De klassieke pepersaus.

Klassieke pepersaus

De klassieke pepersaus.

IederΒ­een kent ze, de klasΒ­sieΒ­ke peperΒ­saus, of peperΒ­roomΒ­saus. GeserΒ­veerd met steak, varΒ­kensΒ­haasΒ­je of gebakΒ­ken kipΒ­fiΒ­let. PeperΒ­saus maken is niet moeiΒ­lijk, maar wel om duiΒ­men en vinΒ­gers af te likken.
5 from 1 vote
Prep Time 5 mins
Cook Time 10 mins
Total Time 20 mins
CourΒ­se SauΒ­zen
CuiΒ­siΒ­ne Frans, KlasΒ­sieΒ­kers, Sauzen
SerΒ­vings 4 perΒ­soΒ­nen
CaloΒ­ries 129 kcal

IngrediΓ«nten
  

Instructies
 

  • We maken een klasΒ­sieΒ­ke pepersaus!
  • Bak sowieΒ­so eerst je vlees aan in een degeΒ­lijΒ­ke pan. In de video gebruiΒ­ken we een varΒ­kensΒ­haasΒ­je, maar het kan evenΒ­zeer met een steak of kipfilet.
  • Maal je zwarΒ­te peperΒ­korΒ­rels in je vijΒ­zel of gebruik een peperΒ­moΒ­len.
  • SnipΒ­per je sjaΒ­lot en haal je teenΒ­tjes knofΒ­look door je lookΒ­pers.
  • Gebruik altijd de pan waarΒ­in u het vlees heeft gebakken!
  • OntΒ­doe de pan van de gebruikΒ­te vetΒ­stof. Het zijn de aanΒ­bakΒ­sels in de pan die smaak geven aan je saus!
  • Giet de olijfΒ­olie en boter in de pan, en zet op een zacht vuur.
    1 el olijfΒ­olie, 15 g roomboter
  • Voeg de gesnipΒ­perΒ­de sjaΒ­lot en knofΒ­look toe en stoof deze even aan.
    3 sjaΒ­lotΒ­ten, 2 teenΒ­tjes knoflook
  • Roer zacht met een spaΒ­tel alles door elkaar. Dit zorgt er ook voor dat de aanΒ­bakΒ­sels losΒ­koΒ­men en de smaΒ­ken zich mengen.
  • Voeg de vers gemaΒ­len zwarΒ­te peper toe en roer om.
    2 el vers gemaΒ­len zwarΒ­te peper
  • Doe de cogΒ­nac in de pan, roer door en flamΒ­beer om de alchoΒ­hol te verΒ­wijΒ­deΒ­ren.
    (OpgeΒ­past als u kookt op een gasΒ­forΒ­nuis! Zorg dat de cogΒ­nac geen vlam vat als je hem toevoegt!)
    3 el cognac
  • Voeg de room toe samen met de bouilΒ­lon of fond en kook het geheel op.
    20 cl BruiΒ­ne fond, 20 cl culiΒ­naiΒ­re room
  • Laat inkoΒ­ken tot sausdikte.
  • Kruid indien gewenst af met wat zout naar smaak.
    wat Zout
  • Je klasΒ­sieΒ­ke peperΒ­saus is klaar! 

Video

Notities

Klassieke-pepersaus

Dit recept om peperΒ­saus te maken is niet moeiΒ­lijk. In de video maken we varΒ­kensΒ­haasΒ­je met peperΒ­roomΒ­saus, maar ook met steak of kipΒ­fiΒ­let verΒ­krijg je hetΒ­zelfΒ­de resultaat.

INFO EN TIPS

  • Vers gemaΒ­len peper is een must voor een klasΒ­sieΒ­ke peperΒ­saus! Gebruik lieΒ­ver geen voorΒ­geΒ­maΒ­len peper uit potΒ­jes, van welΒ­ke fabriΒ­kant dan ook. Doe eens een invesΒ­teΒ­ring in een goeΒ­de peperΒ­moΒ­len of een degeΒ­lijΒ­ke vijΒ­zel. De smaak van je gerechΒ­ten zal er op voorΒ­uit gaan.
  • Maar moest het nu zijn dat je deze momenΒ­teel niet hebt, geen nood. Gebruik een steelΒ­pan en snijΒ­plank of blok om je peper te malen. Leg de peperΒ­korΒ­rels los op je plank, en plet de korΒ­rels met de bodem van de pan. Zet 1 hand in de pan en duw de peperΒ­korΒ­rels plat. Ga op en neer in vloeiΒ­enΒ­de beweΒ­ging. Zo heb je gewicht genoeg om je peperΒ­korΒ­rels zelf fijn te malen.
  • In de video kan je zien dat we het vlees kruiΒ­den met een LieΒ­big bouilΒ­lonΒ­blokΒ­je. Dit geeft een lekΒ­keΒ­re smaak. HierΒ­voor warm je wat olijfΒ­olie op en meng je een vleesΒ­bouilΒ­lonΒ­blokΒ­je tot het opgeΒ­lost is (PoeΒ­der kan ook). Smeer hierΒ­mee je vlees in vlak voor je het gaat aanbakken.

