Kreeft Thermidor

Kreeft Thermidor

Kreeft Thermidor

Kreeft Ther­mi­dor is een klas­siek gerecht waar­bij je de kreeft gaart in een court-bouil­lon, en erna onder de grill plaatst over­go­ten met een kaassaus.
5 from 1 vote
Prep Time 1 hr
Cook Time 30 mins
Total Time 1 hr 30 mins
Cour­se Hoofd­ge­rech­ten, Klassiekers
Cui­si­ne Frans, Klas­sie­kers, Schaal en Schelpdieren
Ser­vings 2 per­so­nen
Calo­ries 393 kcal

Materiaal — Benodigdheden

Ingrediënten
  

  • 1 stuk kreeft van 800gr
  • 3 L court bouil­lon (kor­te bouil­lon)
  • 25 gr room­bo­ter
  • 2 stuks gro­te sja­lot fijn­ge­hakt
  • 6 dl zelf­ge­maak­te vis­fu­met
  • ½ dl Noil­ly Prat
  • ¾ dl culi­nai­re room van 35% vet­ge­hal­te en ver­deeld in 2 gelij­ke delen
  • ½ thee­le­pel mos­terd naar keu­ze (graan, gewoon, …)
  • 1 thee­le­pel ver­se gemeng­de, gehak­te krui­den peter­se­lie, ker­vel, dra­gon, bieslook
  • 1 thee­le­pel citroen­sap
  • wat peper
  • wat zout
  • 15 gr par­me­zaan­se kaas geraspt

Instructies
 

Kreeft koken.

  • Kreeft koken doe je in een court bouil­lon! 1 minuut per 100gr!
    1 stuk kreeft, 3 L court bouillon
  • Als een kreeft gekookt en afge­koeld is dan legt u de kreeft met de buik naar bene­den op een snij­plank.
  • U moet nu de kreeft halveren
  • Zet een mes tus­sen de ogen en de kop en snij de kreeft door.
  • Keer ver­vol­gens de kreeft om en snij met het mes hem vol­le­dig door tot aan de start.
  • Leg het dier open en haal het staart­vlees uit bei­de helften.
  • Haal het darm­ka­naal uit de kreeftenvlees.
  • Ook de scha­ren en de poten zal je moe­ten kra­ken, zodat je het vlees eruit kan halen. (Kraak de scha­ren met de bot­te zij­de van je mes, zodat je het vlees er kan uithalen.)
  • Ver­wij­der de maag­zak en bewaar het corail voor in de saus!
  • Spoel de kreef­ten­pant­sers uit met wat court bouil­lon, zodat ze pro­per zijn.
  • Snijd al het kreef­ten­vlees in stuk­jes en leg het terug in de pro­per gemaak­te helf­ten van de kreeftenschaal.
  • Dek ze af en zet ze even opzij.

De Saus

  • Smelt de boter in een sauspan.
    25 gr roomboter
  • Doe de gesnip­per­de sja­lot in de pan en stoof ze aan voor zo’n 3 to 4 minu­ten.
    Let op, sto­ven, niet bak­ken! De sja­lot mag niet kleuren.
    2 stuks gro­te sjalot
  • Giet er de vis­fu­met, noil­ly prat en de helft van de kook­room erbij.
    6 dl zelf­ge­maak­te, 1/2 dl Noil­ly Prat, 3/4 dl culi­nai­re room
  • Kook dit men­sel in tot de helft op een zacht vuur.
  • Doe nu de ande­re helft van de room erbij, en laat opnieuw inko­ken tot sausdikte.
    3/4 dl culi­nai­re room
  • Klop er de corail van de kreeft onder, inclu­sief de mos­terd, gesne­den krui­den en citroensap.
    1/2 thee­le­pel mos­terd, 1 thee­le­pel ver­se gemeng­de, gehak­te krui­den, 1 thee­le­pel citroensap
  • Kruid met peper en zout naar smaak.
    wat peper, wat zout

De kreeft grillen

  • Zet je grill op de hoog­ste stand.
  • Ver­deel de saus over de 2 kreefthelften.
  • Bestrooi ze met de par­me­zaan­se kaas.
    15 gr par­me­zaan­se kaas
  • En zet ze kort onder de grill tot ze licht­bruin kleuren.
  • Ser­veer met een fris­se sala­de en friet­jes.
  • Sma­ke­lijk!

