Frieten

Frieten met mayonaise

Frieten

Zelf frie­ten maken is een kunst, maar oh zo lek­ker om te eten. Met de juis­te aard­ap­pel en dit recept zet je de lek­ker­ste Bel­gi­sche friet­jes op tafel.
5 from 1 vote
Prep Time 20 mins
Cook Time 10 mins
afkoel­tijd 1 hr
Total Time 1 hr 30 mins
Cour­se aard­ap­pel­ge­rech­ten, Belgisch
Cui­si­ne Aard­ap­pel­ge­rech­ten, Basis­keu­ken, Belgisch
Ser­vings 4 per­so­nen
Calo­ries 800 kcal

Ingrediënten
  

Instructies
 

  • Schil je aard­ap­pe­len zorg­vul­dig met een dun­schil­ler.
    1 kg Bloe­mi­ge aardappelen
  • Snijd ze met een aard­ap­pel­mes­je in frie­ten van zo’n 10mm dik­te (of klei­ner indien je dit wenst).
  • Leg ze in een gro­te meng­kom en spoel ze onder koud stro­mend water.
  • Dit tot zoveel moge­lijk zet­meel van de frie­ten is weg­ge­spoeld (je water in de meng­kom moet hel­der zijn).
  • Gebruik nu een thee-of netel­doek en droog je frie­ten zo goed moge­lijk. Dep ze even­tu­eel bij af met keukenpapier.
  • Hoe dro­ger je rau­we frie­ten, hoe beter.
  • Neem je fri­teu­se die gevuld is met osse­wit (gefil­terd en gezui­verd rundsvet).
    blanc de boeuf
  • Ver­hit het vet tot 140°C.
  • Bak je rau­we frie­ten nu voor in het vet, en doe dit in klei­ne por­ties! Meest­al is dit zo rond de 5 à 6 minuten.
  • De bedoe­ling is om je frie­ten gaar te maken van­bin­nen, maar ze mogen van­bui­ten nog niet kleuren.
  • Haal de voor­ge­bak­ken frie­ten uit het vet, en laat ze uit­drui­pen op keu­ken­pa­pier.
  • Laat ze nu min­stens afkoe­len to ze terug op kamer­tem­pe­ra­tuur zijn. Beter is nog dat je ze even in de koel­kast plaatst. Hoe kou­der de frie­ten, hoe beter ze zul­len bakken.
  • Ver­hit het osse­wit in je fri­teu­se nu tot 180°C.
  • Bak je frie­ten af tot ze kro­kant en goud­bruin zijn.
  • Haal ze uit het vet, en laat ze opnieuw afdrui­pen in een kom met keu­ken­pa­pier.
  • Bestrooi vlak voor ser­ve­ren met wat zout van de molen, en dien ze op met wat zelf­ge­maak­te may­o­nai­se!
    zout
  • Je frie­ten zijn klaar! Smakelijk!

Notities

Frieten bakken

Zelf friet­jes bak­ken is een kunst, maar met dit recept zal je al aar­dig op weg zijn om deze Bel­gi­sche trots op tafel te toveren.

INFO EN TIPS

  • Frie­ten bak je in osse­wit! Het is gezui­verd en gefil­terd runds­vet dat mak­ke­lijk ver­teerd door je lichaam en waar­mee je de ‘ech­te smaak’ van frie­ten krijgt.
  • Je aard­ap­pel is alles! Zorg dat hij vers is, en gebruik bint­jes. Het moet alles­zins een bloe­mi­ge aard­ap­pel zijn.
  • Indien je lie­ver dik­ke­re frie­ten hebt, sla dan de stap om ze te spoe­len met water over. Een friet die dik­ker is dan 10mm bevat eigen­lijk teveel vocht. Indien je deze nog­maals gaat spoe­len waar­door al het zet­meel ver­dwijnt van de aard­ap­pel krijg je ze nooit meer kro­kant gebakken.
  • Wil je meer weten over frie­ten? Klik hier!
Onze recep­ten­bun­del wer­den moge­lijk gemaakt door soft­wa­re van Boot­strap­ped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Boot­strap­ped Ventures
 
Heb je dit recept zelf gepro­beerd? Of heb je een vraag of opmer­king over het recept? Laat dan een reac­tie ach­ter hieronder! 
Deel het gerust op je soci­al media en tag ons!.
Mis­schien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
KokenKoken
HONGER NAAR MEER? Abon­neer je op onze nieuws­brief en volg ons op you­tu­be, Tik­Tok, FacebookPin­te­rest en Inst­agram voor alle laat­ste updates.
 
Frie­ten met mayonaise…heerlijk!

Voedingswaarde :

Nutri­ti­on Facts
Frie­ten
Ser­ving Size
 
250 gr
Amount per Serving
Calo­ries
800
% Dai­ly Value*
Fat
 
0.2
g
0
%
Satu­ra­ted Fat
 
0.1
g
1
%
Polyun­sa­tu­ra­ted Fat
 
0.1
g
Monoun­sa­tu­ra­ted Fat
 
0.01
g
Sodi­um
 
15
mg
1
%
Pot­as­si­um
 
1053
mg
30
%
Car­bo­hy­dra­tes
 
44
g
15
%
Fiber
 
6
g
25
%
Sugar
 
2
g
2
%
Pro­tein
 
5
g
10
%
Vita­min A
 
5
IU
0
%
Vita­min C
 
49
mg
59
%
Cal­ci­um
 
30
mg
3
%
Iron
 
2
mg
11
%
* Per­cent Dai­ly Valu­es are based on a 2000 calo­rie diet.
Key­word frie­ten, frie­ten bakken
Dit recept delen op facebook?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept delen op Inst­agram?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept gepro­beerd?Laat ons weten hoe het was! 

Geef een reactie

Recipe Rating




error: Deze inhoud is beschermd!