
Opgeklopte boter
Opgeklopte boter is een zachte, smeuïge en luchtige roomboter die wordt gebruikt om allerlei gerechten te bereiden of simpelweg om te smeren op je brood. Net zoals je het geserveerd krijgt in verschillende restaurants.
Materiaal — Benodigdheden
Ingrediënten
- 250 gr roomboter ongezouten
- wat peper van de molen
- wat zout van de molen
- wat ijsblokjes
Instructies
- Smelt de ongezouten roomboter op een zacht vuur in een sauspan, of in een kom in de microgolfoven.250 gr roomboter
- Neem voldoende ijsblokjes en doe ze in een grote mengkom.
- Zet een andere (kleinere) mengkom bovenop de ijsblokjes.wat ijsblokjes
- Giet nu de gesmolten boter in de mengkom.
- Breng de boter op smaak met peper en zout. Tip : Kruid voldoende af!!!wat peper, wat zout
- Begin nu onmiddellijk met kloppen.
- Dit kan met een gewone klopper, maar indien je echt luchtige boter wil hebben gebruik je best een handmixer.
- Je klopt tot het moeilijk wordt om te kloppen. Tip : Je merkt vanzelf ook wel dat de consistentie van de boter goed is.
- Je opgeklopte boter is klaar.
- Hevel de boter over in rammequins, en dien zo op. Heerlijk op een stuk brood, als bijgerecht, maar zeker ook als hapje.
- Optioneel kan je de boter ook eerst in een spuitzak doen en met een gekartelde spuitmond in je rammequins spuiten. Dit oogt wat mooier.
Video
Notities
Opgeklopte boter.
De smeuïg en luchtige boter die je kent van bij de restaurants. Meestal wordt de boter in aparte kommetjes op tafel gezet.
INFO EN TIPS :
- In het recept smelten we de roomboter, maar het is ook best mogelijk om de boter zacht te laten worden en zo op te kloppen met een handmixer. Je klopt net zolang tot alsof je slagroom hebt. De boter krijgt pieken.
- Je kan de boter puur gebruiken, maar zeker ook opwerken tot kruidenboter! Werk de boter af met gesnipperde kruiden naar keuze. Zo kan je ze combineren met verschillende gerechten. Bijvoorbeeld dille bij vis, dragon bij kip, chiliflakes bij rundvlees. De mogelijkheden zijn enorm.
- En knoflook! Wie houdt er nu niet van lookboter. Voeg wat gesnipperde knoflook uit de lookpers toe aan je boter. Héérlijk!
- Bewaar de boter steeds in de koelkast, maar haal hem er op tijd uit als je het gaat gebruiken.
- Je kan hem ook invriezen indien je dit wenst.
- Smeer de boter gewoon op een stuk brood, maar gebruik hem ook om te laten smelten over een steak of een stuk vis. Ook bij garnalen of langoustines is dit een winnaar!
- Met dank aan Christer Elfving voor de video.


Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!