Kreeftenfond
Kreeftenfond (of schaaldierenfond) is een basisbouillon om gerechten als paella, bisque van kreeft of sausen mee te maken. Zeker vissausen komen hier ook voor in aanmerking.
Materiaal en benodigdheden
Ingrediƫnten
- 2 kg pantsers van schaaldieren kreeft, langoustine, gamba, scampi, ... wat je voor handen hebt
- 1 scheut arachideolie
- 2 eetlepels cognac
- 4 dl droge witte wijn (absoluut geen zoete wijn!)
- 5 stuks sjalot grof gesneden
- 3 stuks wortel grof gesneden
- 1 stuk preiwit grof gesneden
- 1 stuk witte selder grof gesneden
- 3 tenen knoflook grof gesneden
- 1 eetlepel jeneverbes geplet
- 1 eetlepel roomboter
- 4 stuks romatomaten grof gesneden
- 3 liter water
- 1 koffielepel witte peper
- 1 koffielepel zout
- 1 stuk bouquet garni
Instructies
- Bak de pantsers in hete olie tot ze rood kleuren.2 kg pantsers van schaaldieren, 1 scheut arachideolie
- Flambeer met de cognac, en blus met de witte wijn.2 eetlepels cognac, 4 dl droge witte wijn
- Fruit de grofgehakte groenten, knoflook en jeneverbes appart aan in boter.5 stuks sjalot, 3 stuks wortel, 1 stuk preiwit, 1 stuk witte selder, 3 tenen knoflook, 1 eetlepel jeneverbes, 1 eetlepel roomboter
- Snij de tomaten in groffe stukken en voeg deze toe aan de groenten.4 stuks romatomaten
- Voeg dan de schaaldier pantsers toe.2 kg pantsers van schaaldieren
- Bevochtig met water, peper, zout en een bouquet garni. (kruidentuil, bestaande uit peterseliestengels, laurierblad en tijm.)3 liter water, 1 koffielepel witte peper, 1 koffielepel zout, 1 stuk bouquet garni
- Kook de kreeftenfond op.
- Zet je vuur lager!
- Laat dan 45 minuten zacht pruttelen.
- Schuim tijdens het pruttelen de fond regelmatig af met een schuimspaan.
- Giet door een fijne zeef en laat afkoelen.
- Zet na afkoelen in de ijskast, zodat je de bouillon nog kan ontvetten door het gestolde vet wat bovenop de fond komt te liggen af te scheppen.
- De kreeftenfond is nu klaar voor gebruik!
Notities
Kreeftenfond of schaaldierenfond
Kreeftenfond is een basisbouillon om gerechten als paella, bisque van kreeft of soepen mee te maken. Ook (vis)sausen kunnen zeker gemaakt worden met kreeftenfond als basis.TIPS EN INFO
- Het verhitten en flamberen dient om de schaaldierpantsers broos te maken, zodat ze hun smaak sneller vrijgeven.
- 5 dagen houdbaar in de koelkast (indien goed afgesloten)
- Maximum 6 maanden houdbaar indien diepgevroren in de vriezer (minimum -18°c)
- Meer weten over fond en bouillon? Dat kan hier!
- Meer weten over de kreeft? Klik hier!
- Ooit al eens kreeft Thermidor geprobeerd?

Voedingswaarde :
Nutrition Facts
Kreeftenfond
Serving Size
1 liter
Amount per Serving
Calories
266
% Daily Value*
Fat
2
g
3
%
Saturated Fat
1
g
6
%
Trans Fat
0.03
g
Polyunsaturated Fat
1
g
Monounsaturated Fat
1
g
Cholesterol
238
mg
79
%
Sodium
979
mg
43
%
Potassium
491
mg
14
%
Carbohydrates
5
g
2
%
Fiber
0.4
g
2
%
Sugar
2
g
2
%
Protein
31
g
62
%
Vitamin A
228
IU
5
%
Vitamin C
1
mg
1
%
Calcium
210
mg
21
%
Iron
1
mg
6
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood
DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen mij bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen.