De klassieke pepersaus.
De klassieke pepersaus, of peperroomsaus. Perfecte begeleider voor steak, varkenshaasje of gebakken kipfilet. Pepersaus maken met dit recept is niet moeilijk, maar wel om duimen en vingers af te likken.
Materiaal en benodigdheden
Ingrediรซnten
- 1 el olijfolie
- 15 g roomboter
- 3 sjalotten fijngehakt
- 2 teentjes knoflook fijngehakt (of door de lookpers)
- 2 el vers gemalen zwarte peper uit de molen
- 3 el cognac
- 20 cl Bruine fond (of rundsbouillon)
- 20 cl culinaire room (35% vetgehalte)
- wat zout naar smaak
Instructies
- We maken een klassieke pepersaus!
- Bak sowieso eerst je vlees aan in een degelijke pan. In de video gebruiken we een varkenshaasje, maar het kan evenzeer met een steak of kipfilet.
- Maal je zwarte peperkorrels in je vijzel of gebruik een pepermolen.
- Snipper je sjalot en haal je teentjes knoflook door je lookpers.
- Gebruik altijd de pan waarin u het vlees heeft gebakken!
- Ontdoe de pan van de gebruikte vetstof. Het zijn de aanbaksels in de pan die smaak geven aan je saus!
- Giet de olijfolie en boter in de pan, en zet op een zacht vuur.1 el olijfolie, 15 g roomboter
- Voeg de gesnipperde sjalot en knoflook toe en stoof deze even aan.3 sjalotten, 2 teentjes knoflook
- Roer zacht met een spatel alles door elkaar. Dit zorgt er ook voor dat de aanbaksels loskomen en de smaken zich mengen.
- Voeg de vers gemalen zwarte peper toe en roer om.2 el vers gemalen zwarte peper
- Doe de cognac in de pan, roer door en flambeer om de alchohol te verwijderen.(Opgepast als u kookt op een gasfornuis! Zorg dat de cognac geen vlam vat als je hem toevoegt!)3 el cognac
- Voeg de room toe samen met de bouillon of fond en kook het geheel op.20 cl Bruine fond, 20 cl culinaire room
- Laat inkoken tot sausdikte.
- Kruid indien gewenst af met wat zout naar smaak.wat zout
- Je klassieke pepersaus is klaar!
RECEPT VIDEO
Notities
Klassieke Pepersaus voor elke gelegenheid.
Deze pepersaus is ideaal voor bij een sappige biefstuk, varkenshaas of zelfs bij gegrilde groenten. Door de toevoeging van cognac krijgt de saus een extra rijke smaakdimensie.INFO EN TIPS
- Vers gemalen peper is een must voor een klassieke pepersaus! Gebruik liever geen voorgemalen peper uit potjes, van welke fabrikant dan ook. Doe eens een investering in een goede pepermolen of een degelijke vijzel. De smaak van je gerechten zal er op vooruit gaan.
- Maar moest het nu zijn dat je deze momenteel niet hebt, geen nood. Gebruik een steelpan en snijplank of snijblok om je peper te malen. Leg de peperkorrels los op je plank, en plet de korrels met de bodem van de pan. Zet 1 hand in de pan en duw de peperkorrels plat. Ga op en neer in vloeiende beweging. Zo heb je gewicht genoeg om je peperkorrels zelf fijn te malen waarmee je de pepersaus kan maken.
- In de video kan je zien dat we het vlees kruiden met een Liebig bouillonblokje. Dit geeft een lekkere smaak. Hiervoor warm je wat olijfolie op en meng je een vleesbouillonblokje tot het opgelost is (Poeder kan ook). Smeer hiermee je vlees in vlak voor je het gaat aanbakken.
- Meer weten over bouillon en fond? ย
- Variaties: Gebruik groene of witte peperkorrels voor een milder smaakprofiel.
- Vegetarische Optie: Vervang runderbouillon door groentebouillon.
- Opbergen: Heb je restjes? Bewaar de saus dan maximaal 2-3 dagen in de koelkast, goed afgedekt met vershoudfolie of in een luchtdicht bewaardoosje.
Peperbolletjes
En ja, ik weet dat je traditioneel de pepersaus tegenkomt met de peperkorrels er nog in. Nu, indien je dit wenst kan je wat groene of roze peperbolletjes toevoegen aan de saus. Je kan ze vinden in potjes in de supermarkt of online. Spoel ze wel even af alvorens ze te gebruiken. Maar echt? Je hebt deze niet nodig. Probeer de saus eens te maken zoals hier beschreven. Je zal geen andere pepersaus meer willen! Onze receptenbundel werd mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.ย
ย
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder! Indien we kunnen helpen doen we dit graag!
Deel het gerust op je social media en tag ons!
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtube, TikTok, Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates.
De klassieke pepersaus is dus niet zo moeilijk om zelf te maken en maak je met zwarte peper. Probeer het eens met dit recept. Smakelijk!Voedingswaarde :
Nutrition Facts
De klassieke pepersaus.
Serving Size
10 cl
Amount per Serving
Calories
131
% Daily Value*
Fat
9
g
14
%
Saturated Fat
4
g
25
%
Trans Fat
0.1
g
Polyunsaturated Fat
1
g
Monounsaturated Fat
4
g
Cholesterol
14
mg
5
%
Sodium
39
mg
2
%
Potassium
151
mg
4
%
Carbohydrates
7
g
2
%
Fiber
2
g
8
%
Sugar
2
g
2
%
Protein
1
g
2
%
Vitamin A
196
IU
4
%
Vitamin C
2
mg
2
%
Calcium
37
mg
4
%
Iron
1
mg
6
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!
Copyright ยฉLiliesfood
DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.