Char Siu saus met varkensvlees (Char Siu (叉燒))

Char Siu saus met varkenshaas - recept - liliesfood.be

Char Siu saus met varkensvlees (Char Siu (叉燒))

Char siu saus komt uit de Kantonese keuken. We kennen allemaal wel de babi pangang van bij de Chinees. Dit komt in de buurt. Origineel wordt het vlees aan lange pinnen geregen, en zo boven het vuur gegrild.
5 from 2 votes
Voorbereiding 9 hours
Kooktijd 1 hour
Totale tijd 10 hours
Course Hoofdgerechten, Oosters
Cuisine Oosters
Servings 4 personen
Calories 560 kcal

Materiaal en benodigdheden

braadslede
1 braadslede - diep, en liefst met een rooster (om smossen te vermijden)
aluminiumfolie
wat aluminiumfolie - (om je braadslede te beschermen tegen aanbakken)
1 keukenkwast - (borsteltje)

Ingrediënten
  

Voor de Char Siu marinade

Instructies
 

Voor de Char Siu saus

  • Meng de sojasaus, hoisin, Shaoxing rijstwijn of sherry, kristalsuiker, vijfkruidenpoeder, peper, zout en eventueel rode kleurstof door elkaar.
  • Dit is de char siu marinade.
  • Bewerk de varkensspiering door er met de vork in te prikken. Zo gaat de marinade dieper in het vlees doordringen.
  • Doe nu het vlees met de marinade in een ziplock zak. Meng alles goed door elkaar.
  • Laat minimum 8 uur in de koelkast marineren, maar ook niet veel langer.
  • Haal dan het vlees uit de koelkast en laat het terug op kamertemperatuur komen!! Dit is belangrijk!!!!
  • Verwarm de oven voor op 220 °C.
  • Haal het vlees uit de marinade (bewaar de marinade) en leg het op het rooster in de braadslee.
  • Bedek je braadslede met folie zodat de marinade niet in je braadslee gaat inbakken.
  • Als je geen braadslee met rooster hebt kan het ook gewoon in een ovenschaal.
  • Bak het vlees 15 minuten, haal het uit de oven en smeer het opnieuw in met de marinade.
  • Bak dan de andere zijde van het vlees opnieuw 15 minuten in de oven.
  • We herhalen de procedure, uit de oven, het vlees opnieuw insmeren met de marinade.
  • Zet het vlees terug in de oven en bak opnieuw voor 10 minuten.
  • Meng ondertussen de overgebleven marinade met de honing en 2 el water.
  • Haal het vlees terug uit de oven, en besmeer het vlees met de resterende marinade die gemengd is met de honing..
  • Zet ondertussen je oven naar 230°C (Ik wil wel eens de grill aanzetten voor dit laatste stuk bakken)
  • Bak nog 10 minuten.
  • Laat het vlees minstens 5 to 10 minuten rusten voordat je het aansnijdt.
  • Serveer met gewokte paksoi en perfect gestoomde rijst.
  • Smakelijk.

Video

YouTube video

Notities

Char Siu saus met varkensspiering

Char siu saus komt uit de Kantonese keuken. We kennen allemaal wel de babi pangang van bij de Chinees. Dit komt in de buurt. Origineel wordt het vlees aan lange pinnen geregen, en zo boven het vuur gegrild.

TIPS EN INFO

Ik weet dat je op het net veel recepten vindt voor char siu met varkenshaas. Dit is een mager stuk vlees van het varken, dus in mijn inzien niet ideaal voor dit gerecht. 
Hierboven kan je een video bekijken van Lau, die het recept mooi stap voor stap laat zien, met nog wat extra info. Ik zou het zelf niet beter kunnen maken!

Vijfkruidenpoeder

Word standaard gebruikt in de Oosterse keuken. Standaard wordt kaneel, venkelzaad, steranijs, kruidnagel en Szechuan peper gebruikt. Het is een mengeling van kruiden om uiteindelijk de balans te vinden tussen zout, zuur, zoet en bitter...UMAMI. 5 kruiden wil niet altijd zeggen dat er 5 kruiden gebruikt worden. Alles hangt af van de producent van het vijfkruidenpoeder. Sommigen gebruiken er maar 3, terwijl andere mengelingen tot wel 10 kruiden bevatten.

De rode kleur van Char Siu saus

De rode kleur komt van de marinade. In dit recept voegen we rode wijn toe en dat gaat de marinade al kleuring geven. Heel veel restaurants voegen rode kleurstof toe aan de marinade. Het effect dat je dan krijgt is dat het gegrilde vlees er nog smakelijker zal uitzien. Is dit nodig? Nee, niet echt..aan de smaak zal het alleszins niets veranderen. Ikzelf heb het nog nooit gebruikt.

De online toko

De ingrediënten die je nodig hebt voor dit recept kan je niet zomaar vinden in je lokale supermarkt. Wel kan je ze vinden in een toko (Aziatische supermarkt). Helaas hebben velen van ons dit ook niet in hun buurt, maar niet getreurd...er is  "de online toko". Je kan hier makkelijk alle nodige ingrediënten terugvinden. Bestel vandaag, morgen in huis!
Asian food lovers - De online toko
Asian food lovers - De online toko
Onze receptenbundel werden mogelijk gemaakt door software van Bootstrapped Ventures.
Bootstrap Ventures
Bootstrap Ventures
Heb je dit recept zelf geprobeerd? Of heb je een vraag of opmerking over het recept? Laat dan een reactie achter hieronder en beoordeel het met wat sterren.
Misschien heb je zelf een recept wat u met ons en onze lezers wil delen.
Voeg het dan hier toe!
HONGER NAAR MEER? Abonneer je op onze nieuwsbrief en volg ons op Facebook, Pinterest en Instagram voor alle laatste updates.
Char Siu saus maken is dus op zich niet zo moeilijk! Aan de slag!

Voedingswaarde :

Nutrition Facts
Char Siu saus met varkensvlees (Char Siu (叉燒))
Serving Size
 
1 portie
Amount per Serving
Calories
560
% Daily Value*
* Percent Daily Values are based on a 2000 calorie diet.
Keyword Aziatisch, char siu saus, char siu varken, char siu varkenshaas, Oosterse gerechten
Dit recept delen op facebook?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept delen op Instagram?Vermeld @liliesfood.be or tag #liliesfood!
Dit recept geprobeerd?Laat ons weten hoe het was!

Copyright ©Liliesfood

DISCLOSURE: Sommige van de links hier zijn affiliate links. Deze helpen ons bij het maken en onderhouden van onze website en sociale kanalen. Voor meer info kan u alles nalezen op onze affiliate disclosure pagina.

Geef een reactie

Beoordeel dit recept!




error: Deze inhoud is beschermd!
13
Share to...