Notities

Kreeft Thermidor

Kreeft Ther­mi­dor is een klas­siek gerecht waar­bij je de kreeft gaart in een court-bouil­lon, en erna onder de grill plaatst over­go­ten met een kaassaus.


Tips en Info

  • Meer weten over de kreeft en hoe je ze nu best kan berei­den en hoe je ze ver­werkt? Klik hier!
  • Noil­ly Prat is een ape­ri­tief met een krach­ti­ge smaak en een sub­tiel boe­ket, dat zich terecht de ambas­sa­deur van de Fran­se gas­tro­no­mie mag noemen.
  • Kreeft Ther­mi­dor is een recept dat in 1894 werd bedacht door het Parij­se res­tau­rant Mai­re. Dit res­tau­rant lag in de buurt van het the­a­ter Comé­die Fran­çai­se waar het toneel­stuk Ther­mi­dor van Vic­to­rien Sar­dou werd opge­voerd (Ther­mi­dor was de elf­de maand van de Fran­se Repu­bli­kein­se Kalen­der). Na afloop van de pre­mi­è­re van de deze voor­stel­ling kwa­men de acteurs bij Res­tau­rant Mai­re eten. En spe­ci­aal voor hen werd dit kreeft­ge­recht geser­veerd, wat sinds­dien “Homard” of kreeft “Ther­mi­dor” heet.
Onze recep­ten­bun­del wer­den moge­lijk gemaakt door soft­wa­re van Boot­strap­ped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Boot­strap­ped Ventures
 
Heb je dit recept zelf gepro­beerd? Of heb je een vraag of opmer­king over het recept? Laat dan een reac­tie ach­ter hier­on­der of deel het op je soci­al media.
Mis­schien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
KokenKoken
HONGER NAAR MEER? Abon­neer je op onze nieuws­brief en volg ons op you­tu­beFacebookPin­te­rest en Inst­agram voor alle laat­ste updates.
Kreeft Thermidor…niet zo moei­lijk als het lijkt!

Voedingswaarde :

Nutri­ti­on Facts
Kreeft Ther­mi­dor
Ser­ving Size
 
1 por­tie
Amount per Serving
Calo­ries
393
% Dai­ly Value*
Fat
 
28
g
43
%
Satu­ra­ted Fat
 
17
g
106
%
Trans Fat
 
0.4
g
Polyun­sa­tu­ra­ted Fat
 
2
g
Monoun­sa­tu­ra­ted Fat
 
7
g
Cho­les­te­rol
 
76
mg
25
%
Sodi­um
 
7141
mg
310
%
Pot­as­si­um
 
318
mg
9
%
Car­bo­hy­dra­tes
 
23
g
8
%
Fiber
 
0.1
g
0
%
Sugar
 
14
g
16
%
Pro­tein
 
10
g
20
%
Vita­min A
 
4156
IU
83
%
Vita­min C
 
1
mg
1
%
Cal­ci­um
 
186
mg
19
%
Iron
 
1
mg
6
%
* Per­cent Dai­ly Valu­es are based on a 2000 calo­rie diet.
Key­word court bouil­lon, kreeft, kreeft klaar­ma­ken, kreeft koken, kreeft sto­men, kreeft thermidor
Dit recept delen op facebook?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept delen op Inst­agram?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept gepro­beerd?Laat ons weten hoe het was! 

Geef een reactie

Recipe Rating




error: Deze inhoud is beschermd!