexiteit aan diverse culinaire creaties.TIPS EN INFO
- Voor dit recept gebruiken we nu kreeftenschalen of pantsers. Je kan gerust ook andere pantsers van zeevruchten gebruiken. Denk hier aan garnalen, scampi, gamba, krab...Zo krijg je dan geen kreeftenfond maar een schaaldierenfond. Het recept en bereisingswijze blijft hetzelfde.
- Het verhitten en flamberen dient om de kreeftenpantsers broos te maken, zodat ze hun smaak sneller vrijgeven.
- Pas altijd op met flamberen. Zeker wanneer je kookt op een gasvuur, zorg dat niet onmiddellijk de vlam in je pan slaat waneer je er nog boven hangt. Let ook op dat de vlam bijvoorbeeld niet in je dampkap slaat!
- Wanneer je geen gasvuur hebt zal je het flamberen moet starten door het gebruik van een aansteker of lucifer.
- De kreeftenfond kan je tot 5 dagen houden in de koelkast (indien goed afgesloten). Gebruik hier goed afsluitbare voedselcontainers voor.
- Hij is maximum 6 maanden houdbaar indien diepgevroren in de vriezer (minimum -18°c)
- Om deze fond te maken gebruik je best een goede kookpot of braadpan.
- Het zeven van de fond is belangrijk! Zorg voor een fijne puntzeef of op z'n minst voor een fijnmazige zeef om dit te doen. Een puntzeef is hier heel handig voor!
- Meer weten over de kreeft?
- Ooit al eens kreeft Thermidor geprobeerd?
Voedingswaarde :
Nutrition Facts
Kreeftenfond
Serving Size
1 liter
Amount per Serving
Calories
342
% Daily Value*
Fat
14
g
22
%
Saturated Fat
3
g
19
%
Trans Fat
0.2
g
Polyunsaturated Fat
3
g
Monounsaturated Fat
7
g
Cholesterol
129
mg
43
%
Sodium
1273
mg
55
%
Potassium
372
mg
11
%
Carbohydrates
8
g
3
%
Fiber
2
g
8
%
Sugar
2
g
2
%
Protein
16
g
32
%
Vitamin A
684
IU
14
%
Vitamin C
3
mg
4
%
Calcium
220
mg
22
%
Iron
5
mg
28
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood
DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.