Wokgroenten.

Verse wokgroenten met broccoli, wortels, paprika en champignons.

Wokgroenten.

LiliesfoodLiliesfood
Wokgroenten! Ons recept voor groenten uit de wok! Gecoat met een Oosters getint sausje! Lekker, makkelijk aanpasbaar en vooral gezond!
5 from 1 vote
Voorbereiding 15 minutes
Kooktijd 5 minutes
Totale tijd 20 minutes
Course Bijgerechten, groenten
Cuisine Groenten, Oosters
Servings 4 personen
Calories 67 kcal

Ingrediënten
 
 

Wokgroenten.

  • 1 stuk rode chilipeper (gedroogd of vers)
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 stuks rode ui
  • 2 stuks wortel
  • wat broccolini (of een broccoli)
  • 6 champignons groot en vers
  • 2 stuks paprika (groen, geel of rood. Naar keuze)

Woksaus.

Als Garnering (optioneel)!

Instructies
 

  • We maken wokgroenten!

Zorg dat alles klaar staat. (Mice en place)

  • Bereid je groenten voor! Maak ze proper en versnijd ze op een snijplank met een vlijmscherp mes in de juiste vorm.
    1 stuk rode chilipeper, 4 teentjes knoflook, 2 stuks rode ui, 2 stuks wortel, wat broccolini, 6 champignons, 2 stuks paprika

Maak de saus voor je wokgroenten.

  • Neem een maatbeker en vul deze met 185 ml water en voeg 1 el Shaoxing rijstwijn toe.
    1 el Shaoxing rijstwijn, 185 ml water
  • Doe 1 el maïszetmeel, 1 el lichte sojasaus, 1 el zoete sojasaus, 2 el oestersaus en 1 tl sesamolie bij in de baker en meng het geheel grondig.
    1 el maïszetmeel, 1 el lichte sojasaus, 1 el zoete sojasaus, 2 el oestersaus, 1 tl sesamolie

De groenten!

  • Zet een sauspan met water op je vuur. (Dit dient om de wortel en broccolini te blancheren.)
  • Kruid het water met wat zout, breng aan de kook en voeg eerst je wortelen toe. Laat een minuutje of 2 zachtjes koken.
  • Voeg dan de broccolini toe en kook opnieuw voor 1 minuut.
  • Giet de groenten door een fijne zeef en spoel ze onmiddellijk met koud water. Zet opzij.
  • Zet je wok op het vuur, laat goed heet worden en voeg 1 el arachideolie toe.
    1 el arachideolie
  • Voeg 1 stuk rode chilipeper 4 teentjes knoflook (gesnipperd) toe aan je wok.
  • Roerbak het geheel even om dan de ui toe te voegen. Bak het geheel kort door.
  • Voeg de paprika toe en roerbak opnieuw voor een minuut.
  • Dan je champignons toevoegen en even meebakken. (Tip : indien je merkt dat je wok te droog is kan je nog 1/2el arachideolie toevoegen.)
  • Doe er dan de geblancheerde wortel en broccolini bij en bak het geheel opnieuw voor 1 minuut op een hevig vuur.
  • Overgiet de groenten met je woksaus, en onder voortdurend roerbakken laat je de saus mee opwarmen en indikken. Ze zal een laagje vormen over je groenten.
  • Proef, en kruid eventueel bij met wat peper en zout naar smaak.
    wat peper, wat zout
  • Schep de groenten nu van de wok uit in een voorverwarmde kom.
  • Je wokgroenten zijn klaar!
  • Optioneel kan je ze garneren met wat gesnipperde lente-ui en sesamzaadjes
    wat lente ui, wat witte sesamzaadjes
  • Serveer ze op zichzelf of met gestoomde of gebakken rijst. Smakelijk!

RECEPT VIDEO

YouTube video

Notities

Wokgroenten.

Dit recept voor wokgroenten maken we zoals je ze kent van bij de afhaalchinees of Thaï take-away. Kort gebakken en omhuld met een sausje waardoor ze echt op smaak gebracht worden. Lekker, makkelijk aanpasbaar maar vooral ook gezond!

INFO EN TIPS : 

  • Om dit gerecht en recept te maken hebben we simpelweg onze koelkast opengetrokken en gekeken welke groenten we voorradig hadden om deze wokgroenten te maken. De groenten die je gebruikt zijn dus makkelijk aanpasbaar, want meerdere groenten zijn lekker om te wokken! Voeg gewone ui toe, meer of minder champignons, gebruik wat extra groen zoals een Chinese kool of Bok Choy, het kan allemaal. Ook sluimererwten, soja of bamboescheuten passen hier geweldig bij!
  • Je kan de groenten gerust ook een extra afwerking meegeven. Denk hierbij aan witte sesamzaadjes of geroosterde pindanoten. Ook wat gesnipperde verse kruiden of lente-uitjes kunnen prima. Blijf je liever in de Oosterse sfeer? Denk dan eens aan Beni shōga, Katsuobushi of furikake. Dit zijn afwerkingen die nog al eens gebruikt worden bij het maken van Sushi, maar ze kunnen een aangename aanvulling zijn op je groenten. Of waarom eens niet wat Kimchi toevoegen. Laat je fantasie de vrije loop en experimenteer!
  • Furikake
    Furikake

Hoe maak je wokgroenten op smaak?

