Kreeftenfond

Kreeftenfond

Kreeftenfond

Kreeftenfond (of schaaldierenfond) is een basisbouillon om gerechten als paella, bisque van kreeft of sausen mee te maken. Zeker vissausen komen hier ook voor in aanmerking.
5 from 1 vote
Voorbereiding 20 minutes
Kooktijd 50 minutes
Totale tijd 1 hour 10 minutes
Course Basisgerechten, basiskennis, bouillons, zeevruchten
Cuisine Basiskeuken, Frans
Servings 3 liter
Calories 266 kcal

Ingrediënten
  

  • 2 kg pantsers van schaaldieren kreeft, langoustine, gamba, scampi, ... wat je voor handen hebt
  • 1 scheut arachideolie
  • 2 eetlepels cognac
  • 4 dl droge witte wijn (absoluut geen zoete wijn!)
  • 5 stuks sjalot grof gesneden
  • 3 stuks wortel grof gesneden
  • 1 stuk preiwit grof gesneden
  • 1 stuk witte selder grof gesneden
  • 3 tenen knoflook grof gesneden
  • 1 eetlepel jeneverbes geplet
  • 1 eetlepel roomboter
  • 4 stuks romatomaten grof gesneden
  • 3 liter water
  • 1 koffielepel witte peper
  • 1 koffielepel zout
  • 1 stuk bouquet garni

Instructies
 

  • Bak de pantsers in hete olie tot ze rood kleuren.
    2 kg pantsers van schaaldieren, 1 scheut arachideolie
  • Flambeer met de cognac, en blus met de witte wijn.
    2 eetlepels cognac, 4 dl droge witte wijn
  • Fruit de grofgehakte groenten, knoflook en jeneverbes appart aan in boter.
    5 stuks sjalot, 3 stuks wortel, 1 stuk preiwit, 1 stuk witte selder, 3 tenen knoflook, 1 eetlepel jeneverbes, 1 eetlepel roomboter
  • Snij de tomaten in groffe stukken en voeg deze toe aan de groenten.
    4 stuks romatomaten
  • Voeg dan de schaaldier pantsers toe.
    2 kg pantsers van schaaldieren
  • 3 liter water, 1 koffielepel witte peper, 1 koffielepel zout, 1 stuk bouquet garni
  • Kook de kreeftenfond op.
  • Zet je vuur lager!
  • Laat dan 45 minuten zacht pruttelen.
  • Schuim tijdens het pruttelen de fond regelmatig af met een schuimspaan.
  • Giet door een fijne zeef en laat afkoelen.
  • Zet na afkoelen in de ijskast, zodat je de bouillon nog kan ontvetten door het gestolde vet wat bovenop de fond komt te liggen af te scheppen.
  • De kreeftenfond is nu klaar voor gebruik!

Notities

Kreeftenfond of schaaldierenfond

Kreeftenfond is een basisbouillon om gerechten als paella, bisque van kreeft of soepen mee te maken. Ook (vis)sausen kunnen zeker gemaakt worden met kreeftenfond als basis.


TIPS EN INFO

  • Het verhitten en flamberen dient om de schaaldierpantsers broos te maken, zodat ze hun smaak sneller vrijgeven.
  • 5 dagen houdbaar in de koelkast (indien goed afgesloten)
  • Maximum 6 maanden houdbaar indien diepgevroren in de vriezer (minimum -18°c)
  • Meer weten over fond en bouillon? Dat kan hier!
  • Meer weten over de kreeft? Klik hier!
  • Ooit al eens kreeft Thermidor geprobeerd?
Onze receptenbundel werden mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder en beoordeel het met wat sterren.
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen?
Voeg het dan hier toe!
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates.
Kreeftenfond of schaaldierenfond is een basisbereiding in onze keuken. De smaak van je gerechten die deze bouillon als basis gebruiken zullen er zeker op vooruit gaan.

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Kreeftenfond
Serving Size
 
1 liter
Amount per Serving
Calories
266
% Daily Value*
Fat
 
2
g
3
%
Saturated Fat
 
1
g
6
%
Trans Fat
 
0.03
g
Polyunsaturated Fat
 
1
g
Monounsaturated Fat
 
1
g
Cholesterol
 
238
mg
79
%
Sodium
 
979
mg
43
%
Potassium
 
491
mg
14
%
Carbohydrates
 
5
g
2
%
Fiber
 
0.4
g
2
%
Sugar
 
2
g
2
%
Protein
 
31
g
62
%
Vitamin A
 
228
IU
5
%
Vitamin C
 
1
mg
1
%
Calcium
 
210
mg
21
%
Iron
 
1
mg
6
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword kreeftenfond, schaaldierenfond
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen mij bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen.

Geef een reactie

Recipe Rating




error: Deze inhoud is beschermd!
1
Share to...