Peperbolletjes

    • En ja, ik weet dat je traΒ­diΒ­tiΒ­oΒ­neel de peperΒ­saus tegenΒ­komt met de peperΒ­korΒ­rels er nog in. Nu, indien je dit wenst kan je wat groeΒ­ne of roze peperΒ­bolΒ­leΒ­tjes toeΒ­voeΒ­gen aan de saus. Je kan ze vinΒ­den in potΒ­jes in de superΒ­markt of onliΒ­ne. Spoel ze wel even af alvoΒ­rens ze te gebruiken.
    • Maar echt? Je hebt deze niet nodig. ProΒ­beer de saus eens te maken zoals hier beschreΒ­ven. Je zal geen andeΒ­re peperΒ­saus meer willen!
Onze recepΒ­tenΒ­bunΒ­del werΒ­den mogeΒ­lijk gemaakt door softΒ­waΒ­re van BootΒ­strapΒ­ped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
BootΒ­strapΒ­ped Ventures
 
Heb je dit recept zelf geproΒ­beerd? Of heb je een vraag of opmerΒ­king over het recept? Laat dan een reacΒ­tie achΒ­ter hieronder! 
Deel het gerust op je sociΒ­al media en tag ons!.
MisΒ­schien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
KokenKoken
HONGER NAAR MEER? AbonΒ­neer je op onze nieuwsΒ­brief en volg ons op youΒ­tuΒ­be, TikΒ­Tok, FacebookPinΒ­teΒ­rest en InstΒ­agram voor alle laatΒ­ste updates.
De klasΒ­sieΒ­ke peperΒ­saus is dus niet zo moeiΒ­lijk om zelf te maken. De volΒ­genΒ­de keer dat je ze maakt, gebruik dan dit recept.

Voedingswaarde :

NutriΒ­tiΒ­on Facts
De klasΒ­sieΒ­ke pepersaus.
SerΒ­ving Size
 
10 cl
Amount per Serving
CaloΒ­ries
129
% DaiΒ­ly Value*
Fat
 
9
g
14
%
SatuΒ­raΒ­ted Fat
 
4
g
25
%
Trans Fat
 
0.1
g
PolyunΒ­saΒ­tuΒ­raΒ­ted Fat
 
1
g
MonounΒ­saΒ­tuΒ­raΒ­ted Fat
 
4
g
ChoΒ­lesΒ­teΒ­rol
 
14
mg
5
%
SodiΒ­um
 
39
mg
2
%
PotΒ­asΒ­siΒ­um
 
147
mg
4
%
CarΒ­boΒ­hyΒ­draΒ­tes
 
7
g
2
%
Fiber
 
2
g
8
%
Sugar
 
2
g
2
%
ProΒ­tein
 
1
g
2
%
VitaΒ­min A
 
196
IU
4
%
VitaΒ­min C
 
2
mg
2
%
CalΒ­ciΒ­um
 
35
mg
4
%
Iron
 
1
mg
6
%
* PerΒ­cent DaiΒ­ly ValuΒ­es are based on a 2000 caloΒ­rie diet.
KeyΒ­word klasΒ­sieΒ­ke peperΒ­saus, peperΒ­roomΒ­saus, peperΒ­saus, peperΒ­saus maken, peperΒ­saus recept
Dit recept delen op facebook?VerΒ­meld @liliesfood.be or tag #lilieΒ­sΒ­food!
Dit recept delen op InstΒ­agram?VerΒ­meld @liliesfood.be or tag #lilieΒ­sΒ­food!
Dit recept geproΒ­beerd?Laat ons weten hoe het was! 

Geef een reactie

Recipe Rating




error: Deze inhoud is beschermd!