De klassieke pepersaus.

Klassieke pepersaus

De klassieke pepersaus.

Ieder­een kent ze, de klas­sie­ke peper­saus, of peper­room­saus. Geser­veerd met steak, var­kens­haas­je of gebak­ken kip­fi­let. Peper­saus maken is niet moei­lijk, maar wel om dui­men en vin­gers af te likken.
5 from 1 vote
Prep Time 5 mins
Cook Time 10 mins
Total Time 20 mins
Cour­se Sau­zen
Cui­si­ne Frans, Klas­sie­kers, Sauzen
Ser­vings 4 per­so­nen
Calo­ries 129 kcal

Ingredi√ęnten
  

Instructies
 

  • We maken een klas¬≠sie¬≠ke pepersaus!
  • Bak sowie¬≠so eerst je vlees aan in een dege¬≠lij¬≠ke pan. In de video gebrui¬≠ken we een var¬≠kens¬≠haas¬≠je, maar het kan even¬≠zeer met een steak of kipfilet.
  • Maal je zwar¬≠te peper¬≠kor¬≠rels in je vij¬≠zel of gebruik een peper¬≠mo¬≠len.
  • Snip¬≠per je sja¬≠lot en haal je teen¬≠tjes knof¬≠look door je look¬≠pers.
  • Gebruik altijd de pan waar¬≠in u het vlees heeft gebakken!
  • Ont¬≠doe de pan van de gebruik¬≠te vet¬≠stof. Het zijn de aan¬≠bak¬≠sels in de pan die smaak geven aan je saus!
  • Giet de olijf¬≠olie en boter in de pan, en zet op een zacht vuur.
    1 el olijf­olie, 15 g roomboter
  • Voeg de gesnip¬≠per¬≠de sja¬≠lot en knof¬≠look toe en stoof deze even aan.
    3 sja­lot­ten, 2 teen­tjes knoflook
  • Roer zacht met een spa¬≠tel alles door elkaar. Dit zorgt er ook voor dat de aan¬≠bak¬≠sels los¬≠ko¬≠men en de sma¬≠ken zich mengen.
  • Voeg de vers gema¬≠len zwar¬≠te peper toe en roer om.
    2 el vers gema¬≠len zwar¬≠te peper
  • Doe de cog¬≠nac in de pan, roer door en flam¬≠beer om de alcho¬≠hol te ver¬≠wij¬≠de¬≠ren.
    (Opge­past als u kookt op een gas­for­nuis! Zorg dat de cog­nac geen vlam vat als je hem toevoegt!)
    3 el cognac
  • Voeg de room toe samen met de bouil¬≠lon of fond en kook het geheel op.
    20 cl Brui¬≠ne fond, 20 cl culi¬≠nai¬≠re room
  • Laat inko¬≠ken tot sausdikte.
  • Kruid indien gewenst af met wat zout naar smaak.
    wat Zout
  • Je klas¬≠sie¬≠ke peper¬≠saus is klaar! 

Video

Notities

Klassieke-pepersaus

Dit recept om peper­saus te maken is niet moei­lijk. In de video maken we var­kens­haas­je met peper­room­saus, maar ook met steak of kip­fi­let ver­krijg je het­zelf­de resultaat.

INFO EN TIPS

  • Vers gema¬≠len peper is een must voor een klas¬≠sie¬≠ke peper¬≠saus! Gebruik lie¬≠ver geen voor¬≠ge¬≠ma¬≠len peper uit pot¬≠jes, van wel¬≠ke fabri¬≠kant dan ook. Doe eens een inves¬≠te¬≠ring in een goe¬≠de peper¬≠mo¬≠len of een dege¬≠lij¬≠ke vij¬≠zel. De smaak van je gerech¬≠ten zal er op voor¬≠uit gaan.
  • Maar moest het nu zijn dat je deze momen¬≠teel niet hebt, geen nood. Gebruik een steel¬≠pan en snij¬≠plank of blok om je peper te malen. Leg de peper¬≠kor¬≠rels los op je plank, en plet de kor¬≠rels met de bodem van de pan. Zet 1 hand in de pan en duw de peper¬≠kor¬≠rels plat. Ga op en neer in vloei¬≠en¬≠de bewe¬≠ging. Zo heb je gewicht genoeg om je peper¬≠kor¬≠rels zelf fijn te malen.
  • In de video kan je zien dat we het vlees krui¬≠den met een Lie¬≠big bouil¬≠lon¬≠blok¬≠je. Dit geeft een lek¬≠ke¬≠re smaak. Hier¬≠voor warm je wat olijf¬≠olie op en meng je een vlees¬≠bouil¬≠lon¬≠blok¬≠je tot het opge¬≠lost is (Poe¬≠der kan ook). Smeer hier¬≠mee je vlees in vlak voor je het gaat aanbakken.

