Mayonaise maken met staafmixer

Mayonaise maken met staafmixer

Mayonaise maken met staafmixer

LiliesfoodLiliesfood
Mayonaise maken met een staafmixer is supersimpel en snel! En...de beste mayonaise die maak je zelf!!!
5 from 1 vote
Voorbereiding 5 minutes
Kooktijd 0 minutes
Koel-tijd 2 hours
Totale tijd 2 hours 5 minutes
Course sausen
Cuisine Belgisch, Frans, Sauzen
Servings 4 personen
Calories 379 kcal

Materiaal en benodigdheden

Ingrediënten
  

Instructies
 

  • We gaan mayonaise maken met de staafmixer!
  • Leg al je ingrediënten klaar!
    ingrediënten mayonaise staafmixer
  • Breek de eieren in de maatbeker! (Tip : Indien je liever een vastere mayonaise hebt, voeg dan 1 extra eidooier hier aan toe.)
    2 hele eieren
    Mayonaise staafmixer - eidooier in maatbeker
  • Voeg de mosterd, peper, zout, azijn en olie voorzichtig toe.
    1 tl mosterd, 2 tl natuurazijn, wat peper, wat zout, 180 ml maïsolie
    alle ingrediënten in maatbeker
  • Zet de staafmixer (zonder hem al aan te zetten) in je maatbeker.
    mixer in maatbeker
  • Zet de mixer aan op een zachte stand en mix van de bodem stilletjes omhoog.
  • Proef, en kruid bij naar smaak met peper en zout.
    wat peper, wat zout
  • Voeg een paar druppels citroensap toe voor extra frisheid.
    wat citroensap
  • Dek de mayonaise af en laat in de koelkast minstens voor een uur of twee doorkoelen.
  • Je mayonaise is klaar voor gebruik!

RECEPT VIDEO

YouTube video

Notities

Mayonaise maken met staafmixer.

Mayonaise maken met de staafmixer is absoluut niet moeilijk! Het fijne eraan is dat bijna iedereen de ingrediënten standaard wel in huis heeft. En geloof me, de beste mayonaise die maak je snel en makkelijk zelf met dit recept!

INFO EN TIPS : 

  • Mayonaise maken met de staafmixer doe je met een mixer met dichte kop! Indien je een kop gebruikt die open is en extra lucht in je emulsie brengt zal de mayonaise veel makkelijker schiften. En zal je dus opnieuw moeten beginnen.
  • staafmixer
    staafmixer
  • Zorg ook voor en hoge maatbeker of pot die niet te breed is!
  • Voor de Nederlanders...ja, dit is een mayonaise ZONDER suiker!
  • Probeer ook je eieren altijd op kamertemperatuur te hebben! De kans op schiften zal hierdoor verkleinen.
  • Doordat we mayonaise maken met de staafmixer gebruiken we het hele ei ipv enkel de eidooier. Enkel de eidooier gebruiken zou maken dat de mayonaise veel sneller zal schiften waardoor je opnieuw zal moeten beginnen.
  • Wat je wel kan doen is een extra eidooier toevoegen aan de hele eieren. Zo krijg je een stevigere mayonaise. Dit is een opmerking die we wel eens krijgen, en zo kan je het oplossen. De consistentie zal dikker zijn.
  • Trendy zijn tegenwoordig de wasabi mayonaise of sriracha mayonaise. Zeker met sushi gerechten of pokebowls worden ze gebruikt. Ze worden kant en klaar verkocht in de winkel, maar je kan ze dus ook zelf maken! Voeg een paar druppels gewone sriracha of pure wasabi toe aan je mayonaise en je hebt je zelfgemaakte sriracha of japanse mayonaise!
  • Ook Goma-Dare, een japanse sesamsaus op basis van mayonaise en sesamzaadjes is tegenwoordig een hit! Hier geldt hetzelfde! Gebruik je eigen gemaakte mayonaise om deze saus te bereiden!!!
  • Kimchi of chili mayonaise maken is ook geen probleem! Voeg wat gemalen chili toe, of wat extra azijn en je bent vertrokken!

Hoe geschifte mayonaise redden?

