Kreeft Thermidor

Kreeft Thermidor

Kreeft Thermidor

Kreeft Thermidor is een klassiek gerecht waarbij je de kreeft gaart in een court-bouillon, en erna onder de grill plaatst overgoten met een roomsaus.
5 from 1 vote
Voorbereiding 1 hour
Kooktijd 30 minutes
Totale tijd 1 hour 30 minutes
Course Hoofdgerechten, Klassiekers
Cuisine Frans, Klassiekers, Schaal en Schelpdieren
Servings 2 personen
Calories 393 kcal

Materiaal en benodigdheden

Ingrediënten
  

Voor de Thermidor saus.

  • 25 gr roomboter
  • 2 stuks sjalot fijngehakt
  • 6 dl visfumet
  • ½ dl Noilly Prat
  • ¾ dl culinaire room van 35% vetgehalte en verdeeld in 2 gelijke delen
  • ½ tl mosterd naar keuze (graan, gewoon, ...)
  • ½ tl peterselie gehakt
  • ½ tl kervel gehakt
  • ½ tl dragon gehakt
  • ½ tl bieslook gehakt
  • 1 tl citroensap vers
  • wat peper
  • wat zout

Om te gratineren.

  • 15 gr parmezaanse kaas geraspt

Instructies
 

  • We gaan kreeft Thermidor maken!

Kreeft koken.

  • Start met je levende kreeft! Om de kreeft te koken kan je hem best gedurende 30 tot 60 minuten best in het vriesvak plaatsen. Zo zwijmelt de kreeft in een diepe slaap en is het erna ook veilig om de elastieken rond de scharen weg te knippen.
  • Kreeft koken doe je in een court bouillon! 1 minuut per 100gr! De tijd die de kreeft in je vriezer zit kan je gebruiken om de court bouillon te maken.
    2 kreeften, 3 L court bouillon
  • Indien je de kreeft gekookt hebt laat je hem best minimum 5 minuten rusten in een diep bord of mengkom. Het pantser zuigt zich tijdens het koken vol met de kokende bouillon dus na het koken is de kreeft best heet! Even afkoelen dus!

Maak je kreeft Thermidor.

  • Na het afkoelen legt u de kreeft met de buik naar beneden op een snijplank.
  • U moet nu de kreeft halveren met een vlijmscherp mes. We gebruiken immers de halve pantsers om terug op te vullen met het vlees van de kreeft.
  • Zet een mes tussen de ogen en de kop en snij de kreeft dwars door midden.
  • Keer vervolgens de kreeft om en snij met het mes hem volledig door tot aan de staart.
  • Leg het dier open en haal het staartvlees uit beide helften.
  • Haal het darmkanaal uit de kreeft.
  • Ontdoe de pantserhelften van de scharen en de poten. Deze zal je ook moeten kraken, zodat je het vlees eruit kan halen. (Kraak de scharen met de botte zijde van je mes, zodat je het vlees er kan uithalen of gebruik een notenkraker.)
  • Verwijder de maagzak en bewaar het corail ( tomalley ) voor in de saus!
  • Spoel de kreeftenpantsers uit met wat court bouillon, zodat ze proper zijn.
  • Snijd al het kreeftenvlees in stukjes en leg het terug in de proper gemaakte helften van de kreeftenschaal.
  • Dek ze af met een zuivere neteldoek en zet ze even opzij.

De Saus voor de kreeft thermidor.

  • Smelt de boter in een sauspan.
    25 gr roomboter
  • Snipper de sjalotten en doe deze in de sauspan. Stoof de sjalot aan voor zo'n 3 tot 4 minuten.
    Let op, stoven, niet bakken! De sjalot mag niet kleuren.
    2 stuks sjalot
  • Giet er de visfumet, noilly prat en de helft van de kookroom erbij.
    6 dl visfumet, 1/2 dl Noilly Prat, 3/4 dl culinaire room
  • Kook dit mensel in tot de helft op een zacht vuur.
  • Doe nu de andere helft van de room erbij, en laat opnieuw inkoken tot sausdikte.
    3/4 dl culinaire room
  • Klop er de corail ( tomalley ) van de kreeft onder, inclusief de mosterd, de gehakte kruiden en het citroensap.
    1/2 tl mosterd, 1/2 tl peterselie, 1 tl citroensap
  • Kruid met peper en zout naar smaak.
    wat peper, wat zout