Peperbolletjes

    • En ja, ik weet dat je tra¬≠di¬≠ti¬≠o¬≠neel de peper¬≠saus tegen¬≠komt met de peper¬≠kor¬≠rels er nog in. Nu, indien je dit wenst kan je wat groe¬≠ne of roze peper¬≠bol¬≠le¬≠tjes toe¬≠voe¬≠gen aan de saus. Je kan ze vin¬≠den in pot¬≠jes in de super¬≠markt of onli¬≠ne. Spoel ze wel even af alvo¬≠rens ze te gebruiken.
    • Maar echt? Je hebt deze niet nodig. Pro¬≠beer de saus eens te maken zoals hier beschre¬≠ven. Je zal geen ande¬≠re peper¬≠saus meer willen!
Onze recep¬≠ten¬≠bun¬≠del wer¬≠den moge¬≠lijk gemaakt door soft¬≠wa¬≠re van Boot¬≠strap¬≠ped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Boot­strap­ped Ventures
 
Heb je dit recept zelf gepro¬≠beerd? Of heb je een vraag of opmer¬≠king over het recept? Laat dan een reac¬≠tie ach¬≠ter hieronder! 
Deel het gerust op je soci¬≠al media en tag ons!.
Mis¬≠schien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
KokenKoken
HONGER NAAR MEER? Abon¬≠neer je op onze nieuws¬≠brief en volg ons op you¬≠tu¬≠be, Tik¬≠Tok, FacebookPin¬≠te¬≠rest en Inst¬≠agram voor alle laat¬≠ste updates.
De klas­sie­ke peper­saus is dus niet zo moei­lijk om zelf te maken. De vol­gen­de keer dat je ze maakt, gebruik dan dit recept.

Voedingswaarde :

Nutri¬≠ti¬≠on Facts
De klas­sie­ke pepersaus.
Ser¬≠ving Size
 
10 cl
Amount per Serving
Calo­ries
129
% Dai¬≠ly Value*
Fat
 
9
g
14
%
Satu¬≠ra¬≠ted Fat
 
4
g
25
%
Trans Fat
 
0.1
g
Polyun¬≠sa¬≠tu¬≠ra¬≠ted Fat
 
1
g
Monoun¬≠sa¬≠tu¬≠ra¬≠ted Fat
 
4
g
Cho­les­te­rol
 
14
mg
5
%
Sodi­um
 
39
mg
2
%
Pot­as­si­um
 
147
mg
4
%
Car­bo­hy­dra­tes
 
7
g
2
%
Fiber
 
2
g
8
%
Sugar
 
2
g
2
%
Pro­tein
 
1
g
2
%
Vita¬≠min A
 
196
IU
4
%
Vita¬≠min C
 
2
mg
2
%
Cal­ci­um
 
35
mg
4
%
Iron
 
1
mg
6
%
* Per¬≠cent Dai¬≠ly Valu¬≠es are based on a 2000 calo¬≠rie diet.
Key­word klas­sie­ke peper­saus, peper­room­saus, peper­saus, peper­saus maken, peper­saus recept
Dit recept delen op facebook?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept delen op Inst­agram?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept gepro¬≠beerd?Laat ons weten hoe het was! 

Geef een reactie

Recipe Rating




error: Deze inhoud is beschermd!