Als je zelfgemaakte mayonaise geschift is, zijn er een paar dingen die je kunt proberen om de saus te redden :
  1. Doe in een andere propere kom opnieuw een bodempje olie en een bodempje koud water. Voeg druppelsgewijs en al kloppend je geschifte mayonaise toe. De kans bestaat erin dat hij terug zal binden.
  2. Ook kan je proberen om een extra eidooier toe te voegen en opnieuw zachtjes te mixen. Hier bestaat opnieuw de kans dat je mayonaise terug zal binden.
  3. Meng een eetlepel mosterd door de geschifte mayonaise. Mosterd kan helpen om de emulsie te herstellen en de mayonaise weer te laten binden.
  4. Begin met het kloppen van een nieuwe eidooier in een aparte kom en voeg langzaam de geschifte mayonaise toe terwijl je blijft kloppen. Dit kan helpen om de mayonaise weer te emulgeren en te binden.
Het is belangrijk om te onthouden dat het emulgeren van mayonaise een delicate balans is tussen de olie en de eidooiers. Het is dus mogelijk dat de mayonaise niet altijd perfect kan worden hersteld, en je dus opnieuw zal moeten beginnen.
En laat me eerlijk zijn...meestal is dit ook zo!

De geschiedenis van mayonaise.

Mayonaise is ongetwijfeld een van 's werelds bekendste saus. Het is een emulsie die wordt gemaakt door eierdooiers te combineren met olie, citroensap of azijn, kruiden en optionele smaakstoffen. Hoewel soortgelijke combinaties van eieren en olijfolie al in de oude Egyptische en Romeinse keukens voorkwamen, is de versie van mayonaise die we vandaag de dag allemaal kennen waarschijnlijk gemaakt door een van de grootste Franse chef-koks, Marie-Antoine Carême.
Zoals bij vele andere wereldberoemde culinaire creaties, is de exacte oorsprong van mayonaise lang omstreden geweest, waarbij zowel Frankrijk als Spanje de rechten opeisten voor de geboorteplaats van de saus. Er zijn verschillende theorieën over de oorsprong van deze culinaire uitvinding.
De meest algemeen aanvaarde theorie luidt echter dat de saus in 1756 werd uitgevonden door de chef-kok van de Duc de Richelieu ter ere van de overwinning van de hertog bij Port Mahón, een stad op het Spaanse eiland Menorca.

Wat de naam mayonaise betreft, zijn er ook meerdere theorieën over de evolutie van het woord. De oorspronkelijke naam zou mahónnaise zijn geweest, naar de Spaanse stad Mahón, of bayonnaise, naar de Franse stad Bayonne, en sommigen suggereren dat het door een drukfout in mayonaise is veranderd.
Ongeacht de oorsprong is deze eenvoudige creatie er in ieder geval in geslaagd een essentieel onderdeel te worden van het culinaire erfgoed van de wereld en een van de meest geliefde creaties in de geschiedenis van de voeding.
Onze receptenbundel werd mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
 
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder! Indien we kunnen helpen doen we dit graag!
Deel het gerust op je social media en tag ons!
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
Bol AlgemeenBol Algemeen
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtube, TikTok, Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates. Zo bereiken we meer mensen, help je ons groeien en daar zijn we je uiterst dankbaar voor!
Mayonaise maken met de staafmixer heeft voor jou dus geen geheimen meer! Probeer het!

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Mayonaise maken met staafmixer
Serving Size
 
1 portie
Amount per Serving
Calories
379
% Daily Value*
Fat
 
43
g
66
%
Saturated Fat
 
3
g
19
%
Trans Fat
 
0.1
g
Polyunsaturated Fat
 
12
g
Monounsaturated Fat
 
25
g
Cholesterol
 
2
mg
1
%
Sodium
 
15
mg
1
%
Potassium
 
3
mg
0
%
Carbohydrates
 
0.1
g
0
%
Fiber
 
0.1
g
0
%
Sugar
 
0.02
g
0
%
Protein
 
0.1
g
0
%
Vitamin A
 
4
IU
0
%
Vitamin C
 
0.01
mg
0
%
Calcium
 
1
mg
0
%
Iron
 
0.03
mg
0
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword mayonaise maken met staafmixer, mayonaise met mixer, mayonaise staafmixer
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Geef een reactie

Beoordeel dit recept!




error: Deze inhoud is beschermd!
5
Share to...