De saus die we in ons recept gebruiken is een heerlijke manier om wokgroenten op smaak te brengen. Deze combinatie van smaakmakers voegt een hartige en umami-rijke smaak toe aan de groenten, waardoor ze nog lekkerder worden.
Naast deze saus zijn er ook andere manieren om wokgroenten op smaak te brengen. We geven je een paar ideeën:
  1. Knoflook en gember: Voeg fijngehakte knoflook en gember toe aan de pan voordat je de groenten gaat wokken. Deze aromatische ingrediënten geven een heerlijke smaak en geur aan de groenten.
  2. Citrussap of -rasp: Voeg wat vers geperst citrussap (bijvoorbeeld citroen, limoen of sinaasappel) toe aan de groenten voor een verfrissende smaak. Je kunt ook wat citrusrasp gebruiken om extra aroma toe te voegen.
  3. Kruiden en specerijen: Experimenteer met verschillende kruiden en specerijen om je wokgroenten op smaak te brengen. Denk aan basilicum, koriander, komijn, chilipeper of paprikapoeder. Voeg ze toe tijdens het wokken of als garnering.
  4. Andere sausvariaties: Naast de saus die we in het recept gebruiken kan je ook andere sauzen gebruiken om wokgroenten op smaak te brengen. Denk aan teriyakisaus, hoisinsaus, pindasaus of een zelfgemaakte bouillon.
Het mooie van wokken is dat je de smaken kunt aanpassen aan je persoonlijke voorkeur. Je kan experimenteren met verschillende combinaties van smaakmakers en sauzen om unieke en heerlijke wokgerechten te creëren.
Onthoud gewoon dat het toevoegen van smaakmakers een kwestie is van persoonlijke smaak, dus proef en pas de hoeveelheden aan terwijl je bezig bent. Op die manier kun je jouw wokgroenten perfect afstemmen op jouw smaakpapillen.

Hoe gezond zijn wokgroenten?

Wokgroenten zijn een gezonde en uitstekende keuze als maaltijd of bijgerecht. Door de groenten snel te wokken behouden ze hun voedingsstoffen en bevatten ze weinig calorieën. Ze zijn rijk aan vezels, vitamines en mineralen die bijdragen aan een gezonde spijsvertering, een sterk immuunsysteem en algemeen welzijn. Denk aan donkergroene bladgroenten voor antioxidanten, wortelgroenten voor bètacaroteen en broccoli en bloemkool voor vitamine C en foliumzuur. Kortom, wokgroenten zijn voedzaam en passen goed in een gezond voedingspatroon.

Hoe lang moeten wokgroenten bakken?

Het bakken van wokgroenten vereist meestal een korte bereidingstijd om hun knapperigheid en voedingswaarde te behouden. Standaard gaan we er vanuit dat wokgroenten ongeveer 3-5 minuten worden gebakken. Dit zorgt ervoor dat de groenten gaar worden, maar nog steeds een aangename textuur behouden. Het is belangrijk om regelmatig te roeren tijdens het bakken om ervoor te zorgen dat de groenten gelijkmatig worden verwarmd. Experimenteer echter met de kooktijd op basis van je persoonlijke voorkeur en de gewenste knapperigheid van de groenten.

Meer weten over de wok?

De online toko.

De ingrediënten die je nodig hebt om deze 'wokgroenten' te maken kan je niet altijd zomaar vinden in je lokale supermarkt. Wel kan je ze vinden in een toko (Aziatische supermarkt). Helaas hebben velen van ons dit ook niet in hun buurt, maar niet getreurd...er is  "de online toko". Je kan hier makkelijk alle nodige ingrediënten terugvinden. Bestel vandaag, morgen in huis!
Asian food lovers - De online toko
Asian food lovers - De online toko
Onze receptenbundel werd mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
 
Bootstrap Ventures
Bootstrapped Ventures
 
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking? Laat dan een reactie achter hieronder of contacteer ons! Indien we kunnen helpen doen we dit graag!
Deel het gerust op je social media en tag ons!
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
Bol AlgemeenBol Algemeen
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op youtube, TikTok, Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates. Zo bereiken we meer mensen, help je ons groeien en daar zijn we je uiterst dankbaar voor!
Wokgroenten, serveer ze met gestoomde of gebakken rijst, of gewoon op zichzelf!

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Wokgroenten.
Serving Size
 
1 portie
Amount per Serving
Calories
67
% Daily Value*
Fat
 
5
g
8
%
Saturated Fat
 
0.4
g
3
%
Trans Fat
 
0.01
g
Polyunsaturated Fat
 
1
g
Monounsaturated Fat
 
3
g
Sodium
 
763
mg
33
%
Potassium
 
44
mg
1
%
Carbohydrates
 
4
g
1
%
Fiber
 
0.3
g
1
%
Sugar
 
0.3
g
0
%
Protein
 
1
g
2
%
Vitamin A
 
332
IU
7
%
Vitamin C
 
1
mg
1
%
Calcium
 
10
mg
1
%
Iron
 
0.4
mg
2
%
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword wokgroenten, wokgroenten recept
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Geef een reactie

Beoordeel dit recept!




error: Deze inhoud is beschermd!
Share to...