
De klassieke pepersaus.
IederΒeen kent ze, de klasΒsieΒke peperΒsaus, of peperΒroomΒsaus. GeserΒveerd met steak, varΒkensΒhaasΒje of gebakΒken kipΒfiΒlet. PeperΒsaus maken is niet moeiΒlijk, maar wel om duiΒmen en vinΒgers af te likken.
Materiaal β Benodigdheden
IngrediΓ«nten
- 1 el olijfΒolie
- 15 g roomΒboΒter
- 3 sjaΒlotΒten fijnΒgeΒhakt
- 2 teenΒtjes knofΒlook fijnΒgeΒhakt (of door de lookΒpers)
- 2 el vers gemaΒlen zwarΒte peper uit de molen
- 3 el cogΒnac
- 20 cl BruiΒne fond (of rundsΒbouilΒlon)
- 20 cl culiΒnaiΒre room (35% vetΒgeΒhalΒte)
- wat Zout naar smaak
Instructies
- We maken een klasΒsieΒke pepersaus!
- Bak sowieΒso eerst je vlees aan in een degeΒlijΒke pan. In de video gebruiΒken we een varΒkensΒhaasΒje, maar het kan evenΒzeer met een steak of kipfilet.
- Maal je zwarΒte peperΒkorΒrels in je vijΒzel of gebruik een peperΒmoΒlen.
- SnipΒper je sjaΒlot en haal je teenΒtjes knofΒlook door je lookΒpers.
- Gebruik altijd de pan waarΒin u het vlees heeft gebakken!
- OntΒdoe de pan van de gebruikΒte vetΒstof. Het zijn de aanΒbakΒsels in de pan die smaak geven aan je saus!
- Giet de olijfΒolie en boter in de pan, en zet op een zacht vuur.1 el olijfΒolie, 15 g roomboter
- Voeg de gesnipΒperΒde sjaΒlot en knofΒlook toe en stoof deze even aan.3 sjaΒlotΒten, 2 teenΒtjes knoflook
- Roer zacht met een spaΒtel alles door elkaar. Dit zorgt er ook voor dat de aanΒbakΒsels losΒkoΒmen en de smaΒken zich mengen.
- Voeg de vers gemaΒlen zwarΒte peper toe en roer om.2 el vers gemaΒlen zwarΒte peper
- Doe de cogΒnac in de pan, roer door en flamΒbeer om de alchoΒhol te verΒwijΒdeΒren.(OpgeΒpast als u kookt op een gasΒforΒnuis! Zorg dat de cogΒnac geen vlam vat als je hem toevoegt!)3 el cognac
- Voeg de room toe samen met de bouilΒlon of fond en kook het geheel op.20 cl BruiΒne fond, 20 cl culiΒnaiΒre room
- Laat inkoΒken tot sausdikte.
- Kruid indien gewenst af met wat zout naar smaak.wat Zout
- Je klasΒsieΒke peperΒsaus is klaar!
Video
Notities
Klassieke-pepersaus
Dit recept om peperΒsaus te maken is niet moeiΒlijk. In de video maken we varΒkensΒhaasΒje met peperΒroomΒsaus, maar ook met steak of kipΒfiΒlet verΒkrijg je hetΒzelfΒde resultaat.INFO EN TIPS
- Vers gemaΒlen peper is een must voor een klasΒsieΒke peperΒsaus! Gebruik lieΒver geen voorΒgeΒmaΒlen peper uit potΒjes, van welΒke fabriΒkant dan ook. Doe eens een invesΒteΒring in een goeΒde peperΒmoΒlen of een degeΒlijΒke vijΒzel. De smaak van je gerechΒten zal er op voorΒuit gaan.
- Maar moest het nu zijn dat je deze momenΒteel niet hebt, geen nood. Gebruik een steelΒpan en snijΒplank of blok om je peper te malen. Leg de peperΒkorΒrels los op je plank, en plet de korΒrels met de bodem van de pan. Zet 1 hand in de pan en duw de peperΒkorΒrels plat. Ga op en neer in vloeiΒenΒde beweΒging. Zo heb je gewicht genoeg om je peperΒkorΒrels zelf fijn te malen.
- In de video kan je zien dat we het vlees kruiΒden met een LieΒbig bouilΒlonΒblokΒje. Dit geeft een lekΒkeΒre smaak. HierΒvoor warm je wat olijfΒolie op en meng je een vleesΒbouilΒlonΒblokΒje tot het opgeΒlost is (PoeΒder kan ook). Smeer hierΒmee je vlees in vlak voor je het gaat aanbakken.

Peperbolletjes
-
- En ja, ik weet dat je traΒdiΒtiΒoΒneel de peperΒsaus tegenΒkomt met de peperΒkorΒrels er nog in. Nu, indien je dit wenst kan je wat groeΒne of roze peperΒbolΒleΒtjes toeΒvoeΒgen aan de saus. Je kan ze vinΒden in potΒjes in de superΒmarkt of onliΒne. Spoel ze wel even af alvoΒrens ze te gebruiken.
- Maar echt? Je hebt deze niet nodig. ProΒbeer de saus eens te maken zoals hier beschreΒven. Je zal geen andeΒre peperΒsaus meer willen!


Voedingswaarde :
NutriΒtiΒon Facts
De klasΒsieΒke pepersaus.
SerΒving Size
10 cl
Amount per Serving
CaloΒries
129
% DaiΒly Value*
Fat
9
g
14
%
SatuΒraΒted Fat
4
g
25
%
Trans Fat
0.1
g
PolyunΒsaΒtuΒraΒted Fat
1
g
MonounΒsaΒtuΒraΒted Fat
4
g
ChoΒlesΒteΒrol
14
mg
5
%
SodiΒum
39
mg
2
%
PotΒasΒsiΒum
147
mg
4
%
CarΒboΒhyΒdraΒtes
7
g
2
%
Fiber
2
g
8
%
Sugar
2
g
2
%
ProΒtein
1
g
2
%
VitaΒmin A
196
IU
4
%
VitaΒmin C
2
mg
2
%
CalΒciΒum
35
mg
4
%
Iron
1
mg
6
%
* PerΒcent DaiΒly ValuΒes are based on a 2000 caloΒrie diet.
Dit recept delen op facebook?VerΒmeld @liliesfood.be or tag #lilieΒsΒfood!
Dit recept delen op InstΒagram?VerΒmeld @liliesfood.be or tag #lilieΒsΒfood!
Dit recept geproΒbeerd?Laat ons weten hoe het was!