De kreeft grillen

  • Zet je ovengrill op de hoogste stand!
  • Verdeel de saus over de 2 kreefthelften met het kreeftenvlees.
  • Rasp er de parmezaanse kaas over.
    15 gr parmezaanse kaas
  • En zet ze kort onder de grill tot ze lichtbruin kleuren.
  • Serveer met een frisse salade en frietjes.
  • Je kreeft Thermidor is klaar! Smakelijk!

Notities

Kreeft Thermidor

Dit is een klassiek kreeftgerecht wat absoluut niet zo moeilijk is om te maken. Vers gekookte kreeft in samenspel met een roomsausje gegratineerd onder de grill. Eenvoud siert!
Gebruik kwalitatieve en de juiste ingrediënten, volg ons recept en je zet een feestelijk gerecht op tafel.

Tips en Info : 

  • Het corail waarover we spreken is het groene orgaan wat je tegenkomt in de kreeft. Het wordt ook wel "tomalley" genoemd. Dit orgaan werkt als een lever voor de kreeft en wordt gezien als een ware delicatesse. Hier gebruiken we het om onze roomsaus mee op te werken en smaak te geven, maar het wordt ook wel eens gebruikt bij een mayonaise indien je bijvoorbeeld een kreeftensalade of cocktail wil maken en serveren.
  • Hoe je best kreeft kookt, en het vlees uit de pantsers haalt hebben we uitvoerig beschreven en getoond in ons blog. Het verhaal wordt aangevuld met een video waarin je makkelijk en stap voor stap kan zien hoe je de kreeft kookt en erna het vlees uit het pantser kan halen. Meer weten?
  • Noilly Prat is een aperitief met een krachtige smaak en een subtiel boeket, dat zich terecht de ambassadeur van de Franse gastronomie mag noemen.
  • noilly prat
    noilly prat
  • Kreeft Thermidor is een recept dat in 1894 werd bedacht door het Parijse restaurant Maire. Dit restaurant lag in de buurt van het theater Comédie Française waar het toneelstuk Thermidor van Victorien Sardou werd opgevoerd (Thermidor was de elfde maand van de Franse Republikeinse Kalender). Na afloop van de première van de deze voorstelling kwamen de acteurs bij Restaurant Maire eten. En speciaal voor hen werd dit kreeftgerecht geserveerd, wat sindsdien "Homard" of kreeft "Thermidor" heet.
Onze receptenbundel werd mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
 
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder! Indien we kunnen helpen doen we dit graag!
Deel het gerust op je social media en tag ons!
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
Bol AlgemeenBol Algemeen
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtube, TikTok, Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates. Zo bereiken we meer mensen, help je ons groeien en daar zijn we je uiterst dankbaar voor!
Kreeft Thermidor...niet zo moeilijk als het lijkt, en vooral lekker!

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Kreeft Thermidor
Serving Size
 
1 portie
Amount per Serving
Calories
393
% Daily Value*
Fat
 
28
g
43
%
Saturated Fat
 
17
g
106
%
Trans Fat
 
0.4
g
Polyunsaturated Fat
 
2
g
Monounsaturated Fat
 
7
g
Cholesterol
 
76
mg
25
%
Sodium
 
7141
mg
310
%
Potassium
 
318
mg
9
%
Carbohydrates
 
23
g
8
%
Fiber
 
0.1
g
0
%
Sugar
 
14
g
16
%
Protein
 
10
g
20
%
Vitamin A
 
4156
IU
83
%
Vitamin C
 
1
mg
1
%
Calcium
 
186
mg
19
%
Iron
 
1
mg
6
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword kreeft thermidor
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

Geef een reactie

Beoordeel dit recept!




error: Deze inhoud is beschermd!
14
Share to...