Char Siu saus met varkensvlees (Char Siu (叉燒))

Char Siu saus met varkenshaas - recept - Liliesfood.be

Char Siu saus met varkensvlees (Char Siu (叉燒))

Char siu saus komt uit de Kan­to­ne­se keu­ken. We ken­nen alle­maal wel de babi pangang van bij de Chi­nees. Dit komt in de buurt. Ori­gi­neel wordt het vlees aan lan­ge pin­nen gere­gen, en zo boven het vuur gegrild. 
5 from 1 vote
Prep Time 9 hrs
Cook Time 1 hr
Total Time 10 hrs
Cour­se Hoofd­ge­rech­ten, Oosters
Cui­si­ne Oos­ters
Ser­vings 4 per­so­nen
Calo­ries 560 kcal

Materiaal — Benodigdheden

braadslede
1 braad­sle­de diep, en liefst met een roos­ter (om smos­sen te vermijden)
aluminiumfolie
wat alu­mi­ni­um­fo­lie (om je braad­sle­de te bescher­men tegen aanbakken)
1 keu­ken­kwast (bor­stel­tje)
1 gro­te ziplock zak

Ingrediënten
  

Voor de Char Siu marinade

Instructies
 

Voor de Char Siu saus

  • Meng de soja­saus, hoi­sin, Sha­oxing rijst­wijn of sher­ry, kris­tal­sui­ker, vijf­krui­den­poe­der, peper, zout en even­tu­eel rode kleur­stof door elkaar.
  • Dit is de char siu marinade.
  • Bewerk de var­kens­spie­ring door er met de vork in te prik­ken. Zo gaat de mari­na­de die­per in het vlees doordringen. 
  • Doe nu het vlees met de mari­na­de in een ziplock zak. Meng alles goed door elkaar.
  • Laat mini­mum 8 uur in de koel­kast mari­ne­ren, maar ook niet veel langer.
  • Haal dan het vlees uit de koel­kast en laat het terug op kamer­tem­pe­ra­tuur komen!! Dit is belangrijk!!!!
  • Ver­warm de oven voor op 220 °C.
  • Haal het vlees uit de mari­na­de (bewaar de mari­na­de) en leg het op het roos­ter in de braadslee.
  • Bedek je braad­sle­de met folie zodat de mari­na­de niet in je braad­slee gaat inbakken.
  • Als je geen braad­slee met roos­ter hebt kan het ook gewoon in een ovenschaal.
  • Bak het vlees 15 minu­ten, haal het uit de oven en smeer het opnieuw in met de marinade.
  • Bak dan de ande­re zij­de van het vlees opnieuw 15 minu­ten in de oven.
  • We her­ha­len de pro­ce­du­re, uit de oven, het vlees opnieuw insme­ren met de marinade.
  • Zet het vlees terug in de oven en bak opnieuw voor 10 minuten.
  • Meng onder­tus­sen de over­ge­ble­ven mari­na­de met de honing en 2 el water.
  • Haal het vlees terug uit de oven, en besmeer het vlees met de res­te­ren­de mari­na­de die gemengd is met de honing..
  • Zet onder­tus­sen je oven naar 230°C (Ik wil wel eens de grill aan­zet­ten voor dit laat­ste stuk bakken)
  • Bak nog 10 minuten.
  • Laat het vlees min­stens 5 to 10 minu­ten rus­ten voor­dat je het aansnijdt.
  • Ser­veer met gewok­te pak­soi en per­fect gestoom­de rijst.
  • Sma­ke­lijk.

Video

Notities

Char Siu saus met varkensspiering

Char siu saus komt uit de Kan­to­ne­se keu­ken. We ken­nen alle­maal wel de babi pangang van bij de Chi­nees. Dit komt in de buurt. Ori­gi­neel wordt het vlees aan lan­ge pin­nen gere­gen, en zo boven het vuur gegrild. 

TIPS EN INFO

Ik weet dat je op het net veel recep­ten vindt voor char siu met var­kens­haas. Dit is een mager stuk vlees van het var­ken, dus in mijn inzien niet ide­aal voor dit gerecht. 
Hier­bo­ven kan je een video bekij­ken van Lau, die het recept mooi stap voor stap laat zien, met nog wat extra info. Ik zou het zelf niet beter kun­nen maken!

Vijfkruidenpoeder

Word stan­daard gebruikt in de Oos­ter­se keu­ken. Stan­daard wordt kaneel, ven­kel­zaad, ste­ra­nijs, kruid­na­gel en Sze­chu­an peper gebruikt. Het is een men­ge­ling van krui­den om uit­ein­de­lijk de balans te vin­den tus­sen zout, zuur, zoet en bitter…UMAMI. 5 krui­den wil niet altijd zeg­gen dat er 5 krui­den gebruikt wor­den. Alles hangt af van de pro­du­cent van het vijf­krui­den­poe­der. Som­mi­gen gebrui­ken er maar 3, ter­wijl ande­re men­ge­lin­gen tot wel 10 krui­den bevatten.

De rode kleur van Char Siu saus

De rode kleur komt van de mari­na­de. In dit recept voe­gen we rode wijn toe en dat gaat de mari­na­de al kleu­ring geven. Heel veel res­tau­rants voe­gen rode kleur­stof toe aan de mari­na­de. Het effect dat je dan krijgt is dat het gegril­de vlees er nog sma­ke­lij­ker zal uit­zien. Is dit nodig? Nee, niet echt..aan de smaak zal het alles­zins niets ver­an­de­ren. Ikzelf heb het nog nooit gebruikt.

De online toko

De ingre­di­ën­ten die je nodig hebt voor dit recept kan je niet zomaar vin­den in je loka­le super­markt. Wel kan je ze vin­den in een toko (Azi­a­ti­sche super­markt). Helaas heb­ben velen van ons dit ook niet in hun buurt, maar niet getreurd…er is  “de onli­ne toko”. Je kan hier mak­ke­lijk alle nodi­ge ingre­di­ën­ten terug­vin­den. Bestel van­daag, mor­gen in huis!
Asian food lovers - De online toko
Asi­an food lovers — De onli­ne toko
Onze recep­ten­bun­del wer­den moge­lijk gemaakt door soft­wa­re van Boot­strap­ped Ventures.
Bootstrap Ventures
Boot­s­trap Ventures
Heb je dit recept zelf gepro­beerd? Of heb je een vraag of opmer­king over het recept? Laat dan een reac­tie ach­ter hier­on­der en beoor­deel het met wat sterren.
Mis­schien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen. 
Voeg het dan hier toe!
HONGER NAAR MEER? Abon­neer je op onze nieuws­brief en volg ons op Facebook, Pin­te­rest en Inst­agram voor alle laat­ste updates.
Char Siu saus maken is dus op zich niet zo moei­lijk! Aan de slag!
Key­word Azi­a­tisch, char siu saus, char siu var­ken, char siu var­kens­haas, Oos­ter­se gerechten
Dit recept delen op facebook?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept delen op Inst­agram?Ver­meld @liliesfood.be or tag #lilie­s­food!
Dit recept gepro­beerd?Laat ons weten hoe het was! 

Geef een reactie

Recipe Rating




error: Deze inhoud is beschermd!