Kreeft Thermidor

Kreeft Thermidor

Kreeft Thermidor

Kreeft Thermidor is een klassiek gerecht waarbij je de kreeft gaart in een court-bouillon, en erna onder de grill plaatst overgoten met een kaassaus.
5 from 1 vote
Voorbereiding 1 hour
Kooktijd 30 minutes
Totale tijd 1 hour 30 minutes
Course Hoofdgerechten, Klassiekers
Cuisine Frans, Klassiekers, Schaal en Schelpdieren
Servings 2 personen
Calories 393 kcal

Materiaal en benodigdheden

Ingrediënten
  

  • 1 stuk kreeft van 800gr
  • 3 L court bouillon (korte bouillon)
  • 25 gr roomboter
  • 2 stuks grote sjalot fijngehakt
  • 6 dl zelfgemaakte visfumet
  • ½ dl Noilly Prat
  • ¾ dl culinaire room van 35% vetgehalte en verdeeld in 2 gelijke delen
  • ½ theelepel mosterd naar keuze (graan, gewoon, ...)
  • 1 theelepel verse gemengde, gehakte kruiden peterselie, kervel, dragon, bieslook
  • 1 theelepel citroensap
  • wat peper
  • wat zout
  • 15 gr parmezaanse kaas geraspt

Instructies
 

Kreeft koken.

  • Kreeft koken doe je in een court bouillon! 1 minuut per 100gr!
    1 stuk kreeft, 3 L court bouillon
  • Als een kreeft gekookt en afgekoeld is dan legt u de kreeft met de buik naar beneden op een snijplank.
  • U moet nu de kreeft halveren
  • Zet een mes tussen de ogen en de kop en snij de kreeft door.
  • Keer vervolgens de kreeft om en snij met het mes hem volledig door tot aan de start.
  • Leg het dier open en haal het staartvlees uit beide helften.
  • Haal het darmkanaal uit de kreeftenvlees.
  • Ook de scharen en de poten zal je moeten kraken, zodat je het vlees eruit kan halen. (Kraak de scharen met de botte zijde van je mes, zodat je het vlees er kan uithalen.)
  • Verwijder de maagzak en bewaar het corail voor in de saus!
  • Spoel de kreeftenpantsers uit met wat court bouillon, zodat ze proper zijn.
  • Snijd al het kreeftenvlees in stukjes en leg het terug in de proper gemaakte helften van de kreeftenschaal.
  • Dek ze af en zet ze even opzij.

De Saus

  • Smelt de boter in een sauspan.
    25 gr roomboter
  • Doe de gesnipperde sjalot in de pan en stoof ze aan voor zo'n 3 to 4 minuten.
    Let op, stoven, niet bakken! De sjalot mag niet kleuren.
    2 stuks grote sjalot
  • Giet er de visfumet, noilly prat en de helft van de kookroom erbij.
    6 dl zelfgemaakte, 1/2 dl Noilly Prat, 3/4 dl culinaire room
  • Kook dit mensel in tot de helft op een zacht vuur.
  • Doe nu de andere helft van de room erbij, en laat opnieuw inkoken tot sausdikte.
    3/4 dl culinaire room
  • Klop er de corail van de kreeft onder, inclusief de mosterd, gesneden kruiden en citroensap.
    1/2 theelepel mosterd, 1 theelepel verse gemengde, gehakte kruiden, 1 theelepel citroensap
  • Kruid met peper en zout naar smaak.
    wat peper, wat zout

De kreeft grillen

  • Zet je grill op de hoogste stand.
  • Verdeel de saus over de 2 kreefthelften.
  • Bestrooi ze met de parmezaanse kaas.
    15 gr parmezaanse kaas
  • En zet ze kort onder de grill tot ze lichtbruin kleuren.
  • Serveer met een frisse salade en frietjes.
  • Smakelijk!

Notities

Kreeft Thermidor

Kreeft Thermidor is een klassiek gerecht waarbij je de kreeft gaart in een court-bouillon, en erna onder de grill plaatst overgoten met een kaassaus.


Tips en Info

  • Meer weten over de kreeft en hoe je ze nu best kan bereiden en hoe je ze verwerkt? Klik hier!
  • Noilly Prat is een aperitief met een krachtige smaak en een subtiel boeket, dat zich terecht de ambassadeur van de Franse gastronomie mag noemen.
  • Kreeft Thermidor is een recept dat in 1894 werd bedacht door het Parijse restaurant Maire. Dit restaurant lag in de buurt van het theater Comédie Française waar het toneelstuk Thermidor van Victorien Sardou werd opgevoerd (Thermidor was de elfde maand van de Franse Republikeinse Kalender). Na afloop van de première van de deze voorstelling kwamen de acteurs bij Restaurant Maire eten. En speciaal voor hen werd dit kreeftgerecht geserveerd, wat sindsdien "Homard" of kreeft "Thermidor" heet.
Onze receptenbundel werden mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
 
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder of deel het op je social media.
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
KokenKoken
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtubeFacebookPinterest en Instagram voor alle laatste updates.
Kreeft Thermidor...niet zo moeilijk als het lijkt!

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Kreeft Thermidor
Serving Size
 
1 portie
Amount per Serving
Calories
393
% Daily Value*
Fat
 
28
g
43
%
Saturated Fat
 
17
g
106
%
Trans Fat
 
0.4
g
Polyunsaturated Fat
 
2
g
Monounsaturated Fat
 
7
g
Cholesterol
 
76
mg
25
%
Sodium
 
7141
mg
310
%
Potassium
 
318
mg
9
%
Carbohydrates
 
23
g
8
%
Fiber
 
0.1
g
0
%
Sugar
 
14
g
16
%
Protein
 
10
g
20
%
Vitamin A
 
4156
IU
83
%
Vitamin C
 
1
mg
1
%
Calcium
 
186
mg
19
%
Iron
 
1
mg
6
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword court bouillon, kreeft, kreeft klaarmaken, kreeft koken, kreeft stomen, kreeft thermidor
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

Geef een reactie

Recipe Rating




error: Deze inhoud is beschermd!
8
Share to...